Κοινωνία Σημαντικότερα

Ολονύχτια επιφυλακή και φόβοι αναζωπυρώσεων στον κάμπο της Μεγαρίδας

Η φωτιά το πρωί του Σαββάτου έχει περιοριστεί, όμως επικρατεί ο φόβος των αναζωπυρώσεων, αποπνικτική ατμόσφαιρα και καπνός στο Αλεποχώρι και στον κάμπο της Μεγαρίδας.

Η κυκλοφορία προς Αλεποχώρι και Πευκενέα απαγορεύεται λόγω εξέλιξης της πυρκαγιάς, όπως αναφέρεται από τις αρχές.

Η φωτιά παραμένει σε εξέλιξη για τρίτο 24ωρο. Παρότι δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, οι διάσπαρτες εστίες παραμένουν αρκετές, διατηρώντας σε πλήρη συναγερμό την πυροσβεστική, όπως και ο κίνδυνος για αναζωπυρώσεις.

Η εξασθένηση των θυελλωδών ανέμων από την Παρασκευή προκαλεί αισιοδοξία για οριοθέτηση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δ. Μεγαρέων Κωνσταντίνος Φυλακτός μας ανέφερε ότι η πυρκαγιά είναι σε ύφεση, στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί άπνοια και είναι υπό έλεγχο όλες οι εστίες, ενώ οι άνδρες της πυροσβεστικής κατάφεραν να σώσουν τα σπίτια που κινδύνευσαν.

Οι προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων, Πυροσβεστικής Μεγάρων και εθελοντών συμπολιτών μας, συνεχίστηκαν ακόμα και όταν σταμάτησαν τα λιγοστά όπως αναφέρουν κάτοικοι εναέρια μέσα, όταν η ώρα στέρησε το φως από τις επιχειρήσεις. Ως την τελευταία στιγμή οι επίγειες δυνάμεις έδιναν τη μάχη των αναζωπυρώσεων σε απόκρημνα σημεία, ρύπες και χαράδρες, για να περιοριστούν οι επικίνδυνες εστίες.

Οι πυροσβέστες έδωσαν μεγάλες μάχες, σε ένα παρθένο και δύσβατο δάσος-δεν περνάς ούτε με τα πόδια λένε χαρακτηριστικά, όχι όχημα, με κόντρα τους ισχυρούς ανέμους που επέμεναν στα 8 μποφόρ για να σώσουν κατοικίες και όσο από το πράσινο μπορούσαν.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη για τον δασικό πνεύμονα στη Μεγαρίδα με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 55.000 στρέμματα καμμένης δασικής έκτασης και καλλιέργειας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μοντέλο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στους Δήμους

Προσφορά στην πυρκαγιά από “της γειτονιάς τα μαγειρέματα”

Aleka Stamatiadi

ΝΕΜ: Γιώργο σε ευχαριστούμε!