Πολιτική Σημαντικότερα

Νέα ιχθυοτροφεία στο «Βαρδάρη»;

Εκτάκτως συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων την Παρασκευή

Γ. Μαρινάκης: «Νωθρή και κουρασμένη η διοίκηση του δήμου»

Κίνημα Αλλαγής Μεγάρων: «Οι ιχθυοκαλλιέργειες μόνο ανάπτυξη δεν φέρνουν»

Κατεπειγόντως συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων την  Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στις 20:30 και το θέμα εκεί αναμένεται να αναλυθεί περαιτέρω και η δημοτική αρχή και οι δημοτικοί σύμβουλοι να λάβουν θέσεις.

Το ζήτημα  για την ίδρυση πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας εκτροφής θαλάσσιων ιχθύων στη θέση «Κακιά Σκάλα Μεγάρων» απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο και την αντιπολίτευση στην προηγούμενη συνεδρίαση, και με το προηγούμενο της ήδη υπάρχουσας ιχθυοκαλλιέργειας στο «50», ακόμα ένα περιβαλλοντικό θέμα έρχεται στην περιοχή μας.

 

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων Γ. Μαρινάκης χαρακτήρισε την πιθανή εγκατάστασης μια νέας μονάδας στην εν λόγω θέση ως «νέα βόμβα στα θεμέλια της προόδου και της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου μας» ενώ αποκάλυψε ότι εδώ και δύο μήνες έχει ανοίξει η τρίμηνη περίοδος δημόσιας διαβούλευσης. Στη σχετική ανακοίνωση του συνδυασμού του Γ. Μαρινάκη, με τίτλο : «ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ;» αναφέρεται ως «Νέα βόμβα στα θεμέλια της προόδου και της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου μας, αποτελεί η αίτηση για εγκατάσταση και λειτουργία πλωτής μονάδας υδατοκαλλιέργειας έκτασης 10 στρεμμάτων στην περιοχή της ΚΑΚΙΑΣ ΣΚΑΛΑΣ ανατολικότερα της ήδη υπάρχουσας».  Για το ζήτημα που έχει προκύψει ανακοίνωση εξέδωσε και η τοπική επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Μεγάρων.

 

Γ. Μαρινάκης: «Η διοίκηση του δήμου πιάστηκε για άλλη μια φορά στον ύπνο»

«Η νέα αυτή επιχείρηση περαιτέρω υποβάθμισης της περιοχής του ευρύτερου κόλπου των Μεγάρων ξεκίνησε μετά από αίτημα της εταιρείας APC – ΔΑΝΙΗΛ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής , η οποία εν συνεχεία με το αρ. πρωτ. 49394/503/9-7-2018 έγγραφο προς διάφορους φορείς (το έγγραφο αναφέρει ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ), ζητάει την έκφραση γνώμης για την ίδρυση της προαναφερόμενης μονάδας, «..η οποία θα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένη και να περιορίζεται αποκλειστικά σε θέματα της αρμοδιότητας σας λαμβάνοντας υπόψη ότι αν παρέλθει άκαρπη η προθεσμία των τριών μηνών που προβλέπεται στο σχετικό, θεωρείται ότι παρασχέθηκε η σύμφωνη γνώμη ή γνώμη κατά περίπτωση για την εγκατάσταση της μονάδας..», όπως ακριβώς αναφέρεται σε αυτό. Ακολούθως στις 21/08/2018 η Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, με το αρ. πρωτ. 3122.1-Λ14/62217/2018 έγγραφο ζήτησε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας και αυτό με τη σειρά του από το Γ΄Λιμενικό Τμήμα Μεγάρων να απαντήσει το ταχύτερο δυνατόν σε ερωτήματα που έχουν σχέση με την έκφραση σύμφωνης γνώμης, την καταλληλότητα του χώρου, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, την ύπαρξη άλλων υφιστάμενων παράνομων υδατοκαλλιεργειών, τυχόν παρεμπόδιση ναυσιπλοΐας, αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας κ.λ.π.

Στη συνέχεια το Γ΄Λιμενικό Τμήμα Μεγάρων με το αρ. πρωτ. 2132,2/590/18 έγγραφο το οποίο απέστειλε στον Αλιευτικό Σύλλογο «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», ζήτησε τις απόψεις του συλλόγου για την υπό ίδρυση πλωτή μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στην Κακιά Σκάλα και συγκεκριμένα ζήτησε από το σύλλογο να απαντήσει εάν οι συγκεκριμένες περιοχές αποτελούν τόπους αλιείας μελών του συλλόγου τους και εάν συμφωνούν ή όχι με την προτεινόμενη δραστηριότητα.

Από την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης της νέας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας και σαφώς πολύ κοντύτερα στην παραλία των Μεγάρων, έχουν περάσει ήδη 2 μήνες και δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση της δημοτικής αρχής. Δεν μπορεί να ενημερώνεται ο αλιευτικός σύλλογος και να μην έχει ενημερωθεί η διοίκηση του δήμου για ένα τόσο μείζον θέμα!

