ΠολιτικήΣημαντικότερα

Σε τεντωμένο σχοινί ο Δήμος

Χωρίς συναίνεση, χωρίς ψηφοφορία για το δάνειο στην Επιτροπή Διαβούλευσης

 

[quote]

Γρ. Σταμούλης: «Το δάνειο μας λύνει τα χέρια»

«Θέλουν να βουλιάξει ο δήμος, αρκεί να με πλήξουν πολιτικά»

[/quote]

 

Ένταση χωρίς προοπτική για συναίνεση προς έγκριση του δανείου που ζητά η Διοίκηση, στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης με το μέλλον του Δήμου Μεγαρέων αβέβαιο, χωρίς την έγκριση του προϋπολογισμού μετά το «όχι» της αντιπολίτευσης στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης συνεδρίασε τη Δευτέρα, μία εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και ετέθη το θέμα σύναψης δανείου, αφού είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, γεγονός που εθίγη από μέλη της επιτροπής διαβούλευσης, κυρίως εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

 

Χαρακτηριστικό των εντάσεων ότι ο Γρ. Σταμούλης, ως προεδρεύων την επιτροπή, προτείνοντας εν τέλει ψηφοφορία με ανάταση χειρών, αποχώρησαν αρχικά τα μέλη της επιτροπής του συνδυασμού «Τώρα» και στη συνέχεια τα περισσότερα μέλη της επιτροπής χωρίς να ψηφίσουν, διαφωνώντας με την συνεδρίαση της επιτροπής και τη σύναψη δανείου από το δήμο.

Ενστάσεις επί της σύγκλισης της επιτροπής διαβούλευσης εξέφρασαν έντονα ο Γιώργος Μπερδελής και εκ μέρους του συνδυασμού του Γ. Μαρινάκη ο Γιάννης Δημητρακόπουλος, μέλος της επιτροπής.

Ο Γιώργος Μπερδελής τόνισε ότι το θέμα έρχεται «κατόπιν εορτής».

Ο Γιάννης Δημητρακόπουλος στην επιστολή του αναφερόμενος στα άρθρα νομολογίας που καθορίζει τη λειτουργία της επιτροπής αναφέρει ότι η συνεδρίαση είναι αντίθετη με τον κανονισμό: «υπάρχει ζήτημα πληρότητας των στοιχείων που παρουσιάζονται στην επιτροπή, η έλευση θέματος είναι μεταγενέστερη του δημοτικού συμβουλίου, πλήττεται το κύρος και η αξιοπιστία της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, εμφανίζονται πιθανά νομικά κωλύματα, δεν υπάρχει εύλογο χρονικό περιθώριο ώστε να διαμορφωθεί γνώμη από την πλευρά μας που είναι εποικοδομητική για την διοίκηση και κατ’ επέκταση για την κοινωνία μας». Πρότεινε να μην λάβει χώρα η συνεδρίαση και να μη συζητηθεί το θέμα.

[quote]«Θα χαθούν έργα και χρηματοδοτήσεις»[/quote]

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης, στάθηκε στα χρέη του Δήμου, στις υπεξαιρέσεις, όπως αυτή της σχολικής επιτροπής, που διερευνώνται από την δικαιοσύνη και τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για «συμμάζεμα» εξόδων και τόκων δανείων.

Αλλά «δεν έχουμε το σημαντικότερο εργαλείο για να λειτουργήσει ο Δήμος» είπε ο Γρ. Σταμούλης. «Με τις αποφάσεις της αντιπολίτευσης δεν αισθάνονται ασφαλείς οι υπάλληλοι του δήμου για τη μισθοδοσία. Μη συναισθανόμενη την ευθύνη η μείζων αντιπολίτευση δεν ψήφισε.

Χρηματοδοτήσεις έτοιμες εκατομμυρίων θα χαθούν. Θα χάσουμε τα απορριμματοφόρα που έχουμε ζητήσει να πάρουμε.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα κάναμε επαφές, πιέσαμε πάρα πολύ για να βρούμε λύση. Η λύση που μας έδωσαν είναι το δάνειο, με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Από ποια κυβέρνηση να πάρεις επιχορήγηση; Όταν δεσμεύει τα αποθεματικά των δήμων και σταματούν τα έργα… δεν έχουμε άλλη διέξοδο. Να καταστρέψουμε το δήμο για να πλήξουμε πολιτικά το Σταμούλη;», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος κάνοντας λόγο για «πεισματάκια» της αντιπολίτευσης.

