Σημαντικότερα Υγεία

“Να τον τελειώσουμε…”

Ο Πνευμονολόγος Ελ. Παπαλευθέρης για τα νεότερα ανησυχητικά στοιχεία για την COVID-19

Εν όψει τέταρτου κύματος λοιπόν, με σαφώς μεγαλύτερη μεταδοτικότητας του τρίτου. Μια επανάληψη που κουράζει, εξουθενώνει, εξαγριώνει.

Η μόνη λύση για να περιορίσουμε και να αναχαιτίσουμε το τέταρτο κύμα είναι οι εμβολιασμοί. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των εμβολίων είναι πλέον δεδομένη αφού παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα τρία δις εμβολιασμών και τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί «φωνάζουν» για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στη χώρα μας παρατηρείται μείωση του αριθμού και ρυθμού των εμβολιασθέντων τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα:

8.884.422
εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί

+82.304 την 06/07/2021

5.081.770
εμβολιασμοί με τουλάχιστον 1 δόση έχουν πραγματοποιηθεί

+46.980 την 06/07/2021

4.058.143
ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί

+40.323 την 06/07/2021

 

Η συμβολή των self test στη διάγνωση και ιχνηλάτιση παραμένει σημαντική

 

Στην Αττική εμφανώς αυξήθηκαν τα κρούσματα

Οι βλάβες που προκαλεί ο κορωνοϊός συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν δυσάρεστα.

 Πρόσφατη μελέτη πολύ ενδιαφέρουσα, και ανησυχητική ταυτόχρονα,(the Wu Tsai Neurosciences Institute and the Stanford Alzheimer’s Disease Research Center,΄΄Stanford researchers find signs of inflammation in brains of people who died of COVID-19΄΄)

σε νεκροτομική έρευνα σε θανόντες από Covid19 ανέδειξε πώς ο εγκέφαλος τους παρουσιάζει μοριακές αλλαγές που μοιάζουν με τις παρατηρούμενες σε νευροεκφυλιστικά νοσήματα (Alzheimer, Parkinson). Το ανησυχητικό είναι ότι αυτές παρατηρήθηκαν και σε θανόντες που δεν είχαν παρουσιάσει κλινικά συμπτώματα ενδεικτικά προσβολής τού Κ.Ν.Σ. (π.χ. κεφαλαλγία, σύγχυση, θόλωση τής διάνοιας κλπ.). Το επόμενο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν αυτές οι αλλαγές υποχωρούν στους περισσότερους απο τούς αναρρώσαντες (λογικά το πιθανότερο) ή εάν παραμένουν (πράγμα που ενδεχομένως συμβαίνει σε κάποια κατηγορία ασθενών, πχ στους long Covid), οπότε ίσως αυξάνουν την πιθανότητα πρώιμης εμφάνισης Alzheimer στην μετέπειτα ζωή.

Το ερώτημα που προκύπτει ειδικά για τους νέους είναι “θέλεις να εμβολιασθείς και να προστατευθείς από μία νόσο που είναι αρκετά πιθανό να σού προκαλέσει αργότερα πρώιμη άνοια ή προτιμάς να παραμείνεις ευάλωτος λόγω ενός παράλογου φόβου για μία ανυπόστατη και φαντασιωσική πιθανότητα να πάθει βλάβη το DNA σου;”

Ας ενωθούμε λοιπόν σαν μια γροθιά να νικήσουμε τον εχθρό που είναι μόνο ο κορωναιός και οι μεταλλάξεις του και κανένας άλλος. Να εμπιστευόμαστε μόνο τους ειδικούς αν θέλουμε να σταματήσουμε την πανδημία και να τελειώνουμε με τις μεταλλάξεις και τα αδιέξοδα που προκαλεί ο ιός.

ΕΛ.ΠΑΠΑΛΕΥΘΕΡΗΣ MDMSc

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ -ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση εν μέσω πανδημίας: Εκπαιδευτικοί & γονείς μιλούν στην Ε

Συνελήφθη με 105 κιλά χασίς στα διόδια της Ελευσίνας

Προχωρά το έργο διέλευσης αγωγού υπερυψηλής τάσης στην Νέα Πέραμο και στην περιοχή μας