Πολιτική Σημαντικότερα

Πανηγυρισμοί & επιφυλακή στο συλλαλητήριο κατά δομής μεταναστών

 

Γρηγόρης Σταμούλης: «Αγώνας με «πεμπτοφαλαγγίτες» και προβοκάτορες»

 

Το κλίμα στο συλλαλητήριο κατά της δομής μεταναστών που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα και τον Δήμο Μεγαρέων στην Νέα Πέραμο το βράδυ της Πέμπτης ήταν πανηγυρικό, μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην εκμισθώσει την έκταση στο πρώην στρατόπεδο 75ΜΕ για δημιουργία δομής μεταναστών. Παρά αυτή την εξέλιξη, όλοι όσοι μίλησαν στη συγκέντρωση που συμμετείχε πλήθος πολιτών, ο Δήμαρχος, ο Αντιπεριφερειάρχης, οι επικεφαλής συνδυασμών, μίλησαν με τόνο πανηγυρικό αλλά και επιφυλακής για να μην υπάρχουν άλλες εξελίξεις στην υπόθεση. Παρών ήταν και ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνος, που συνέβαλε στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου, αποτρέποντας τη δομή μεταναστών.

 

Ο Σταύρος Φωτίου είπε ότι «όλοι είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα, μπορεί να δημιουργηθεί έκτακτη παρέμβαση από την άλλη πλευρά, να συμμετέχετε να διασταυρώνεται πληροφορίες».

Ο Γρηγόρης Σταμούλης ανέφερε ότι «Καταφέραμε μια μεγάλη νίκη, κερδίσαμε την πρώτη μάχη. Ο πόλεμος όμως συνεχίζεται δεν έχει τελειώσει και ο πόλεμος είναι η προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Μετανάστευσης να φέρει δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή μας. Αλλά αυτό είναι μία νίκη στον πόλεμο που έχουμε. Δεν εφησυχάζουμε, πρέπει οι κεραίες μας να είναι συνέχεια τεταμένες. Θα είμαστε συνέχεια με το δάχτυλο στη σκανδάλη γιατί η περιοχή δεν έχει βγει από τον προγραμματισμό της δομής μεταναστών.

Ο Δήμος μας έχει πολλά δεινά. Δεν θα πάρουμε άλλη υποβάθμιση. Θα παλέψουμε και θα πολεμήσουμε για αυτό. Θα συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα που κάναμε όλοι μαζί. Ο Μητροπολίτης μας διαχρονικά είναι μαζί μας σε όλους τους αγώνες. Δε θα επιτρέψουμε να γίνει καμία δομή σε οποιοδήποτε σημείο του Δήμου μας».

 

Επίσης τόνισε ότι «Όπως σε όλους τους αγώνες, είχαμε τους πεμπτοφαλαγγίτες, είχαμε τους προβοκάτορες, είχαμε αυτούς που υποδαύλιζαν τον αγώνα. Δυστυχώς, διαβλέπω να σαμποτάρεται αυτός ο αγώνας που μόνο όφελος θα έχει στην περιοχή για μικροπολιτικά οφέλη. Όταν σε έναν αγώνα οι συμπολεμιστές στρέφουν το όπλο όχι κατά του εχθρού αλλά δίπλα, στους συμπολεμιστές. Έπεσε πολλή λάσπη, μεγάλη κακοήθεια. Σε έναν τέτοιο αγώνα πρέπει να πηγαίνουμε όλοι ενωμένοι, διοίκηση, εκκλησία, αντιπολίτευση, λαός. Και όχι ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία, να λένε βγήκαν οι αναθέσεις, τα κέτερινγκ και τα αναθέσαν στα παιδιά μας και για αυτό θέλουμε να φέρουμε τους μετανάστες. Δεν ξεπουλάμε την περιοχή μας για κανένα κόστος, για καμία άλλη αξία. Η δική μας αξία είναι η υπεράσπιση του τόπου. Ίσως κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια αυτοί που διαδίδουν αυτές τις κακοήθειες. Θα πρέπει να έχουμε το νου μας επειδή μας περιμένουν δύσκολες ώρες».

