ΠολιτικήΣημαντικότερα

Νόμος η εκλογική περιφέρεια Δυτικής Αττικής

Πέρασε από τη Βουλή ο νέος εκλογικός χάρτης

Κατατέθηκαν σήμερα, Παρασκευή 6 Ιουλίου, στη Βουλή οι τροπολογίες του υπουργείου Εσωτερικών για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών και την ειδική επιτροπή που θα συσταθεί για την ψήφο των αποδήμων στον τόπο κατοικίας τους.

Οι ρυθμίσεις κατατέθηκαν από τον Yπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, και εντάσσονται στο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Κλεισθένης) που θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Μία ακόμη αλλαγή που προβλέπεται είναι η δυνατότητα των πολιτικών αρχηγών να βάλουν υποψηφιότητα όχι σε δύο -όπως ίσχυε μέχρι σήμερα- αλλά σε τρεις εκλογικές περιφέρειες.

Με τη σχετική τροπολογία οι εκλογικές περιφέρειες Β’ Αθηνών και Υπολοίπου Αττικής τμηματοποιούνται. 

Ετσι στην Αττική προβλέπεται να υπάρχουν οι εξής περιφέρειες:

  • Εκλογική Περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών που αποτελείται από τους Δήμους: Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.
  • Εκλογική Περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών, που αποτελείται από τους Δήμους: Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιφάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.
  • Εκλογική Περιφέρεια Νοτίου Τομέα Αθηνών, που αποτελείται από τους Δήμους: Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου,Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου.
  • ΄Εκλογική Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής που αποτελείται από τους Δήμους: Αχαρνών, Βάρης – Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκόπουλου – Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδος και Ωρωπού.

Στο Δυτικό τμήμα της Περιφέρειας Αττικής που δημιουργείται, και αφορά την περιοχή μας, θα εκλεγεί 4 βουλευτές, θα ανήκουν οι Δήμοι: Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Φυλή, Ελευσίνα, Μάνδρα.

Οι υπόλοιποι θα ανήκουν στον Ανατολικό τομέα. 

Επίσης, σε άλλη τροπολογία ορίζεται η δημιουργία επιτροπής που θα διερευνήσει τη δυνατότητα παροχής του δικαιώματος ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού (απόδημοι) στον τόπο κατοικίας τους.

Αντικείμενό της θα είναι η καταγραφή και η αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με την αριθμό των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό και τις θεσμικές, οικονομικές, τεχνικές και πολιτικές παραμέτρους που σχετίζονται με την ψήφο των απόδημων.

H τροπολογία αναλυτικά 

Η ΝΔ δηλώνει ότι προτίθεται να ψηφίσει την τροπολογία για τη Β’ Αθήνας, υπό την προϋπόθεση ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα φέρει ως τροπολογία την ψήφο των ομογενών. Ωστόσο, το υπουργείο Eσωτερικών κατέθεσε τροπολογία για την σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού στο μέλλον.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι δεν θα ψηφίσει την κατάτμηση και της Περιφέρειας Αττικής γιατί διαφωνεί. Eμείς, είπε, είμαστε ένα μικρό κόμμα, και αν η περιφέρεια κοπεί στα δύο δεν θα εκλέξουμε βουλευτή. Αντίθετα υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι νέες Αντιδημαρχίες στον Δήμο Μεγαρέων

Aleka Stamatiadi

Aντί – Βωξιτικές…προτάσεις

Aleka Stamatiadi

Βολές πυροβολικού στο πεδίο βολής Μεγάρων