Πολιτική Σημαντικότερα

Σταθερά τα δημοτικά τέλη του Δήμου Μεγαρέων αποφάσισε η Δημοτική Αρχή

 

Μειώσεις λόγω κρίσης COVID-19 πρότεινε η αντιπολίτευση

 

 

Τη διατήρηση των δημοτικών τελών στα περσινά επίπεδα εισηγήθηκε η Διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων στην τηλεδιάσκεψη δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.

Η αντιπολίτευση πρότεινε μειώσεις, τόσο λόγω της κρίσης της πανδημίας, όσο και λόγω των εισπρακτέων στο Δήμο Μεγαρέων ποσά μετά τη διαδικασία της δήλωσης αδήλωτων τετραγωνικών.

Γ. Κουμπέτσος: «Δεν μπορεί ο Δήμος μόνο να παίρνει και να μη δίνει»

Ο Γ. Κουμπέτσος πρότεινε μείωση δημοτικών τελών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί ο δήμος μόνο να ζητά από τους πολίτες πρέπει και να δίνει. Τα έσοδα του δήμου θα αυξηθούν, των δημοτών μειώνονται. Δίνει η κυβέρνηση στο δήμο, δίνουν οι πολίτες…»

Ο Γ. Στρατούρης, αναφερόμενος στον Δήμαρχο, είπε ότι «Ο ίδιος είναι πολιτικός θεματοφύλακας των ΕΛΠΕ και της ΔΕΣΦΑ. Ενώ μπορεί να ανατιναχθούμε, αυτοί μέσα στην κρίση πλουτίζουν, γιατί δεν τα κατανέμονται τα τέλη όπως πρέπει; Ίσως θέλετε τα χρήματα που θα έδιναν νομιμά με αποδείξεις στο δήμο να τα δίνουν σε συλλόγους και φορείς αλλιώς…

Είναι γελοίο μέσα σε τραγικές συνθήκες να μένουν τα τέλη τα ίδια. Λες και κινούνται οι κάτοικοι σε πλατείες εξοχικά κλπ. Περνάμε δύσκολες στιγμές ως κοινωνία. Τα ανταποδοτικά τέλη είναι φόροι και τη στιγμή που δεν ανταποδίδουν, δεν κινούνται οι πολίτες, να τα παγώσετε, να βρείτε τρόπο να ενσκήψετε στην κοινωνία και στους πολίτες, εσείς είστε οι εκπρόσωποί τους».

Γ. Πομώνης: «Αυξάνονται τα έσοδα του Δήμου εν μέσω covid»

Ο Γιάννης Πομώνης ανέφερε ότι «Εισηγείστε μια απόφαση για 30% αύξηση των τελών, είναι όνειδος για τα δημοτικά πράγματα των Μεγάρων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση δημοτικών τελών από τότε που συστάθηκαν οι δήμοι. Θα περιμέναμε αν όχι να μειωθούν να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Να διαμορφωθούν τα τέλη βάσει των 3,5 εκατ. του 2019, δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 3,5 εκατ. του 2019. Να ληφθεί μέριμνα από όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό. Να γίνει μείωση αναλογικά σε όλες τις κατηγορίες και να μειωθούν τα τέλη βάσει του ποσού που εισπράττει ο δήμος.

Ο δήμος εισέπραξε και λειτούργησε τις ανταποδοτικές του υπηρεσίες με 3,5 εκατ. Ευρώ. Ταυτόχρονα εν μέσω covid ο δήμος δημιουργεί επιπλέον έσοδα 500.000 ευρώ. Άρα το 2020 οι πολίτες καταβάλλουν στο δήμο επιπλέον 500.000 ευρώ. Ταυτόχρονα οι προβλέψεις είναι 4,5 εκατομμύρια. Άρα ένα εκατομμύριο παραπάνω. Αυτό είναι η μεγαλύτερη αύξηση δημοτικών τελών από πότε στο δήμο Μεγαρέων. Αύξηση 30%. Αυτό επιβαρύνει τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις 30%.

Είναι δίκαιο ότι όλοι δηλώσαμε τα πραγματικά τετραγωνικά να επιστρέψουμε στα 3,5 εκατ. και να μειώσουμε. Το ποσό που θα εισπράξουμε το 2021 θα πρέπει να είναι μικρότερο από το 2019. Να ορίσουμε ανώτατο όριο είσπραξης τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Το 1 εκατ. αύξηση που προτείνετε και οι πολίτες πρέπει να καταβάλλουν εν μέσω κορωνοϊού είναι ό, τι χειρότερο αποφασίζει ο δήμος. Πρέπει να μπει μια λογική.

Στο επιτελείο σας υπάρχουν και κάποιοι αριστεροί ιδεολόγοι και συμμετέχουν σε υψηλά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ κλπ…θα έπρεπε να μην το ψηφίσουν» είπε ο Γ. Πομώνης.

