Αθλητισμός

Τα αθλητικά της εβδομάδας

LOCKDOWN – Ερασιτεχνικός αθλητισμός: Μερικό “άνοιγμα”

Δέκα και πλέον αθλήματα ξεκινούν εκ νέου τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Εκτός πάλι Β’ Εθνική μπάσκετ και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

 

Το πράσινο φως για επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Ελλάδα  αλλά και των πρωταθλημάτων της Football League και της Α’2 μπάσκετ ανδρών έδωσε η «Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας», το Σάββατο 20 Μαρτίου. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναγνώρισε πως οι ερασιτεχνικές διοργανώσεις αποτελούν επαγγελματική ενασχόληση για πολλούς από τους αθλητές που συμμετέχουν ενώ σημειώνει πως τα αθλήματα αυτά δεν αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα στην μετάδοση του κορωνοϊού. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Η «Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας» ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες», που συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα και ενέκρινε την επανεκκίνηση των αγωνιστικών δραστηριοτήτων για τα πρωταθλήματα

A1 υδατοσφαίριση ανδρών (από 22/03/2021)

A1 χειροσφαίριση ανδρών (από 22/03/2021)

A1 καλαθοσφαίριση γυναικών (από 22/03/2021)

A1 υδατοσφαίριση γυναικών (από 27/03/2021)

A1 χειροσφαίριση γυναικών (από 27/03/2021)

Football League ποδόσφαιρο (από 28/3/2021)

Α’ εθνική ποδοσφαίρου Σάλας (από 28/3/2021)

Α2 καλαθοσφαίρισης ανδρών (από 3/4/2021)

Γ’ Εθνική Ποδόσφαιρο (από 4/4/2021)

Α΄ Εθνική Ποδοσφαίρου Γυναικών (από 4/4/2021)

αλλά και προπονήσεις πετοσφαίρισης επί άμμου (μπιτς βόλεϊ) με δεδομένο πως διεξάγονται σε ανοικτούς χώρους και οι συμμετέχουσες ομάδες αποτελούνται από δύο μόνο αθλητές/αθλήτριες.

«ΑΝΑΣΑ» 50 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΑΘΗΛΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Σε καιρούς οικονομικά -και όχι μόνο- δύσκολους για τον ελληνικό αθλητισμό, έρχεται μια ανάσα σωτηρίας ύψους 50 εκατ. ευρώ για να στηρίξει οικονομικά τα σπορ που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις. Η πολυαναμενόμενη οικονομική «ένεση» από το στοίχημα αποτελεί πλέον κυβερνητική απόφαση καθώς δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Κοινή Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, και τoυ υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, σχετικά με τη χρηματοδότηση ομάδων από τον νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών στα δελτία των τυχερών παιχνιδιών (στοίχημα).

Με την απόφαση αυτή ικανοποιείται ένα πολύχρονο πάγιο αίτημα της αθλητικής κοινότητας. Μάλιστα, η χρηματοδότηση δεν αφορά μόνο τον επαγγελματικό αθλητισμό, αλλά και τον ερασιτεχνικό. Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα περιέρχεται το 60% από τα επιπλέον έσοδα της Πολιτείας, που δημιουργούνται εκ του νέου τρόπου φορολόγησης, προκειμένου να διατεθούν στις αθλητικές ομάδες. Κι απ’ αυτά, το 50% θα διανέμεται στον επαγγελματικό αθλητισμό και το υπόλοιπο 50% στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Τα ποσά που θα λαμβάνουν οι ομάδες θα τα διαθέτουν για την ανάπτυξη των φυτωρίων τους, αλλά και για τη συντήρηση, ενίσχυση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν. Θα πρέπει, μάλιστα, να παρουσιάζουν έσοδα από χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, συνδρομές μελών και εισιτήρια τουλάχιστον ισόποσα της χρηματοδότησης προκειμένου να την λαμβάνουν.

