Δημοτικό Συμβούλιο Πολιτική Σημαντικότερα

Στα δικαστήρια με τον ορκωτό λογιστή ο Γ. Μαρινάκης

Για “σκευωρία εναντίον του και της παράταξής του” έκανε λόγο ο πρώην Δήμαρχος Γ. Μαρινάκης

Ισολογισμός Δήμου Μεγαρέων 2016: Επιφυλάξεις, παρατηρήσεις, αντιρρήσεις

 

 

 

Ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη

Με ένταση και αρνητικές τις ψήφους του συνδυασμού της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου, εγκρίθηκε ο ισολογισμός του Δήμου Μεγαρέων για το οικ. Έτος 2016. Αιτία οι επιφυλάξεις που περιγράφει στην έκθεση του ισολογισμού ο ορκωτός λογιστής για έλλειμμα 350.000 ευρώ και κατάσχεση 252.000 ευρώ, που όμως είναι υποθέσεις που έχουν κλείσει από την δικαιοσύνη, όπως αντέτεινε ο Γ. Μαρινάκης, δηλώνοντας ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για την «σκευωρία» εναντίον του, καθώς οι υποθέσεις στη δικαιοσύνη έχουν «κλείσει».

 

Ο πρώην Δήμαρχος ήρθε και σε προσωπική αντιπαράθεση με τον ορκωτό λογιστή, που θα συνεχιστεί στις δικαστικές αίθουσες, όπως ανέφερε. Ρωτώντας για την αμοιβή του ορκωτού από τον δήμο, ο Γ. Μαρινάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Δεν είναι εκθέσεις ορκωτού ελεγκτή αυτές. Είστε ορκωτός του δήμου από το 2015, θα έπρεπε να είχατε λογική απορία για το τι έχει συμβεί. Δεν ενημερωθήκατε ότι ποια ήταν η τύχη των ανακοπών που αφορούσαν αυτά τα χρήματα και βγήκε η απόφαση τον Φεβρουάριο του 2017. Το θέμα έχει μπει σε τακτοποίηση και εξακολουθείτε να το γράφετε ως νόμιμη επιφύλαξη ως εκκρεμότητα. Τονίζετε σε όλες τις διαδοχικές εκθέσεις σας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα; Δεν μπήκατε στον κόπο να ρωτήσετε το δήμαρχο; Πού βρίσκεται η υπόθεση; Μη γνωρίζοντας εξελίξεις στα θέματα έρχεστε να κάνετε σωστά τη δουλειά σας.

Είστε μέρος της σκευωρίας εναντίον μου και της παράταξης μου για το θέμα της κατάσχεσης και ζητώ άμεσα να βγει αυτό το δεύτερο μέρος από την γνώμη σας στην έκθεση του ισολογισμού γιατί αν δε βγει θα καταφερθώ και νομικά εναντίον σας» είπε απευθυνόμενος ο Γ. Μαρινάκης στον ορκωτό λογιστή, ο οποίος απάντησε αρνητικά «Δεν πρόκειται να βγει. Άλλο η λογιστική τακτοποίηση και άλλο η νομική έρευνα. Οι εισαγγελικές έρευνες δεν τακτοποιούνται με λογιστικές εγγραφές. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

«Έρχεστε και πουλάτε εκδούλευση, συνέχισε ο Γ. Μαρινάκης. Είναι ψευδέστατο και έχετε κάνει ατόπημα τεράστιο και βάσει της επαγγελματικής σας δραστηριότητας. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν το γνωρίζετε. Θα σας βγω απέναντι στις δικαστικές αίθουσες και εκεί θα λογοδοτήσετε».

 

 

[quote]Γ. Μπερδελής: «Ο Δήμαρχος μειδιά απαθής, ενώ φέρει τις αποκλειστικές ευθύνες»[/quote]

 

Ο Γιώργος Μπερδελής σχολίασε την στάση του Δημάρχου: «Ο Δήμαρχος για ακόμη μια φορά παρακολουθούσε απαθής με ένα μειδίασμα.

