Πολιτική Σημαντικότερα

Μνημόνιο στο Δήμο Μεγαρέων;

Ακόμα να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2015 λόγω μη ισοσκελισμού βάζοντας το Δήμο σε κίνδυνο

Αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης και ο Αντιδήμαρχος Ιερ. Πολυχρόνης

 

Τα οικονομικά του Δήμου Μεγαρέων στο κόκκινο, ο προϋπολογισμός για το 2015 ακόμα δεν έχει εγκριθεί από την περιφέρεια και σενάρια και δημοσιεύματα κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες για «μνημόνιο» στο Δήμο μας αλλά και σε άλλους δήμους.

Ακόμα, με τον Μάιο να τελειώνει, δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου και τα οικονομικά είναι σε φρικτή κατάσταση, όπως πολλές φορές έχει καταστήσει σαφές η Διοίκηση του Δήμου. Και για αυτό δεν έχει την ευθύνη η σημερινή Διοίκηση όπως τονίζει και στην «Ε» ο Γρ. Σταμούλης, αλλά η απερχόμενη λόγω των χρεών που είναι ο κυριότερος παράγοντας, μαζί με τα πενιχρά έσοδα που είχαν καταγραφεί ως τις 31-7-14 και δεν επιτρέπουν τον ισοσκελισμό και την έγκριση του προϋπολογισμού, που θα έδινε «μπρος» στη λειτουργία του Δήμου.

Η κατάσταση αυτή είχε γίνει γνωστή και τα σενάρια και οι αναρτήσεις που κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες κάνουν λόγο για «μνημόνιο» για όσους δήμους δεν έχουν καταφέρει να εγκρίνουν προϋπολογισμούς και κίνδυνο κατάρρευσης.

 

 

polyxronis_ierotheos

 

Σε ερωτήσεις που θέσαμε στον Δήμαρχο Γρ. Σταμούλη και στον Αντιδήμαρχο Ιερ. Πολυχρόνη μας επεσήμαναν ότι λύση θα δοθεί από το Υπουργείο προς το οποίο ασκείται πίεση για επιχορήγηση, πιθανότατα μέσω των ληξιπρόθεσμων.

«Είναι τεράστιο το πρόβλημα του προϋπολογισμού και γενικώς των οικονομικών του Δήμου, όπως αναλυτικά αναφέραμε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, μας είπε όταν τον ρωτήσαμε ο δήμαρχος Γρ. Σταμούλης.

Όμως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μνημονίου. Τα οικονομικά του Δήμου, είναι κοινό μυστικό, ότι είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Είναι γνωστό ότι τα χρέη είναι τεράστια. Ο προϋπολογισμός δεν ισοσκελίζεται και λείπουν έξι εκατομμύρια για να ισοσκελιστεί. Ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με τα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα, που υπήρχαν μέχρι τέλος Ιουλίου 2014, επομένως το τεράστιο χρέος, που υπάρχει και δεν επιτρέπει την ισοσκέλισή του, προέκυψε από δράσεις προηγούμενων διοικήσεων και καθόλου από ενέργειες δικές μας.

Απεναντίας εμείς έχουμε κάνει ήδη πολλές ενέργειες και μεγάλη οικονομία για να το μειώσουμε. Επομένως η σημερινή διοίκηση ουδεμία ευθύνη φέρει για την κακή κατάσταση των οικονομικών του Δήμου. Ψάχνουμε μέσα από το νέο νομοσχέδιο λύσεις.

Θα βρεθεί λύση από το Υπουργείο για τον ισοσκελισμό και θα δοθεί διέξοδος. Και μάλιστα σύντομα, με ευνοϊκούς όρους. Το ζήτημα αυτό ήταν ένα από τα οποία συζητήσαμε με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση, τον Υπουργό Εργασίας κ. Σκουρλέτη αλλά και τελευταία με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη σε συνάντηση που είχαμε την Δευτέρα».

«Δεν τίθεται θέμα μνημονίου, μας είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ιερόθεος Πολυχρόνης.

Η διοίκησή μας πιέζει το Υπουργείο να βρεθεί λύση, πρωτίστως μέσω επιχορήγησης, για το λιγότερο «κακό» για τον δήμο και μετά με ενδεχόμενη δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους από το ταμείο παρακαταθηκών.

Το πρόβλημα του προϋπολογισμού μαζί με τον Δήμο Μεγαρέων το αντιμετωπίζουν και άλλοι 30 με 40 δήμοι και για αυτό αναζητείται λύση από την κυβέρνηση.

Λόγω χρεών και λόγω των εσόδων που προϋπολογίσθηκαν βάσει όσων είχε εισπράξει ο Δήμος Μεγαρέων ως τις 31/07/2014, δεν μπορεί να ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός. Έχουμε μειώσει κατά πολύ τις δαπάνες αλλά δεν έφτανε αυτό μπροστά στα τόσα χρέη που έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν και σε τοποθετήσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο και με τη συνέντευξη τύπου που κάναμε. Υπήρξε νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας μας επιτρέπονται τα απολύτως απαραίτητα λειτουργικά έξοδα, αλλά το πρόβλημα είναι γενικό.

Τέλος, εκτός της πίεσης που ασκούμε και εμείς για λύση του θέματος του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού, που είναι ουσιαστικά μία από τις συνέπειες της κακής οικονομικής κατάστασης του δήμου μας, αξίζει να αναφέρουμε πως τουλάχιστον στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα «μνημονίου», με τον όρο που γνωρίζουμε, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία προκειμένου να τεθεί ένας δήμος σε «καθεστώς εξυγίανσης».

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μνημόνιο. Εμείς προσπαθούμε καθημερινά και αναζητούμε την καλύτερη δυνατή λύση για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Είμαστε υποχρεωμένοι για το καλό του Δήμου και των δημοτών μας να λύσουμε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με ευθύνες άλλων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιθέσεις αδέσποτων σε μαθητές στο 8ο Δημοτικό

Aleka Stamatiadi

Συστέγαση 4ου & 5ου Δημοτικών Σχολείων Μεγάρων

Aleka Stamatiadi

Μίμας: Έκανε το μπαμ με Χαλιώτη

Aleka Stamatiadi