Εργασία & Επιχειρηματικότητα

Συνάντηση Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου με τον νέο Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης – Επικοινωνίας Ελευθέριο Κρέτσο

Με τον νέο Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης – Επικοινωνίας κ. Ελευθέριο Κρέτσο συναντήθηκαν την Παρασκευή 27 Μαρτίου ο πρόεδρος Αντώνης Μουντάκης και ο γενικός γραμματέας της Ε.Ι.Ε.Τ.(Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, της οποίας μέλος είναι η “Ενημέρωση Μεγάρων και Δυτ. Αττικής”) Γαβριήλ Γαλανομάτης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον Εβδομαδιαίο Περιφερειακό Τύπο, με τους εκπροσώπους της Ε.Ι.Ε.Τ. να καταθέτουν στον κ. Κρέτσο τις θέσεις και τις προτάσεις της Ένωσης μας.

Μεταξύ άλλων, στην κορυφή της ατζέντας της συζήτησης ήταν:

 

1) Η ένταξη των εβδομαδιαίων περιφερειακών εφημερίδων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και σε ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, εξοπλισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, ρευστότητα ή και προσωπικό.

Ο νέος Γ.Γ.Ε. μας επισήμανε ότι το θέμα αυτό είναι στις άμεσες προτεραιότητες του και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα αναζητηθεί ο τρόπος ένταξης των περιφερειακών εβδομαδιαίων εφημερίδων σε αναπτυξιακά προγράμματα.

 

2) Η επαναφορά της υποχρεωτικής δημοσίευσης των Ισολογισμών στις περιφερειακές εφημερίδες καθώς –όπως αποδείχθηκε στην πράξη- η δημοσίευση τους στο Διαδίκτυο δεν διασφαλίζει την απαιτούμενη διαφάνεια.

Παράλληλα, ενημερώσαμε τον νέο Γενικό Γραμματέα ότι το θέμα αυτό είχε προχωρήσει από την προηγούμενη ηγεσία της Γ.Γ.Ε. που μας είχε διαβεβαιώσει για άμεση κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, κάτι που δεν έγινε λόγω της προκήρυξης των εκλογών.

Ο κ. Κρέτσος ζήτησε να αποστείλουμε εκ νέου το υπόμνημά μας στην Γ.Γ.Ε. αλλά και στα συναρμόδια υπουργεία, κάτι που κάναμε την Δευτέρα 30 Μαρτίου.

 

3) Η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου Νόμου, σε αντικατάσταση του Ν. 3548/2007, που θα είναι προσαρμοσμένος στην δύσκολη οικονομική εποχή και θα δώσει βαθιά ανάσα στον χειμαζόμενο εβδομαδιαίο περιφερειακό τύπο.

Για το θέμα αυτό ο κ. Κρέτσος, που έχει αναλάβει μόλις δύο εβδομάδες τα νέα του καθήκοντα, υπογράμμισε ότι θέλει να ενημερωθεί εκτενέστερα και να συζητήσει με όλες τις εμπλεκόμενες Ενώσεις που θα πρέπει να του καταθέσουν τις προτάσεις τους και στη συνέχεια να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί τον νέο Νόμο.

 

4) Η πλήρης και διαφανής εφαρμογή της κατανομής του 30% των κρατικών διαφημίσεων στις εφημερίδες της περιφέρειας, με αποκλειστικό κριτήριο την ίση κατανομή. Παράλληλα, η πληρωμή των καταχωρήσεων να γίνεται το αργότερο εντός τριμήνου από την έκδοση του τιμολογίου (χρονικό διάστημα στο οποίο οι εφημερίδες αποδίδουν τον Φ.Π.Α.)

Όπως μας τόνισε ο κ. Κρέτσος στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να γίνουν διακριτοί οι κανόνες διαφάνειας και ισοκατανομής της κρατικής διαφήμισης, έστω κι αυτή είναι μειωμένη σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επανασυσταθεί η επιτροπή ελέγχου κατανομής της κρατικής διαφήμισης.

 

5) Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών του προσωπικού των εφημερίδων μας (ΙΚΑ, ΤΑΙΣΥΤ), προνόμιο που απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες οι εκδότες των ημερησίων περιφερειακών εφημερίδων.

Για το θέμα αυτό ο κ. Κρέτσος δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με τον Υπουργό Εργασίας κ. Σκουρλέτη και θα το συζητήσουμε εκ νέου στην επόμενη συνάντηση μας.

 

Ακόμα, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ε.Ι.Ε.Τ. εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία της Ένωσης για τη λειτουργία παράνομων blog και ιστοσελίδων που λειτουργούν σε βάρος των εφημερίδων, χωρίς να διαθέτουν νομική – φορολογική υπόσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Logistics: Ενημερωτική Συνάντηση από το Σύλλογο Επιστημόνων

Η “νονά” έρχεται στο σπίτι σας

Αειφόρο & Κοινωνικό Σχολείο: Πρωτοβουλία του Συλλόγου Επιστημόνων Μεγάρων για την ευαισθητοποίηση Μαθητών