Πολιτισμός Σημαντικότερα

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 η Ελευσίνα

Μια πολύ σπουδαία επιτυχία για τον πολιτισμό και τον τουρισμό της Ελευσίνας, της Δυτικής Αττικής της Αττικής γενικότερα η ανακήρυξη της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μετά από πολλούς μήνες κοπιαστικής δουλειάς στα πολιτιστικά, η οργανωτική επιτροπή, αιρετοί του δήμου και εθελοντές πολίτες της Ελευσίνας, τα κατάφεραν και αναδείχθηκαν μετά από μεγάλη διαγωνιστική διαδικασία και αξιολογήσεις της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής. Η ανακοίνωση έγινε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου το μεσημέρι και το ταξίδι της νέας γειτονικής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μόλις ξεκινά…

Αφήνοντας πίσω την Καλαμάτα και τη Ρόδο, η γειτονική μας Ελευσίνα θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα μαζί με το Νόβισαντ της Σερβίας και την Τιμιοσοάρα της Ρουμανίας

 Η ανακήρυξη, μετά τις αξιολογήσεις, έγινε στο Υπουργείο Πολιτισμού όπου ανακοινώθηκε η πόλη που θα είναι Πολιτιστική πρωτεύουσα μαζί μεμαζί με το Νόβισαντ της Σερβίας και την Τιμιοσοάρα της Ρουμανίας, το 2021.
Με τίτλο «Μετάβαση στην EUphoria», η πρόταση της Ελευσίνας  εστίασε στην ποιοτική αναβάθμιση που μπορούν να παράγουν οι τέχνες και ο πολιτισμός εφόσον τεθούν στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. Η “EUphoria” αποτελεί  μια προσπάθεια να συνδέσουμε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας με την τέχνη και τον πολιτισμό, αντιμετωπίζοντας υπό ένα νέο πρίσμα τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας· περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές. Η “EUphoria” δεν είναι απλώς μία ιδέα: είναι τρόπος σκέψης και δράσης, νοοτροπία και λειτουργία. Γι’ αυτό τρέφεται και δυναμώνει από την ουσιαστική συμβολή των ανθρώπων, γίνεται ρεύμα και κίνημα”, έγραφαν στον φάκελο της υποψηφιότητάς τους.

Άλλωστε, οι ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες αποτελούν διαχρονικά βασικό στοιχείο του χαρακτήρα της Ελευσίνας. Στην αρχαιότητα, τα Ελευσίνια Μυστήρια ήταν η μόνη τελετή ανοιχτή σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και κοινωνικής τάξης, ενώ στη σύγχρονη εποχή, η πόλη διαμορφώνεται από ένα μωσαϊκό ανθρώπων από διάφορα σημεία της Ελλάδας και του κόσμου, που ήρθαν εδώ, αναζητώντας εργασία στη βιομηχανία.

 

Συγχαρητήρια!

 

Αναλυτικότερα όλες οι ενημερώσεις για την νέα Πολιτιστική Πρωτεύουσα στην σελίδα Εleusis 2021

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέχρι πού θα φτάσουν;

Όχι σκουπίδια Πέμπτη 24 Νοεμβρίου

Χρηματοδότηση του αγωγού ύδρευσης Κινέττας από την Περιφέρεια Αττικής