Πολιτισμός Σημαντικότερα

Παιδί & βιβλίο: Προτάσεις δώρων για τα Χριστούγεννα & πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να διαβάζουν περισσότερο

Φέτος τα Χριστούγεννα οι εθελόντριες της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων, Αθήνα Μέγα και Κωνσταντίνα Τσολιάκου, προτείνουν βιβλία ως δώρα σε παιδιά και εφήβους.

Τα βιβλία αποτελούν τόσο μια ξεχωριστή πρόταση δώρου, όσο και μια ευκαιρία για ουσιαστική συνύπαρξη μικρών και μεγάλων. Διαβάζουμε κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, δίπλα στο τζάκι με ζεστή σοκολάτα, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι…

εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας

Η λίμνη που εξαφανίζεται

συγγρ. – εικον. Paddy Donnelly

Ίκαρος

Ο Donnelly συνδυάζει με υπέροχο τρόπο τη μυθοπλασία με τη μαγεία της φύσης και φτιάχνει μια τρυφερή ιστορία για την αποφασιστικότητα ενός μικρού κοριτσιού, τη σοφία του παππού της και τα θαύματα του φυσικού κόσμου.

 

 

 

Ο ραφτάκος των λέξεων

συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου

εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή

Μεταίχμιο

Νάνοι και νεράιδες, δράκοι, μάγισσες και βασιλιάδες πάνε κι έρχονται ανάμεσα στα παραμύθια και στην αλήθεια. Δρόμο παίρνουν και δρόμο αφήνουν, φτάνουν στις άκρες του κόσμου κι ύστερα πάλι γυρίζουν πίσω. Και τέλος ζούνε και ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

Για παιδιά μικρά με μεγάλη φαντασία και για νέους γονείς με πολλή όρεξη! Ιστορίες που διαβάζονται μέσα σε δέκα λεπτά!

 

βιβλία γνώσεων

 

Μια μέρα με τον Μπετόβεν

συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης

εικονογράφος Ράνια Ηλιάδου

Ελληνοεκδοτική

Αν μια μέρα ο Μπετόβεν ζωντάνευε μέσα από τα κορυφαία έργα του, τι θα μας έλεγε για την τέχνη του και τη ζωή του; Ό,τι είπε στον Ορέστη!

Το βιβλίο ξετυλίγει το νήμα της ζωής και της πλούσιας δημιουργίας του κορυφαίου μουσουργού και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, παιδιά και γονείς που αγαπούν τη Μουσική…

 

 

 

Η ιστορία του κόσμου μέσα από 25 πόλεις

συγγραφέας Tracey Turner, Andrew Donkin

εικονογράφος Libby VanderPloeg

Μεταίχμιο

Ένα εκπληκτικά εικονογραφημένο βιβλίο με εξαιρετικούς χάρτες πόλεων, που αφηγείται την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού στο πέρασμα των αιώνων. Κάνε ένα ταξίδι ανακάλυψης και γίνε μάρτυρας της γέννησης της Δημοκρατίας στην Αθήνα, περπάτησε στους φωτισμένους δρόμους της Πόλης του Μπενίν βαθιά στο τροπικό δάσος της δυτικής Αφρικής ή ανακάλυψε πώς ήταν η ζωή στην από καιρό χαμένη πρωτεύουσα της Κίνας, τη Σιανγιάνγκ.

 

λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους

Η τελευταία μαύρη γάτα

συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς

εικονογράφος Steven West

Μεταίχμιο

 

Σε ένα μακρινό νησί τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με δηλητήρια, παγίδες και χίλιους δύο απάνθρωπους τρόπους. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει τον σκοπό τους. Μόνο μια μαύρη γάτα έχει απομείνει ζωντανή. Τα μέλη της αδελφότητας είναι αποφασισμένα να τη βρουν και να την εξοντώσουν. Αλλά και η γάτα είναι αποφασισμένη να επιζήσει. Αυτή είναι η ιστορία ενός ανελέητου διωγμού, ενός απελπισμένου έρωτα, μιας πικρής προδοσίας – αυτή είναι η ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας.

 

 

Το αγόρι στο θεωρείο*

συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση

Μεταίχμιο

 

Ένα αγόρι που βιοπορίζεται ως τσιράκι στην αγορά, μια κοπέλα που καθημερινά ράβει και ξηλώνει το πέπλο του νυφικού της μέσα σ’ ένα διάφανο δάσος από ανθισμένες κερασιές, ένας ηλικιωμένος με το κανονάκι του, ένα βουβό κορίτσι που όμως τραγουδάει θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τον Δρόσο στην ανεύρεση της αδερφής του και της αλήθειας.

Μια ιστορία για την απώλεια, τον πόνο, την προσφυγιά, αλλά και για την παρηγορητική δύναμη της φαντασίας, της συμπόνιας και της ανθρωπιάς, εμπνευσμένη από το πραγματικό συμβάν της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, το 1922.

*Φέτος “Το αγόρι στο θεωρείο” ανεβαίνει στο θέατρο από την Παιδική Σκηνή του Μικρού Εθνικού.