 

«Το δάνειο δεν το παίρνουμε για τα χρήματα, επανέλαβε αρκετές φορές ο Δήμαρχος Μεγαρέων, αλλά γιατί θέλουμε αυτό το εργαλείο για να λειτουργήσει ο Δήμος.

Μη στερείτε από το δήμο το βασικό εργαλείο για τη λειτουργία του.

Θα ξεχρεώσουμε υποχρεώσεις του δήμου σε συμπολίτες μας, είναι ηθική υποχρέωση. Ο Δήμος δεν θα επιβαρύνεται από του χρόνου με τόσους τόκους από τα χρέη, γιατί μπαίνει σε ειδική ρύθμιση, εφόσον έχουμε προϋπολογισμό. Θα καλυφθεί η διαφορά και θα είναι σαν να μην έχουμε πάρει δάνειο.

Το δάνειο μας λύνει τα χέρια».

 

«Με τη συνομολόγηση του δανείου, συνέχισε ο Γρ. Σταμούλης, έχουμε προϋπολογισμό και από εκεί και πέρα βλέποντας και κάνοντας, δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε όλο το ποσό.

Δεν έχουμε καμία απολύτως ευθύνη, άλλοι ευθύνονται. Δεν μπορούσαμε να διαμορφώσουμε εμείς τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν να λειτουργήσει ο Δήμος».

Στη συνέχεια το λόγο πήραν μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.

Ο Δημ. Χατζήνας ανέφερε ότι είχε αυτοπροταθεί ανιδιοτελώς για τη θέση του συμπαραστάτη του δημότη, και ότι τα χρέη του δήμου είναι «πέταγμα καυτής πατάτας» προηγούμενων διοικήσεων. «Ο δήμος θα αποφύγει την επιτήρηση, είπε ο Δημ. Χατζήνας. Είναι ανώδυνο το δάνειο για τον δήμο, μελλοντικά θα διαγραφεί».

Την ολοκλήρωση του σχεδίου πόλεως στο Αλεποχώρι με την έγκριση του προϋπολογισμού, τόνισε ο κ. Παπαθανασίου: «Η μη έγκριση του προϋπολογισμού καθυστερεί την απόδοση του 10% στο δήμο, καθυστερεί το σχέδιο πόλης στο Αλεποχώρι επειδή δεν υπάρχει προϋπολογισμός. Ο δήμος θα εισπράξει 3 εκατ. Ευρώ».

«Είναι αυτονόητο ότι το δάνειο είναι μονόδρομος, επεσήμανε ο Γρ. Σταμούλης. Ο δήμος δεν μπαίνει σε επιτήρηση, ούτε κάνει ό, τι οι δανειστές στην Ελλάδα. Ζητάμε από αυτούς που δημιούργησαν τα χρέη να ψηφίσουν το δάνειο».

Υπέρ του δανείου ο Γ. Βόγκλης πρόεδρος συλλόγου Αγ. Τριάδας.

 

Ιερ. Μέξιας-Ελ. Παπαβασίλη: Αντιπαράθεση με την Δημοτική Αρχή

Με τη διοίκηση αντιπαρατέθηκε ο Ιερ. Μέξιας, μέλος της επιτροπής και του συνδυασμού «Τώρα», που στηλίτευσε τη λειτουργία της επιτροπής και την προεδρία του δημάρχου: «Η επιτροπή προηγείται των αποφάσεων. Βάζετε θέμα αφού έχει ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο. Ο τρόπος λειτουργίας της επιτροπής είναι μη δημοκρατικός. Καταστρατηγείται η αρχή της ειλικρίνειας με τον προϋπολογισμό.

Τα λεφτά δε χαρίζονται, το δάνειο θα πληρωθεί τα επόμενα χρόνια. Χρησιμοποιείτε τη συναίνεση κατά το δοκούν. Για να γίνει πράξη η συνεννόηση έπρεπε από την αρχή της θητείας σας να είχατε κάνει συναντήσεις με τους επικεφαλής των συνδυασμών».

 

Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε σχετικά με τη συνεδρίαση της επιτροπής, ότι νόμος προβλέπει τη συνεδρίαση μετά το συμβούλιο για παρατηρήσεις.

 

Η Ελένη Παπαβασίλη τόνισε ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δεσμευτική για το δήμαρχο και ότι έπρεπε η επιτροπή να ενημερωθεί ώστε να κάνει παρατηρήσεις, με τη συμβολή οικονομοτεχνικής μελέτης.

