Υγεία

Πνίγομαι!!!  …Ποιος θα με βοηθήσει;

 Γράφει η Κλεονίκη Ισ Πανταζή

Όλοι έχουμε έρθει σε δύσκολες καταστάσεις. Όλοι έχουμε αισθανθεί κούραση και απογοήτευση. Όλοι έχουμε νιώσει το αδιέξοδο στη ζωή μας. Έχουμε αρρωστήσει ή αισθανόμαστε ανήμποροι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που μας δυσκολεύει και μας ταλαιπωρεί.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε το μέγεθος της ευθύνης μας σε όλο αυτό το αδιέξοδο που βιώνουμε. Τις περισσότερες φορές είμαστε υπεύθυνοι για όλα.

Τι σημαίνει αυτό; Εμείς έχουμε την ευθύνη για όσα μας έχουν συμβεί, αφού εμείς επιτρέψαμε στους άλλους να ορίσουν τη ζωή μας. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος είναι να εμπιστευτεί άνευ όρων έναν άλλο άνθρωπο. Όταν εμπιστευόμαστε έναν άνθρωπο, χωρίς να φιλτράρουμε τις συμβουλές ή τις επιλογές του, που μας αφορούν, και δεν εμπιστευόμαστε την  αντίληψη και την κρίση μας, το μέλλον μας θα είναι δυσοίωνο.

Ποιος μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό μας εκτός από εμάς τους ίδιους;

Ποιος έχει επίγνωση της αξιοπρέπειάς μας και της ψυχικής μας υγείας εκτός  από εμάς τους ίδιους;

Όποιος νομίζει  ότι κάποιος άλλος εκτός από τον εαυτό του, μπορεί να τον φροντίσει, αυτοεξαπατάται. Κανείς δεν είναι απέναντί μας χωρίς κίνητρα. Ακόμα κι αυτοί που είναι υπεράνω υποψίας. Βέβαια, το αίσθημα της αγάπης, του σεβασμού και της συντροφικότητας δημιουργούν την ποιότητα της πραγματικής ανθρώπινης σχέσης.

Πόσο συχνά όμως κάποιος από μας δεν έχει εγκλωβιστεί; Πόσο συχνά νιώθει ότι του έχουν πάρει τη ζωή από τα χέρια;

Χρειάζεται να κατηγορούμε τον εαυτό μας γι’ αυτό; Χρειάζεται να παραδεχόμαστε τις «απόψεις» των άλλων;

Φυσικά και όχι! Χρειάζεται όμως να σκεφτούμε καθαρά. Να «βουτήξουμε» στον εαυτό μας και να βρούμε τις αλήθειες μας. Να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Να δούμε και να αναγνωρίσουμε ποιοί είμαστε. Τότε μόνο θα κάνουμε μια καλή αρχή.

Είναι καιρός να δώσουμε το χέρι μας στον εαυτό μας και να τον  ανεβάσουμε από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Κανείς δεν μπορεί να μας σώσει. Μόνο εμείς οι ίδιοι.

Παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και ξεκινάμε!

Βήμα 1ο : Κάνουμε ερωτήσεις στον εαυτό μας για να ανακαλύψουμε αυτό που ακριβώς μας συμβαίνει. Στην ουσία, να συνειδητοποιήσουμε ΑΥΤΟ που μας συμβαίνει. Ο εαυτός μας ξέρει πολύ καλά τι μας γίνεται. Από εμάς εξαρτάται, αν θα το αποδεχτούμε ή όχι. Αν δεν το αποδεχτούμε, το πιο πιθανό είναι να βασανιζόμαστε για καιρό και να αρρωσταίνουμε. Αν όμως κοιτάξουμε με αγάπη τον εαυτό μας και δεν κλείσουμε τα μάτια μας σε όσα συμβαίνουν και σε όσα νιώθουμε θα έχουμε κάνει την αρχή. Μόνο ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στη ζωή μας. Μην αφήνετε κανέναν να μιλάει για λογαριασμό σας, να σκέφτεται αντί εσείς, να αποφασίζει για σας. Μόνο εσείς ξέρετε τον εαυτό σας. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι ξέρουν τι θέλετε και ξέρουν το «καλό» σας, το πιο πιθανό να είναι χειριστικοί απέναντί σας και τοξικοί άνθρωποι.

Φιλτράρετε όσα σας λένε, ή όσες επιλογές σας παρουσιάζουν και ψάξτε τις δικές σας.

 Αναλάβετε τη ζωή σας! Αισθανθείτε ότι την κρατάτε στα χέρια σας! Νιώστε την!

