ΚοινωνίαΣημαντικότερα

ΝΑΙ στον αναδασμό της αγροτικής γης των Μεγάρων

Τι είναι ο Αναδασμός

Ο αναδασμός είναι μια νομική και τεχνική διαδικασία που διέπεται από τον Ν. 674/1977 μέσω της οποίας τα διάσπαρτα αγροτεμάχια κάθε ιδιοκτήτη συγκεντρώνονται σε ένα πολύ μικρό (1-3) αριθμό μεγαλύτερων σε έκταση ιδιοκτησιών, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη παραγωγική τους αξιοποίηση και εκμετάλλευση.

Βασική αρχή του Αναδασμού είναι ότι κανένας ιδιοκτήτης δεν θα πάρει ιδιοκτησία μικρότερης αξίας απ’  αυτή που είχε προ του Αναδασμού

 Γιατί χρειαζόμαστε τον Αναδασμό

  • Για να αναστραφεί η εγκατάλειψη του Μεγαρικού κάμπου και να δημιουργηθούν τεράστιες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης της πόλης μας, σε μια εποχή που οι προοπτικές για τους νέους μας διαγράφονται δυσοίωνες
  • Για να διασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια των κατοίκων της περιοχής στο μέλλον
  • Γιατί θα αποτελέσει βασικό μοχλό για την γενικότερη οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής μας

 Οφέλη του Αναδασμού

Α. Προστασία της γης μας και του χαρακτήρα της

  1. Οι μικρές εγκαταλελειμμένες ιδιοκτησίες είναι θέμα χρόνου να καταπατηθούν. Η χρησικτησία που θα επικαλεστούν οι καταπατητές είναι νομικά ισχυρότερη από τους τίτλους ιδιοκτησίας αλλά και από την εγγραφή στο κτηματολόγιο. Οι μεγάλες ιδιοκτησίες, λόγω της μεγαλύτερης παραγωγικής αλλά και αγοραίας αξίας που θα αποκτήσουν θα αξιοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες και θα προστατευτούν οριστικά.
  2. Οι νέες ιδιοκτησίες που θα προκύψουν από τον Αναδασμό θα αποκτήσουν οριστικούς κρατικούς τίτλους ιδιοκτησίας (παραχωρητήρια) με τεράστια νομική ισχύ
  3. Είναι ορατός ο κίνδυνος υφαρπαγής της γης από μεγάλες εταιρείες σε εξευτελιστικές τιμές (1-2 ευρώ ανά τ.μ.) λόγω της απαξίωσης που ήδη έχει φέρει ο κατακερματισμός και θα επιδεινώσει η εγκατάλειψη. Η επόμενη γενιά που δεν θα έχει κανένα απολύτως συναισθηματικό δεσμό με τη γη, αλλά και θα αντιμετωπίζει μεγαλύτερες δυσκολίες επιβίωσης,  θα καταφύγει στην πώληση της γης σαν μια λύση απελπισίας.
  4. Το εισόδημα από την αυξημένη αγροτική παραγωγή θα λειτουργήσει σαν κίνητρο για να προστατεύσουμε τον γεωργικό της χαρακτήρας.  Ας μην ξεχνάμε ότι με βάση την τρέχουσα αγροτική πολιτική της ΕΕ, η αναμπέλωση στα Μέγαρα δεν επιτρέπεται.  Πρέπει να αποκλείσουμε  οριστικά μια παρόμοια εξέλιξη για τον υπόλοιπο κάμπο.
  5. Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα πιέζουν για την μετατροπή της γεωργικής γης σε εκτάσεις για φωτοβολταϊκά και για βιοκαύσιμα. Ολόκληρα χωριά στην Δυτική Μακεδονία έχουν ήδη μετατραπεί σε ερήμους φωτοβολταϊκών, οδηγώντας σε όλο και μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών τροφίμων. Ο αναδασμός θα λειτουργήσει ως ανάχωμα σε τέτοιες εξελίξεις, αφού θα αναδείξει την αξία της παραγωγής τροφίμων.
  6. Η σημασία και η σπουδαιότητα που θα αποκτήσει η γη για την πόλη και ιδιαίτερα οι δεσμοί που θα δημιουργηθούν μεταξύ των νέων μας και της πατρογονικής κληρονομιάς,  θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια για περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής μας (βωξίτες και ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια,  χωματερές για τις ανάγκες της Αθήνας κλπ).

 Β. Εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε όλες τις ιδιοκτησίες

Όλες  οι ιδιοκτησίες που θα προκύψουν από τον αναδασμό  θα  αποκτήσουν πρόσωπο σε νέο δίκτυο αγροτικών δρόμων, κάτι που αποτελεί βασικό στοιχείο του Αναδασμού.

Γ.  Προστασία από πλημμύρες

Ο αναδασμός περιλαμβάνει αποστραγγιστικά έργα που θα προστατεύουν τις καλλιέργειες από πλημμύρες.

