Θέσεις

Όταν οργανώνονται τα κουνούπια

 

Γράφει ο Στέλιος Γκίνης

 

 

Το ένστικτο των ζώων, τα οδηγεί να ζούνε σε κοπάδια. Τους ανθρώπους, για να ζούνε σε οργανωμένες κοινωνίες, τους αναγκάζει η λογική, επειδή όλοι έχουμε την ανάγκη των άλλων. Η συνεργασία, η συλλογική προσπάθεια, για την επίτευξη κάποιου κοινού στόχου, είναι όρος αναγκαίος, για την προαγωγή της ανθρώπινης ζωής. Κανένας μας δεν είναι παντογνώστης ούτε αυτάρκης, γι’ αυτό έχουμε την ανάγκη των άλλων.

Η ζωή πάντα μας προκαλεί με τα προβλήματά της, τις ανάγκες της και τα διλήμματά της. Είμαστε δηλαδή κάθε μέρα αναγκασμένοι να διαλέξουμε, να παραλείψουμε, να πούμε, να πάρουμε θέση. Με άλλα λόγια, η ζωή χωρίς προβληματισμό, χωρίς λογική κατεύθυνση και πρόγραμμα είναι αβίωτη και άχαρη.

Με οργάνωση και με συνεργασία, οι άνθρωποι προοδεύουν. «Η ισχύς εν τη ενώσει» έλεγαν οι πρόγονοί μας, δηλαδή είμαστε ισχυροί όταν είμαστε ενωμένοι. Το ίδιο ισχύει και για τα ζώα, γι’ αυτό οργανώνονται σε αγέλες. Έτσι λοιπόν τα οργανωμένα κουνούπια νικάνε τα ανοργάνωτα… λιοντάρια και όχι μόνο, γιατί νικάνε και τους ανοργάνωτους ανθρώπους! Είναι αλήθεια δηλαδή ότι τα δύο τελευταία καλοκαίρια μας φάγανε τα κουνούπια. Στην κυριολεξία, μας πρήξανε! Ο λόγος είναι ότι δεν οργανωθήκαμε και δώσαμε την ευκαιρία στα κουνούπια να οργανωθούν. Δεν έγιναν τόσα ραντίσματα όσα έπρεπε να γίνουν ούτε στην ΩΡΑ τους. Έτσι τα κουνούπια πολλαπλασιάστηκαν και μας επιτίθενται ομαδικά όταν σουρουπώνει προπάντων.

Όσο υπήρχε η Νομαρχία, οι ραντισμοί γινόντουσαν στην ώρα τους  και νικούσαμε τα κουνούπια. Μετά την κατάργηση όμως της Νομαρχίας, αυτή την αρμοδιότητα ποιος την έχει; Η Περιφέρεια ή μήπως ο Δήμος; Εννοούμε βέβαια το ράντισμα για τα κουνούπια. Το άλλο «ράντισμα» για τους ανθρώπους, όπως πιστεύουν μερικοί, δεν έχει ΚΑΜΙΑ επίδραση στα κουνούπια.

Άμα λοιπόν πιέσουμε το Δήμο να ραντίσει για τα κουνούπια, θα μας παραπέμψει στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά από εκεί θα μας παραπέμψουν στην κυβέρνηση και από την κυβέρνηση στους… θεσμούς! Όμως τώρα με τους πολλούς μετανάστες και γύφτους, πολλές ξεχασμένες αρρώστιες μας ξαναθυμήθηκαν. Και είναι φυσικό, αφού δεν κάνουν εμβόλια και δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής.

Το θέμα λοιπόν είναι σοβαρό και σοβαρά πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι.

Η ελονοσία, για παράδειγμα, μεταδίδεται από τα κουνούπια, όπως και άλλες σοβαρές αρρώστιες. Θα πρέπει η ΔΕΥΑΜ να ρίξει στους «ανοιχτούς» υπονόμους απολυμαντικά υγρά ή τουλάχιστον ασβεστόνερο, γιατί από αυτούς τους υπονόμους βγαίνουν μολυσμένα κουνούπια μεγάλα σαν… ελικόπτερα!

Προτού λοιπόν προλάβουν να οργανωθούν τα κουνούπια, καλά θα κάνουν οι αρμόδιοι της περιφέρειας να ραντίζουν για να μη μας πρήζουν  κάθε καλοκαίρι.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάρων γη: από έκθεση προβολής, έκθεση κενό γράμμα

Aleka Stamatiadi

Χρήστος Κολλιαλής: “Άλλο ένα σημείο μη φιλικό στο περιβάλλον στο κέντρο των Μεγάρων”

Aleka Stamatiadi

Η μετονομασία του δημόσιου δρόμου σε 28ης Οκτωβρίου