Βάλτε όρια στους άλλους και ακούστε επιτέλους τη φωνή της ψυχής και της καρδιά σας.

Βήμα 2ο : Ανακαλύψτε τον εαυτό σας. Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας. Παραδεχτείτε ότι έχετε ανάγκη από αγάπη και φροντίδα! Ότι έχετε ανάγκη από ένα χαμόγελο και μια καλή κουβέντα. Αν το αποδεχτείτε, τότε θα αναλάβετε την ευθύνη να δημιουργήσετε αυτές τις συνθήκες στον εαυτό σας. Θα συνειδητοποιήσετε τι σας αξίζει και για ποιο λόγο πρέπει να προσπαθήσετε. Αποδεχθείτε και αγαπήστε τον εαυτό σας

Βήμα 3ο : Βρείτε το νόημα της ζωής. Οι άνθρωποι που παραιτούνται, είναι αυτοί που έχουν χάσει τον εσωτερικό τους δρόμο. Αυτοί που δεν άκουσαν την καρδιά τους και την περιφρόνησαν. Αυτοί που δεν εμπιστεύτηκαν ούτε στιγμή τον εαυτό τους. Καιρός είναι λοιπόν να σκεφτείτε τι αξίζει για εσάς, ποια ζωή θέλετε να έχετε.

Βήμα 4ο : Τολμήστε να δείτε κατάματα  το πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί ή τη δύσκολη συνθήκη στην οποία έχετε περιέλθει. Βρείτε τους λόγους που σας έχουν φέρει σ’αυτήν την κατάσταση και αλλάξτε πορεία! Δε χρειάζεται να λυπάστε τον εαυτό σας με την κρυφή ελπίδα ότι κάποιος θα σας λυπηθεί και θα σας φροντίσει! Εσείς οι ίδιοι αναλάβετε τη φροντίδα του εαυτού σας! Μόνο έτσι θα αισθανθείτε δυνατοί και ότι έχετε τη δική σας ζωή στα χέρια σας.

Να σημειώσουμε, πως δεν είναι πάντα απαραίτητο να κάνουμε τεράστιες αλλαγές και να οδηγηθούμε σε τεράστιες ανατροπές. Πολλές φορές οι αλλαγές που κάνουμε στον εαυτό μας συμβάλλουν για να αλλάξει το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Βήμα 5ο : Ερευνήστε αν έχετε άτομα στο περιβάλλον σας που σάς «παίρνουν» τη δύναμή σας, σάς ασκούν κριτική, σάς τονίζουν τις αδυναμίες σας και σας υποτιμούν και θέστε τους όρια ή βγάλτε τους από τη ζωή σας.

Ποτέ δεν είναι αργά για να νιώσουμε υγιείς, δυνατοί και χαρούμενοι. Μπορούμε να «σωθούμε» από τον «πνιγμό» μας μόνο αν εμείς οι ίδιοι προσπαθήσουμε για τον εαυτό μας.

Αν βρούμε το εαυτό μας τότε θα μας αναγνωρίσουν και οι άλλοι.

Αν προστατέψουμε τον εαυτό μας, θα έχουν όρια κι άλλοι απέναντί μας

Αν φροντίσουμε τον εαυτό μας, θα μας φερθούν ανάλογα και οι άλλοι.

Αν κάνουμε όνειρα και βρούμε το σκοπό της ζωής θα είμαστε πάντα δυνατοί και αισιόδοξοι.

Το life coaching  βοηθά τον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει όσα του συμβαίνουν, να τα αναγνωρίσει και να βρει τον τρόπο να τα αντιμετωπίσει με άμεσα αποτελέσματα.

ΚΛΕΟΝΙΚΗ ΙΣ. ΠΑΝΤΑΖΗ

Φιλόλογος- Life Coach Εφήβων και Ενηλίκων

Φιλοσοφική Σχολή ,Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Certificate in Coaching –AC Accredited- ΕΚΠΑ

Διάσπαση της προσοχής Παιδιών-Εφήβων (ΔΕΠΥ) Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαχείριση του Στρες και Υγεία – ΕΚΠΑ

Για ατομικές συνεδρίες-σεμινάρια  εφήβων – ενηλίκων ,επικοινωνήστε στο email:kleonikilifecoaching@gmail.com

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρεβύθια & ο σημαντικός ρόλος τους στην διατροφή μας

Aleka Stamatiadi

Ειλικρίνεια και αγένεια: Ποια η διαφορά μεταξύ τους;

Aleka Stamatiadi

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος των Πανελληνίων εξετάσεων;