Πολιτική Σημαντικότερα

Μήνυση και αγωγή για την ρύπανση στο Βουρκάρι καταθέτει ο Γρ. Σταμούλης

Ανακοίνωση του Δήμου Μεγαρέων

 

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε ρύπανση στον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου από διαρροή πετρελαιοειδών από αγωγό, που περνά από τον βυθό του Βουρκαρίου, όπως ανέφερε το συνεργείο δυτών, που τον επισκεύασε.

Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό ο Δήμαρχος επικοινώνησε με τον Λιμενάρχη Ελευσίνας και ήταν σε διαρκή επαφή με τις Λιμενικές Αρχές, προκειμένου να παρακολουθεί την εξέλιξη του συμβάντος.

Η αρχική εκτίμηση των αρμοδίων  ήταν ότι επρόκειτο για περιστατικό μικρής έκτασης.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, όμως δεν αρκέστηκε στις διαβεβαιώσεις και μετέβη στην περιοχή του συμβάντος, για να έχει ιδία άποψη για το περιστατικό και εκεί διαπίστωσε, ότι η έκταση της  πετρελαιοκηλίδας ήταν μεγάλη. Στην περιοχή υπήρχαν βεβαίως συνεργεία, που επισκεύαζαν την βλάβη και επιδίδονταν στον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας. Κατόπιν των παραπάνω κάλεσε την προϊσταμένη της Nομικής υπηρεσίας του Δήμου και της έδωσε εντολή, να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατάθεση μήνυσης και αγωγής κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να βρεθούν οι υπαίτιοι του ατυχήματος και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες και για να εφαρμοστεί το «ο ρυπαίνων πληρώνει».

 

Ο κ. Σταμούλης εξ άλλου σήμερα προέβη στην παρακάτω δήλωση:

« Εχει ήδη δοθεί εντολή στην προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, για να καταθέσει Μήνυση και Αγωγή κατά παντός υπευθύνου, για το δυσάρεστο αυτό γεγονός, το οποίο μόλυνε την θάλασσα και την παραλία στο Βουρκάρι μία περιοχή, που έχει χαρακτηριστεί ως Περιφερειακό πάρκο, προστατευόμενη περιοχή ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού κάλλους με μοναδική χλωρίδα και ορνιθοπανίδα.

Το περιστατικό αυτό επιβάρυνε το περιβάλλον και προξένησε μεγάλη ζημία στην βιοποικιλότητα της περιοχής.

 

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος έχει δρομολογήσει  συγκεκριμένες ενέργειες για την περαιτέρω προστασία και αξιοποίηση του Βουρκαρίου, με στόχο την ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού, διότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, ότι η θάλασσα είναι  κατάλληλη για ιαματικά λουτρά.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος δεν δέχεται άλλη υποβάθμιση της περιοχής και αξιώνει να βρεθούν οι αιτίες, που προξένησαν αυτή την ρύπανση και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν και να πληρώσουν την ζημία, διότι είναι γνωστό ότι, “ο ρυπαίνων πρέπει να πληρώσει”.»

 

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας

& Δημοσίων Σχέσεων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς γίνεται “πράσινη” μια ολόκληρη γειτονιά-παράδειγμα για όλους τους δήμους

Ο βίος της Παναγιάς

Aleka Stamatiadi

15.000 ευρώ επιχορήγηση για τα αδέσποτα στο Δήμο Μεγαρέων