Σημαντικότερα Υγεία

Παιδιά & εμβόλια κατά του κορωνοϊού: Ραντεβού εμβολιασμών παιδιών και στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων

Λ. Μπισταράκης, Παιδίατρος: «Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σ’ ένα παιδί και ο μόνος τρόπος προφύλαξης είναι το εμβόλιο»

Ανοίγουν ξανά τα σχολεία σε μια δύσκολη συνάρτηση όπου συνεκτιμάται και η πορεία εμβολιασμών των παιδιών και έκλεισαν και τα πρώτα ραντεβού εμβολιασμών για παιδιά στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων.

Άλλωστε, από τη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου βρίσκεται στην Ελλάδα η δεύτερη παρτίδα εμβολίων για παιδιά 5-11 ετών. Όπως είχε συμφωνηθεί, η Pfizer παρέδωσε χθες τη δεύτερη παρτίδα εμβολίου για παιδιά, ενώ ήδη περισσότερα από 85.000 είναι τα κλεισμένα ραντεβού. Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στον εμβολιασμό των παιδιών, είπε ότι 85.500 παιδιά έχουν κλείσει το ραντεβού τους και περισσότερα από 21.500 έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Ενώ αρκετοί γονείς αναμένουν να ανοίξουν περισσότερα ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών, μετά από αίτημα του Δημάρχου Μεγαρέων

Σημειώνεται ότι στα παιδιά χορηγείται το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικες και τα παιδιά άνω των 11 ετών.

Για το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών ρωτήσαμε τον παιδίατρο, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών Λουκά Μπισταράκη, ο οποίος μας είπε ότι : «Τα παιδιά από την ηλικία των 5 χρονών και πάνω πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και προφυλάσσει, αυτό έδειξαν οι έρευνες και γι΄αυτό έχει εγκριθεί απ΄όλες τις αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές.

Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σ’ ένα παιδί, όπως το πολυσυστημικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), σοβαρή επιπλοκή μακροχρόνια επιπλοκή, που μπορεί να ταλαιπωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα παιδί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF έχουν πεθάνει από κορωνοϊό 12.000 άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών, απ’ αυτούς το 58% ήτανε μεταξύ 10 -19 ετών και το 42% μεταξύ 0-9 ετών. Και το τραγικό είναι ότι αυτά τα παιδιά, αν είχαν εμβολιαστεί, θα ζούσαν.

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, όπως απέδειξαν οι μελέτες, είναι ασφαλές, δεν έχει καμιά επίπτωση στην καρδιά και τη γονιμότητα των παιδιών.

Ο κορωνοϊός εισβάλλει μαζικά στα κύτταρα, για να πολλαπλασιαστεί και να επιζήσει και έτσι τα καταστρέφει, έτσι προκαλεί την αρρώστια τις επιπλοκές και το θάνατο.

Το εμβόλιο, m RNA, είναι  ένα αντίγραφο  της ακίδας του κορωνοϊού, προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων κατά της ακίδας του κορωνοϊού και στη συνέχεια καταστρέφεται, χωρίς καμία επίπτωση στο κύτταρο, είναι απλή λογική.

ΌΛΑ  ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ, ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ.

Εξ’ άλλου, οι παιδίατροι, αυτά θα σας συμβουλεύσουν , είναι οι μόνοι, που ασχολούνται με τόσα εμβόλια και έχουν τη γνώση και την εμπειρία, γι΄αυτό να έχετε  εμπιστοσύνη  μόνο, σ΄αυτούς».

«Στην  Πανεπιστημιακή Παιδιατρική κλινική του Τορίνο της Ιταλίας νοσηλεύεται ένα βρέφος ηλικίας 1 μηνός με κορωνοϊό. Ο κορωνοϊός του προκάλεσε βαρειά αμφοτερόπλευρη πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια το διασωλήνωσαν, αλλά δεν τα κατάφερνε με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσουν το μηχάνημα της εξωσωματικής κυκλοφορίας για να σώσουν το παιδί. Αυτό το μηχάνημα το χρησιμοποιούν οι καρδιοχειρουργοί,  στις επεμβάσεις της καρδιάς. Σήμερα το παιδί βελτιώθηκε το έβγαλαν απ΄αυτό το μηχάνημα και το συνέδεσαν με τον αναπνευστήρα.

