ΠολιτικήΣημαντικότεραΣυνεντεύξεις

Συνέντευξη Θανάσης Ζάλης: «Πρώτα η καθημερινότητα και μετά συζητάμε για οράματα»

Έχει ζήσει εκλογές, συνεδριάσεις συμβουλίων, πολιτικές ζυμώσεις και διοικήσεις από το 1986 και επέστρεψε στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, με τον συνδυασμό του Σωτήρη Πιλίλη, με σκοπό, όπως μας είπε και στη συνέντευξη που ακολουθεί, την εποικοδομητική αντιπολίτευση.

Ο Θανάσης Ζάλης μας απάντησε στα ερωτήματα που θέσαμε και τονίζει ότι προέχει η ανακούφιση των πολιτών από τα πολλά καθημερινά θέματα, και μετά μπορούμε να μιλήσουμε για «ανάπτυξη».

 • Επιστρέφετε στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων. Πότε ήταν η πρώτη φορά που εκλεγήκατε;
 • Εξελέγην πρώτη φορά το έτος 1986 με το συνδυασμό «ΝΕΑ ΜΕΓΑΡΑ» του μακαρίτη Γιώργου Καστάνη-Λιάντρου και υπηρέτησα για 3 συνεχόμενες τετραετίες μέχρι και το 1998 ως δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος του Μ.Ο.Μ. και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από το 1999 και για μια οκταετία, ήμουν νομαρχιακός σύμβουλος Δυτικής Αττικής.

 • Τι έχει αλλάξει από τότε; Τι διαφορές εντοπίζετε ανά χρονικές περιόδους;
 • Αυτό που έχω να πω είναι τούτο: Παρ’ όλο που το τοπίο έμοιαζε «πολεμικό», υπήρχε σεβασμός και αλληλοεκτίμηση. Ούτε σε προσωπικές αντεγκλήσεις προβαίναμε, ούτε σε ειρωνείες και χλευασμούς, αλλά κυρίως υπήρχε σεβασμός για τις οικογένειες οι οποίες έμεναν έξω από τις όποιες αντιπαραθέσεις. Κυρίως όμως δεν υπήρχε η εκδικητικότητα με πρόφαση το δήθεν «νόμιμο».
 • Θα λέγατε, ότι είναι καλύτερα ή χειρότερα σήμερα;
 • Το κάθε πέρσι και καλύτερα δεν το επικαλούμαι, διότι όλα εξελίσσονται και οι κοινωνίες αλλάζουν. Αυτό που πρέπει όμως να προσέχουμε είναι αυτή η εξέλιξη και η όποια αλλαγή να μην γίνεται ασύδοτα και εις βάρος άλλων.
 • Ποιοι είναι οι δικοί σας προσωπικοί στόχοι μέσα σε αυτή την πενταετία όπου θα είστε δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Σωτήρη Πιλίλη;
 • Προσωπικούς στόχους για να ικανοποιήσω το εγώ μου δεν έχω. Με ενδιαφέρει να διαθέσω την όποια εμπειρία μου στην υπηρεσία για το καλό της πόλης μας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με σύνθεση απόψεων όλων όσων καθόμαστε στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου. Και οι νέοι να ακούν τη γνώμη των παλαιότερων και να μην την απορρίπτουν ως παρωχημένη, αλλά και εμείς οι παλαιότεροι να ενστερνιστούμε νέες ιδέες. Μόνο έτσι, πιστεύω, θα υπάρξει επιτυχία για το καλό της πόλης μας.
 • Δεδομένης της μεγάλης πείρας σας στα δημοτικά πράγματα, ποιοι παράγοντες οδήγησαν στο σημερινό πολιτικό τοπίο;
 • Σε αυτό μόνο μια έρευνα σε επιστημονική βάση θα μπορούσε να απαντήσει με ασφάλεια στο ερώτημά σας, γιατί ο κόσμος ψήφισε έτσι. Εμείς τιμούμε τις ψήφους που λάβαμε και θα το αποδείξουμε έμπρακτα αυτό μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εξάλλου, στη Δημοκρατία, οι πλειοψηφίες έχουν το δικαίωμα να παίρνουν αποφάσεις. Αυτό όμως δεν τους κάνει και σοφούς.
 • Πώς βλέπετε τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων;
 • Θα ήμουν άδικος αν ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής προέβαινα σε κρίσεις. Παρακολουθώ τα τεκταινόμενα, πάντα καλοπροαίρετα και ασφαλώς δίνοντας την απαιτούμενη πίστωση χρόνου.
 • Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να δούμε πραγματική αλλαγή και ανάπτυξη στις πόλεις μας;
 • Εξαρτάται τι εννοείτε πραγματική αλλαγή και ανάπτυξη. Εγώ ας πούμε όπως το βλέπω, της όποιας ανάπτυξης πρέπει να προηγηθεί άμεσα η ανακούφιση των πολιτών από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Για ποια μεγαλεπήβολα σχέδια ανάπτυξης να μιλήσουμε, όταν χάσκουν λακκούβες στους δρόμους, εάν υπάρχει πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, εάν υπάρχει ελλιπής φωτισμός σε πολλές οδούς, όταν οι πλατείες καταντάνε δάσος τραπεζοκαθισμάτων, όταν τα πεζοδρόμια δεν λειτουργούν ούτε για άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά ούτε και για κανένα; Πρέπει πρώτα απ’ όλα ο δημότης να ανακουφιστεί από τα πολλά μικρά χρονίζοντα προβλήματα της καθημερινότητας που μας ταλανίζουν και που εν τέλει όλα μαζί κάνουν ένα τεράστιο πρόβλημα και μετά συζητάμε για οράματα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δράσεις της Αντικαρκινικής στην Κεντρική Πλατεία Μεγάρων

«Ενωμένη Κινέτα»: Συνδυασμός για το Τοπικό Συμβούλιο Κινέτας

Εκλογές στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγάρων «Ο Θέογνις»