Κοινωνία Σημαντικότερα

Ψήφισμα κατά του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης

 

Ανοιχτή συζήτηση από το Συμβούλιο Κοινότητας Ν. Περάμου

Αναμένεται αρνητικό ψήφισμα και από το Συμβούλιο Κοινότητας Μεγάρων

 

Συζήτηση μεγάλης κλίμακας με εισήγηση του τεχνικού συμβούλου του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που σχεδιάζεται να περάσει από την Νέα Πέραμο και την Πάχη καθώς και ερωτήσεις πολιτών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Πολιτιστικό της Νέας Περάμου, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Κοινότητας Μεγάρων.

Εκπροσωπώντας τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε., ο τεχνικός σύμβουλος κ. Μίχος αναφέρθηκε γενικά στο έργο, λέγοντας ότι δεν βλάπτει την υγεία και το περιβάλλον από όπου έχει περάσει στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα. Ωστόσο, πολύ σοβαρές αντιρρήσεις έφεραν οι παρευρισκόμενοι πολίτες υποστηρίζοντας ότι οι υψηλές τάσεις του καλωδίου θα κάνουν αδύνατη την κατοίκηση της περιοχών από όπου σχεδιάζεται να περάσει το καλώδιο, που βάσει του νεότερου σχεδίου προβλέπεται να περάσει δίπλα από πάρα πολλές κατοικίες αλλά και σε περιοχές με προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης. Οι πολίτες υπέβαλαν τις ενστάσεις τους εκτός από ερωτήσεις οι οποίες, όπως υποστήριξαν, δεν απαντήθηκαν με σαφήνεια, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί από πού ακριβώς θα περνά ο αγωγός, με τα σχέδια του ΑΔΜΗΕ και της εταιρείας «Αριάδνη» να έχουν αλλάξει πλέον, ενώ δεν υπάρχουν και ακριβείς μετρήσεις της έντασης του ρεύματος ώστε να είναι γνωστές οι ενδεχόμενες συνέπειες αν περάσει το καλώδιο.

 

Η συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο ανοιχτής συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου Κοινότητας Νέας Περάμου κατέληξε σε ομόφωνο αρνητικό ψήφισμα, κατά της διέλευσης του αγωγού.

Συγκεκριμένα στο ψήφισμα της Κοινότητας Νέας Περάμου, αναφέρεται «Πρόταση για την αλλαγή όδευσης του ηλεκτρικού αγωγού υπερυψηλής τάσης σύνδεσης Κρήτης-Αττικής από την Νέα Πέραμο».

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Ν. Περάμου Γ. Σεβαστής ανέφερε ότι «Βρισκόμαστε μπροστά στην εκτέλεση ενός μεγάλου έργου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υπερυψηλής τάσης που ξεκινά από το Ισραήλ-Κύπρο-Κρήτη και κατόπιν Αττική προκειμένου να τροφοδοτήσει τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στον Ασπρόπυργο και την ευρύτερη περιοχή του Θριασίου. Ο αγωγός αυτός θα περάσει μέσα από την πόλη της Νέας Περάμου και συγκεκριμένα στον παράδρομο της ΝΕΟΑΚ από την Νότια πλευρά όπου υπάρχουν και πολλές κατοικίες.

Θα πρέπει να ελεγχθεί κατά το πόσο αυτή η διέλευση είναι ασφαλής για τους κατοίκους της πόλης μας, καθόσον γνωρίζουμε ότι υπάρχει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία η οποία ούτως ή άλλως επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό. Κι επειδή στην πρόσφατη βιβλιογραφία δεν υπάρχει σχετική αναφορά σε αγωγούς υπερυψηλής τάσης και κατά πόσο αυτοί επιβαρύνουν την υγεία των ανθρώπων, προτείνω την αλλαγή όδευσης του καλωδίου εκτός κατοικημένης περιοχής».

Αρνητικό ψήφισμα κατά του καλωδίου αναμένεται και από το Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Μεγάρων

 

Σε συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Κοινότητας Μεγάρων που ακολούθησε την Πέμπτη, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έθεσαν το θέμα ενημέρωσης για τη διέλευση του αγωγού ηλεκτρικής διασύνδεσης και αναφέρθηκε ότι θα ζητηθεί ενημέρωση από την εταιρεία εκτέλεσης του έργου, ενώ εξέφρασαν αρνητικές θέσεις και θα οργανώσουν αντίστοιχη ανοιχτή συνεδρίαση για να ψηφισθεί αρνητικό ψήφισμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Χατζόπουλος: Καλώ όλους τους πολίτες της Δυτικής Αττικής να συστρατευτούν για δυναμική εκπροσώπηση

Aleka Stamatiadi

Μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές ΝΔ

H αγορά του βιβλίου ανθίζει μέσα στην Κρίση