Θέσεις

Ποιο θα είναι το εξεταστικό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων 2016 για τελειόφοιτους και απόφοιτους του ενιαίου λυκείου;

Το εξεταστικό τοπίο της φετινής χρονιάς διαφοροποιείται και γίνεται αρκετά σύνθετο, πράγμα που όπως είναι λογικό, δημιουργεί πολλές απορίες στους υποψήφιους και στους γονείς τους.

Αναθεωρούνται τα επιστημονικά πεδία καθώς και τα εξεταζόμενα μαθήματα και γι αυτό το λόγο οι μαθητές πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση του νέου συστήματος για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως…

Οι φετινοί μαθητές θα εξεταστούν σε 3 υποχρεωτικά μαθήματα και σε ένα μάθημα επιλογής. Αν το επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν και σε 2ο μάθημα επιλογής. Ο προσανατολισμός στον οποίο ανήκουν τα 3 υποχρεωτικά μαθήματα καθώς και το τέταρτο ή και το πέμπτο μάθημα επιλογής είναι αυτά που θα τους οδηγήσουν στις σχολές του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου. Επιπλέον, κάποιες από τις σχολές απαιτούν ειδικό μάθημα.

Τα επιστημονικά πεδία παραμένουν πέντε στον αριθμό, αλλά η κατάταξη των σχολών σε αυτά είναι διαφορετική. Στο 1ο επιστημονικό πεδίο περιλαμβάνονται οι ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες, στο 2ο οι θετικές και τεχνολογικές επιστήμες, στο 3ο οι επιστήμες υγείας και ζωής, στο 4ο οι επιστήμες εκπαίδευσης και στο 5ο οι επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής.

Πολλοί είναι και οι απόφοιτοι που έχουν αποφασίσει να διαγωνισθούν ξανά για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτοί λοιπόν έχουν την επιλογή να εξεταστούν είτε με το παλιό εξεταστικό σύστημα που ίσχυε τη σχολική χρονιά 2014-2015 , δίνοντας έξι μαθήματα, είτε με το νέο, δηλαδή δίνοντας τέσσερα ή πέντε μαθήματα. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα να κρατήσουν τη βαθμολογία τους και να δώσουν με το 10%, συμπληρώνοντας μόνο το μηχανογραφικό.

Οι απόφοιτοι οφείλουν να καταθέσουν εντός της προθεσμίας που θα ισχύσει  για τους μαθητές που θα φοιτούν στη Γ Λυκείου το συγκεκριμένο σχολικό έτος ενυπόγραφη αίτηση στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν, όπου θα δηλώνουν την Ομάδα Προσανατολισμού που επιθυμούν να καταταχθούν καθώς και  σε ποια μαθήματα θα διαγωνισθούν πανελλαδικά. Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου μπορούν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου να αλλάξουν Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού, όπως επιβεβαιώνεται και από εγκύκλιο του υπουργείου. Μάθημα επιλογής μπορούν να αλλάξουν έως και την 30ή Σεπτεμβρίου.

 

Ρήγας Γεώργιος –  Καλλιώρα Ιωάννα
Διευθυντές σπουδών φροντιστηρίου
ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε ποια πόλη τελικά θέλουμε να ζούμε και να μεγαλώνουν τα παιδιά μας;

Κάνουν το άσπρο μαύρο

Άλλοτε αποκρέματα, τώρα μασκαριλίκια

Aleka Stamatiadi