Πολιτική Σημαντικότερα

Θέσεις απέναντι στον «Κλεισθένη»

 

 

Το νέο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει προβληματισμό και μεγάλες αλλαγές

Επιμέλεια: Αλέκα Σταματιάδη

Ένας χρόνος περίπου ως τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, με τον «Κλεισθένη» να καθιστά αδύνατη κάθε πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι και δύσκολη κάθε κίνηση στα τοπικά πολιτικά δρώμενα. Το νέο νομοσχέδιο που ακόμα βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε φορείς και αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέρνει μια μεγάλη δομική αλλαγή: από τις εκλογές του 2019 αναμένεται να ισχύσει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν, οι σταθερές ανατρέπονται και οι συνδυασμοί θα αναγκασθούν σε συμμαχίες προκειμένου να σχηματισθεί Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή.

Περισσότερα όμως ζητήσαμε να μάθουμε από πρόσωπα που ασχολούνται με ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από διάφορες θέσεις και βλέπουν το θέμα από διαφορετικές οπτικές, ώστε να φωτισθεί το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην τοπική πολιτική.

Ο διάλογος μέσα από τις σελίδες της Ε ανοίγει από αυτό το τεύχος με σκοπό να τεθούν θέσεις όχι μόνο για το νέο νόμο που θα ορίσει τα του δήμου αλλά και για την επόμενη ημέρα των εκλογών στον τόπο.

(αναλυτικά όλες οι απόψεις στην έντυπη Ε που κυκλοφορεί)

[quote]Aλ. Καλλιπόζη: «Κάτι πρέπει επιτέλους να αλλάξει…»[/quote]

 

Λευτέρης Ζ. Λαγός:«ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»: ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ;

 

Γιάννης Γκίνης: «Η κυβέρνηση θέλει την πλήρη υποταγή των Δημάρχων»

«Δυστυχώς η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σφιχταγκαλιασμένη με τα κόμματα γιατί κακά τα ψέμματα αν δεν έχει κάποιος ένα κόμμα πίσω του να τον στηρίζει είναι δύσκολο να κατέβει για Δήμαρχος εκτός φωτεινών εξαιρέσεων»

 

Ιερόθεος Πολυχρόνης:  «Δε με “φοβίζει” η δημοκρατία σε αυτό το επίπεδο»

 

Παναγιώτης Σκλαβούνος: «Δίκαιος νόμος διότι θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης»

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποχαιρετώντας τις διακοπές

Ο Χορός της Τράτας και φέτος στον Αη-Γιάννη

Θετικά βήματα στο μεγάλο δρόμο κατά του βωξίτη