Δίδαγμα: αυτό το περιστατικό μας διδάσκει πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των εγκύων από την πρώτη μέρα. Τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού περνούν από τον πλακούντα στο παιδί, καθώς και με το μητρικό γάλα. Τα ειδικά αυτά  αντισώματα  «προπονούν» τα ανοσοκυτταρα του νεογνού να αντισταθούν στον κορωνοιο, όταν τον συναντήσουν και έτσι τα βρέφη  δεν αρρωσταίνουν» τονίζει ο παιδίατρος Λ. Μπισταράκης.

 

ΕΟΔΥ: Τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της Covid-19 στα παιδιά

Όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη τόσο μειώνεται η επίπτωση της νόσου covid-19, με τη μεγαλύτερη μείωση να σημειώνεται στην ηλικιακή ομάδα των 17 ετών. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα φτάνει περίπου το 47,8%.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας) αναφέρεται: Κατά την πρώτη χρονική περίοδο του έτους που διανύσαμε (Ιανουάριος 2021- Αύγουστος 2021) παρατηρήθηκε αύξηση της επίπτωσης της νόσου COVID-19 ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, αύξηση η οποία αφορά πάντα τα παιδιά άνω των 4 ετών. Τον Ιούλιο του 2021 το εμβόλιο Pfizer-BioNTech κατά του κορονοϊού εγκρίθηκε και άρχισε να χορηγείται στη χώρα μας για τα παιδιά και εφήβους στην ηλικιακή ομάδα των 12-17 ετών. Έκτοτε παρατηρήθηκε ότι τη χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου – 05 Δεκεμβρίου 2021, με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα, η επίπτωση της νόσου COVID-19 εμφανίζει πτώση στις ηλικιακές ομάδες των παιδιών άνω των 12 ετών, ανά έτος ηλικίας, περίοδος που συμπίπτει με την έναρξη του εμβολιασμού αυτών των ηλικιακών ομάδων.

Επιπρόσθετα, παρατηρείται αρνητική συσχέτιση μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών και της επίπτωσης της νόσου COVID-19, και συγκεκριμένα όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη τόσο μειώνεται η επίπτωση της νόσου, με τη μεγαλύτερη μείωση να σημειώνεται στην ηλικιακή ομάδα των 17 ετών, όπου το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης φτάνει περίπου το 47,8%.

Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι το 2020 υπήρχαν συνολικά 4.300 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 13-17 ετών, εκ των οποίων 3 παιδιά χρειάστηκαν διασωλήνωση και σημειώθηκαν 3 θάνατοι. Το έτος 2021, σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα σημειώθηκαν 73.479 κρούσματα, εκ των οποίων μόλις το 3,2% (2.344 κρούσματα) αφορούσε εμβολιασμένα παιδιά και το υπόλοιπο 96,8% (71.135 κρούσματα) ανεμβολίαστα παιδιά, ενώ σημειώθηκαν 8 διασωληνώσεις αποκλειστικά σε ανεμβολίαστα παιδιά. Στα εμβολιασμένα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας σημειώθηκαν μόλις οι 3 από τις συνολικά 516 νοσηλείες σε απλή κλίνη νοσοκομείου (το 0,58% δηλαδή του συνόλου των νοσηλειών) έναντι 513 νοσηλειών σε ανεμβολίαστα παιδιά, ενώ δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος στα συνολικά 2.344 κρούσματα των εμβολιασμένων παιδιών.

Από τα παραπάνω, υπογραμμίζει ο ΕΟΔΥ, αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία του εμβολιασμού στα παιδιά, δεδομένου ότι περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2 και σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Παράλληλα, ο εμβολιασμός σχεδόν μηδενίζει τον κίνδυνο νόσου σε αυτές τις ηλικίες όπου συνέβησαν 516 νοσηλείες σε απλές κλίνες COVID-19

Συνήθεις ερωτήσεις/απαντήσεις σχετικά με το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού για τα παιδιά

Από τον Ιούλιο 2021, ένα νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού προστέθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών και εφήβων ηλικίας 12-17 ετών.