Δ. Δημιουργία μεγάλων αγροτεμαχίων και βιώσιμων αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Εκτός του ότι με τον Αναδασμό ο κάθε ιδιοκτήτης θα αποκτήσει μεγάλα αγροτεμάχια – θα μπορούν οικειοθελώς (με αιτήσεις/υπεύθυνες δηλώσεις) να συγκεντρωθούν σε ακόμα μεγαλύτερα κτήματα και οι ιδιοκτησίες που ανήκουν σε:

  • Συζύγους
  • Συγγενείς
  • Συνεταίρους γεωργικών εκμεταλλεύσεων
  • Μέλη των Ομάδων καλλιεργητών
  • Οποιωνδήποτε άλλων το επιθυμούν

Θα υπάρξει επίσης η δυνατότητα  ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών,  μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ (ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου) –  με σκοπό την δημιουργία ακόμα μεγαλύτερων αγροτεμαχίων.

Ε. Οικονομικά ωφέλη

Με βάση το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, από τις 330.000 στρέμματα που ανήκουν στον Δήμο Μεγαρέων, τα 130.000  στρέμματα περίπου είναι αγροτική γη.

Πιστεύουμε ότι ο στόχος για ένταξη στον Αναδασμό μιας συνολικής έκτασης 100.000 στρεμμάτων είναι ρεαλιστικός και πρέπει να είναι το σημείο αφετηρίας της προσπάθειάς μας.

Με βάση εκτιμήσεις στελεχών των υπηρεσιών Γεωργίας, μια γεωργική εκμετάλλευση 70 – 80 στρεμμάτων κατά μέσο όρο στην περιοχή της Αττικής, είναι κερδοφόρα !

Μπορούν δηλαδή δυνητικά να δημιουργηθούν κατά μέσο όρο περίπου 1.300 κερδοφόρες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες για να λειτουργήσουν απαιτούν τουλάχιστον 2.500 με 3.000 εργαζόμενους !

Αυτά είναι τα μεγέθη που πρέπει να κατανοηθούν από όλους σχετικά με την σπουδαιότητα και την κρισιμότητα του Αναδασμού σε σχέση με την απασχόληση κυρίως των νέων της πόλης μας. Οι εποχές που ένα πτυχίο ήταν αρκετό για να εξασφαλίσει μια καλή ζωή τελείωσαν ανεπιστρεπτί. Όλοι ξέρουμε πως ο πρώτος μισθός για ένα νέο πτυχιούχο είναι  690 ευρώ καθαρά – και για να τα πάρει πρέπει να ταξιδεύει στην Αθήνα κάθε μέρα. Γι’ αυτό και χιλιάδες μορφωμένοι νέοι  ξαναγυρίζουν στην επαρχία και δημιουργούν νέες αγροτικές επιχειρήσεις  στην πατρογονική γη, με πολύ καλά αποτελέσματα. Η απόσταση αναπνοής των Μεγάρων από το μεγαλύτερο καταναλωτικό κέντρο της χώρας αλλά και από λιμάνια και αεροδρόμια, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό  συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο μας!

Η προοπτική λοιπόν του Αναδασμού για την τοπική οικονομία είναι τεράστια.

  1. Για αυτούς που ούτε θέλουν να ασχοληθούν με την γεωργία ούτε θέλουν να αξιοποιήσουν παράλληλα με την δουλειά τους τις περιουσίες τους :
  • τα μεγάλα αγροτεμάχια θα μπορούν να ενοικιαστούν σε παραγωγούς με επίσημα ενοικιαστήρια εξασφαλίζοντας ένα πρόσθετο εισόδημα (στην γειτονική Κορινθία η αγροτική γη ενοικιάζεται έναντι 120 με 130 ευρώ ανά στρέμμα τον χρόνο), και ταυτόχρονα να κατοχυρωθούν οριστικά.
  • Η αγοραία αξία της συγκεντρωμένης γης θα πολλαπλασιαστεί.
  1. Για αυτούς που είναι ήδη αγρότες ή αυτούς που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με τη γεωργία ή για όσους θέλουν να έχουν ένα παράλληλα αγροτικό εισόδημα:

Ο αναδασμός μεσοπρόθεσμα θα έχει σαν αποτέλεσμα την καλλιέργεια ολόκληρης της γεωργικής γης και συνεπώς :

