Κοινωνία Σημαντικότερα Συνεντεύξεις

Νέες & νέοι φοιτητές μιλούν στην Ε

Επιτυχία στην πανδημία: Πέρασαν στα Πανεπιστήμια σε Πανελλήνιες με μέτρα και τηλεκπαίδευση

Τα καλά νέα είναι πιο καλά στους περίεργους καιρούς που ζούμε. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων και η εισαγωγή των νέων συμπολιτών μας στα πανεπιστήμια μας γεμίζει όλους στην τοπική μας κοινωνία με χαρά και όνειρα.

Μιλήσαμε με τους νέους και νέες φοιτητές πλέον για το πώς πέρασαν τη χρονιά της προετοιμασίας με το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης και τι σκέφτονται για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στη φοιτητική τους ζωή.

Υπενθυμίζουμε ότι λόγω προσωπικών δεδομένων και νομοθεσίας δεν δημοσιεύονται μαζικά τα αποτελέσματα των σχολείων της περιοχής μας. Οι υποψήφιοι και οι γονείς τους μπορούν να μας ενημερώσουν με μειλ info@enimerosi-news.gr, ή τηλεφωνικά στο 2296082500 και να ανακοινώσουμε τα ευχάριστα νέα.

Οι παρακάτω συνεντεύξεις δημοσιεύονται με αλφαβητική σειρά των συμμετεχόντων.

Κάτια Αυγουστή, Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά: «Το μυστικό της επιτυχίας κατά την γνώμη μου είναι να συγκεντρωθείς στον σκοπό σου και να έχεις πρόγραμμα»

«Αισθάνομαι πολύ ικανοποιημένη και χαρούμενη καθώς το τμήμα ναυτιλιακών σπουδών του πανεπιστημίου Πειραιά ήταν η πρώτη μου προτίμηση και ο στόχος μου, μας είπε η Κάτια Αυγουστή που πέρασε στη Σχολή Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά. Την σχολή αυτή την επέλεξα διότι την βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα. Ακόμα, η ναυτιλία είναι ένας κλάδος που έχει μέλλον στην Ελλάδα και όχι μόνο, άρα, η επαγγελματική αποκατάσταση θεωρώ ότι είναι άμεση.

Από την φοιτητική ζωή περιμένω να κάνω νέες γνωριμίες, να αποκτήσω νέες εμπειρίες και φυσικά να αποκτήσω γνώσεις πάνω στο αντικείμενο που ενδιαφέρει. Η τηλεκπαίδευση από την μια πλευρά με ωφέλησε γιατί ήμουν στον χώρο μου και ήμουν περισσότερο συγκεντρωμένη στο διάβασμα μου. Από την άλλη πλευρά όμως, τα μαθήματα δεν ήταν σαφώς το ίδιο αποδοτικά όσο θα ήταν δια ζώσης. Το μυστικό της επιτυχίας κατά την γνώμη μου είναι να συγκεντρωθείς στον σκοπό σου και να έχεις πρόγραμμα. Στους νέους υποψήφιους θα συμβούλευα να έχουν πρόγραμμα στο διάβασμα τους και να μην σταματήσουν να παλεύουν για τον στόχο τους ακόμα και υπό δύσκολες συνθήκες».

Στέλιος Καστάνης, ΣΣΑΣ Ιατρική: «Η σκληρή δουλειά ανταμείβεται και σε οδηγεί στην επιτυχία»

«Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μου έδωσε πολύ μεγάλη χαρά, συγκίνηση και μια αίσθηση δικαίωσης των κόπων μου. Ήξερα πως είχα γράψει πολύ καλά και κατά πάσα πιθανότητα θα περνούσα στη σχολή αλλά η επισημοποίηση του αποτελέσματος με ανακούφισε ιδιαίτερα.

