Πολιτισμός Σημαντικότερα

Πολιτιστικό Αντάμωμα Μεγάρων-Κρήτης: Όταν τα έθιμα και οι παραδόσεις ενώνουν πολιτισμούς που διατηρούνται στους αιώνες

Ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό-λαογραφικό γεγονός έγινε στα Χαιρεθιανά Κισσάμου στην Κρήτη, με τα μεγαρίτικη ήθη και έθιμα να ταξιδεύουν ως εκεί για να ανταμώσουν τα κρητικά.

Το πρώτο πολιτιστικό Αντάμωμα στην Κίσσαμο διοργανώθηκε το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, με ψυχή της διοργάνωσης από τα Μέγαρα τον Μιλτιάδη Κατρακούλη και υπέροχη οικοδέσποινα, εκ Μεγάρων αλλά που διαπρέπει στην Κρήτη, την Νέλλυ Μυλωνάκη- Στάθη.

Νέο Πολιτιστικό Κέντρο στην Κρήτη με “Μεγαρίτικο άρωμα”

 

 

 

Η Κίσσαμος και τα Μέγαρα αντάμωσαν τα ήθη, τα έθιμα και την μουσικοχορευτική τους παράδοση. Τα Χαιρεθιανα  αγκαλιάσανε αυτή τη διοργάνωση και ολόκληρο το χωριό, μετατράπηκε σε μια εστία του λαϊκού μας πολιτισμού, αναδεικνύοντας τα πολιτιστικά στοιχεία των δύο τόπων

Οι χορευτές του Ἁλκάθους και Καρία ζωντάνεψα τα έθιμα του μεγαρίτικου γάμου, του Μάη και χόρεψαν μεγαρίτικους χορούς στο χωριό της Κρήτης και οι οικοδεσπότες ανταπέδωσαν με εντυπωσιακούς κρητικούς χορούς, μουσικές και κεράσματα.

Απόδειξη της πολύ ζεστής φιλοξενίας και το κυριότερο των ισχυρών δεσμών των δύο τόπων είναι ότι ανακοινώθηκε ότι η πλατεία στο χωριό Χαιρέθιανα Κισσάμου Κρήτης θα μετονομαστεί σε πλατεία Μεγάρων.

Για τα φωτογραφικά στιγμιότυπα ευχαριστούμε πολύ τον συνάδελφο εκδότη της εφημερίδας “Νέοι Ορίζοντες” και φίλο, Πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, Αντώνη Μουντάκη.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοικτά τα Δημοτικά κτίρια για την φιλοξενία ατόμων που έχουν ανάγκη λόγω του καιρού

Aleka Stamatiadi

Ανοιχτές ακόμα οι πληγές της πλημμύρας

Στη Δικαιοσύνη οικονομικές τρύπες του Δήμου