Κοινωνία Περιφέρεια Αττικής

Συμμετοχή των Ρομά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Δυτική Αττική

Συνάντηση εκπροσώπων Συλλόγων Ρομά της Δυτ. Αττικής στην Περιφέρεια για την ενεργό συμμετοχή τους στην επίλυση των προβλημάτων

[quote]Εκπρόσωποι όλων των Συλλόγων Ρομά της Δυτικής Αττικής παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβουλίας της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με τους Δήμους για μια νέα προσέγγιση στα θέματα των κοινοτήτων Ρομά[/quote]

 

Συνάντηση εκπροσώπων Ρομά και Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής, αλλά και όσων αντιμετωπίζουν οι ίδιοι. Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των Ρομά πρότειναν ομόφωνα να συμμετέχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας.

Η ανάγκη συμμετοχής των Ρομά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Δυτικής Αττικής, η δικτύωση και συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους Συλλόγους Ρομά για τον εμπλουτισμό των περιφερειακών σχεδιασμών κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρομά και η προώθηση πρωτοβουλιών για τη νόμιμη απασχόληση των Ρομά ήταν τα σημαντικότερα συμπεράσματα αυτής της συνάντησης-forum διαλόγου που πραγματοποιήθηκε, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Γιάννη Βασιλείου, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής στις 11 Φεβρουαρίου. Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κα Γιώτα Παππά, εκπρόσωποι των Δημοτικών Αρχών και Υπηρεσιών Φυλής, Ασπροπύργου, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας, εκπρόσωποι των συλλόγων Ρομά στη Δυτική Αττική και στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Οι εκπρόσωποι των Δήμων τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής των συλλόγων Ρομά στην ετήσια πολιτιστική εκδήλωση της Δυτικής Αττικής, κάνοντας αναφορές στην ανάγκη πολιτισμικής επαφής μεταξύ των κοινοτήτων Ρομά και του λοιπού πληθυσμού για την υπέρβαση στερεοτύπων και αρνητικών προκαταλήψεων που έχουν αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους ίδιους τους Ρομά αλλά και για την ευρύτερη τοπική κοινωνία της Δυτικής Αττικής. Επίσης, τόνισαν την ανάγκη ενεργοποίησης των ίδιων των Ρομά και των συλλόγων τους τόσο για κοινές δράσεις όσο και για αντιμετώπιση φαινομένων καύσης καλωδίων, μπαζών, παραβατικότητας και αποξένωσης, και επεσήμαναν τη σημασία των χωροταξικών και πολεοδομικών παρεμβάσεων για την άρση φαινομένων γκετοποίησης.

Εκπρόσωποι όλων των Συλλόγων Ρομά της Δυτικής Αττικής παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβουλίας της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με τους Δήμους για μια νέα προσέγγιση στα θέματα των κοινοτήτων Ρομά, με στόχο την αποφυγή αστοχιών και στρεβλώσεων του παρελθόντος αλλά και την προώθηση βιώσιμων επιλογών σε μια σειρά από τομείς: στεγαστικό, οικιστικό, εκπαιδευτικό, εργασιακό, προνοιακό και ευρύτερα κοινωνικό τομέα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Γιάννης Βασιλείου έκανε συνολική αναφορά σε όλες τις παρεμβάσεις της Περιφερειακής Ενότητας για τα θέματα Ρομά, με σκοπό τόσο την επίλυση των «μικρών» καθημερινών θεμάτων, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων και η αποκομιδή μπαζών, όσο και την τεκμηριωμένη προώθηση συνολικών παρεμβάσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κοινοτήτων Ρομά και των ευρύτερων περιοχών διαβίωσής τους, μέσω δράσεων για όλες τις σημαντικές πτυχές του προβλήματος.

«Τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα προβλήματα που σχετίζονται με τους Ρομά απαιτούν τη συνεργασία των Δήμων, της Περιφέρειας και των ίδιων των κοινοτήτων των Ρομά» τόνισε ο κ. Γιάννης Βασιλείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρκαγιά στην Κινέττα

Aleka Stamatiadi

Εκδήλωση του Γ. Σγουρού το Σάββατο στο Δημαρχείο Μεγάρων

Ελέγχους σε πρατήρια καυσίμων και καταστήματα τροφίμων από την Περιφέρεια