Τώρα ετοιμάζομαι για ένα νέο ταξίδι και νιώθω έτοιμος για αυτό. Η Στρατιωτική Ιατρική αποτελεί όνειρό μου από μικρότερη ηλικία. Έχει δυσκολίες λόγω του Στρατού και των μαθημάτων της σχολής, ενώ για την εισαγωγή μου σε αυτή δεν εξετάστηκα στα μαθηματικά στα οποία έχω μεγάλη έφεση. Αυτή ήταν μια πρόκληση για μένα. Το να επιτύχω και στη σχολή είναι μια καινούρια πρόκληση. Θέλω να αντιμετωπίσω κάθε δυσκολία όπως κάνω πάντα.

Γνωρίζω πως η φοιτητική ζωή είναι περιορισμένη λόγω του Στρατού. Όμως αυτό είναι κάτι που το έχω συνειδητοποιήσει και δεν με απασχολεί τόσο. Άλλωστε αν ο στόχος μου ήταν να ζήσω μια ξέγνοιαστη φοιτητική ζωή δεν θα επέλεγα αυτή τη σχολή. Είμαι διψασμένος για νέες γνώσεις, εμπειρίες και γνωριμίες. Ανυπομονώ επίσης να γνωρίσω τη Θεσσαλονίκη, είναι μια πολύ όμορφη πόλη.

Η πανδημία με επηρέασε αρνητικά λόγω της έλλειψης των δια ζώσης μαθημάτων. Πάντα όμως ήμουν συγκεντρωμένος στον στόχο μου και σε συνεργασία με τους καθηγητές μου ήρθε αυτό το αποτέλεσμα. Το μυστικό της επιτυχίας είναι μάλλον…φανερό. Χρειάζεται μεγάλη αφοσίωση όχι μόνο τα 3 χρόνια του Λυκείου αλλά από πολύ νωρίτερα. Προσωπικά πιστεύω πως η σκληρή δουλειά ανταμείβεται και σε οδηγεί στην επιτυχία.

Οι υποψήφιοι που ξεκινούν τώρα την γ’ λυκείου βρίσκονται στο τελευταίο σχολικό τους βήμα. Η φετινή χρονιά θα είναι αναμφίβολα η πιο κουραστική σε σχέση με τις προηγούμενες, γι’ αυτό και ο αγώνας τους θα πρέπει να ενταθεί. Το διάβασμα πρέπει να είναι ποιοτικό, στοχευμένο στα κομμάτια που δυσκολεύονται και πάντα σε συνεργασία με τους καθηγητές τους να λύνουν τις απορίες τους. Η συμβουλή μου είναι να θέτουν στόχους και να παλεύουν για αυτούς.  Η ικανοποίηση μετά την επίτευξη του στόχου είναι μεγαλύτερη από κάθε είδους διασκέδαση».

Μαρία Κούρσου, Νομική ΔΠΘ: «Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και ψυχοφθόρα λόγω της πανδημίας, ωστόσο με υπομονή, επιμονή και αισιοδοξία μπόρεσα να συνεχίσω τον αγώνα μου»

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενη με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων και την εισαγωγή μου στην Νομική, μας είπε η Μαρία Κούρσου που πέρασε στην Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). Επέλεξα τη συγκεκριμένη σχολή καθώς θεωρώ πως μου ταιριάζει, αφού συνδυάζει τον αναλυτικό τρόπο σκέψης, τη δημιουργικότητα, την κριτική ικανότητα και άλλες κοινωνικές δεξιότητες, ενώ έχει και πολλές διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης.

Θα μπορούσα να πω πως είμαι ανυπόμονη για το ξεκίνημα της φοιτητικής ζωής, την οποία θέλω να απολαύσω και μακάρι να μην τη διανύσω μέσω της τηλεκπαίδευσης. Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και ψυχοφθόρα λόγω της πανδημίας, ωστόσο με υπομονή, επιμονή και αισιοδοξία μπόρεσα να συνεχίσω τον αγώνα μου.

Μυστικό της επιτυχίας για μένα ήταν η συνέπειά μου όλα αυτά τα χρόνια, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξουν κενά. Κατ’ επέκταση φέτος δεν χρειάστηκε να πιεστώ ιδιαίτερα, αλλά με πρόγραμμα βρήκα τον δικό μου ρυθμό διαβάσματος ώστε έφτασα στην επιτυχία. Θα συμβούλευα τους υποψηφίους που ξεκινούν τώρα την προετοιμασία τους να ξεκουράζονται, να κάνουν πράγματα που τους χαλαρώνουν, να έχουν αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνάμεις τους. Έτσι, ακολουθώντας την μεσότητα και όχι την υπερβολή ή την έλλειψη στο διάβασμα τους θα μείνουν σταθεροί και ακμαίοι ως το τέλος της σχολικής χρονιάς».