Συνήθεις ερωτήσεις/απαντήσεις σχετικά με το εμβόλιο

Διστάζω να εμβολιάσω το παιδί μου, γιατί τα εμβόλια αυτά παρασκευάστηκαν σε σύντομο χρόνο. Μήπως δεν είναι ασφαλή;

Τα εμβόλια παρήχθησαν με ταχείς ρυθμούς χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, της παγκόσμιας συνεργασίας των επιστημόνων, της ισχυρής χρηματοδότησης, του μεγάλου αριθμού των εθελοντών και της μείωσης των σταδίων της γραφειοκρατίας. Ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας τηρήθηκε αυστηρά, χωρίς παρεκκλίσεις απ’ τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ποια εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού έχουν εγκριθεί για τα παιδιά;

Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί απ’ τους Διεθνείς Οργανισμούς Αξιολόγησης (FDA και EMA) για τα παιδιά ηλικίας >12 ετών είναι τα εμβόλια που έχουν παραχθεί με τη μεθοδολογία mRNA και είναι: το εμβόλιο Comirnaty της Pfizer Biontech και το Spikevax της Moderna.

Τι είναι τα εμβόλια mRNA;

Τα εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί με την τεχνολογία mRNA δεν περιέχουν ιό, αλλά μια σειρά πληροφοριών (μήνυμα) για να εκπαιδεύσουν τα κύτταρά μας να φτιάξουν μια πρωτεΐνη (την πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού), που θα ενεργοποιήσει το ανοσιακό σύστημα για την παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων.

Γιατί να εμβολιάσω το παιδί μου, αφού η νόσος στην ηλικία του είναι ήπια;

Για να προστατευτεί το ίδιο, για να θωρακιστεί περισσότερο η διαδικασία της εκπαίδευσης και για να συμβάλει στο τείχος ανοσίας που είναι τόσο σημαντικό για τη συνολική επιστροφή μας στην καθημερινότητα. Κατά κανόνα, ο κίνδυνος για σοβαρή λοίμωξη Covid-19 είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Σπάνια στα παιδιά εμφανίζεται το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), που σχετίζεται με τη λοίμωξη Covid, ενώ ιδιαίτερα απασχολεί και η παραμονή συμπτωμάτων, μετά από νόσο, σε ποσοστό περίπου 2%, για πολλές εβδομάδες (long covid).

Ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες;

Ο εμβολιασμός συστήνεται:

 

Α) Πρωτίστως για την προστασία της ατομικής υγείας των ίδιων των παιδιών, σωματικής και ψυχικής.

Β) Για την ασφαλή επιστροφή τους στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Γ) Για τη μείωση της διασποράς του ιού στην οικογένεια. Ο εμβολιασμός των παιδιών και εφήβων προστατεύει τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας που ενδεχομένως δεν έχουν αναπτύξει ικανοποιητική ανοσία στον εμβολιασμό.

Δ) Η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη μαθητών και εκπαιδευτικών θα μειώσει τη διασπορά του ιού στα σχολεία και συνεπώς τον αριθμό νέων κρουσμάτων στην κοινότητα γενικότερα.

Ε) Η μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα εμποδίζει την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.

Μπορούν να εμβολιαστούν παιδιά με αλλεργίες;

Ναι. Οι συνήθεις αλλεργίες σε τροφές, φάρμακα, περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, χρωστικές, νυγμούς εντόμων, δεν αποτελούν αντενδείξεις. Ο εμβολιασμός αντενδείκνυται σε σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας στα συστατικά των mRNA εμβολίων (πολυαιθυλενογλυκόλη Peg και το πολυσορβικό 80). Παιδιά με ιστορικό αλλεργίας παραμένουν στο εμβολιαστικό κέντρο για παρακολούθηση μετά τον εμβολιασμό για 30 λεπτά.

Συστήνεται πριν τον εμβολιασμό η χορήγηση του αντιπυρετικού;

Όχι. Δεν ενδείκνυται προληπτικά γιατί μπορεί να μειώσει την ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού. Όμως εάν το παιδί παρουσιάσει πυρετό ή μυαλγίες μετά τον εμβολιασμό μπορεί να του χορηγηθεί αντιπυρετικό/παυσίπονο.

Μήπως αν το παιδί μου νοσήσει με Covid θα είναι προτιμότερο απ’ το να εμβολιαστεί;

Όχι. Με το εμβόλιο προστατεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο από πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της νόσου. Άλλωστε και η ανοσία απ’ τη φυσική νόσο μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχει φόβος το εμβόλιο να αλλάξει το DNA του παιδιού – εφήβου;

Όχι. Το mRNA εμβόλιο δεν μπορεί να αλλάξει το ανθρώπινο DNA. Το mRNA δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα του κυττάρου που βρίσκεται το DNA.

