ΚοινωνίαΣημαντικότερα

Πλημμύρες: Καταστροφές και φόβοι που δεν κλείνουν με «επιδέσμους» επιχορηγήσεων

150.000 ευρώ οικονομική ενίσχυση στο Δήμο Μεγαρέων από το Υπουργείο Εσωτερικών

Οι φόβοι για την καταστροφή ξαναξύπνησαν την περασμένη Τετάρτη, με την καλοκαιρινή μπόρα να φέρνει μεγάλους όγκους νερού-ευτυχώς όχι όπως τον περασμένο Νοέμβριο-στη Μάνδρα και σε μικρότερο βαθμό στην περιοχή της Νέας Περάμου.

Μπόρα ήταν και πέρασε, όμως τα έργα για να μην ξαναφήσει «σημάδια» δεν έρχονται και είναι στην αναμονή. Αυτό που ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών κΠάνο Σκουρλέτη  είναι η διάθεση ποσού 150.000 ευρώ στο Δήμο Μεγαρέων για άμεσες παρεμβάσεις και λύσεις όπου χρειάζεται, για την αποκατάσταση των ζημιών στη Νέα Πέραμο και ακόμα 200.000 ευρώ για τον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας.

 

Η καταγραφή και αξιολόγηση της πορείας των αντιπλημμυρικών έργων και των εργασιών αποκατάστασης των καταστροφών στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, και η αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν έπειτα από  τα νέα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, συζητήθηκε σε διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Ιουνίου, υπό τους Υπουργούς Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιάννη Καπάκη και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργου Δέδε.

Στη σύσκεψη, ανακοινώθηκε ότι εξετάστηκε η ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα της θωράκισης των περιοχών, που έχουν πληγεί, καθώς και οι δυνατότητες συντονισμού, συνεργασίας και επιπρόσθετης στήριξης από την Πολιτεία στους πληγέντες Δήμους, συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, η Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ιωάννα Κριεκούκη, και ο Αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Ελευθέριος Κοσμόπουλος.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης  σχετικά δήλωσε ότι «Υστερα από λεπτομερέστατη εξέταση των ζητημάτων, που απασχολούν τους κατοίκους της Νέας Περάμου και των Μεγάρων, μετά την τελευταία πλημμύρα,  ο Υπουργός Υποδομών–Μεταφορών και δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης,  δεσμεύτηκε ότι θα υπογραφεί προγραμματική συμφωνία μεταξύ Υπουργείου και Δήμου Μεγαρέων για ασφαλτοστρώσεις στο πλαίσιο της πλήρους αποκατάστασης των κατεστραμμένων δρόμων  στην περιοχή  που επλήγη.

Επίσης υποσχέθηκε να βρεθεί τεχνικά ο τρόπος έτσι ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες προκειμένου να μην υπάρχει χρονοτριβή και άλλα εμπόδια για να δίδονται λύσεις άμεσα για την ανακούφιση των πληγέντων.

Τέλος εξετάζεται η πρόταση του Δήμου Μεγαρέων, που είχε υποβληθεί εν πρώτοις από μένα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα τον Νοέμβριο του 2017 για να μελετηθεί και να γίνουν οι αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις  από το Υπουργείο Υποδομών κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού έτσι ώστε να διευθετηθούν τα γεφύρια ώστε να οδηγούνται τα όμβρια ελεύθερα προς την θάλασσα και η Περιφέρεια Αττικής παράλληλα να προβεί σε σύνταξη νέας μελέτης για να μην πλημυρίζει η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου και να γίνεται αδιάβατη από την θέση Ευταξίας μέχρι τον Καρδατά».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιάκος Ευάγγελος: Παρέμβαση για την εγκληματικότητα στη Δυτική Αττική

Αλλαγές στην εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ανάγκη για ειλικρινή εθελοντισμό