Θέσεις

Τα μπάζα από το σκάψιμο των δρόμων να μας πούνε πού τα αδειάζουν

gkinissteliossm
Γράφει ο Στέλιος Γκίνης

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τους υπεύθυνους γιο τα πολλά μπάζα, που καθημερινά δημιουργούνται από το σκάψιμο των δρόμων για το έργο ύδρευσης. Υπολογίζεται ότι οι ποσότητες αυτών, ξεπερνούν τις 200.000 τόνους. Ναι, καλά διαβάσατε. Διακόσιες χιλιάδες τόνοι μπάζα θα δημιουργηθούν, από την ολοκλήρωση του έργου της ύδρευσης της πόλης μας, χώρια της αποχέτευσης.

Το ερώτημα, πολλών συμπολιτών μας που περιμένει απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κύριο Φωτίου, είναι το εξής: τα πηγαίνουν τα μπάζα για ανακύκλωση όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, για την προστασία του περιβάλλοντος κατά την εκτέλεση Δημοσίων ή Δημοτική έργων, ή τα αδειάζουν όπου βρούνε;

Το κόστος βέβαια της ανακύκλωσης, άμα το υπολογίσουμε σε δύο ευρώ τον τόνο, είναι μεγάλο, δηλαδή συνολικά πάνω από 400.000 ευρώ.

Μεγάλο το ποσό αυτό της ανακύκλωσης, μεγάλος ο πειρασμός να το γλιτώσουν, αλλά και μεγάλες οι ποινικές τους ευθύνες, αν παραβούν τον νόμο και τα αδειάσουν σε ρέματα, χωράφια, κλπ.

Ένας φίλος μου, που συζητούσα αυτό το θέμα μου είπε: «Άμα καταφέρουν και τα αδειάσουν κρυφά, όπως στο Μελί πριν από λίγες μέρες, άντε μετά να τους βρεις.»

Και όμως. Έχουν αφήσει στα μπάζα την υπογραφή τους!

Τα μπάζα από το σκάψιμο των ασφαλτοστρωμένων δρόμων, περιέχουν κομματιασμένη άσφαλτο, πέτρες και χώμα. Αυτά τα πολλά κομμάτια με πίσσα στα μπάζα, που τα κάνει και τοξικά για το περιβάλλον, θα τους αποκαλύψουν. Μακάρι να μη χρειαστεί η μαρτυρία τους και να τα πηγαίνουν ΟΛΑ για ανακύκλωση. Περιμένουμε και ελπίζουμε οι φόβοι μας για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τα μπάζα να είναι αβάσιμοι.

Δεν είμαι ο πρώτος, αλλά ελπίζω να είμαι ο τελευταίος που ανησυχεί για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ελπίζω οι αρμόδιοι για την προστασία του να επιτελέσουν το καθήκον τους. Είναι γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες και οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, πρέπει να μας προβληματίσουν όλους και να καταλάβουμε, ότι η η διατάραξη της ισορροπίας στη Φύση από τον άνθρωπο θα έχει τραγικές συνέπειες για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Στο φυσικό διαστημόπλοιο, τη Γη μας, ΟΛΑ συνδέονται μεταξύ τους και επηρεάζουν το ένα το άλλο. Ακόμα και το φτερούγισμα ενός πουλιού, Όπως  και  ο καπνός του τσιγάρου, που σίγουρα ενοχλεί, σ’ ένα κλειστό χώρο, τους μη καπνίζοντες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο καθένας το βιολί του

Οι επικοινωνιακές φανφάρες του ΣΥΡΙΖΑ

Η γλώσσα μας ο θησαυρός μας