Υπολογίζεται ότι μόνο εφέτος αναμένεται να δοθούν άμεσα προκαταβολές ύψους 29,2 εκατ. ευρώ στον επαγγελματικό αθλητισμό, με τη Super League 1 να παίρνει τη μερίδα του λέοντος. Ωστόσο σημαντικά ποσά θα λάβουν και στη Super League 2, όπως επίσης στην Basket League και τη Volley League.

 

ΕΟΚ: «ΦΙΑΣΚΟ» ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ανακοίνωσε αναβολή και λόγω του ηλεκτρονικού μητρώου και διοίκηση πρωτοδικείου.

 

Η  Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) ανακοίνωσε την απόφαση που έλαβε την Δευτέρα (22/3), κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της για αναβολή της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και των αρχαιρεσιών της, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τις 28 Μαρτίου, για της 23 Μαΐου.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΟΚ, η Ομοσπονδία έλαβε υπ’ όψη την απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα όσων αθλητικών σωματείων μελών της Ομοσπονδίας είχαν αποκλειστεί λόγω του ηλεκτρονικού  Μητρώου της Γ.Γ.Α. και αναγνώρισε το  δικαίωμά τους για εγγραφή στο Μητρώο της ΕΟΚ.

Επιπλέον, η ΕΟΚ τόνισε πως προχωρά στην αναβολή των εκλογών της για να δοθεί η δυνατότητα στην «ανοικτή δημοκρατική διαδικασία» της δια ζώσης συμμετοχής των αθλητικών σωματείων στις αρχαιρεσίες, αντί με ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω της πλατφόρμας «Ζευς».

Πάντως, ως καταληκτική ημερομηνία για τη διενέργεια εκλογών στις αθλητικές Ομοσπονδίες έχει οριστεί από το υφυπουργείο Αθλητισμού η 1η Απριλίου, κάτι που σημαίνει πως η διοίκηση της ΕΟΚ εκπίπτει αν δεν τηρήσει την προθεσμία και διορίζεται διοίκηση πρωτοδικείου εφόσον παρέλθει η ως άνω ημερομηνία. Υπάρχει η δυνατότητα, μόνο εφόσον η ΕΟΚ στείλει επίσημο αίτημα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για παράταση των αρχαιρεσιών της, να της δοθεί αυτή με καταληκτική ημερομηνία την 10η Απριλίου.

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΟΚ αναφέρει:

«Το Δ.Σ. της ΕΟΚ με ομόφωνη απόφασή του στη συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου 2021 αποφάσισε την αναβολή της Τακτικής γενικής Συνέλευσης και των Αρχαιρεσιών της Ομοσπονδίας  για τις 23 Μαίου 2021. Η απόφαση αυτή βασίσθηκε πρωτίστως  στα ακόλουθα δεδομένα:

1) Στην απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών, η  οποία έκανε δεκτό αίτημα  αθλητικών σωματείων μελών της Ομοσπονδίας, που είχαν αποκλειστεί λόγω του ηλεκτρονικού  Μητρώου  της Γ.Γ.Α. και αναγνώρισε το  δικαίωμά τους για εγγραφή στο Μητρώο της Ε.Ο.Κ. για συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται παράνομοι αποκλεισμοί και ακυρότητες  της διαδικασίας.

2) Στην εξάντληση κάθε δυνατότητας για διεξαγωγή ανοικτής δημοκρατικής διαδικασίας λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία του covid 19. Η  υποχρέωση της τήρησης της διά ζώσης συμμετοχής των αθλητικών σωματείων, με δικαίωμα λόγου και κριτικής, στις ύψιστες δημοκρατικές διαδικασίες, της διεξαγωγής των ΓΣ  και των Αρχαιρεσιών, δεν δύναται να υποκατασταθεί από την ψηφιακή «συνεύρεση» εκατοντάδων αντιπροσώπων και του ευάλωτου της  ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

ΕΟΚ σε Αυγενάκη: «Παραβιάζετε το νόμο, διαφωνούμε κάθετα»!

