Πολιτική Σημαντικότερα Συνεντεύξεις

Σπύρος Κέντρος: “Ο Ανδρέας Λοβέρδος εγγυάται την αύξηση της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ”

«Είναι πολιτικά αναγκαίο ο χώρος της κεντροαριστεράς να διαμορφώσει και πάλι προϋποθέσεις νίκης»

Με την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου, συντάσσεται το μέλος του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Κέντρος, ο οποίος μας απάντησε σε ερωτήσεις που του θέσαμε για τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές.

Ποιο το πολιτικό μήνυμα των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής;

Από τις εκλογές του 2019 και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η κεντροαριστερά δεν έχει βρει την παράταξη και τον ηγέτη που θα δώσει απάντηση στη κυβερνητική πολιτική.  Είναι γεγονός πως η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρουσιάζει κέρδη παρά την διαπιστωμένη φθορά της κυβέρνησης. Ο κος Τσίπρας συνεχίζει να υπολείπεται του κυρίου Μητσοτάκη για το ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, με διαφορές που είναι συνεχώς μεγαλύτερες.

Ο κύριος Τσίπρας παρόλες τις προσπάθειές του δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε αυτή την πολιτική αναγκαιότητα. Αν το είχε καταφέρει δεν έχανε τις εκλογές  του 2019. Πως όμως μπορεί να πείσει το δημοκρατικό ακροατήριο, όταν και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015, συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ και τον κύριο Καμμένο, χωρίς κανένα ίχνος προγραμματικής συμφωνίας, σαν φύλο συκής του εγχειρήματος του;

Αν κατάφερε κάτι ο κύριος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ,  ήταν να φέρει και πάλι τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και να συκοφαντήσει με την πολιτική του την έννοια της αριστερής διακυβέρνησης. Για αυτό και μέχρι σήμερα η πολιτική τους πρόταση δεν γίνεται αποδεκτή από τον κεντροαριστερό χώρο.

Είναι λοιπόν πολιτικά αναγκαίο ο χώρος της κεντροαριστεράς να διαμορφώσει και πάλι προϋποθέσεις νίκης. Δηλαδή να εμπιστευθεί την παράταξη και  τον ηγέτη που θα του δώσει όραμα και θα τον εκφράσει. Κάτω από αυτό το πρίσμα η εκλογική διαδικασία στις 5  Δεκεμβρίου και αν χρειαστεί και στις 12,  είναι πολύ σημαντική. Είναι μια ευκαιρία. Όχι  στενά για το ΚΙΝΑΛ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ  αλλά για το πολιτικό σύστημα.  Πρέπει το πολιτικό μας σύστημα να αρθεί στο ύψος των προκλήσεων,  που διαμορφώνουν οι κρίσεις που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα και σαν λαός.  Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε.  Η  Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να νιώθει πως παίζει μόνη της στο γήπεδο της πολιτικής.

Για ποιο λόγο θα πρέπει να συμμετέχουν οι ψηφοφόροι, τα μέλη και οι φίλοι του κινήματος στις εκλογές της Κυριακής;

Η συμμετοχή είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επιτυχία. Θα πρέπει να θυμίσω πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν ο πρώτος σχηματισμός που απευθύνθηκε στο λαό για την εκλογή του προέδρου του από το 2004. Πάντα η συμμετοχή έστελνε ένα μήνυμα. Στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία που είχε εκλεγεί η Φώφη η Γεννηματά είχαν συμμετάσχει περίπου 200.000 φίλοι του ΚΙΝΑΛ. Αυτό μεταφράστηκε σε ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 8% στις εκλογές του 2019.  Το ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνει έντονη τάση ανόδου. Αυτή η τάση θα πρέπει να φανεί και στη συμμετοχή της Κυριακής. Σε τελευταία ανάλυση η συμμετοχή σε μια εκλογική διαδικασία είναι ισχυρότατη απόδειξη της επιρροής σου στο εκλογικό σώμα, ισχυρότερη   από μια δημοσκόπηση.