 

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνος ανέφερε ότι «Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός απευθυνόμενος στους Έλληνες λέει «Αδέρφια μου, Έλληνες, αν είμαστε χωρισμένοι δεν μας πρέπει λευτεριά». Και το είπε σε μια στιγμή δύσκολη για την πατρίδα μας. Γιατί από τότε έχουμε δυστυχώς αυτό το σαράκι, της εσωτερικής διχόνοιας και αντιπαλότητος. Όμως σήμερα σε αυτή τη δύσκολη ώρα, όλους μας βρίσκει ενωμένους, πολιτικούς, εκκλησιαστικούς, λαϊκούς, σαν μια γροθιά για να αντιμετωπίσουμε το δίκαιο αίτημά μας. Η Εκκλησία, σαν πνευματική μάνα όλων μας, και η τοπική μας Εκκλησία που έχει εμένα πνευματικό πατέρα, δεν μπορούσε να λείπει από το πρόβλημα της πνευματικής οικογένειας γιατί όταν ενημερώθηκα βεβαίως εξεδήλωσα κι εγώ εξ ονόματος της τοπικής μας εκκλησίας και τη δυσφορία μου και την αντίθεσή μου με ένα ηχηρό «όχι», που επειδή ξέρω πολύ καλά ότι τα λόγια μόνο δε φτάνουν, προσπάθησα κι εγώ μαζί με τους άρχοντες του τόπου μας να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και οφείλω απόψε να εκφράσω και την ευγνωμοσύνη μου και τις ευχαριστίες μου στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αλλά και τους 12 συνοδοικούς που άκουσαν τις παρακλήσεις μου, άκουσαν τις εισηγήσεις μου και τελικά εψήφισαν το δίκαιο αίτημά μας. Νομίζω βέβαια ότι ήταν και μονόδρομος, δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Πώς μια μάνα θα πάει αντίθετα στα παιδιά της; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα όμως δόξα τω Θεώ, κερδίσαμε την μάχη, όχι τον πόλεμο. Είναι επιθυμία της κυβέρνησης και δεν θα ησυχάσουν και ψάχνουν τόπο και η Δυτική Αττική που λένε θα δημιουργήσουν δομή, είμαστε κι εμείς. Εμείς όμως εξακολουθούμε να προσευχόμαστε, να παλεύουμε και να ελπίζουμε. Φωνάζοντας ηχηρό όχι, με τεκμήρια που απαγορεύουν την δημιουργία δομής στον τόπο μας και θα έχουμε τεταμένη την προσοχή μας σε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας. Για μια ακόμη φορά θέλω να καταθέσω την δική μου προσωπική εμπειρία, όχι μόνο για τον κ. Δήμαρχο και την παράταξή του, αλλά για όλους τους τοπικούς μας άρχοντες, που μπορεί να έχουμε διαφορετικές γνώμες και ιδέες, αλίμονο αν είχαμε όλοι τις ίδιες ιδέες, ο Θεός μας έκανε διαφορετικούς. Στο πρόβλημα είμαστε μια γροθιά και ο αγώνας είναι κοινός για όλους μας. Ευχαριστώ που με συμπεριλαμβάνετε κι εμένα στην παρέα τη δική σας. Μου είπε και κάποιος με λαχτάρα ψυχής «να ηγηθείτε Σεβασμιώτατε του αγώνα σας». Εγώ είμαι μπροστά ένα βήμα από όλους σας, και ας μη φαίνεται. Στην Αγία Τράπεζα, το ορκίστηκα στο Θεό ότι θα είμαι πνευματικός πατέρας πραγματικός, στα καλά μα και στα δύσκολα στα παιδιά μου, και για αυτό παρακαλώ, να έχετε εμπιστοσύνη στην τοπική σας εκκλησία γιατί μεριμνά και νοιάζεται για όλους εσάς και ας μη φαίνεται αυτό και ας υπάρχει και το κατηγορητήριο. Να ξέρετε ότι ο Μητροπολίτης σας, η Εκκλησία των Μεγάρων και της Σαλαμίνος είναι μαζί σας.

Έχω ανοιχτό το ράσο μου και είναι φαρδύ το ράσο μου και σας χωράει όλους μέσα. Και έχω πόνο ψυχής όταν κάποιος γλιστράει και ξεσκεπάζεται. Τρέχω να τον βρω για να τον ξανασκεπάσω. Για αυτό παρακαλώ να με σκεπάζει και η δική σας αγάπη και η δική σας εμπιστοσύνη για να βαδίζουμε τον δρόμο της ζωής μας».