Οι ορκωτοί το ίδιο πρόβλημα είχαν και πέρσι. Αντί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ή ο δήμαρχος να κάνει το παν ούτως ώστε να μην έχουμε τις ίδιες παραλείψεις από τους νομικούς συμβούλους του δήμου, ο δήμαρχος κάθεται απαθής αφήνει να αλληλοκατηγορούνται, ενώ έχει τις αποκλειστικές ευθύνες ο δήμαρχος. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τις πλήρεις υποχρεώσεις που έχει ο δήμος για να μπορούν οι ορκωτοί να κάνουν τη δουλειά τους.

Βλέπουμε ένα έλλειμμα που δεν δίνει την καλύτερη εικόνα γιατί αν δεν είχαμε το χαράτσι του 13% που επέβαλε ο δήμαρχος από τον πρώτο χρόνο διοίκησης, 1,5 εκ. ευρώ που δεν πληρώνει ο δήμος γιατί ο ΕΣΔΚΝΑ τα είχε παρακρατήσει, έκτακτες επιχορηγήσεις, θα ήμασταν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και ίσως ο δήμος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Δεν είναι διαφορετική πολιτική. Δεν κάνουμε έργο, περιμένουμε τις επιχορηγήσεις να μπαλώσουμε τρύπες και σαν άλλος Βαρουφάκης, κάποιος υποστηρίζει ότι έκανε θαύμα στα οικονομικά του δήμου».

Καταψήφισε τον ισολογισμό και ο Αντ. Χοροζάνης, λέγοντας: «Είμαστε μπροστά σε οτιδήποτε δεν διαχειρίζεται σωστά και ακόμα και ένα ευρώ να έρχεται στο φως. Μένουν πράγματα στον αέρα. Η ουσία είναι σωστή διαχείριση αλλά όσον αφορά τα πολιτικά ζητήματα αφορούν ό, τι προϋπολογισμό είχαμε, που ήταν σε βάρος του λαού και για αυτό καταψηφίζουμε. Πρέπει να έχουμε όλοι μας πλήρη ενημέρωση, όλα στη διαφάνεια και αναλυτικά.

Δε λύθηκαν τα προβλήματα της πόλης, μειωμένα τα έσοδα, αυξημένα τα τέλη προς τους πολίτες. Η ουσία είναι ότι τα προβλήματα παραμένουν».

 

Γιάν. Μιχάλαρος: «Κρατήσατε τα χρήματα και δεν πληρώσατε χρέη για να παρουσιάσετε ταμειακό υπόλοιπο»

 

Ο Γιάννης Μιχάλαρος έκανε λόγο για «Θαύμα αποκάλυψης, ότι η πολιτική είναι η ίδια με άλλες παλιές εποχές. Οι περισσότερες παρατηρήσεις ορκωτού έρχονται από παλιά. Ο δήμαρχος φέρει την ευθύνη και υποχρεούται να έχει αναλυτική λογιστική αλλιώς φτιάχνεται δημιουργική λογιστική. Κρατήσατε τα χρήματα και δεν πληρώσατε χρέη για να παρουσιάσετε ταμειακό υπόλοιπο. Τα νούμερα δεν είναι σωστά. Χρεώσατε τη ΔΕΥΑΜ».

 

Μελ. Λέλης: «Τακτικισμός και μυστικοπάθεια διακατέχει τον Δήμαρχο»

Ιερ. Πολυχρόνης: «Ευτυχώς που πρότεινα να φύγετε από τον συνδυασμό»

 

 

Στην τοποθέτησή του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μελέτης Λέλης, χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι: «Δυστυχώς κ. Δήμαρχε, ο συγκεντρωτισμός, ο τακτικισμός και η μυστικοπάθεια που σας διακατέχει δεν απέδωσε όπως φαίνεται καρπούς.

Και το λέω αυτό διότι ενώ μέσα σε μια τριετία χρεώσατε την ΔΕΥΑΜ με 10.200.000 εκ. ευρώ περίπου, τα χρήματα αυτά δεν αποτυπώνονται μέσα στον ισολογισμό του 2016.

Χρήματα που κατά την προσωπική μου εκτίμηση έχουν δαπανηθεί για την κάλυψη αναγκών του Δήμου και μόνο, αφού η ΔΕΥΑΜ τελεί υπό εκκαθάριση και δεν έχει προσωπικό.

Είτε εσείς εμάς, – δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο – είτε ο κ. Πολυχρόνης εσάς, για να έρθετε και να μας πείτε όλα αυτά.

