ΘέσειςΣημαντικότερα

Τι είναι λοιπόν ρευματοκλοπή;

Μια απλή μετάφραση είναι η κλοπή ρεύματος, ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν καλύπτει την πραγματικότητα. Ας δούμε τις διάφορες περιπτώσεις για να μπορούμε να κρίνουμε. Υπάρχουν τρία βασικά είδη ρευματοκλοπής και γενικότερα παράνομων κινήσεων:

1) Το πρώτο είναι η οποιαδήποτε παρέμβαση στον μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ (ως γνωστών ρολόι), ή η χρήση οποιοδήποτε μέσων μπορούν να επηρεάσουν την μέτρηση του. Παρόμοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να συνδεθούμε με την παροχή του ΔΕΔΔΗΕ προτού αυτή φτάσει στο ρολόι μας.

2) Η δεύτερη περίπτωση είναι η προσπάθεια να συνδέσουμε ηλεκτρικά τον χώρο μας σε άλλο ρολόι, παρακάμπτοντας την νόμιμη διαδικασία.  Αυτό γίνεται συνήθως γιατί θέλουμε να γλιτώσουμε τα δημοτικά τέλη.

3) Η τρίτη περίπτωση σχετίζεται με την παραγωγή ρεύματος. Εδώ εκτός από ρευματοκλοπή, ουσιαστικά παρεμβαίνουμε και στο ηλεκτρικό δίκτυο, με κίνδυνο την ζωή των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ, γιατί δεν έχει πιστοποιηθεί η αποκοπή του συστήματος παραγωγής από το δίκτυο σε περίπτωση ανάγκης, άρα κινδυνεύεις να κατηγορηθείς για κάτι πολύ σοβαρότερο από μια απλή ρευματοκλοπή και αρκετές χιλιάδες ευρώ ποινή…

Και εδώ αρχίζουν τα ψιλά γράμματα…

Δυστυχώς το κράτος μας δεν είναι ευέλικτο και υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες στην νομοθεσία. Αρχικά ας δούμε ποια περίπτωση παραγωγής ενέργειας με σκοπό την αυτοκατανάλωση είναι απολύτως νόμιμη:

Η αδειοδότηση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος μέσω του ΔΕΔΔΗΕ.

Δυστυχώς οτιδήποτε άλλο έχετε ακούσει, δει ή έχετε διαβάσει είναι είτε γκρίζα ζώνη είτε ξεκάθαρα παράνομο, κι αν δεν πιστεύετε εμένα, κάντε ένα γραπτό ερώτημα στον ΔΕΔΔΗΕ, να δούμε τι θα σας πούνε.

Πάμε να δούμε παρακάτω κάποιες περιπτώσεις:

1) Αυτόνομο σύστημα σε σπίτι στο βουνό που δεν υπάρχει γραμμή ΔΕΔΔΗΕ. Εδώ φυσικά δεν υπάρχει και επιλογή αλλά ο χρήστης θα πρέπει να διασφαλίσει ότι πληρώνει τους διάφορους φόρους που του αναλογούν, όπως για παράδειγμα τα δημοτικά τέλη. Πώς μπορεί να γίνει αυτό? Οι γνώμες διίστανται…

2) Φωτοβολταϊκό εγκατεστημένο σε κτίριο που υπάρχει παροχή, με ή χωρίς μπαταρία. Ανεξαρτήτως αν κάνει ή δεν κάνει έγχυση ρεύματος στο δίκτυο, αν το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό είναι συνδεδεμένο στην εγκατάσταση του σπιτιού και δεν έχει αδειοδοτηθεί είναι παράνομο και ορίζεται ρευματοκλοπή. Πώς τους πιάνουν;

Ι) Σχεδόν όλα τα φωτοβολταϊκά αφήνουν ίχνη στους ψηφιακούς μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ και αργά ή γρήγορα μέσω της τηλεμέτρησης και των δεδομένων που αποστέλλονται ο παράνομος θα βρεθεί σε δύσκολη θέση…

