Υγεία

“Να συνδεθούμε ξανά”: Ομάδες θεραπείας & προσωπικής ανάπτυξης εφήβων

από την Ψυχολόγο Μαρία Σούντη 

 Από το Σεπτέμβρη του 2021 ξεκινούν στα Μέγαρα θεραπευτικές ομάδες προσωπικής ανάπτυξης εφήβων, υπό τον συντονισμό της Ψυχολόγου Μαρίας Σούντη.

Τι είναι οι ομάδες προσωπικής ανάπτυξης εφήβων;

Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από εφήβους ηλικίας 13-17 ετών και απαρτίζονται από 5 έως 8 άτομα. Πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, και διαρκούν 1 ώρα και 30 λεπτά. Είναι ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι έφηβοι έχουν την δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν και να εργαστούν πάνω σε θέματα που τους απασχολούν, όπως η εικόνα εαυτού, οι σχέσεις, το άγχος εξετάσεων, η διαχείριση συναισθημάτων, η αποδοχή, κλπ. Σημαντικό στοιχείο των ομάδων αυτών είναι τόσο η καλλιέργεια του κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης, όσο και η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης. Τελικός στόχος είναι ο έφηβος να εξελιχθεί τόσο προσωπικά, όσο και κοινωνικά. Οι ομάδες αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα και σε μικρές κοινωνίες, όπως η πόλη μας, καθώς, υπό την επίβλεψη της συντονίστριας ψυχολόγου, οι έφηβοι επικοινωνούν και μοιράζονται τις σκέψεις τους «τόσο όσο», στο βαθμό δηλαδή που οι ίδιοι νιώθουν άνετα, χωρίς πίεση.

Γιατί είναι βοηθητικές οι ομάδες προσωπικής ανάπτυξης;

Ο άνθρωπος από την αρχή ως το τέλος της ζωής του συμμετέχει σε πολλές και διαφορετικές ομάδες π.χ. οικογένεια, σχολείο, παρέες κλπ., και έχει μάθει να ζει, να ανήκει και να αλληλεπιδρά μέσα σε αυτές. Οι θεραπευτικές ομάδες προσωπικής ανάπτυξης προσομοιάζουν με τις ομάδες της «πραγματικής ζωής», ωστόσο ταυτόχρονα διαφέρουν, καθώς αποτελούν ένα ασφαλές μέρος με συγκεκριμένους κανόνες και όρια. Επομένως, ζητήματα που αφορούν τους εφήβους, όπως είναι η οριοθέτηση, η αποδοχή του εαυτού και του άλλου, η σύνδεση κ.ά. επεξεργάζονται βιωματικά και επαναπροσδιορίζονται με έναν πιο λειτουργικό τρόπο.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των ομάδων είναι ότι η θεραπευτική εργασία είναι πιο πλούσια και εντατική, απ΄ ό, τι σε μία ατομική παρέμβαση, καθώς εκτός από τα προσωπικά μας ζητήματα, εργαζόμαστε και πάνω στα ζητήματα των άλλων μελών της ομάδας, αλλά και πάνω στη σχέση μας μαζί τους. Επομένως, η ομάδα θα βοηθήσει τον έφηβο εκτός από την προσωπική του ανάπτυξη, να μάθει να διαχειρίζεται και να αλληλεπιδρά με τον έξω κόσμο και να συνάπτει σχέσεις με πιο υγιή τρόπο. Άλλωστε όπως έχει πει και ο Irvin D. Yalom: «Τα μέλη νιώθουν μέσα στην ομάδα ζεστασιά, άνεση και την αίσθηση του ανήκειν. Εκτιμούν την ομάδα και αισθάνονται με τη σειρά τους ότι εκτιμώνται, ότι γίνονται αποδεκτά και ότι υποστηρίζονται από τα άλλα μέλη».

Κλείνοντας, η μοναξιά που έφερε η εποχή του κορωνοϊού έκανε την ανάγκη μας για ομάδες ακόμα πιο επιτακτική. Για τον λόγο αυτό, στόχος των ομάδων αυτών είναι να συνδεθούμε ξανά, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Έχει φροντιστεί ώστε το κόστος συμμετοχής να είναι τέτοιο που να σέβεται τις οικονομικές δυσκολίες που έφερε η κρίση της πανδημίας.

Για παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 6974585162, είτε να στείλετε e-mail στη διεύθυνση: maria.ssounti@gmail.com.

*Η Μαρία Σούντη είναι Ψυχολόγος, αριστούχος απόφοιτη του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ πλέον είναι Υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Επιπλέον, είναι Εκπαιδευόμενο Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας, και τα τελευταία χρόνια εργάζεται ψυχοθεραπευτικά με ενήλικές, εφήβους και παιδιά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκαίνια στο γραφείο της ψυχολόγου Σοφίας Κουλινίδου

Η «παγίδα» του Σαββατοκύριακου…

Πότε η χρήση του διαδικτύου γίνεται κατάχρηση