Χαρακτηριστικά, ο Δ. Γεωργακής ρώτησε αν «υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για τα δημοτικά τέλη; Για τη διαχείριση όλων αυτών των εσόδων ή θα πάμε κατά τύχη; Το 2021 θα έχουμε πιθανότατα μεγαλύτερο όγκο εσόδων».

 

 

Κλ. Βαρελάς: Προτάσεις για μειώσεις και απαλλαγή σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Ο Κλεάνθης Βαρελάς επεσήμανε ότι «Επιβάλλεται να κάνετε μείωση στα δημοτικά τέλη. Μέσα στο 2021 οι δηλώσεις τετραγωνικών νούμερο 500.000 ευρώ περίπου, θα έρθουν στο δήμο και θα καλύψουν τη μείωση στα δημοτικά τέλη.. Δεν ανταποδίδονται τα τέλη στους δημότες, δε γίνεται σωστά η αποκομιδή, δεν αγοράζεται στόλος για την αποκομιδή των απορριμμάτων…» προτείνοντας σειρά μειώσεων κατά 13% στα δημοτικά τέλη και απαλλαγή για ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως τα άτομα με αναπηρία, τριτέκνων, με εισοδηματικά κριτήρια.

«Για να δείξει ο δήμος το αλληλέγγυο πρόσωπό του πρέπει να μειώσει τα δημοτικά τέλη, πρότεινε ο Κλ. Βαρελάς. Η ανταπόδοση δεν βρίσκει ανταπόκριση σε αυτό που ζητούν οι πολίτες. Πρέπει ο δήμος να δείξει αλληλέγγυο πρόσωπο. Τα δημοτικά τέλη πρέπει να μειωθούν γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δείξουμε τη συμπαράστασή μας στην κοινωνία».

Εκτενή πρόταση έκανε ο Μελ. Λέλης για μείωση δημοτικών τελών στο 13% και μείωση τετραγωνικών σε πραγματικά.

Επί της ψηφοφορίας, ο συνδυασμός με επικεφαλής τον Κλεάνθη Βαρελά καταψήφισε την εισήγηση της διοίκησης, αναφέροντας ότι «επειδή η πανδημία έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά οικονομικά ζητήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προτείνουμε την μείωση των δημοτικών τελών Μεγάρων-Νέας Περάμου σε ποσοστό 13%. Επίσης να γίνει εξομοίωση των δημοτικών τελών Κινέτας-Αλεποχωρίου με τα δημοτικά τέλη Μεγάρων-Νέας Περάμου, όπως θα διαμορφωθούν μετά την μείωση. Προτείνουμε την απαλλαγή των δημοτικών τελών σε άτομα με αναπηρία άνω του 67% με τα εισοδηματικά κλπ κριτήρια της εισήγησης. Προτείνουμε διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ για τους πολύτεκνους και τη δημιουργία κλίμακας με την παροχή έκπτωσης από τα 30.000 ευρώ και άνω. Τέλος, προτείνουμε την πλήρη απαλλαγή των τρίτεκνων με εισόδημα έως 30.000 ευρώ και τη δημιουργία εκπτωτικής κλίμακας από τα 30.000 ευρώ και άνω».

Ο δημοτικός σύμβουλος Μελέτης Λέλης επίσης καταψήφισε «επειδή, όπως ανέφερε, ως μέλος της παράταξης «Μαζί με όραμα» προτείνω την μείωση των δημοτικών τελών κατά 13% και την μείωση των πλασματικών τετραγωνικών για τα δημοτικά τέλη σε πραγματικά. Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα σπίτι στο Αλεποχώρι 100 τ.μ. πληρώνουμε ΤΑΠ για 100 τ.μ., δημοτικό φόρο πληρώνουμε για 180 τ.μ. Όλα αυτά θα πρέπει να προσαρμοστούν στα πραγματικά δηλωμένα τετραγωνικά ώστε ΤΑΠ, δημοτικός φόρος και δημοτικά τέλη να είναι ίδια με το Ε9, το κτηματολόγιο και τη ΔΕΗ».

Ο Άγγ. Μακρυγιάννης, καταψηφίζοντας από κοινού με τον δημοτικό σύμβουλο του συνδυασμού «Όμορφες πόλεις» Χρήστο Γκίνη, πρότεινε οριζόντια μείωση 10% για το έτος 2021, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Αντ. Χοροζάνης: «Να μειωθούν για τους πολίτες, να αυξηθούν για τις εταιρείες»

O Αντ. Χοροζάνης πρότεινε να ληφθούν μέτρα ώστε να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία: «Οι δήμοι δε διαμαρτύρονται, δεν διεκδικούν για τους δημότες και μάλιστα σε τέτοιες περιόδους κρίσης και πανδημίας. Με χέρια-πόδια δεμένα με μόνο το 30% των πόρων ή και λιγότεροι κρατικούς. Είναι αδικία σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και πώς το κράτος αντιμετωπίζει τους δήμους. Ανισότητες σε ιδιοκτησίες, κατοικίες και επιχειρήσεις. Δεν είναι ανταποδοτικά. Ανταποδοτικό θα ήταν αν αυτός έχει δέκα εκατομμύρια θα πρέπει να βάλει το ανάλογο στον δήμο.