 

 

Ο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου Γιάννης Σεβαστής ανέφερε ότι «Ο αγώνας συνεχίζεται χωρίς εκπτώσεις. Δεν είμαστε ρατσιστές. Δεν έχουμε τίποτα με τους ανθρώπους. Δεν επιθυμούμε καμία φυλακή ταλαιπωρημένων ανθρώπων, βασανισμένων ψυχών. Έχουμε έργα που μόνο αναβάθμιση δεν φέρνουν, στις 10 Ιουνίου υπογράφεται η σύμβαση για το καλώδιο που ενώνει την Κρήτη με την Αττική. Οι αγώνες μας πρέπει να είναι συλλογικοί και με διαφάνεια. Η στήριξη σας είναι πολύτιμη για τους αυριανούς αγώνες που έρχονται σε κάθε επίπεδο».

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέφερε ότι «Είναι ημέρα γιορτής σήμερα, κερδίσαμε μια μεγάλη μάχη. Υπήρχαν άνθρωποι που μας βοήθησαν πάρα πολύ σε αυτόν τον σκοπό, όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνος που παρενέβη στην Ιερά Σύνοδο που είχαμε τη σημαντική απόφαση. Το ευχάριστο είναι ότι σε αυτόν τον αγώνα όλος ο Δήμος ήταν ενωμένος. Δεν πρόκειται να αφήσουμε στο Δήμο Μεγαρέων, στη Δυτική Αττική, με τα τόσα προβλήματα, να μας φέρουν πρόσφυγες. Ήρθε η ώρα των προτάσεων, των πράξεων για να μπορέσουμε να γυρίσουμε όλοι μαζί μία σελίδα».

 

Ο Επικεφαλής συνδυασμού «Μέγαρα Νέα Πέραμος Νέο Ξεκίνημα» Γιώργος Κουμπέτσος τόνισε ότι: «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε τον κόσμο. Πρέπει να πολεμήσουμε με το χέρι στην καρδιά. Δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες, δεν υπάρχουν συνδυασμοί, δεν υπάρχουν αντιπαλότητες. Ας ψάξει αλλού ο κ. Δήμαρχος και όχι στην αντιπολίτευση τη λέξη «κέτερινγκ».

 

Ο εκπρόσωπος συνδυασμού «Τώρα» Γιάννης Πομώνης ανέφερε ότι: «Καταφέραμε όλοι μαζί ενωμένοι, στο πλευρό μας ο Μητροπολίτης. Δεν είναι ακραίοι οι συμπολίτες. Δεν είναι στιγμή να αναζητήσουμε ενόχους, αλλά αγώνα, κοινής προσπάθειας, να αποτρέψουμε περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής. Η Δυτική Αττική πράγματι δεν αντέχει άλλο, δεν είναι μόνο πίσω αυλή της Δυτικής Αττικής, αλλά οτιδήποτε ρυπογόνο, οτιδήποτε προβληματικό, έρχεται εδώ. Ας αναζητήσει τη λύση αλλού».

 

Ο Επικεφαλής συνδυασμού «Μαζί με όραμα» Κλεάνθης Βαρελάς ανέφερε ότι «Δεν μπορούν να μας βλέπουν ως νούμερα. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε από πρόσωπα να λένε ότι έχει η Δυτική Αττική το 0, 1 % των αιτούντων άσυλο, θα πάει στο 0, 4 μέχρι να φτάσει στο 1, μιλάμε δηλαδή για 2.000 άτομα. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Ο τόπος μας δεν θέλει αποθήκες ψυχών. Ο τόπος μας θέλει δομές πανεπιστημιακές, τουριστική ανάπτυξη και υποδομή, κοινωφελείς υπηρεσίες προς τους πολίτες, τις οποίες έχουμε χάσει. Δεν είμαστε ρατσιστές απλά δεν αντέχουμε άλλη υποβάθμιση».

 

Ο Επικεφαλής συνδυασμού «Όμορφες πόλεις» Άγγελος Μακρυγιάννης είπε «Δεν μπορεί κανένας να αντισταθεί σε αυτό το μήνυμα που δίνουμε. Σίγουρα θα βρεθούν πολλοί στο δρόμο για να αποσυντονίσουν στην επιτροπή αγώνα, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς μας που θα λυγίσει. Όλοι μαζί ενωμένοι ποτέ νικημένοι».

 

Ο Αντιδήμαρχος Νέας Περάμου Σταύρος Φωτίου ανέφερε:  «Όλοι μαζί να φωνάξουμε δυνατά δεν θέλουμε δομή, δεν έχουμε αντοχή. Τελειώσαν οι αντοχές μας».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Γ. Πατούλης στα Μέγαρα

Aleka Stamatiadi

Τρόμος από τους αδίστακτους ληστές με τις κουκούλες

Έτοιμο για λειτουργία το Γηροκομείο;