Προφανώς η απομάκρυνση του κ. Πολυχρόνη από την θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών δίνει σε όλους μας την απάντηση και την εξήγηση για την αποτυχία σας.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα των Ορκωτών λογιστών, τα συνολικά οργανικά έσοδα της χρήσης του 2016, ανήλθαν περίπου σε 12.769.000 ευρώ, έναντι 11.937.000 ευρώ περίπου για την χρήση του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό του 6,97%.

Τα αντίστοιχα έξοδα της χρήσης του 2016, ανήλθαν σε 16 εκ. ευρώ, έναντι 13.990.000 ευρώ περίπου για την χρήση του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό του 14,37%.

Τα έκτακτα και ανόργανα έσοδα της χρήσης του 2016, ανήλθαν περίπου σε 3.404.000 ευρώ, έναντι 6.232.000 ευρώ περίπου για την χρήση του 2015, παρουσιάζοντας ποσοστιαία μείωση κατά 45,37%, ενώ τα ανόργανα έξοδα της χρήσης του 2016 είναι στο 1.907.000 ευρώ, ποσό που το θεωρώ τεράστιο.

Αναρωτιέμαι λοιπόν με βάση τα παραπάνω, για ποια οικονομική ευρωστία μας μιλούσατε!

Αν συνυπολογίσουμε την αύξηση των εξόδων έναντι των εσόδων, αλλά  και το ότι στα έκτακτα έσοδα έχουμε μείωση κατά 45,37%, ενώ τα ανόργανα έξοδα αγγίζουν τα 2 εκ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβάνοντας και τα 10.200.000 ευρώ που είναι το χρέος της ΔΕΥΑΜ, γίνεται πλέον κατανοητό πως η διοίκηση σας κ. Σταμούλη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τον Δήμο σε χρεοκοπία».

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, ο Ιερ. Πολυχρόνης απευθυνόμενος στον Μελ. Λέλη είπε ότι «Εγώ ημουν ο λόγος που φύγατε από τον συνδυασμό, εγώ πρότεινα να φύγετε, ευτυχώς που παμψηφεί αποφασίστηκε η απομάκρυνσή σας. Το δρόμο θα τον βρείτε, έξι συνδυασμούς έχετε αλλάξει…».

 

Ο Μελ. Λέλης απάντησε στον Ιερ. Πολυχρόνη: «Καθημερινά κρινόμαστε κοινωνικά και επαγγελματικά και αυτός που μας κρίνει είναι η κοινωνία και γνωρίζει το ποιόν και το δικό μου και το δικό σου».

 

 

[quote]Ιερ. Πολυχρόνης: «Είναι θέμα δικαιοσύνης και όχι λογιστικών»[/quote]

 

Απαντώντας ο Ιερ. Πολυχρόνης ανέφερε «καταλαβαίνω γιατί δεν περνούσατε ισολογισμούς, να περνάμε το 2015 ισολογισμούς από το 2008 και μετά. Καταλαβαίνω κ. Μαρινάκη την οργή σας, δεν είναι προσωπικό το θέμα. Είναι θέμα δικαιοσύνης. Η παρούσα διοίκηση με απόλυτη διακριτικότητα δεν στοχοποιήσαμε κανέναν και για αυτό δεν υπήρξε καμία παρέμβαση προς τη δικαιοσύνη.

 

Και με τον κ. Μπερδελή συμφωνώ, διαλέξτε τι θέλετε, είναι λιγότερα τα έξοδα γιατί άργησε να ρολάρει ο δήμος. Θα πρέπει να απολογηθεί μια διοίκηση γιατί κατάφερε να αυξήσει ταμειακά διαθέσιμα και να αυξάνει δαπάνες και το έργο της όποιο είναι αυτό αποτυπώνεται; Έχουμε μείωση υποχρεώσεων, αύξηση διαθέσιμου και δαπανών.

Έχουμε προσεγγίσεις από τραπεζικά ιδρύματα να αναλάβουν το δήμο, ενώ άκουγαν δήμο Μεγαρέων και άλλαζαν ταμπέλες».

