Κοινωνία

Ποιοι απεργούν σήμερα

Γενική απεργία σε όλο το δημόσιο έχει εξαγγείλει για σήμερα 24 Noεμβρίου η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζοντας συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ενόψει της 24ωρης απεργίας η ΑΔΕΔΥ τόνισε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν κατά περίπου 370.000 και από 936.000 το 2011 ο αριθμός τους είναι σήμερα, μαζί με τους ένστολους, 567.000. Έτσι οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ επιθυμούν να δείξουν τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σε καίριους τομείς του δημόσιου τομέα και να αιτιολογήσουν το αίτημα τους για ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, κυρίως στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Κλειστοί οι δήμοι

Να δώσουν το δυναμικό «παρών» στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που έχει προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016 καλεί τους εργαζομένους στους δήμους, η ΠΟΕ – ΟΤΑ και τους καλεί να συμμετέχουν στη μαζική και ενωτική συγκέντρωση στο Απεργιακό Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος-Αθήνα.

Δεμένα και τα πλοία

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει και η ΠΝΟ με αποτέλεσμα τα πλοία να παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ζητά να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων -εν ενεργεία και συνταξιούχων- ναυτικών.

Τι γίνεται με Νοσοκομεία – ΕΚΑΒ

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και οι προνοιακές δομές, λόγω της συμμετοχής γιατρών και εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας στην απεργία. Για την κατάσταση στον χώρο της υγείας διαμαρτύρεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία, όπως αναφέρει, «παραμένει δραματική», με τα νοσοκομεία να βρίσκονται «σε οικονομική ασφυξία». Επίσης, κάνει λόγο για «τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά, αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές», καθώς και για «επιταχυνόμενη συρρίκνωση, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας».

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία κάλεσαν τους καθηγητές, εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΕΛΜΕ. Σύμφωνα με όσα σημειώνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, γενικός γραμματέας Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων στο alfavita.gr «οι αναπληρωτές στα σχολεία  την ημέρα που απεργούν χάνουν ένα ημερομίσθιο , το οποίο υπολογίζεται ως το πηλίκον του μηνιαίου μισθού δια του αριθμού των εργάσιμων ημερών μηνιαίως (1/30 για κάθε ημέρα απεργίας), ας πούμε δηλαδή κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ περίπου, συγκεκριμένα το 1,2 του ημερομίσθιου. Επίσης σύμφωνα με την εγκύκλιο 78/13-10-2011 του ΙΚΑ οι αναπληρωτές (όλοι, τακτικού προϋπολογισμού, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ) χάνουν και το ένσημο την ημέρα της απεργίας. Στις περιπτώσεις των αναπληρωτών ΕΣΠΑ και ΠΔΕ το ένσημο αφαιρείται από την κεντρική πλατφόρμα καταγραφής και υπολογισμού των ενσήμων ενώ στην περίπτωση των αναπληρωτών τακτικού προϋπολογισμού από τις κατά τόπους διευθύνσεις».

Μέσα μαζικής μεταφοράς

Συνεχίζονται οι επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έτσι, χωρίς ηλεκτρικό θα μείνει η Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης  καθώς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα οι συρμοί να μείνουν ακινητοποιημένοι από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μέτρο, Λεωφoρεία, Τρόλεϊ, Προαστιακός, Τραμ) κινούνται κανονικά.

Απεργούν και οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ

Την συμμετοχή τους στην απεργία της Πέμπτης, 24 Νοεμβρίου, που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν οι Διοικητικοί Υπάλληλοι του ΕΚΠΑ. Η δική τους προ συγκέντρωση θα γίνει στην Πλατεία Κοραή, έξοδος Μετρό, 10.30 π.μ.

Προβλήματα και στα αεροδρόμια

Η ένωση πιλότων της Γερμανίας ανακοίνωσε χθες ότι θα επαναλάβει και σήμερα Πέμπτη την απεργία της. Η Lufthansa ανακοίνωσε χθες ότι ακύρωσε 876 από περίπου 3.000 πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί, επηρεάζοντας 100.000 επιβάτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδήλωση του Συλλόγου Επιστημόνων Μεγάρων

«Τα αστέρια της Ευρώπης»: Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Aleka Stamatiadi

Συνελήφθη 62χρονος για αποπλάνηση ανηλίκου