Περιφέρεια Αττικής Πολιτική Σημαντικότερα

Θωρακίζεται η Αττική με τα έργα στο Ρέμα Εσχατιάς με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ

 

Λ. Κοσμόπουλος: “Παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής με καθαρισμούς για να διευθετηθεί οριστικά το ρέμα της Εσχατιάς”

 

 

Η Δυτική Αττική είναι μια περιοχή που μετρά ακόμα πληγές από πλημμύρες και η αντιπλημμυρική θωράκιση της αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων.

Ένα έργο που συμβάλλει καθοριστικά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αττικής επισκέφθηκε για να συνομιλήσει με τους υπεύθυνους για την πορεία του, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Η διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς, συνολικού προϋπολογισμού 86.200.000 ευρώ, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με ποσοστό έκπτωσης 47,18%.  Αφορά στη διευθέτηση του Ρέματος Εσχατιάς στο τμήμα από την οδό Ευπυρίδων μέχρι τη Λεωφόρο Πάρνηθος. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αντίστοιχα έργα στην περιοχή της Αττικής. Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Πρόκειται για έργο κόστους 86,2εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 69,51εκατ.ευρώ). Η σύμβαση υπεγράφη στις 30 Οκτωβρίου 2020 μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και του υπουργείου ΥΠΟΜΕ. Τα έργα θα κατασκευαστούν σε περιοχές του ανάντη τμήματος τού ρέματος της Εσχατιάς, στους Δήμους Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Φυλής.

Η δημοπράτηση του έργου είχε πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 και η αποσφράγιση των προσφορών έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου 2019. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αν δεν έχουμε καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια των κατασκευών, τότε το έργο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.  Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, όπου και εντάχθηκε στο Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Τα έργα διευθέτησης προβλέπουν την κατασκευή ορθογωνικού οχετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, διαστάσεων από 6,00×4,00 μ. έως 8,00×4,00 μ. και δίδυμου 3,50X3,50 μ, έως 4,00X4,00 μ. Επιπλέον, περιλαμβάνονται και τα παρακάτω επιμέρους έργα:

-έργα διευθέτησης του ρέματος Αγίου Γεωργίου, μήκους 170 m., ανάντη της εκβολής του στο ρέμα Εσχατιάς, στο ύψος της οδού Αγίου Πέτρου, στον Δήμο Αχαρνών. Η διευθέτηση προβλέπει την κατασκευή ορθογωνικού οχετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, διαστάσεων 4,00×2,50 μ,

-έργα διευθέτησης του ρέματος Πικροδαφνέζα, σε μήκος περί τα 1.500 m, μεταξύ των οδών Αναπαύσεως και Εθνικής Αντιστάσεως στον Δήμο Αχαρνών. Η διευθέτηση προβλέπει την κατασκευή ορθογωνικού οχετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, διαστάσεων 2,50×3,00 μ. Ο αγωγός διευθέτησης προβλέπεται κατά μήκος της οδού Αγίου Διονυσίου και εκβάλλει στο ρέμα Εσχατιάς, στο ύψος της οδού Εθνικής Αντιστάσεως,

-έργα ανάπλασης χώρου διέλευσης των διευθετούμενων ρεμάτων Εσχατιάς και Αγίου Γεωργίου, με επιφανειακές διαμορφώσεις επί των κλειστών ορθογωνικών οχετών και δημιουργία μικρής επιφανειακής τάφρου, για τη συλλογή των τοπικών ομβρίων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά με το έργο «Διευθέτηση του Ρέματος Εσχατιάς και ιδίως το τμήμα από τη Συμβολή Αγωγού Ευπυρίδων έως τη Λεωφόρο Πάρνηθος, συνολικού προϋπολογισμού 86.200.000 ευρώ και με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ» ο κ. Καραμανλής είπε πως με την συγκεκριμένη συμβασιοποίηση ολοκληρώνεται η διευθέτηση του ρέματος από τον Κηφισό μέχρι την Λ. Πάρνηθος στον Δήμο Αχαρνών.

Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής «κύριος στόχος του έργου αποτελεί η αντιπλημμυρική προστασία κατοικημένων περιοχών, κυρίως του Δήμου Αχαρνών, Φυλής και Αγίων Αναργύρων – Καματερού». Επίσης, ο Υπουργός επισήμανε τις οικονομικές και περιβαλλοντικές ανισότητες που παρατηρούνται στις εν λόγω περιοχές σημειώνοντας ότι η έντονη αστικοποίηση έχει πραγματοποιηθεί σε τμήματα της περιοχής με αυθαίρετη δόμηση κι έχουν πολλαπλασιαστεί οι επεμβάσεις στα ρέματα. «Αυτός είναι κι ο λόγος που η λεκάνη απορροής του ποταμού Κηφισού, στην οποία περιλαμβάνεται και το ρέμα Εσχατιάς, ανήκει στις περιοχές δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας, σύμφωνα με τον χάρτη Επικινδυνότητας Πλημμύρας» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στο ευρύτερο «πακέτο» των δέκα αντιπλημμυρικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 438 εκ. ευρώ, τα οποία σταδιακά εντάσσονται στο ΕΣΠΑ. νΓια την χρηματοδότηση των έργων αυτών, επισήμανε ότι εκτός από την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ υπάρχουν δύο συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, και 70 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα και δεσμεύτηκε ότι και τα δέκα αντιπλημμυρικά έργα θα έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2021.

 

Λ. Κοσμόπουλος: «Παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής με καθαρισμούς για να διευθετηθεί οριστικά το ρέμα της Εσχατιάς»

Tα έργα υποδομής και τα αντιπλημμυρικά αποτελούν μία από τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής.

«Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να παρεμβαίνει με καθαρισμούς του ρέματος, ανέφερε πριν λίγες ημέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ώστε να προχωρήσει το έργο, ευελπιστώντας ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστούν καθαρισμοί, με την καθοριστική διευθέτηση του ρέματος με το έργο αυτό. Υπό το συντονισμό του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, έχουμε θέσει εξ αρχής προτεραιότητα σε μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένουμε σύντομα».

 

#cohesionGR

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Αδυναμία εκτέλεσης ακόμα και μικρών έργων από την διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων”

ΝΕΜ: Πολύ κοντά σε Θανάση Δομπρογιάννη

Aleka Stamatiadi

Έγκλημα Διαφάνειας το κόψιμο των δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο

Aleka Stamatiadi