Μαρία Μαργέτη, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών: «Ο κάθε υποψήφιος χρειάζεται να έχει αυτογνωσία, να ξέρει πού θέλει περισσότερη εξάσκηση, πότε πρέπει να ξεκουραστεί…»

«Με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, χάρηκα σίγουρα πολύ αφού κατάφερα να περάσω στην πρώτη μου επιλογή και ανυπομονώ να ξεκινήσουν οι σχολές, μας ανέφερε η Μαρία Μαργέτη που πέρασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το επάγγελμα που έχω υπόψη μου για το μέλλον χρειάζεται καλή γνώση του διεθνούς δικαίου. Ακόμη κι αν δεν ακολουθήσω αυτό όμως, η νομική είναι μια σχολή που προσφέρει πολλές γνώσεις και πολλές εναλλακτικές για αργότερα.

Απ’ τη φοιτητική ζωή, περιμένω τη συναναστροφή με καινούρια άτομα, τους καφέδες, τα πάρτυ και γενικότερα όλα όσα είχαμε στο μυαλό μας ως φοιτητική ζωή πριν την πανδημία. Μακάρι να μην χρειαστεί τηλεκπαίδευση ξανά.

Η πανδημία και η τηλεκπαίδευση με βοήθησε να έχω περισσότερο χρόνο και κατ’ επέκταση περισσότερη ξεκούραση. Αν και υπήρξαν στιγμές που με κούραζε ψυχολογικά αυτή η κατάσταση, θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές κατάφερα να τη διαχειριστώ προς όφελος μου.

Αν υπάρχει μυστικό της επιτυχίας, είναι σίγουρα διαφορετικό για τον καθένα. Στις πανελλήνιες όπως και γενικότερα στη ζωή ισχύει ότι ο καθένας είναι διαφορετικός και με άλλες ανάγκες. Επομένως ο κάθε υποψήφιος χρειάζεται να έχει αυτογνωσία, να ξέρει πού θέλει περισσότερη εξάσκηση, πότε πρέπει να ξεκουραστεί κλπ.

Τι θα συμβούλευα τους υποψήφιους που ξεκινούν τώρα προετοιμασία;

1) να βρουν τον δικό τους τρόπο διαβάσματος, το ωράριο που τους βολεύει και να μην επηρεάζονται απ’ το πώς και πόσο λένε οι άλλοι ότι διαβάζουν

2) να μην απογοητεύονται από μεμονωμένα διαγωνίσματα-όσο γίνεται-και να το βλέπουν ως ευκαιρία για να προσπαθήσουν περισσότερο

3) να βγαίνουν βόλτες και να χαλαρώνουν με όποιον τρόπο θέλουν όταν αισθάνονται ότι το χρειάζονται γιατί δεν πιστεύω ότι η χρονιά των Πανελληνίων “βγαίνει” αποκλειστικά με σχολείο, διάβασμα και φροντιστήριο

Εύχομαι καλή τύχη σε όλους τους νέους υποψηφίους!».

 

(ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Τα παραπάνω στοιχεία των μαθητών δημοσιεύονται κατόπιν συναίνεσής τους. Λόγω νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων, τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε πρόσβαση και δεν δημοσιεύουμε το σύνολο των αποτελεσμάτων όλων των παιδιών. Αναζητούμε τους μαθητές και με χαρά θα δημοσιεύσουμε τις επιτυχίες και άλλων παιδιών).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτιές σε κάδους έβαλαν οι Ρομά την νύχτα

Για μαρίνα στην Νέα Πέραμο ενδιαφέρεται ιδιωτική εταιρία

Ψάρεμα με μηνύματα για το περιβάλλον και κατά των ορυχείων βωξίτη