Ποιος πιστεύετε πως θα πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και γιατί;

Εκτιμώ πως ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Δεν σας κρύβω πως υπέγραψα για την υποψηφιότητά του, αμέσως μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Η υποστήριξή μου αυτή έχει σαν πολιτικό υπόβαθρο την δεδομένη εμβέλεια και αναγνώριση του Ανδρέα Λοβέρδου από όλους τους πολιτικούς χώρους. Όλες οι δημοσκοπήσεις που έγιναν για την εκλογική αναμέτρηση επιλογής προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, δείχνουν την υπεροχή του στο σύνολο του εκλογικού σώματος. Σας είπα προηγουμένως πως ο ηγέτης πρέπει να προβάλει όραμα και να εκφράσει τον λαό. Ποιος θα εκφράσει καλύτερα τον λαό, από αυτόν που ο λαός δείχνει πως εμπιστεύεται;   Γιατί,  κατά τη γνώμη μου, αυτό που χρειάζεται τώρα το ΚΙΝΑΛ είναι τον πρόεδρο που εγγυάται την αύξηση της εκλογικής του επιρροής.

Δεν θεωρώ τυχαίο πως ο Ανδρέας Λοβέρδος δεσμεύεται για τον υπερδιπλασιασμό των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Πέρα όμως από τον πολιτικό λόγο υπάρχει και ένας προσωπικός- συναισθηματικός λόγος που με οδήγησε στην υποστήριξη του.   Είναι ο μοναδικός υποψήφιος που δεσμεύτηκε πως αν νικήσει,  το ίδιο βράδυ θα είναι πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,  πως θα επαναφέρει δηλαδή το όνομα και το σύμβολο που για όλους εμάς  παίζουν σημαντικό ρόλο.

Εκτιμάτε πως το ΚΙΝΑΛ  θα έχει πορεία ανόδου; Πως μπορεί να επανέλθει  και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κρίσεων που η χώρα μας αντιμετωπίζει;

Η συμμετοχή από μόνη της θα είναι το πρώτο μήνυμα ανόδου του ΚΙΝΑΛ. Αν η συμμετοχή είναι πραγματικά μεγάλη, τότε είναι το εφαλτήριο για την αύξηση της εκλογικής επιρροής. Από εκεί και πέρα, από μόνη της η συμμετοχή δεν μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες ανόδου, αν δεν συνοδευτεί με ανάλογες πολιτικές προτάσεις, που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των κρίσεων.

Σαν παράδειγμα,  δεν ξέρω πόσο τυχαίο είναι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός πήρε αποφάσεις για την πανδημία ( δεν κρίνω τις αποφάσεις του στην ουσία) την επόμενη ημέρα, από το ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων του ΚΙΝΑΛ, στην ΕΤ1,  όπου από όλους ζητήθηκε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στα μέτρα;

Γιατί ένα είναι γεγονός. Πως η κυβέρνηση στο θέμα της πανδημίας έδειξε να προηγείται στην πρώτη φάση, την άνοιξη του 2020, αλλά να μην έχει στρατηγική από εκεί και μετά. Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι το γεγονός πως η Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζεται περισσότερο, όταν κάτω από τη λογική της αύξησης του τουρισμού το καλοκαίρι του 2020, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προφύλαξη στα βόρεια σύνορά μας; Όταν τουρίστες από χώρες που δοκιμάζονταν από τον κορονοϊό έμπαιναν χωρίς πραγματικό έλεγχο στην Ελλάδα; Να σημειώσω πως και οι πλαστές  βεβαιώσεις γίνονταν στη Βουλγαρία.

Ξέρετε,  η πανδημία δίνει ένα ισχυρό παράδειγμα για  πολιτικές προτάσεις και για πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί. Σήμερα η κυβέρνηση αγωνιά αν αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, του κόμματος δηλαδή που την δεκαετία του 80 με αρχηγό τον πατέρα του τωρινού πρωθυπουργού, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, πολέμησε με κάθε τρόπο να μην γίνει το ΕΣΥ.

Αυτό όχι μόνο δείχνει την υπευθυνότητα αλλά αποτελεί ένα ισχυρό λόγο για να εμπιστευθεί ο Έλληνας πολίτης και πάλι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γ. Κώτσηρας: “Από γενιά της κρίσης σε γενιά ανασυγκρότησης”

Ποιες επαγγελματικές δραστηριότητες ξανανοίγουν

Aleka Stamatiadi

Οι Ρομά φεύγουν, οι μηνύσεις έρχονται

Aleka Stamatiadi