Ένα παιδί από το πουθενά

Συγγραφέας Άλκη Ζέη

Μεταίχμιο

Η Άλκη Ζέη γράφει με τη φωνή ενός παιδιού και αφηγείται την περιπέτεια του να μεγαλώνεις σήμερα. Μπορεί η λύση που αναζητά ο μικρός της ήρωας να κρύβεται στα απλούστερα πράγματα; Μπορεί ο κόσμος να εξημερωθεί;

 

 

 

 

 

Ωδή…σσεια μιας έφηβης
συγγραφέας Ευαγγελία Θεοδωρίδου
Πατάκη
Η Δάφνη είναι δεκαπέντε χρονών κι αν τη ρωτήσεις, θα σου πει ότι η ζωή της είναι αρκετά κουλ. Έχει αγόρι, κολλητή και δυο γονείς που είναι ακόμα ερωτευμένοι και φαίνεται να αγνοούν τα νεύρα που μπορεί να έχει μία έφηβη. Αυτό, βέβαια, δε θα ήταν και μεγάλο πρόβλημα, αν δεν ξυπνούσαν ένα πρωί με τη λάθος απόφαση: να μετακομίσουν όλοι μαζί στην εξωτική Σουηδία! Και σαν να μην έφτανε αυτό, τους σφηνώθηκε και η ιδέα πως η απόφαση αυτή είναι για το καλό της κόρης τους.
Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που χτυπάει στον ρυθμό της καρδιάς κάθε εφήβου.

 

Και επιπλέον, τέσσερα βιβλία σχετικά με τα Χριστούγεννα και τον χειμώνα για όλα τα παιδιά

 

εικονογραφημένα βιβλία για πολύ μικρά παιδιά

Πού είναι ο Άι Βασίλης;

συγγραφέας Mandy Archer

εικονογράφος Chris Jevons

Μεταίχμιο

Eίναι Παραμονή Πρωτοχρονιάς και το ποντικάκι ψάχνει παντού τον Άγιο Βασίλη.

Περνά από το στολισμένο έλατο, τον χιονισμένο κήπο, το γιορτινό τραπέζι, αλλά Αϊ-Βασίλης… πουθενά! Λες να μην έρθει φέτος;

Ένα ξεκαρδιστικό βιβλίο με περισσότερα από 40 παραθυράκια, που θα ενθουσιάσει τους μικρούς αναγνώστες.

εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας

Η Χιονονιφάδα

συγγρ.- εικον. Benji Davies

Ίκαρος

Σε μια πόλη ζει ένα κορίτσι, η Νοέλ. Περιμένει να χιονίσει. Με έναν μαγικό τρόπο, το κορίτσι και μια χιονονιφάδα θα συναντηθούν βρίσκοντας ο καθένας το ξεχωριστό που αναζητούσε…

Μια όμορφη, τρυφερή ιστορία προσμονής και προσδοκίας, επιλογής και όχι αποδοχής της μοίρας, ξεχωριστής συνάντησης και εν τέλει χαράς. Η χιονονιφάδα και το κορίτσι αναζητούν, ελπίζουν, δημιουργούν τις συνθήκες της επιλογής και δεν αποδέχονται τετελεσμένα.

λογοτεχνία για παιδιά

 

Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης

συγγραφέας Πολυχρόνης Κουτσάκης

εικονογράφος Δέσποινα Γιαννακάκη

Καστανιώτη

Ο Άγιος Βασίλης είναι πολύ άρρωστος. Κάποιος πρέπει να τον αντικαταστήσει και η σκέψη της Μάρθας, της γραμματέως του, είναι ο Μπάμπης, που ξέρει την καρδιά του από παιδί και τον εμπιστεύεται όσο κανέναν. Ο Μπάμπης δυσκολεύεται να δεχθεί. Καλά όλα τα άλλα. Αλλά…

Ένα βιβλίο με πλοκή που έχει καμπές και ανατροπές, με άπλετο, αυθεντικό χιούμορ και έντονα αντιρατσιστικό περιεχόμενο.

 

 

λογοτεχνία για εφήβους

Λύκοι στο χιόνι

συγγραφέας Katherine Rundell

Πατάκη

 

Στη λευκή ερημιά των Ρωσικών παραμυθιών, η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικό Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν.

Με φόντο την τσαρική Ρωσία που κόχλαζε από την επερχόμενη οργή των Μπολσεβίκων, η Ράντελ δημιουργεί ένα βιβλίο με λυρισμό και σκληρότητα να εναλλάσσονται, με συναισθηματική ένταση, με χαρακτήρες θαυμάσια αποτυπωμένους, με μικρές ανατροπές.

Μια μικρή σημείωση

Θέλετε να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά θα μισήσουν το διάβασμα;

Τότε παρουσιάστε το βιβλίο ως εναλλακτική στην τηλεόραση ή το tablet, υποχρεώστε τα να διαβάσουν και πείτε τους ότι παλαιότερα τα παιδιά διάβαζαν περισσότερο.

Θέλετε να μεταδώσετε στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα;

Τότε διαβάστε τους εσύ ή διαβάστε παράλληλα, δώστε τους το δικαίωμα να μη διαβάσουν, να διαβάσουν οπουδήποτε και οτιδήποτε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γ. Κώτσηρας: «Η Νέα Δημοκρατία έρχεται…»

“Κλείστε τα παράθυρα”

Ψαράδικη Βραδιά με Πίτσα Παπαδοπούλου, Στέλιο Διονυσίου και Χρήστο Νικολόπουλο

Aleka Stamatiadi