 

Από πλευράς του συνδυασμού «Μέγαρα Ν. Πέραμος-Νέο Ξεκίνημα», ο Γ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι το πρόβλημα του ισοσκελισμού δεν αναφέρθηκε ποτέ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κενά, έλλειψη εισήγησης σχετικά, και νομικά κωλύματα ως προς τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων και ότι έπρεπε η επιτροπή να είχε συνεδριάσει νωρίτερα.

 

«Οι δημιουργήσαντες το πρόβλημα δεν ψήφισαν, επανέλαβε ο Γρ. Σταμούλης, απαντώντας ότι ο χρόνος είναι πιεστικός. Για αυτόν τον προϋπολογισμό δεν έχουμε ευθύνη.

Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Θέλουν να βουλιάξει ο δήμος, αρκεί να με πλήξουν πολιτικά». Στη συνέχεια, επεισόδιο αντιπαράθεσης που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί μικροπολιτικό δημιουργήθηκε μεταξύ του Γ. Δημητρακόπουλου και του Στ. Φωτίου, ο οποίος έληξε τη συζήτηση λέγοντας χαρακτηριστικά «άντε γεια».

 

Κατά του δανείου μέλη του Εμπορικού Συλλόγου

Κατά του δανείου τοποθετήθηκε ο Γεώργιος Σχινάς, μέλος του Δ.Σ. εμπορικού συλλόγου, κάνοντας προτάσεις για έσοδα στο Δήμο: «Προσωπικώς δεν συμφωνώ με την λήψη αυτού του δάνειου στην παρούσα φάση, διότι θα επιβαρυνθούν οι συμπολίτισσες και συμπολίτες, με αύξηση φόρων από τον δήμο, και οι μελλοντικές γενιές, ήδη ο Δήμος μας χρωστάει (11) δάνεια, και με τίποτα δεν συμμερίζομαι με ελαφρά τη καρδιά τις δηλώσεις του αρμοδίου αντιδημάρχου περί των οικονομικών θεμάτων κου Πολύχρονη, διότι μιλώ ως πολίτης-επαγγελματίας-έμπορος, μπορούν και πρέπει να εξευρεθούν άλλες πηγές εσόδων του Δήμου Μεγαρέων, όπως:

Α) Αντισταθμιστικά οφέλη από την χρήση των διοδίων από την εταιρεία Ολυμπία Οδό.

Β) Συνεννόηση με τον κον Αναστασιαδη(Αυτοκινητοδρόμιο),για παραχώρηση από τα κέρδη ένα μέρος, να δίνεται στον Δήμο Μεγαρέων.

Γ) Επαναλειτουργία του περιπτέρου του Δήμου Μεγαρέων εκατέρωθεν της Ν.Ε.Ο.Α.Κ.,για πώληση τοπικών προϊόντων.

Δ) Συμπίεση λειτουργικών δαπανών του Δήμου Μεγαρέων, χρήση μεγάλου αριθμού δόσεων ως προς τους πολίτες για ληξιπρόθεσμες και βεβαιωμένες παρελθουσών χρήσεων οφειλές.

Ε) Συνεργασία με όμορους Δήμους, για εξεύρεση λύσεων οικονομικής φύσεως.

ΣΤ) Χρήση του θεσμού των χορηγιών με χρήση του Point System, αντισταθμιστικής ωφέλειας των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η) Επανίδρυση της Βιομηχανικής Περιοχής, και δημιουργία υποδομών για επανεπροσέλευση και επανεγκατάσταση επιχειρήσεων».

Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Γεώργ. Στρατούρης ανέφερε ότι το δάνειο «είναι τέρας που θρέφεται από το αίμα των πολιτών. Μιλούσατε παλιότερα για μαύρα χρήματα και πλαστά τιμολόγια. Αυτά θα πληρώσει ο κόσμος; Έχετε αλλάξει πολιτικές από προεκλογικά. Προέχει το καλό της πόλης».

«Ό, τι δεν είναι σύννομο είναι στον εισαγγελέα» απάντησε ο Γρ. Σταμούλης.

Ο Πρόεδρος Εργαζομένων του Δήμου Ιερ. Καστάνης τόνισε ότι χωρίς την έγκριση του προϋπολογισμού ο δήμος δεν μπορεί να πάρει ούτε βίδα, ούτε να μαζέψει τα σκουπίδια.

Ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Άγγελος Μαραζιώτης ανέφερε ότι το θέμα είναι πολιτικό και ότι το δάνειο είναι αναγκαίο ως αναπτυξιακό πλέον εργαλείο.