  • Την τεράστια αύξηση της παραγωγής και συνεπώς του ακαθάριστου εισοδήματος
  • Την αύξηση της κερδοφορίας που θα προέλθει κυρίως από την μείωση του κόστους παραγωγής – αλλά και από την
  • Βελτίωση των τιμών του παραγωγού λόγω των μεγαλύτερων ποσοτήτων προϊόντων άρα και της ισχυρότερης διαπραγματευτικής του θέσης.
  • Το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων θα μπορεί να στηρίξει τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής – αφού οι επενδύσεις (ατομικές/ ομαδικές/συνεταιριστικές) σε νέο γεωργικό εξοπλισμό θα είναι βιώσιμες
  • Να δημιουργηθούν ευκαιρίες για νέες αγροτικές επιχειρήσεις από νέους Μεγαρίτες αγρότες – φυτώρια – μονοετή αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά – νέες δενδροκαλλιέργειες
  • Να βελτιωθεί σημαντικά η δυνατότητα χρηματοδότησης νέων και σύγχρονων καλλιεργειών από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, για όσο υπάρχουν ακόμα.
  • Να δημιουργηθούν οι βάσεις για νέες ομαδικές καλλιέργειες, βιολογικές ή συμβατικές για παραδοσιακά/τοπικά ή νέα είδη
  • Οι υπάρχοντες και καινούργιοι συνεταιρισμοί, οι μεγάλες ατομικές ή ομαδικές εκμεταλλεύσεις θα αποκτήσουν τέτοιο μέγεθος που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν δίκτυα διανομής και σημεία λιανικής πώλησης, ώστε να καρπωθούν το κέρδος των μεσαζόντων

ΣΤ’. Επισιτιστική ασφάλεια – Οικονομικές συνέργειες – οικονομική ανασυγκρότηση

Οι νέες αγροτικές εκμεταλλεύσεις  θα ενισχύσουν τον εθνικό αγροτοδιατροφικό τομέα που είναι βασικός για την επισιτιστική μας ανεξαρτησία και ασφάλεια. Παράλληλα  θα δώσουν μια γενικότερη οικονομική ώθηση στην πόλη και στην περιοχή συμβάλλοντας στην τοπική οικονομική ανασυγκρότηση.

Θα δημιουργηθούν ευκαιρίες απασχόλησης και αύξησης των εργασιών για πολλούς άλλους επαγγελματίες και κλάδους δραστηριοτήτων, όπως:

  • Επιστήμονες του γεωργικού τομέα – γεωπόνους, τεχνολόγους τροφίμων, κλπ
  • Επιχειρήσεις γεωργικών εφοδίων κάθε είδους
  • Εργολάβους καλλιεργητικών και χωματουργικών εργασιών
  • Επισκευές συντηρήσεις γεωργικών μηχανημάτων
  • Κάθε είδους τεχνίτες – υδραυλικούς – ηλεκτρολόγους
  • Ολόκληρο το κύκλωμα της οικοδομής (κατασκευή νέων εγκαταστάσεων)
  • Επιχειρήσεις αποθήκευσης – συσκευασίας – ειδικών μεταφορών (ψυγεία κλπ)
  • Λογιστική/φοροτεχνική υποστήριξη κ.α.

Το αποτέλεσμα αυτών των οικονομικών συνεργειών , θα έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη οικονομική άνθιση ολόκληρης της πόλης.

Επειδή όμως, όπως όλες οι  σημαντικές τομές – έτσι και το αίτημα για αναδασμό – ιστορικά συναντούν εμπόδια από μικρά και μεγάλα συμφέροντα ή μικρόνοιες και για να αποφευχθεί η διάδοση (σκόπιμη ή λόγω άγνοιας) παραπλανητικών πληροφοριών, τονίζουμε ότι βάσει του Νόμου, εξαιρούνται από τον Αναδασμό :

  • Κατοικίες, αγροτικά, εμπορικά, και άλλα κτίσματα
  • Ποιμνιοστάσια
  • Θερμοκήπια
  • Γεωτρήσεις, δεξαμενές
  • και γενικά, όπως ο Νόμος ορίζει «… κάθε υπάρχουσα αγροτική εκμετάλλευση με ιδιαίτερη οικονομική και παραγωγική αξία…»

Τελειώνοντας, κατανοούμε ότι  για να πραγματοποιηθεί το εγχείρημα που αποτολμούμε πρέπει να κινητοποιηθούν όλες οι υγιείς  και οι προοδευτικές δυνάμεις  του τόπου μας και κυρίως οι νέοι, και αυτό αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Η σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση της πόλης μας, σε συνδυασμό με τις τεράστιες προοπτικές του αναδασμού για την τοπική μας κοινωνία, πρέπει να  αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για την αφύπνιση όλων μας!

Η απόφαση πρέπει να είναι διεκδίκηση και όχι επαιτεία !

ΟΧΙ στον συντηρητισμό – ΟΧΙ στην απραξία– ΟΧΙ στην ατολμία

  • Ναι στον αναδασμό !
  • Ναι στην πρόοδο !
  • Ναι στην αναβάθμιση των Μεγάρων !
  • Ναι στο μέλλον των παιδιών μας !

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για τον Αναδασμό της Μεγαρικής Αγροτικής Γης

 Θάκης Δαγρές

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χ… το ματς στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων

Σταδιακά Μάιο και Ιούνιο το πέρασμα στη νέα καθημερινότητα

Πυρκαγιά στο Νεράκι

Aleka Stamatiadi