Μπορεί το εμβόλιο να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα ή στον έμμηνο κύκλο στις νεαρές έφηβες;

Όχι. Το μόριο των εμβολίων mRNA καταστρέφεται μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του στον οργανισμό και αποβάλλεται από το σώμα. Δεν υπάρχει καμία βιολογική σύνδεση εμβολίου και γονιμότητας και δεν έχει διαπιστωθεί βλαπτική επίδραση απ’ το εμβόλιο στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

Μπορεί το παιδί μου να νοσήσει απ’ το ίδιο το εμβόλιο;

Όχι. Το εμβόλιο δεν περιέχει ζωντανό ιό. Επομένως, δεν μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη και νόσο.

Ποιες είναι οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες απ’ τον εμβολιασμό;

Μέχρι σήμερα, απ’ τα πολλά εκατομμύρια εμβολίων που έχουν γίνει (>10.000.000 στις ηλικίες 12-17 ετών), όσες έχουν αναφερθεί είναι ανάλογες των γνωστών εμβολίων. Ήπιες, διαρκούν λίγο και περιλαμβάνουν: πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, ρίγη, διάρροια και πόνο στο σημείο της ένεσης.

Το εμβόλιο mRNA μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά; Πόσο επικίνδυνο είναι;

Σε σπάνιες περιπτώσεις (18:1.000.000) το εμβόλιο έχει συσχετιστεί με φλεγμονή του μυοκαρδίου ή του περικαρδίου. Οι εκδηλώσεις αυτές συνήθως αφορούν νέους άρρενες ηλικίας 12 έως 29 ετών και εμφανίζονται λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η νόσος αυτοπεριορίζεται.

Τα συμπτώματα είναι: πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και αίσθημα παλμών. Στη σπάνια αυτή περίπτωση, χρειάζεται επικοινωνία με γιατρό και συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας. Υπογραμμίζεται ότι η νόσος Covid προκαλεί τουλάχιστον εξαπλάσιο αριθμό περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας.

Με ποιο σχήμα θα χορηγούνται τα άλλα συνιστώμενα εμβόλια της εφηβείας (HPV, διφθερίτιδας, τετάνου, μηνιγγίτιδας) και του κορωνοϊού;

Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού δεν εμποδίζει τη χορήγηση των άλλων εμβολίων παιδιών και εφήβων. Μπορούν να γίνουν όλα με διαφορά λίγων ημερών ή ακόμα και ταυτόχρονα. Δεν ισχύει συγκεκριμένο μεσοδιάστημα μεταξύ των εμβολίων.

Φοβάμαι για παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν χρόνια μετά τον εμβολιασμό.

Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων παρουσιάζονται τις πρώτες εβδομάδες μετά τη χορήγησή τους. Τα mRNA εμβόλια καταστρέφονται απ’ τον οργανισμό μέσα σε ώρες, αφού δώσουν το «μήνυμα» για την παραγωγή αντισωμάτων. Κανένα συστατικό του εμβολίου δεν αθροίζεται στον οργανισμό για να συνδεθεί με μακροπρόθεσμη ανεπιθύμητη ενέργεια.

Μετά τον εμβολιασμό των παιδιών – εφήβων, χρειάζονται μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού;

Ναι. Τα εμβολιασμένα παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση της κοινωνικής απόστασης, της υγιεινής των χεριών και της καθαριότητας του χώρου. Το εμβολιασμένο ασυμπτωματικό παιδί μπορεί να μολυνθεί απ’ τον ιό και να τον μεταδώσει σε άλλο άτομο του περιβάλλοντός του.

Ο εμβολιασμός θεωρείται πλήρης μετά τη συμπλήρωση και των δύο δόσεων εμβολίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα παράταση lockdown: Αναμένονται ανακοινώσεις για την Αττική

“Απαράδεκτο να γίνονται δημοτικά συμβούλια διά περιφοράς με μέιλ”

Κλεάνθης Βαρελάς: “Τα ανταποδοτικά τέλη πάσχουν από ανταποδοτικότητα”