Κοινωνία Σημαντικότερα

Παράθυρα προοπτικής και εξωστρέφειας στην 1η Μεγάρων γη στο Σύνταγμα

Μεγάλη επισκεψιμότητα και ενδιαφέρον για τα προϊόντα της περιοχής μας

 

Μια πρώτη προβολή των μεγαρικών προϊόντων στην καρδιά της Αθήνας αποτέλεσε η 1η «Μεγάρων γη» στο Σύνταγμα, που διεξήχθη από 2 ως 4Απριλίου στον υπόγειο χώρο του σταθμού του μετρό Συντάγματος.

Λίγες μέρες πριν το Πάσχα, το καταναλωτικό κοινό της πρωτεύουσας, οι περαστικοί επιβάτες του Μετρό και της πλατείας Συντάγματος, είχαν την ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με τα προϊόντα των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.

 

[mom_video type=”youtube” id=”uY2d0Q-6yNM”]

 

Τα αυγά, φρέσκα και βαμμένα, το λάδι και τα σαπούνια, το κρασί, τα φιστίκια, ζυμαρικά, οστρακοειδή, και άλλα κέντρισαν το ενδιαφέρον.

Η κίνηση ήταν αυξημένη, ιδιαίτερα το Σάββατο, και ακόμα και αν οι εισπράξεις δεν ήταν σε όλες τις περιπτώσεις εντυπωσιακές, η πρώτη επαφή ενός μεγάλου αχανούς κοινού της «διπλανής πόρτας» της πρωτεύουσας έγινε, με θετικές εντυπώσεις από επισκέπτες και εκθέτες.

Άλλοι καθόλου, άλλοι λίγο, άλλοι περισσότερο, γνώριζαν κάποια πράγματα για την περιοχή μας, την Πάχη, το έθιμο του χορού της Τράτας και αποσπασματικά μέρη της ιστορίας και της λαογραφίας του τόπου μας, που κληθήκαμε όσοι βρεθήκαμε στην έκθεση να απαντήσουμε, σε ένα ραντεβού πρώτης γνωριμίας, αφού εκθέτες, παραγωγοί και διοργανωτές, ΔΗΚΕΔΗΜΕ και δήμος, έδωσαν υποσχέσεις για συνέχιση της παρουσίας των τοπικών προϊόντων σε εκθέσεις είτε στο Σύνταγμα, είτε με παρουσία σε άλλες διοργανώσεις.

 

 

meggisyntagma6

 

meggisyntagma5

 

meggisyntagma4

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης, την Πέμπτη 2 Απριλίου, τέλεσε ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνος, που στη συνέχεια επισκέφθηκε τα περίπτερα της έκθεσης, ενθουσιασμένος με τα προϊόντα της μεγαρικής γης και την παρουσία της περιοχής στο Σύνταγμα. Τους επισκέπτες υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ Σπύρος Κορώσης, η Αντιπρόεδρος Κατερίνα Καστάνη και τα μέλη του Δ.Σ., οι Αντιδήμαρχοι Ιερ. Πολυχρόνης, Βαν. Μαυροειδή, ο Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Γ. Μιχάλαρος, ο Πρόεδρος τοπικού συμβουλίου Μεγάρων Ηλ. Μουσταϊρας, ο πρόεδρος τοπ. συμβουλίου Ν. Περάμου Δ. Λιώτας, οι δημ. Σύμβουλοι Γ. Σταμούλης, Ε. Βογιατζή, κ.ά. και παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Βασιλείου, οι βουλευτές Π. Σκουρολιάκος, Β. Οικονόμου, Θαν. Μπούρας, Γ. Βλάχος, ο πρ. βουλευτής Ν. Καντερές, ο πρ. νομάρχης Δυτ. Αττικής Αρ. Αρκουδάρης, και την έκθεση επισκέφθηκαν ο τ. δήμαρχος Γ. Μαρινάκης, οι δημ. Σύμβουλοι Γ. Μπερδελής, Θ. Δρένης, Β. Κόττας, Μ. Λέλης, Δ. Παπανίκος, κ.ά.

Περίπτερα εκτός από παραγωγούς των Μεγάρων και της Νέας Περάμου διατηρούσε η Αρχαιολογική Υπηρεσία της περιοχής, λαογραφικοί σύλλογοι των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.

Από πλευράς λαογραφίας, η παρουσία των Μεγάρων στην έκθεση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ισχνή, δεδομένου ότι υπήρχε μόνο ένα περίπτερο, κοπέλες με κατιφένια μόνο για λίγες ώρες στα εγκαίνια και μετά καθόλου, και δεν υπήρχε κάποια άλλη παρουσία ή δρώμενο από τους λαογραφικούς συλλόγους.

Εμείς, η εφημερίδα «Ενημέρωση Μεγάρων & Δυτικής Αττικής», η Adv com και οι εκδόσεις Νάστου με τοπικό, ιστορικό, λαογραφικό, θρησκευτικό περιεχόμενο συμμετείχαμε και ως εκθέτες με περίπτερο στην 1η Μεγάρων γη, διανέμοντας δωρεάν εκδόσεις και ενημερωτικό υλικό, για την περιοχή μας.

 

 

 

 

Πολυσέλιδο φωτορεπορτάζ στην έντυπη Ε που κυκλοφορεί!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαμαρτυρία της Κοινότητας Κινέτας προς τον Δήμο Μεγαρέων

Aleka Stamatiadi

Ξεκινά το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του Δήμου Μεγαρέων

Παρέμβαση Γεωργιάδη, Χατζηδάκη, Πατούλη για την ρύπανση ζητά ο Α. Μιχάλαρος