 

[quote]Βαγγέλης Ρούσσης, Δ/ντής Τ.Υ Δήμου Μεγαρέων: «Κίνδυνος να χαθούν έργα 12 εκατ. Ευρώ»[/quote]

 

Στη Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Μεγαρέων το λόγο πήρε και ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βαγγέλης Ρούσσης, για το ζήτημα του Δανείου των 6 Εκατ. Ευρώ για τον ισοσκελισμό του Προϋπολογισμού του Δήμου επισημαίνοντας την ανάγκη της Δανειοδότησης του Δήμου.

«Πολλά  γράφτηκαν  και  πολλά  ειπώθηκαν  αυτές  τις  ημέρες  για  το  δάνειο των  6.000.000,00  ευρώ  που  θέλει  να  συνάψει  ο  Δήμος  προκειμένου  να ισοσκελίσει  και   εγκρίνει  το  προϋπολογισμό  του  για  το  έτος  2015  και  παράλληλα  να  αποπληρώσει  τα  χρέη  του.

Με  την  παρέμβασή  μου  αυτή  θα  ήθελα  να  προβάλλω  μία  πλευρά  του θέματος  που  δεν  έχει  αναλυθεί  αρκετά,  συμβάλλοντας  με  αυτό  τον  τρόπο στη  σωστή  ενημέρωση  του  πολίτη  ώστε  να  διαμορφώσει  άποψη  έχοντας  υπ’  όψιν του  όλες  τις  παραμέτρους  του  θέματος.

Θα  ήθελα  λοιπόν  να  αναλύσω  τι  σημαίνει  για  τον  Δήμο  η  μη  σύναψη του  δανείου  που  ουσιαστικά  σημαίνει  μη  έγκριση  του  προϋπολογισμού  του  για το  τρέχον  έτος.                                                                                                                                                 Ο  Δήμος  χωρίς  εγκεκριμένο  προϋπολογισμό  όχι  μόνο  δεν μπορεί  να  παρέχει  στους  δημότες  παρά  ελάχιστες  υπηρεσίες,  δεν  μπορεί  όμως ούτε  να  αποδέχεται  χρήματα  από  άλλους  φορείς  για  να  κατασκευάζει  έργα  και να  παρέχει  υπηρεσίες ,  όπως  από  την  Περιφέρεια,  το  Κράτος  (μέσω  των υπουργείων)  ή  την  Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Εδώ  και  ένα  μήνα  έχουν  δοθεί  στον  Δήμο  από  την  Πολιτική  Προστασία  και  εν  όψει  της  αντιπυρικής  περιόδου  50.000,00  ευρώ  για καθαρισμό

κοινοχρήστων  χώρων,  αποκομιδή  σκουπιδιών  και  μπαζών  από αγροτικές  περιοχές,  συντήρηση  δασικού  οδικού  δικτύου,  καθαρισμό  ερεισμάτων οδών,  καθαρισμό  δασών  κ.λ.π.  Τα  χρήματα  αυτά  δεν  μπορούν  να  αξιοποιηθούν χωρίς  εγκεκριμένο  προϋπολογισμό  με  συνέπεια  ο  Δήμος  να  μην  έχει δυνατότητα  να  μισθώσει  μηχανήματα,  να  προσλάβει  προσωπικό,  που  θα  του παρείχαν  αυτές  τις  υπηρεσίες  ενώ  παράλληλα  αυξάνεται  ο  κίνδυνος  εκδήλωσης πυρκαγιών  χωρίς  αυτές  τις  παρεμβάσεις.

Κάθε  χρόνο  έρχονται  στο  Δήμο  70.000,00  ευρώ  περίπου  για  συντήρηση σχολικών  κτιρίων  πρωτοβάθμιας  και  δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης  από  το Υπουργείο  Εσωτερικών  και  αυτά  τα  χρήματα  θα  πάνε  χαμένα  αφού  ο  Δήμος δεν  μπορεί  να  εισάγει  τα  χρήματα  αυτά  στον  προϋπολογισμό  του  και  να εκτελέσει,   αντίστοιχα  έργα.  Ήδη  για  τα  χρήματα  του  2014  έχει  γίνει  μελέτη , διαγωνισμός,  έχει  επιλεγεί  ανάδοχος  αλλά  δεν  μπορεί  να  υπογραφεί  σύμβαση εκτέλεσης  του  έργου  λόγω  μη  έγκρισης  του  προϋπολογισμού  όπου  προβλέπεται σχετική  πίστωση.

