Πολιτισμός Σημαντικότερα Συνεντεύξεις

Θανάσης Μαργέτης: “Η μουσική είναι φάρμακο και τα τραγούδια βότανα για την ψυχή του ανθρώπου”

Συνέντευξη του Μεγαρίτη καλλιτέχνη στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, στον Δημοσιογράφο Γιάννη Γκίνη

Ο Θανάσης Μαργέτης θα βρίσκεται στην γιορτή τρίτης ηλικίας την Δευτέρα στην ταβέρνα Παπανούση με τον Σπύρο Μπρέμπο

Γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας από τον “Ηρόδωρο”

 

Ο νεαρός συμπολίτης Θανάσης Μαργέτης, που τελευταία ξεσηκώνει με το βιολί και το δοξάρι τους γλεντζέδες στο κέντρο “Μεζεδοπενιές” στην Ελευσίνα, παραχώρησε συνέντευξη στο Δημοσιογράφο Γιάννη Γκίνη και μίλησε για πρώτη φορά δημόσια υπογραμμίζοντας ότι “η μουσική είναι μαγικό φάρμακο και τα τραγούδια βότανα για την ψυχή του ανθρώπου, που γιατρεύουν τους πάντες και τα πάντα”.

Ας δούμε παρακάτω τι είπε ο νεαρός καλλιτέχνης στην συνέντευξή του:

Ο Γιάννης Γκίνης γράφει:

«Τον Θανάση τον γνωρίζω από μικρό παιδί, στη γειτονιά μας στους Λιακούς, στην αρχή τον θυμάμαι στη Φιλαρμονική και στη Χορωδία του Δήμου στον Μουσικό Ομιλο Μεγάρων κοντά στον αείμνηστο Μαέστρο Αλέξανδρο Ηλία και μετά κοντά στον Διευθυντή του Βυζάντειου Ωδείου και Αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Σπύρο Μπερδελή.

Ένα παιδί πολύ μελετηρό με μεγάλη κλίση στην μουσική. Πραγματικά με είχε εντυπωσιάσει με την αγάπη του για την λαϊκή παράδοση και το παραδοσιακό τραγούδι.

Όταν έμαθα ότι αποφάσισε να ασχοληθεί με το Βιολί με δάσκαλο τον αείμνηστο Ιάκωβο Ηλία ήμουν σίγουρος ότι μία μέρα θα ξεχωρίσει και θα διαπρέψει. Και να λοιπόν που ήρθε ο καιρός να μαγεύει με τις δοξαριές του στις πίστες μεγάλων κέντρων κοντά σε μεγάλους οργανοπαίκτες και τραγουδιστές μπαίνοντας θριαμβευτικά στον καλλιτεχνικό χώρο επαγγελματικά πλέον διαγράφοντας μία εντυπωσιακή κι επιτυχημένη πορεία.

Η καραντίνα από τον Κορωνοϊό είναι αλήθεια ότι άλλαξε πολύ τη ζωή μας και κυριολεκτικά δυσκόλεψε όλους τους καλλιτέχνες, οι οποίοι για πολλούς μήνες έμειναν έξω από όλα, δυστυχώς δίχως δουλειά.

Πέρασαν δύσκολα κάποιοι όμως βρήκαν την ευκαιρία αξιοποιώντας δημιουργικά  τον χρόνο τους για  να οργανωθούν και να γίνουν καλύτεροι όταν ανοίξουν οι δουλειές. Και να λοιπόν, που δειλά –  δειλά αρχίζει κάτι να κινείται.

Βρισκόμαστε με το Θανάση αρκετές φορές ιδιαίτερα όταν συνεργαζόμαστε για την αναβίωση του Χορού της Τράτας. Δύο χρόνια λόγω του Κορωνοϊού το τοπικό μας έθιμο λόγω του κινδύνου από τον συνωστισμό στην ιστορική πλατεία του Αη Γιάννη του Χορευταρά απαγορεύτηκε εκ των πραγμάτων να γίνει ωστόσο βρίσκαμε την ευκαιρία να βρισκόμαστε σε ανοικτούς χώρους και να τα λέμε απολαμβάνοντας τον καφέ μας πότε στην Πάχη και  πότε στην πλατεία Λιτάρα.

Τελευταία λοιπόν ο Θανάσης παρουσίασε μία σπουδαία δουλειά γράφοντας ένα  cd  με γνωστά τραγούδια, με τίτλο “ΑΝΤΑΜΩΜΑ”, που ερμηνεύει ο συμπολίτης μας Κώστας Μαρινάκης, τραγούδια με τα οποία όλοι έχουμε γλεντήσει, έχουμε τραγουδήσει κι έχουμε χορέψει, και του οποίου η Α΄ έκδοση σχεδόν εξαντλήθηκε.