Η διοίκηση του δήμου πιάστηκε για άλλη μια φορά στον ύπνο. Μετά το βωξίτη στα Γεράνεια και το καλώδιο στον Αη Νικόλα της Πάχης έρχεται ακόμα μια δραστηριότητα υποβάθμισης να γίνει πραγματικότητα και η διοίκηση βρίσκεται προφανώς ακόμα σε διακοπές! Η νέα πλωτή μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας κοντά στο Βαρδάρη αποτελεί ακόμα ένα χτύπημα κάτω από τη μέση στην τουριστική άνθηση του παραλιακού μετώπου του δήμου μας.

Η διοίκηση του δήμου, κουρασμένη και νωθρή δεν έχει τα απαραίτητα αντανακλαστικά για να αντιδράσει, ή γνωρίζει και δεν αντιδρά! Πρέπει άμεσα να υπάρξει σθεναρή αντίδραση από όλους μας για να μην προχωρήσει αυτό το νέο έκτρωμα, το οποίο θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στον τουρισμό της περιοχής και θα ζημιώσει αφάνταστα τις ήδη υπάρχουσες τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής όπως π.χ. η ξενοδοχειακή μονάδα που λειτουργεί και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες ξένους τουρίστες, καθώς και το Σκιρώνειο μουσείο το οποίο προσφέρει στους τουρίστες την αστείρευτη πολιτισμική κληρονομιά μας. Κύριοι της διοίκησης μπορεί να έχετε αντιληφθεί ότι φεύγετε από τη διοίκηση του δήμου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε πίσω σας συντρίμμια. Δεν θα το επιτρέψουμε!»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΜΕΓΑΡΑ – ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

 

 

Κίνημα Αλλαγής: «Υποβάθμιση προ των πυλών με το σχεδιαζόμενο νέο ιχθυοτροφείο»

Την εβδομάδα που πέρασε, μέσω των τοπικών Μ.Μ.Ε. γίναμε γνώστες για την πρόθεση ιδιωτικής εταιρείας να προχωρήσει στην εγκατάσταση και λειτουργία μιας νέας πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών στον κόλπο των Μεγάρων.

Δυστυχώς, μια ακόμη δραστηριότητα υποβάθμισης είναι προ των πυλών, αποτελώντας συνέχεια στο κακό προηγούμενο του 2012, όταν για πρώτη φορά στήθηκε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στην Κακιά Σκάλα η οποία με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μετέπειτα  επεκτάθηκε από 20 σε 30 στρέμματα.

Είναι γεγονός πως οι ιχθυοκαλλιέργειες μόνο ανάπτυξη δεν φέρνουν σε πόλεις όπως τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος που εδώ και αρκετά χρόνια αποτελούν το «αποπαίδι» της Δυτικής Αττικής, αφού βρίσκονται συνεχώς στην λίστα των πόλεων που οι Κρατούντες σχεδιάζουν  δραστηριότητες ΥΠ- ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Ως Δημοτική Τοπική Οργάνωση του «ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ», είμαστε κάθετα αντίθετοι στις ιχθυοκαλλιέργειες, αφού πρόκειται για μια δραστηριότητα που όχι μόνο ανάπτυξη δεν φέρνει, αλλά αποτελεί «ταφόπλακα» στο κλάδο των αλιέων της Πάχης και της Νέας Περάμου, καθώς υποβαθμίζει το επάγγελμα τους και θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των οικογενειών τους.

Είμαστε γενικότερα ενάντια σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής μας, το οικοσύστημα, αλλά και το περιβάλλον.

Γιατί όταν η  ανάπτυξη ενός Δήμου  ξεκινάει από τις παραλίες του, είναι επιβεβλημένο το παραθαλάσσιο μέτωπο να προστατευθεί και να αναπτυχθεί.

Θέτουμε την Δημοτική Αρχή των Μεγάρων προ των ευθυνών της και ζητάμε να αντιδράσει άμεσα ώστε ο κόλπος των Μεγάρων να μην καταστραφεί, με την δημιουργία ακόμη μιας μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών.

Αφού τα θαλάσσια ύδατα της περιοχής μας θα πρέπει να ξεχωρίζουν για το γαλαζοπράσινο χρώμα τους αποτελώντας πόλο έλξης για τους λουόμενους, και όχι για τη θολούρα που δημιουργούν οι κλωβοί των ιχθυοτροφείων.

Στο αγώνα που πρέπει να ξεκινήσει θα είμαστε αλληλέγγυοι!

Για την Συντονιστική Γραμματεία
Ο Συντονιστής Γραμματέας
Αντώνης Γ. Υψηλάντης – Τα Μέλη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο βιβλίο από την Πηνελόπη Σάλτα-Κολλιαλή τα έσοδα του οποίου διατίθενται για το Κέντρο ΑΜΕΑ Μεγάρων

Aleka Stamatiadi

Στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη Σταμούλης-Κοσμόπουλος

Συνεδριάζει το Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Μεγάρων