 

 

 

Γρ. Σταμούλης: «Τα οικονομικά του δήμου ώστε ποτέ δεν ήταν καλύτερα»

«Άλλο τα λογιστικά και άλλο η πραγματική οικονομία»

 

 

Παραμερίζοντας τα «νούμερα» ο Γρ. Σταμούλης μίλησε για την οικονομική ευρωστία του Δήμου, που φαίνεται από την εμπιστοσύνη που δείχνουν προμηθευτές και εργολάβοι, συνεργάτες του δήμου, όπως είπε: «Έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε τα οικονομικά του δήμου ώστε ποτέ δεν ήταν καλύτερα. Αν εμπλακούμε στα νούμερα μπορείς να βρεις πολλά. Επειδή είμαι πρακτικός άνθρωπος ξέρω ότι όταν αναλάβαμε δεν μπορούσαμε να κάνουμε καμία συναλλαγή λόγω χρεών του δήμου και σήμερα έχουμε ξεχρεώσει πληρώνουμε τους υπαλλήλους και έχουμε οικονομική ευρωστία στο δήμο. Επιπλέον οι επιχορηγήσεις είναι επιτυχίες της διοίκησης. Η οικονομική ευρωστία του δήμου είναι αδιαμφισβήτητη. Τα χρέη είναι μέχρι να γίνει το ένταλμα και να πληρωθεί. Τακτοποιούμε και θα απολογηθούμε για τις προηγούμενες διοικήσεις;

 

Σας ενοχλεί η αλήθεια. Διαστρεβλώνετε, αφήστε τα λογιστικά. Άλλο τα λογιστικά και άλλο η πραγματική οικονομία. Αυτό που λένε ότι οι αριθμοί λένε την αλήθεια, δεν είναι σωστό, με τους αριθμούς μπορεί ο καθένας να δει ό, τι θέλει. Οι εργολάβοι όμως και ο κόσμος εμπιστεύεται, σας ενοχλεί αυτό. Τώρα έχετε πρόβλημα. Και στο ταμείο υπάρχουν χρήματα και θα γίνουν και πολλά έργα.

Θα μείνετε στην ιστορία ως ο δήμαρχος που στα τέσσερα χρόνια δεν κατάφερε να μην έχει κλείσει κανέναν ισολογισμό και δεν έχετε ούτε ένα πρακτικό δημοτικού συμβουλίου, είπε ο Γρ. Σταμούλης απευθυνόμενος στον Γ. Μαρινάκη.

Η τάξη φαίνεται και από τη λειτουργία του δήμου. Ο κόσμος καταλαβαίνει τα πρακτικά πράγματα και όχι τα νούμερα».

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης με την παραπάνω τοποθέτηση του Δημάρχου, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα. «Εμένα το μυαλό μου ήταν στα έργα, εσείς έχετε έργο μηδενικό» είπε ο Γ. Μαρινάκης. «Δεν ντρέπεστε λίγο…λέτε ψέματα» είπε ο Γ. Μπερδελής.

 

 

 

 

 

Γ. Μαρινάκης: «Εσκεμμένη ενέργεια του ορκωτού ελεγκτή να σπιλώσει την υπόληψή μου»

 

Επικοινωνώντας με τον πρώην Δήμαρχο Γ. Μαρινάκη μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, όπου καταφέρθηκε κατά του ορκωτού ελεγκτη λογιστή για όσα είχε διατυπώσει στον ισολογισμό του Δήμου για το 2016, δήλωσε ότι:

«Στην έκθεση του για τον ισολογισμό χρήσεως 2016, ο κ. Βαρθαλίτης, στην παράγραφο γνώμη για επιφύλαξη αναφέρθηκε σε ένα έλλειμμα που αφορά σε μία εσφαλμένη καταχώρηση ύψους 350.000 ευρώ που προήλθε από την ΔΕΥΑΜ προς τον δήμο στις 10-10-13 και ενώ ο ίδιος πρότεινε με την έκθεση ελέγχου που έχει κάνει μετά από ανάθεση που του έγινε να γίνει ειδικός έλεγχος του ταμείου για ολόκληρη τη χρονιά 2013 ενώ πρότεινε ΕΔΕ ο ίδιος αναφέρεται έωλα σε ένα σημαντικό ταμειακό έλλειμμα όπου στη συνέχεια λέει ότι για την ΕΔΕ υπήρξε σημαντικό έλλειμμα χωρίς να αναφέρει ποιο είναι το έλλειμμα συγκεκριμένα.