Η αφορμή λοιπόν για να έχουμε αυτή την τελευταία μας κουβέντα με το Θανάση ήταν αυτό το εξαιρετικό cd και το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, που φέρνει ξανά τον κόσμο στην κανονικότητα είτε σε ανοικτούς χώρους σε συναυλίες είτε με ελεύθερη πρόσβαση των εμβολιασμένων τουλάχιστον στα κέντρα διασκέδασης κι ο Θανάσης ανάβει φωτιές στην πίστα του Κέντρου με το οποίο συνεργάζεται στην Ελευσίνα.

Επίσης είχα προσωπικά την ευκαιρία να πούμε κάτι παραπάνω με τον Θανάση κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τηλεοπτικής εκπομπής “Από τόπο σε τόπο”, που παρουσιάζει ο γνωστός Μουσικολαογράφος Χρήστος Μυλωνάς από το Κανάλι της Βουλής, με αφιέρωμα στα Μέγαρα τον περασμένο μήνα. Στην τελευταία μας συζήτηση που έγινε στην Πάχη ένα πρωϊνό  την περασμένη εβδομάδα πίνοντας το καφεδάκι μας στη Βεράντα στο Καφέ του Μάκη του Ζαφείρη, είπαμε πολλά κι ενδιαφέροντα και ξεχώρισα, για να αναφέρω παρουσιάζοντας εκείνον τα παρακάτω:

« Εμαθε βιολί σε ηλικία δέκα ετών με δάσκαλο τον Ιάκωβο Ηλία και σήμερα όλοι λένε ότι είναι ο διάδοχός του. Λατρεύει τη λαϊκή μουσική παράδοση και υποστηρίζει ότι η μουσική είναι μαγικό φάρμακο και τα τραγούδια βότανα για την ψυχή του ανθρώπου για τους πάντες και τα πάντα.  Λέει επίσης ότι η ζωή μας κινδυνεύει να μείνει μίζερη και πρέπει να ανοίξουμε τα σπίτια μας, να ζωντανέψουν ξανά οι ανθρώπινες σχέσεις, να σμίξουν οι παρέες και να ζωντανέψουν τα γλέντια. Η μουσική και το τραγούδι μας κάνουν καλύτερους. Είναι το αλάτι και το πιπέρι στην ανούσια ζωή.

Συζητώντας για την πανδημία  μου είπε: « Εγώ δεν φοβάμαι τον Κορωνοϊό, όμως έχω εμπιστοσύνη στους Επιστήμονες, στους ειδικούς, στους Ελληνες Γιατρούς, οι οποίοι φωνάζουν ότι πρέπει όλοι να εμβολιαστούνε, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για την υγεία όλων μας κι αν κοιτάξουμε κοντά μας και λίγο παραπέρα θα δούμε πόσοι φίλοι και γνωστοί μας έφυγαν ξαφνικά από κοντά μας εξαιτίας του Κορωνοϊού, όμως ο καθένας είναι ελεύθερος με τη βούλησή του κι αν δεν θέλει, η γνώμη του είναι σεβαστή γιατί και οι ανεμβολίαστοι έχουν ψυχή και δικαιούνται να διασκεδάζουν.

Και η καραντίνα βοήθησε να βγούνε στο προσκήνιο όλα τα καλά στοιχεία του Ελληνα, η λεβεντιά, το κέφι, το μεράκι, η αγάπη και η αλληλεγγύη.»

Ο Θανάσης ο Μαργέτης, είναι ένα νέο παιδί, που πατάει γερά στη γή, με όνειρα και στόχους, ένας καταπληκτικός μουσικός, που κυριολεκτικά λατρεύει αυτό που κάνει και  το δοξάρι του στα μαγικά του χέρια γίνεται πινέλλο ζωγραφικής σε πίνακες, που σε ταξιδεύουν με σόλο και ταξίμια.

Πρόσχαρος άνθρωπος, φιλικός, ακομπλεξάριστος, επικοινωνιακός, άνετος στη συζήτηση, στοχαστικός και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, διαλαλεί ότι “εμείς οι μουσικοί πρέπει να τα δίνουμε όλα προκειμένου ο κόσμος να διασκεδάζει και να περνάει καλά”.

