ΠολιτικήΣημαντικότεραΣυνεντεύξεις

Συνέντευξη Κλεάνθης Βαρελάς, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής: “Η ανάπτυξη ξεκινά από τη Δυτική Αττική”

«Βασικό μου μέλημα είναι η Δυτική Αττική να αποκτήσει ένα πολύ δυνατό Brand Name.

Να αποκτήσει ένα όνομα που όλοι θα θέλουν να επισκέπτονται την περιοχή ξανά και ξανά»

Από την Δυτική Αττική, και συγκεκριμένα τον Ασπρόπυργο, ξεκίνησε τις εξαγγελίες νέων έργων ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς και με αφορμή τις ανακοινώσεις αυτές, παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Κλεάνθης Βαρελάς.

  • Αναλύστε μας τις ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά για το αναπτυξιακό σχέδιο για τη Δυτική Αττική. Τι σημαίνει αυτό για τον δήμο μας.
  • Η μεγάλη τιμή που μου έκανε ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς να με ορίσει Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής αποτελεί για εμένα μία μεγάλη αναγνώρισει των αγώνων που δίνω καθώς γνωρίζω καλά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολιτες και γενικά η περιοχή μας.

Η πολυετή ενασχόλησή μου με τα κοινά και η συνεχής επαφή μου  τόσο σε προσωπικό  όσο και συλλογικό επίπεδο μου  δίνει την δυνατότητα να ξέρω δυνατά και αδύνατα σημεία όλων των περιοχών της Δυτικής Αττικής.

Από την άποψη αυτή λοιπόν μπορώ να σας πώ ότι το ότι ξεκινώ από την Δυτική Αττική το κρίνω ως πολύ θετικό για εμένα γιατί μπορώ να εργαστώ στοχευμένα αλλά το κρίνω θετικά και για την περιοχή γιατί γνωρίζω τις ανάγκες της.

  • Σας καλύπτουν οι εξαγγελίες του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά;

Κύριε Βασίλαινα οι ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά  που έγιναν στα πλαίσια του Περιφερειακού συμβουλίου στον Ασπρόπυργο στις 31 Ιανουαρίου, αποτελούν μία ιστορική στιγμή και σηματοδοτούν ότι η ανάπτυξη ξεκινά από την Δυτική Αττική.

Στην συνεδρίαση αυτή εξαγγέλθηκαν έργα που αφορούν την περιοχή ύψους  545,35 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν ορίζοντα υλοποίησης τα 5 έτη.

Πενήντα εννέα (59) και πλέον μεγάλα έργα θα πραγματοποιηθούν και στους 5 Δήμους της  Δυτικής Αττικής και θα βελτιώσουν τη ζωή των 164.000 κατοίκων της.

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δυτικής Αττικής χωρίζεται σε πέντε πυλώνες και στόχος του είναι η οριστική λύση των μεγάλων προβλημάτων που μαστίζουν επί δεκαετίες τη Δυτική Αττική.

Ειδικότερα οι πέντε πυλώνες:

Στον τομέα της οδικής ασφάλειας και των υποδομών θα διατεθούν 164 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση τμημάτων της Παλαιάς Εθνικής Οδού, τη δημιουργία ανισόπεδων κόμβων σε σημεία υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου, την αποκατάσταση φθορών και στηθαίων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας, καθώς και τη διαπλάτυνση και επανασχεδίαση δρόμων στους Δήμους της περιοχής.

Ενισχύεται με έργα 144,05 εκατ. ευρώ η αντιπλημμυρική θωράκιση και η προστασία των πολιτών από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζονται αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και κατασκευή δικτύων απορροής ομβρίων υδάτων σε όλους της δήμους της Δυτικής Αττικής, οριοθετήσεις, διευθετήσεις και εντατικοποίηση καθαρισμού ρεμάτων, αλλά και η εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών για έργα ανάσχεσης και απορροής.

Δίνεται έμφαση στο Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής με έργα 122,3 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται η αναβάθμιση των υποδομών Επεξεργασίας Λυμάτων, η δημιουργία τροφοδοτικού αγωγού της ΕΥΔΑΠ και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης, η ουσιαστική επένδυση σε προμήθεια εξοπλισμού και ενημερωτικές δράσεις για την ανακύκλωση και την πολιτική προστασία, οι αστικές αναπλάσεις, η αναβάθμιση σχολικών και αθλητικών εγκαταστάσεων και η ανάδειξη περιαστικών δασών και πολιτιστικών τοποσήμων.

