Εκκλησία Σημαντικότερα

Πατριαρχικός Επίτροπος Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ο π. Νάρκισσος

Τον διορισμό στο νέο Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας, μητροπολίτη Άκκρας Νάρκισσο, επέδωσε την περασμένη Τετάρτη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, πριν από την ολοκλήρωση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.
Αναλυτικότερα, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας χοροστάτησε σήμερα κατά τον Όρθρο και προέστη της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας και της τελετής της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Ακολούθως, επέδωσε τον διορισμό και μίλησε επαινετικά για την εργατικότητα του νέου Πατριαρχικού Επιτρόπου, την υπακοή, την τιμιότητα και την ευσυνειδησία του, ενώ του ζήτησε να του συμπαρασταθεί στην καλύτερη διοργάνωση των Διοικητικών Υπηρεσιών και του έργου του παλαίφατου θρόνου.

Ο νέος Επίτροπος, μητροπολίτης Άκκρας, με τη σειρά του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για να φέρει εις πέρας τα νέα του καθήκοντα, όπως έπραξε και κατά τα έτη της αρχιερατικής του διακονίας στις Ιερές Μητροπόλεις Νουβίας και Άκκρας. Τέλος, αντήλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

 

Ο «συμπολίτης» μας Σεβασμιώτατος Νάρκισσος Γκάμο είναι ο νέος Πατριαρχικός Επίτροπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ επέλεξε τον μέχρι πρότινος Μητροπολίτη Άκκρας για να τον τοποθετήσει στο νευραλγικό πόστο του Επιτρόπου.

 

Ο κ. Νάρκισσος, προέρχεται από την Ιορδανία. Μεταβαίνοντας στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια υπηρέτησε την Εκκλησία της Ελλάδος και θήτευσε σε όλες σχεδόν τις ενορίες του Δήμου Μεγαρέων. Πριν από λίγα χρόνια ενετάχθη στο ιεραποστολικό Πατριαρχείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, όπου ως κληρικός υπηρέτησε στην Αλεξάνδρεια, πριν εκλεγεί Μητροπολίτης Νουβίας-Σουδάν- και στη συνέχεια Άκκρας (Γκάνας).

Καθότι η μητρική του γλώσσα είναι η αραβική αλλά και με δεδομένο ότι τα πολλά χρόνια προσφοράς του και έργου του στην Ελλαδική Εκκλησία τόν έχουν κάνει άριστο γνώστη της ελληνικής γλώσσας, αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας και φυσικά και του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου στους αραβόφωνους φορείς.

Η νέα θέση σημαντικότατη και καίρια, γιατί θα εκπροσωπεί τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο στην Αλεξάνδρεια, ενώ θα είναι και ο Διευθυντής των οικονομικών του Πατριαρχείου, συμβάλλοντας και στην καλύτερη διοργάνωση των Διοικητικών Υπηρεσιών και του έργου του Παλαίφατου Πατριαρχείου. Ο κ. Νάρκισσος διαδέχεται τον Σεβ. Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, ο οποίος από το περασμένο έτος αναβαθμίστηκε σε Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο.

 

Να σημειωθεί ότι τον διορισμό του νέου Πατριαρχικού Επιτρόπου στην Αλεξάνδρεια ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄, κατά την Πατριαρχική Θείας Λειτουργίας και την τελετή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου, στον Πατριαρχικό ναό του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, όπου λίγο πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας, έδωσε το διορισμό στο νέον Πατριαρχικό Επίτροπο, και μίλησε για το έργο του Μητροπολίτου Άκκρας.

 

Από την πλευρά του, ο νέος Επίτροπος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, “υποσχόμενος ότι θα καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για να φέρει εις πέρας τα νέα του καθήκοντα, όπως έπραξε και κατά τα έτη της αρχιερατικής του διακονίας στις Ιερές Μητροπόλεις Νουβίας και Άκκρας”, όπως αναφέρει σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και αντήλλαξε μετά του Μακ. Πατριάρχου αναμνηστικά δώρα.

 

 

 

Βιογραφικό σημείωμα του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας κ.Ναρκίσσου
Ο μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Άκκρας κ.Νάρκισσος, κατά κόσμον Samer Gammoh, γεννήθηκε το 1968 στo Αμμάν της Ιορδανίας, όπου επεράτωσε τις εγκύκλιους σπουδές στο National Orthodox School. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1988-1992), όπου και παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπούδες στην Ιστορία των Δογμάτων (1992-1994). Εκάρη Μοναχός στις 14/2/1994 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Νικαίας με καταγωγή από τα Μέγαρα, κυρό Ιάκωβο (Γκίνης). Από τον ίδιο Μητροπολίτη χειροτονήθηκε Διάκονος στις 15 Φεβρουαρίου 1994 και Πρεσβύτερος προχειρισθείς αυθημερόν σε Αρχιμανδρίτη από τον Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίο στις 11 Ιουνίου 1994 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων, όπου υπηρέτησε 16 συναπτά έτη ως Εφημέριος Ιεροκήρυξ. Μετακληθείς στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ.Θεόδωρο Β΄ στις 16/6/2009, προσέφερε έκτοτε τις υπηρεσίες του στην Ι.Πατριαρχική Μονή Αγ.Σάββα του Ηγιασμένου όπου εγκαταβιούσε και ως Σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Αγ. Αθανάσιος». Παράλληλα ήταν Γραμματεύς επί των Αραβικών της Αρχιγραμματείας του Πατριαρχείου, Ιεροκήρυξ και υπεύθυνος του κατηχητικού και το νεανικού έργου των Αραβoφώνων ενοριών της Αλεξάνδρειας. Την 23η Νοεμβρίου 2013, προτάση της ΑΘΜ, εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Νουβίας, ενώ πρίν ένα χρόνο περίπου ορίσθηκε Μητροπολίτης Άκκρας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκλεισε η Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Γ. Πάντζας: “Φρένο στην δημιουργία Λατομείων Βωξίτη”

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελπίδα έρχεται