Ο Θανάσης ανήκει στην κατηγορία των βιολιστών της Λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής κι έχει κάνει σπουδαία βήματα. Εχει συνεργαστεί με γνωστούς καλλιτέχνες μεγάλα ονόματα,  όπως τη Σοφία Κολλιτήρη, τον Σταμάτη Γονίδη, τον Γιώργο Μαζωνάκη, τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο, την Ελένη Βιτάλη, τον Σπύρο Μπρέμπο και πολλούς άλλους όπως  και τους Μεγαρίτες τραγουδιστές Γιάννη Μουρτζούκο (Τσαμπούκο), τον Κώστα τον Μαρινάκη και τον  Σπύρο Μπερδελή, μάλιστα δε ο Σπύρος μου τόνισε τα εξής:

« Ο Θανάσης ο Μαργέτης, είναι ένας από τους καλύτερους μαθητές του μακαρίτη Ιάκωβου Ηλία. Από πολύ μικρός έδειξε ότι θα είχε μεγάλη πρόοδο σαν βιολιστής και αυτό έκανε τον δάσκαλό του να του δείχνει με πιο πολύ ζήλο και επιμέλεια τα μαθήματά του.

Υπάκουος, προσεκτικός κι επιμελής απέναντι στον δάσκαλό του αυτό τον έκανε γρήγορα να τελειοποιηθεί στο βιολί και να γίνει ένας εξαίρετος επαγγελματίας  μουσικός.

Θα ήταν παράλειψή μου αν δεν ανέφερα το ότι όχι μόνο ο Θανάσης αλλά και όλη του η οικογένεια φέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στον μακαρίτη τον Ιάκωβο σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς του.

Εύχομαι από καρδιάς στο Θανάση ότι καλύτερο. Επιτυχίες, πρόοδο και όσο γίνεται να ανεβαίνει πιο ψηλά.»

Ο Θανάσης καμαρώνει, για την καταγωγή του, σέβεται κι εκτιμάει όλους τους μουσικούς οργανοπαίκτες και τραγουδιστές, ιδιαίτερα τους Μεγαρίτες  και όταν μιλάει γι αυτούς το στόμα του στάζει μέλι. Θα ήθελε πολύ να είχε ζήσει την εποχή, που στα Μέγαρα τα γλέντια σε γιορτές, γάμους και βαφτίσια ξεκινούσαν από το μεσημέρι και τελείωναν την άλλη μέρα το πρωϊ και θα ήθελε να είχε παίξει βιολί αυτός και να τραγουδάει ο Φανούριος ο Παπαφράγκος, για τον οποίο έχει ακούσει τα καλύτερα.

Είναι υπερήφανος για τις δουλειές που έχει κάνει μέχρι σήμερα ιδιαίτερα για τη συνεργασία του με τον Κώστα Μαρινάκη, ο οποίος τον στήριξε στο ξεκίνημά του, αλλά μιλάει με μεγάλη εκτίμηση για το πρόσωπο του Σπύρου του Μπερδελή του τραγουδιστή και του ανθρώπου, όπως λέει, ο οποίος τον έχει βοήθησε  δυνατά στην επαγγελματική του καριέρα και του χρωστάει πολλές ευχαριστίες.

Αισθάνεται επίσης δέος για τον αείμνηστο Γιώργο Κόρο, πολύ σεβασμό στον Λευτέρη τον Ζέρβα και πολύ αγάπη και θαυμασμό για την Γλυκερία.

Στα κοντινά σχέδιά του είναι να γράψει ένα νέο cdπου θα τραγουδάει ο Κώστας Μαρινάκης, με λαϊκά γλεντζέδικα τραγούδια, ζεϊμπέκικα, ρούμπες και άλλα μερακλήδικα, που θα κυκλοφορήσει κοντά στα Χριστούγεννα.

Ο Θανάσης ο Μαργέτης είναι πράγματι ένας ταλαντούχος  καλλιτέχνης, ένα μεγάλο αστέρι στον χώρο της μουσικής και η πορεία του διαγράφεται λαμπρή και προφανώς με τη δουλειά του προβάλει και τα Μέγαρα, γι αυτό και οι Μεγαρίτες τον αγαπάνε και τον υποστηρίζουν με κάθε τρόπο. Κι εγώ προσωπικά τον θαυμάζω και τον χειροκροτώ, για ότι έχει κάνει μέχρι σήμερα,  ευχόμενος από καρδιάς ευόδωση σκοπών και στόχων, ψηλά κι ακόμη ψηλότερα, να έχει υγεία και δύναμη μαζί με αστείρευτο κέφι για να μας διασκεδάζει.»

Με τον δάσκαλο Ιάκωβο Ηλία

Με τον Γιώργο Μαζωνάκη

Με τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο

Στην Πάχη, Σάββατο 23 Οκτωβρίου, ώρα 12.00

 

Με την Σοφία Κολητήρη

Με τους Λιάδες στον Αγιάννη τον Χορευταρά

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Lockdown: Πόση ψυχική αντοχή έχω ακόμη;

Από τον Απρίλιο η καταβολή ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία

Εθελοντική αιμοδοσία