Κάποιες ημέρες νωρίτερα η ΕΟΚ είχε βγάλει σχετική ανακοίνωση με την οποία απάντησε στον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με όσους θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές, τονίζοντας πως διαφωνεί κάθετα για τον τρόπο και χρόνο τέλεσης των εκλογών.

Το Δ.Σ της ΕΟΚ διαφωνεί με την απόφαση περί μη επικύρωσης του καταλόγου των σωματείων μελών της Ομοσπονδίας, που εμπρόθεσμα σας έχει αποστείλει. Με την απόφασή σας αυτή στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλεγεσθαι πάνω από 500 αθλητικά σωματεία που έχουν πολυετή ιστορική διαδρομή στο άθλημα, με συνεχή αγωνιστική συμμετοχή στους επίσημους αγωνιστικούς θεσμούς της ΕΟΚ και των Αθλητικών Ενώσεων, τα οποία με την δημιουργική αθλητική τους δραστηριότητα έχουν αναδείξει καλαθοσφαιριστές που συμμετέχουν σε όλες τις Εθνικές ομάδες και έχουν συμβάλλει στην καταξίωση της ελληνικής καλαθοσφαίρισης ως πρωταγωνιστική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον ΕΠΙΣΗΜΟ κατάλογο της FIBA κατέχουμε την 6η θέση στο Παγκόσμιο μπάσκετ και 3η στο Ευρωπαικό.

Σημειωτέον ότι η μη ολοκλήρωση της εγγραφής των παραπάνω σωματείων στο Μητρώο οφείλεται πρωτίστως στην δυσχέρεια συλλόγης εγγράφων λόγω του lockdown, γεγονός που έχετε και εσείς αποδεχθεί παρατείνοντας την σχετική προθεσμία μέχρι τον Αύγουστο του 2021.

Η κρίση περί της νομιμότητας αλλά και του ηθικού χαρακτήρα αυτής της απόφασής σας επαφίεται στα εκατοντάδες ενεργά αθλητικά σωματεία της ομοσπονδίας και γενικότερα στο αθλητικό κίνημα.

Παρά ταύτα και για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε σκοπιμότητα για την διασάλευση της ομαλής διεξαγωγής της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και των Αρχαιρεσιών της ΕΟΚ της 28ης Μαρτίου 2021, αναμένουμε την αποστολή από την ΓΓΑ του αναμορφωμένου καταλόγου των αθλητικών σωματείων, που έχουν ενταχθεί στο σχετικό Μητρώο της ΓΓΑ που τηρείται από αυτή, σύμφωνα με το άρθρο 14 της παρ.6 του ν.2725/1999, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει.

Με την ευκαιρία, προκειμένου να προβείτε στην αναμόρφωση του εν λόγω καταλόγου, αποστέλλουμε συνημμένα, σύμφωνα με την έρευνά μας στο τηρούμενο από την ΓΓΑ ηλεκτρονικό μητρώο όπως αυτό έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο τα σωματεία, που έχουν εγγραφεί από τις υπηρεσίες σε αυτό.

Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμα φορά ότι έχει παραβιαστεί κατάφωρα ρητή διάταξη του ν.2725/1999, η οποία δεν έχει καταργηθεί ούτε με την δική σας τροποποίηση, που προβλέπει ότι οι αρχαιρεσίες στις Αθλητικές Ομοσπονδίες διεξάγονται εντός τετραμήνου μετά την ΤΕΛΕΣΗ των Ολυμπιακών Αγώνων, που ως γνωστόν θα διεξαθχούν τον Ιούλιο του 2021».

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΜ: Αποτελέσματα Αγωνιστικών Τμημάτων Σχολείου ΝΕΜ

ΝΕΜ: Νίκη στο ντέρμπι με Πανελευσινιακό

Νομικό Πρόσωπο “Ηρόδωρος”: Συνάντηση με τα σωματεία ποδοσφαίρου