ΙΙ) Οτιδήποτε είναι συνδεδεμένο ηλεκτρικά με την εσωτερική μας εγκατάσταση θα πρέπει να δηλωθεί στον ΔΕΔΔΗΕ μέσω της υπεύθυνης δήλωσης εγκαταστάτη (ΥΔΕ). Για να πειστείτε δεν αρκεί απλά να το δοκιμάσετε βάζοντας φυσικά και τα φωτοβολταϊκά πάνελ μέσα στην υπεύθυνη δήλωση και να περιμένετε να δείτε τι θα γίνει…

ΙΙΙ) Πολλές φορές σε παράνομα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούνται συγκεκριμένοι μετατροπείς αυτόνομων συστημάτων που δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν έγχυση. Ωστόσο υπάρχει και κάποιος άλλος εκεί πάνω. Ο δορυφόρος. Ήδη σε συγκεκριμένες χώρες χρησιμοποιούνται χάρτες από δορυφόρους για να βρεθούν παράνομα φωτοβολταϊκά, και σίγουρα υπάρχουν χάρτες για κάθε χρονιά τα τελευταία 20 χρόνια… Να είστε σίγουροι πως μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, όταν και θα έχουνε ιδιωτικοποιηθεί πλήρως τα δίκτυα διανομής ρεύματος στη χώρα μας, ο επενδυτής ιδιώτης θα χρησιμοποιήσει δορυφορικούς χάρτες που με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) θα αναγνωρίζουν τις παρανομίες ή ακόμα θα δύναται να μετράνε και τα πάνελ ώστε να βρουν λόγο να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ιδιοκτήτη. Δεν είναι υποθετικό το σενάριο, είναι ήδη εφικτό και ήδη γίνεται εφαρμογή του σε άλλους τομείς. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει στίγματα από όλα τα νόμιμα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, άρα είναι πολύ εύκολο να βρεθούν οι παράνομοι. Όσο περισσότερο παρανομήσεις, τόσο μεγαλύτερο και το “μπιλιέτο”.

ΙV) Τέλος, υπάρχει στους λογαριασμούς μία χρέωση που λέγεται υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ), αυτό είναι ένα συνονθύλευμα φόρων και χρεώσεων που προκύπτουν από την πραγματική κατανάλωση μίας εγκατάστασης. Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό σε οποιοδήποτε μη αδειοδοτημένο έργο, άρα άλλος ένας τρόπος να κατηγορηθείτε για ρευματοκλοπή.

  • Αυτόνομο σύστημα σε οικία που υπάρχει παροχή ΔΕΔΔΗΕ. Εδώ σίγουρα ο ιδιοκτήτης πληρώνει τα δημοτικά τέλη και ίσως άλλους φόρους. Ωστόσο δεν χρεώνονται ΥΚΩ και τι θα πεις στην τεχνητή νοημοσύνη όταν τσεκάρει τους χάρτες;

Εν κατακλείδι, πολύ προσοχή τι ακούτε, τι βλέπετε και τι διαβάζετε. Προσοχή, γιατί θα σας πουν τα πάντα για να πουλήσουν, αδιαφορώντας αν εσείς βάζετε το κεφάλι σας στην γκιλοτίνα. Πείτε τους να σας τα κάνουν γραπτώς και δείτε πως θα αλλάξει η κουβέντα…

Και μην ξεχνάτε, το ρεύμα σκοτώνει…

Σπήλιος Προίσκος

Μηχανολόγος Μηχανικός

Green Effect IKE

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γρ. Σταμούλης: “Πολύ σπουδαίο έργο, μόνο οφέλη από την μαρίνα στην Ν. Πέραμο”

Aleka Stamatiadi

Άγγελος Μακρυγιάννης: Υπόσχεση τιμής για συστράτευση την δεύτερη Κυριακή

Aleka Stamatiadi

Στη Βαρέα Γ. Βασιλείου και Γ. Παππά

Aleka Stamatiadi