Το 2022 αποτελεί χρονιά ορόσημο, τόσο για τον οφειλόμενο ιστορικό αναστοχασμό, όσο και για την αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς των Μικρασιατών στον πολιτισμό, στην οικονομία και στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους, αλλά και την αναβίωση και ανάδειξη της Ιστορίας. Η Ελλάδα που ζούμε σήμερα, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, ότι γεννήθηκε το 1922 μέσα από τις στάχτες της Σμύρνης. Ότι η κατεστραμμένη οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά Ελλάδα του 1922 αναγεννιέται με την τεράστια συμβολή των προσφύγων σε όλους τους χώρους.
Η επέτειος της Μικρασιατικής καταστροφής μας υπενθυμίζει την αξία της ιστορικής μνήμης για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Οι πρόσφυγες εκείνης της εποχής, που ξεριζώθηκαν, ρίζωσαν εδώ και συνέβαλαν αποφασιστικά στην οικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας. Εμείς ως απόγονοι αυτών οφείλουμε να κρατήσουμε δυνατή την μνήμη των προγόνων μας, να περάσουμε στις νέες γενιές την ιστορία μας, τα ήθη και έθιμά μας.
Ποιος έχει όμως το δικαίωμα της παραπληροφόρησης? Και πότε αυτή δικαιολογείτε, αν θεωρήσουμε πως αυτή μπορεί να είναι είτε σκόπιμη, είτε από αμέλεια?
Δεν θα μπορούσα να κρίνω την πρόθεση, αλλά είμαι σε θέση και έχω δικαίωμα να κρίνω την πληροφόρηση, μιας και η ιστορία δεν μπορεί να αλλοιωθεί από κανέναν!
Ζούμε ιστορικές στιγμές σε αυτόν τον Δήμο τελικά, τόσο ιστορικές που πάμε να αλλάξουμε την ιστορία!
Σε περασμένο Δελτίο Τύπο του Δήμου Μεγαρέων έγινε αναφορά για την τελετή έναρξης των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων Μικρασιατικού ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (στάλθηκε και πρόσκληση σε όλον τον επίσημο κόσμο της περιοχής μας). Πως θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει μια τέτοια αναφορά στην ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, αν όχι προσβολή? Αλλά μερικές φορές ο αρνητισμός δεν φέρει κανένα απολύτως θετικό αποτέλεσμα και το εξέλαβα ως ένα τυπογραφικό λάθος.
Πως θα μπορούσε να αντιδράσει κάποιος όταν το «τυπογραφικό» λάθος συνεχίζεται?
Στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου φέτος στην πλατεία της Νέας Περάμου, μαζεύτηκε κόσμος να γιορτάσει μαζί με χορευτικούς συλλόγους, την μεγάλη αυτή ημέρα για την πόλη μας. ΄Έκπληκτοι εκεί ακούσαμε δια στόματος Δημάρχου Μεγαρέων στην λόγο του, πως η Πέραμος βρισκόταν μεταξύ της Δυτικά της Χίου και Ανατολικά της Σμύρνης. Πέραν τούτου, μας γνωστοποιήθηκε δια του ίδιου στόματος πως η Νέα Πέραμος χτίστηκε το 1925.
Συνεχίζει να είναι ένα «τυπογραφικό» λάθος? Αναρωτιέμαι!
Σε περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο και μετά την εορτή του Αγίου Γεωργίου, κος Δήμαρχος Μεγαρέων θέλησε να ενισχύσει την αρχική του δήλωση/παραπληροφόρηση δείχνοντας έναν χάρτη, χρησιμοποιώντας κιόλας την χρήση ενός tablet, επιμένοντας στο να δείχνει την Πέραμο μεταξύ Χίου και Σμύρνης. Κάποιοι γνωστικοί Δημοτικοί Σύμβουλοι του έλεγαν πως αυτό που μας δείχνετε είναι το Μελί, αλλά η παραπληροφόρηση δεν σταμάτησε και πάλι!
Μια μικρή και σύντομη αναφορά θα διώξει κάθε ίχνος παραπληροφόρησης.
Η ιστορία της Περάμου ξεκινάει από το 750 πΧ μέχρι τις ζοφερές μέρες του 1922.Η Πέραμος έχει τις ρίζες της ,την καταγωγή της από τη Κύζικο και από το 1800 είναι κτισμένη στο μέρος που υπάρχει και σήμερα .Ο πολιτισμός των Μικρασιατών υπάρχει από την αρχαιότητα!!!
Παραθέτω έναν χάρτη παραπάνω, όπου φαίνεται ξεκάθαρα που βρισκόταν η σημερινή Νέα Πέραμος.
Προσωπικά, ως απόγονος Μικρασιάτη πρόσφυγα, νιώθω προσβολή που παραποιείτε έτσι η ιστορία των προγόνων μου και δεύτερον αγανάκτηση γιατί κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υποστηρίζει λάθος την ιστορία ΜΟΥ, την ιστορία του προ-παππου μου που έφερε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου στην σημερινή Νέα Πέραμο, την ιστορία που θα διδάξω στο παιδί μου και το παιδί μου στα παιδιά του, κ.ο.κ.
Ποιος έχει το δικαίωμα λοιπόν της παραπληροφόρησης? ΚΑΝΕΝΑΣ είναι η απάντηση, πόσο μάλλον όταν αυτή φέρει πάντα ευθύνη με στόχο την παραποίηση της αλήθειας!
Το 1922, εκατό χρόνια μετά την Καταστροφή και την άφιξη των Μικρασιατών Ελλήνων, μας καλεί σε επαγρύπνηση για την διάδοση της βαριάς κληρονομιάς των προγόνων μας και της μνήμης αυτών, ώστε οι επόμενες γενιές να μάθουν για την Ιστορία και από την Ιστορία μας.
Είναι ευθύνη όλων μας η ορθή αναφορά στην Ιστορία, κλήρου και λαού, αρχόντων και αρχομένων!
Θωμαίς Λιώτα
Κάτοικος Νέας Περάμου, Αττικής
Απόγονος Μικρασιατών Προσφύγων