Είναι αδιανόητο ένας ελεγκτής λογιστής να κάνει μια τέτοια υπεύθυνη δουλειά αν αμείβεται αδρά με 20.000 ευρώ ετησίως περίπου συνολικά από τα νομικά πρόσωπα για τα οποία διαχειρίζεται, το Δήμο, τον «Ηρόδωρο», τη ΔΕΗΜ, και να αναφέρει τέτοιους χαρακτηρισμούς χωρίς να συγκεκριμενοποιεί ποιο είναι το έλλειμμα που είναι αδιανόητο.

 

 

Ακόμα πιο σοβαρό το θέμα που αφορά την περιβόητη αναγκαστική κατάθεση από τον εργολάβο Μπέη 252.255 ευρώ, συνέχισε ο Γ. Μαρινάκης σε δηλώσεις του στην «Ε».

Για ποσό 252.000 ευρώ «περίπου», όπως αναφέρει στον ισολογισμό, το οποίο κατασχέθηκε από το ταμείο βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα εύλογα τα ερωτήματα που από τη στιγμή από το 2015 αναφέρεται στο θέμα της κατάσχεσης για τρεις χρήσεις ενώ είναι από το 2015 δεν ενημερώθηκε ότι υπήρξε απόφαση της οικονομικής 801/2014 τακτοποίησε λογιστικά το ποσό της αναγκαστικής κατάσχεσης η οποία είναι απόλυτα νόμιμη πράξη. Είχε υποχρέωση ο δήμος να το τακτοποιήσει λογιστικά.

Το ποσοστό έχει τακτοποιηθεί από 12/2014. Αυτή η απόφαση ήρθε μετά και εγκρίθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο. Η απόφαση αυτή δεν είναι εν γνώσει ενός ορκωτού λογιστή ο οποίος είναι από το 2015 και αναφέρει ότι είναι σε εκκρεμότητα το ποσό αυτό ενώ έχει τακτοποιηθεί.

Ο ορκωτός δεν ενημερώθηκε ενώ εκπονούσε τον ισολογισμό χρήσης 2016, δεν ενημερώθηκε ως όφειλε για εξέλιξη ανακοπών που είχε κάνει η διοίκηση Μαρινάκη επί της κατάσχεσης και εκδικάστηκαν Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2016.

Οι δύο ανακοπές, που αφορούσαν συνολικά κατασχέσεις 422.000 ευρώ, απλά στο ταμείο του δήμου βρέθηκαν 255.000 ευρώ, είχαμε υποχρέωση να κάνουμε δύο ανακοπές-για αυτές ο ορκωτός δεν ενημερώθηκε. Ενώ είχε όλο το χρόνο ενώ συνέτασσε ισολογισμό του 2016 και έρχεται το 2018 και εκφέρει γνώμη χωρίς να γνωρίζει τα σοβαρά στοιχεία που δείχνουν την νομιμότητα της διαδικασίας. Τα χρήματα αυτά έχουν απολύτως νομιμοποιηθεί με δικαστικές αποφάσεις.

 

Είναι εσκεμμένο να εμμένει για τρίτη συνεχή χρήση στη φράση «βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα» αφού το αναφέρει, είχε την υποχρέωση να ενημερωθεί από τον δήμαρχο ότι έχει ολοκληρωθεί δεν μπορεί να αφήνει τέτοιες σκιές για αυτόν τον λόγο θα προσφύγω στη δικαιοσύνη. Είναι ένας από τους συνένοχους στη σκευωρία εναντίον μου και η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για αυτά που έπραξε. Με αυτή η σκευωρία προσπάθησαν να σπιλώσουν την τιμή και την υπόληψή μου θα έρθει η ώρα που θα λογοδοτήσουν» κατέληξε ο Γ. Μαρινάκης.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκινούν τα “Αισχύλεια” στην Ελευσίνα

“Ο Φόβος και ο Τρόμος της Διαφάνειας”

Επιστολή Σταμούλη προς ΣΕΒ: Κάθετα αντίθετοι με την επέκταση του λιμανιού