Μπαίνει στο επίκεντρο η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με στοχευμένες δράσεις προϋπολογισμού 67 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την κατεύθυνση, προγραμματίζεται η δημιουργία νέων και ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και σχολικών μονάδων, η κατασκευή υποδομών πρωτοβάθμιας υγείας και η προμήθεια σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού, η επέκταση της στήριξης των κοινωνικών δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του αποκλεισμού, καθώς και η αναβαθμισμένη αρωγή στις ευάλωτες οικογένειες μέσω ΤΕΒΑ.

Δίνεται νέα ώθηση στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, με 18 εκατ. ευρώ να κατευθύνονται στην ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων στην έρευνα και τους τομείς εξειδίκευσης της περιοχής και την παροχή σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο του ιδίου προγράμματος έχει επίσης προϋπολογισθεί πρόσθετο κονδύλι 30 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν, σε συνεννόηση με τους Δήμους της Δυτικής Αττικής, για επιπλέον τεχνικές παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Οι πέντε αυτοί πυλώνες καλύπτουν πολλές και  από τις ανάγκες του Δήμου Μεγαρέων όπως και όλων των Δήμων της Δυτικής Αττικής.

Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι πριν καταθέσω τις προτάσεις μου στον Περιφερειάρχη συναντήθηκα με κάθε ένα από τους Δημάρχους ξεχωριστά και συζητήσαμε τις ανάγκες των Δήμων τους.

Νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί ο Νίκος Χαρδαλιάς έκρινε πολλές από τις προτάσεις μας άμεσα υλοποιήσιμες και τις ενέταξε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε.

  • Ποια είναι η άποψή σας για τον διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών που συζητήθηκε στην 4η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου; Γιατί πιστεύετε ότι γίνεται και ποιος ο σκοπός;
  • Στο περιφερειακό συμβούλιο ο Περιφερειάρχης εισηγήθηκε έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο για την περίοδο 2020-2023 τόσο για την Περιφέρεια Αττικής όσο και για τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Συνδεσμο Αττικής (ΕΔΣΝΑ), αλλά και για το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης. Η εισήγηση ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς για μια ακόμα φορά έδειξε τον δρόμο της διαφάνειας και της αλήθειας που θέλει να ακολουθήσει την διοικητική του πορεία και δεσμεύτηκε στο τέλος της θητείας του να ζητήσει ο ίδιος διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών για την θητεία της Περιφερειακής του διοίκησης. Συμφωνώ  απόλυτα με την εισήγηση του Περιφερειάρχη και θεωρώ ότι αυτό πρέπει να γίνεται από κάθε νέα διοίκηση που αναλαμβάνει καθήκοντα.

  • Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες σας για τη Δυτική Αττική;
  • Η δυτική Αττική είναι μία περιοχή με πολλά δυνατά σημεία αλλά και αδυναμίες.

Προτεραιότητα μου  αποτελεί η θωράκιση των περιοχών μας από τις φυσικές καταστροφές που τόσο πολύ μας έχουν επηρεάσει τα τελευταία χρόνια. Η κλιματική αλλαγή απαιτεί την εγρήγορση μας και την υλοποίηση έργων που θα προστατεύσουν τους πολίτες αλλά και θα μετριάσουν τις συνέπειες από τα  ακραία φυσικά φαινόμενα.

Επίσης προτεραιότητα μου αποτελεί ο αγώνας ενάντια στην  παραβατικότητα που υπάρχει στην περιοχή μας και αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και πρέπει να συμβάλλουμε τα μέγιστα σε συνεργασία με τους δήμους αλλά και με κρατικούς φορείς, ώστε ο πολίτης να αισθάνεται ασφάλεια.

Μία ακόμα προτεραιότητα μου είναι η ανάδειξη των δυνατών σημείων της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα του πολιτισμού και του φυσικού κάλλους της.

Βασικό μου μέλημα είναι η Δυτική Αττική να αποκτήσει ένα πολύ δυνατό Brand Name. Να αποκτήσει ένα όνομα που όλοι θα θέλουν να επισκέπτονται την περιοχή ξανά και ξανά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Τώρα”: Δήμαρχος… παράδειγμα προς αποφυγή

Άγγελος Μακρυγιάννης: Ερχόμαστε για να δώσουμε ελπίδα

Λέσχη Ανάγνωσης Κινέττας : Αφιέρωμα στο έπος του ‘40