Να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και να καλυφθούν από μεγάλες εταιρείες, τράπεζες, πρέπει να πληρώνουν διαφορετικά δημοτικά τέλη». Ο Αντ. Χοροζάνης, καταψηφίζοντας, πρότεινε 50% μείωση στα δημοτικά τέλη στη λαϊκή κατοικία, εξίσωση στα δημοτικά τέλη Κινέτας-Αλεποχωρίου με τα Μέγαρα και την Ν. Πέραμο, αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για έξι μήνες και όσο διαρκέσει η πανδημία, απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους επί των ακαθαρίστων εξόδων των καταστημάτων μέχρι 30/06/2021, π.χ. κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια και διαγραφή των χρεών τους για το 2020 και για τους μήνες που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους.

 

Γρ. Σταμούλης: «Ανέξοδα και ανεύθυνα λέτε μειώστε»

 

Απαντώντας, ο Γρ. Σταμούλης ανέφερε: «Ανέξοδα και ανεύθυνα λέτε μειώστε, ακούει ο κόσμος η αντιπολίτευση ζητάει μειώσεις. Την προτροπή του κ. Πομώνη που στις μαθηματικές αλχημείες είναι άριστος, μας έβγαλε ότι κάναμε αύξηση. Για 6η συνεχή χρονιά τα τέλη είναι τα ίδια. Αλλά με τα γνωστά κολπάκια μας δίνει στοιχεία του απολογισμού, που δε συγκρίνονται με του προϋπολογισμού. Άλλο προϋπολογίζω, άλλο τι βγαίνει στο τέλος, αυτό γίνεται κάθε χρόνο. Δεν κάναμε καμία αύξηση, διατηρούμε τα τέλη τα ίδια. Εσείς ως γάτος κ. Πομώνη, θα έπρεπε να δείτε ότι στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης μπαίνει ο δήμος μέσα 1.160.000. Αυτό δεν το είδατε, είδατε τα άλλα… τι μας λέει ο άλλος; Είναι δυνατόν και πλάθει ολόκληρη ιστορία ότι προστατεύουμε τα ΕΛΠΕ και λέμε ψέματα, ποιος λέει ψέματα όλος ο κόσμος ξέρει… Τέλη χρήσεως υπεδάφους που μας προτρέπουν μετά βδελυγμίας να τα αυξήσουμε, για πρώτη φορά μπαίνουν. Για πρώτη φορά εμείς βάζουμε τέλη υπεδάφους και μας εγκαλούν γιατί αφήνουμε τα ίδια.

Τα τέλη που βάζουμε είναι ανταποδοτικά, συνέχισε ο Γρ. Σταμούλης. Εισπράττουμε από τους πολίτες για να προσφέρουμε στους πολίτες. Ό, τι εισπράττουμε, το προσφέρουμε στις υπηρεσίες. Αυτοί που πλήττονται, απαλλάσσονται. Η πανδημία είναι πρόσκαιρη, τα δημοτικά τέλη είναι για όλο το χρόνο, που σημαίνει ότι δεν θα προγραμματίσουμε με βάση κάτι πρόσκαιρο όπως η πανδημία, ενώ τα δημοτικά τέλη είναι για όλο το χρόνο.

Λαμβάνουμε μέριμνα για τις ειδικές ομάδες, για πολύτεκνους, τρίτεκνους, άπορους και για τους πληγέντες από τις πλημμύρες. Υπάρχει πρόνοια». Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Μεγαρέων παρέθεσε στοιχεία συγκριτικά με άλλους δήμους και την έκταση που έχουν να μεριμνήσουν, καταλήγοντας ότι ο Δήμος Μεγαρέων έχει μειωμένα τέλη σε σχέση με δήμους όπως η Ελευσίνα, η Κηφισιά, κ.α.

«Είναι καθηλωμένα και χαμηλά τα δικά μας τέλη. Όταν είσαι αντιπολίτευση, πουλάς με πολύ μεγάλη ευκολία αφού δε σου στοιχίζει και τίποτα λες «μειώστε τα». Έξι συνεχή χρόνια τα έχουμε παγωμένα. Τα άλλα είναι τα γνωστά κόλπα, με τα νούμερα μπορείς να κάνεις παιχνιδάκια. Είναι πολύ χαμηλά, κι εμείς συμπάσχουμε, δεν είστε εσείς που αγαπάτε τον κόσμο κι εμείς δεν τον αγαπάμε. Μειώστε τα λέτε και κόψε το κεφάλι σου μετά το τι θα κάνεις».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Φυλακτός: “Ρε πάτε καλά;”-Δύο φωτιές Νοέμβριο στα Μέγαρα

Θυρανοίξια στον ιστορικό Ναό Αγίου Αντωνίου Μεγάρων (φωτό-βίντεο)

Aleka Stamatiadi

Εθελοντική αιμοδοσία στα ΚΕΠ Υγείας Μεγάρων