Η  Περιφέρεια  Αττικής  χρηματοδοτεί  τον  Δήμο  Μεγαρέων  για  την συντήρηση  αθλητικών  χώρων  με  το  ποσό  των  150.000,00  ευρώ  έως  300.000,00 ευρώ.  Ήδη  εκπονούνται  σχετικές  μελέτες  για  την  κατασκευή  γηπέδου  7Χ7  στο χώρο  του  Δημοτικού  Σταδίου,  την  Επισκευή – Συντήρηση  του  γηπέδου  του Βύζαντα  και  του  γηπέδου  της  Νέας  Περάμου.  Τα  χρήματα  αυτά  θα  χαθούν αν δεν  έχουμε  εγκεκριμένο  προϋπολογισμό.

Το  γραφείο  προγραμματισμού  της  Περιφέρειας  Αττικής  έχει  ήδη εισηγηθεί  στο  Περιφερειακό  Συμβούλιο  με  αξιολόγηση  (Α)  την  χρηματοδότηση έργων  του  Δήμου  Μεγαρέων  που  με  πολύ  κόπο  και  χρήμα  η  προηγούμενη  και  η  σημερινή  διοίκηση  του  Δήμου  είχαν  ωριμάσει,  όπως:

 

 

α) Η  Κατασκευή  Αγωγού  Ύδρευσης  στην  Κινέττα.  β)  Η  Κατασκευή  Αποχετευτικού  Αγωγού  Οβριών  Υδάτων  στο  Ακρογιάλι  Νέας  Περάμου.  γ)  Διάφορες  Δράσεις  στον  Οικισμό  Ρομά  στον  Βλυχό  Μεγάρων. δ)  Ο  Εξοπλισμός  του  Γηροκομείου.  Συνολικού  προϋπολογισμού  12.500.000,00  ευρώ.                                     Τα  έργα  αυτά  αν  δεν  χαθούν θα  μετατεθούν  χρονικά  αρκετά  πίσω  με  αβέβαια  αποτελέσματα.

Η  διοίκηση  και  οι  υπηρεσίες  του  Δήμου  ήδη  έχουν  αρχίσει  επαφές με  την  Περιφέρεια  Αττικής  για  την  προετοιμασία  έργων  και  δράσεων  που  θα ενταχθούν  στα  νέα  Ευρωπαϊκά  Προγράμματα.

Το  νέο  ΕΣΠΑ  θα  δώσει  έμφαση  στην  αντιμετώπιση  της  ανθρωπιστικής  κρίσης  στην  στήριξη  των  κοινωνικών  δομών,  στην ολοκληρωμένη  διαχείριση  των  αστικών  και  στερεών  αποβλήτων,  στην προστασία  και  ανάδειξη  του  φυσικού  περιβάλλοντος,  στην  αναβάθμιση  του αστικού  και  βιομηχανικού  περιβάλλοντος  στην  περιοχή  μας,  στην  ισόρροπη οικονομική  ανάπτυξη,  την  στήριξη  του  πρωτογενή (γεωργία – κτηνοτροφία –αλιεία)  και  δευτερογενή  τομέα (παροχή  υπηρεσιών,  τουρισμός  κ.λ.π.).

Για  να  γίνει  όμως  αυτό  απαιτείται  εκ  μέρους  των  υπηρεσιών  του Δήμου  σε  συνεργασία  με  εξωτερικά  μελετητικά  γραφεία η  σύνταξη  προμελετών, μελετών,  περιβαλλοντικών  αδειοδοτήσεων,  οικοδομικών  αδειών, αγορά εδαφικών εκτάσεων  όπου  απαιτείται  κ.λ.π.  που  θα  ωριμάσουν  τους  φακέλους  των  έργων  και  δράσεων  προς  άμεση  χρηματοδότηση,  δράσεις  οι  οποίες  δεν  θα  μπορούν  να  γίνουν  χωρίς  εγκεκριμένο  προϋπολογισμό  με  συνέπεια  να  χαθεί  άλλη  μία ευκαιρία  ανάπτυξης  της  περιοχής  του  Δήμου  Μεγαρέων,  καταπολέμησης  της ανεργίας,  καλυτέρευσης  της  ποιότητας  ζωής  των  κατοίκων  του  Δήμου  μας.»

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλείνει και το ταχυδρομείο στην Νέα Πέραμο

Η δική τους εμπειρία ζωής δίνει ζωή σε άλλους ανθρώπους

Κορωνοϊός: Νέος θάνατος και 124 νέα κρούσματα