WebTV Πολιτισμός Σημαντικότερα

Μελιώτικες μελωδίες ταξιδεύουν σε όλες τις γωνιές του Ελληνισμού

Το διαδίκτυο και το μεράκι για διατήρηση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής που κληρονόμησαν χαμένες πατρίδες κάνουν μικρά θαύματα.

Το παραδοσιακό τραγούδι από το Μελί Ερυθραίας Μικράς Ασίας με τον τίτλο «ΕΣΕΝΑ ΚΟΡΗ ΠΡΕΠΕΙ ΣΟΥ», έναν τίτλο που αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα της μελιώτικης ντοπιολαλιάς και την μουσικότητα της μελιώτικης διαλέκτου που έρχεται ακόμα και σήμερα στη γλώσσα όσων κατοικούν στο Μελί Μεγάρων, παίχτηκε από τo μουσικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης «ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ».

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το τραγούδι προέρχονται από την τιμητική επίσκεψη έτους 2010, του Πολιτιστικού Συλλόγου ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΜΕΛΙΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ (στον οποίο ανήκουν και τα πνευματικά δικαιώματα του όλου μουσικού έργου), στην πάτρια γη των προγόνων.

Οι στίχοι του τραγουδιού με τίτλο “Εσένα κόρη πρέπει σου”*

 

Εσένα κόρη πρέπει σου, στο χέρι αρραβώνα,

και στο κεφάλι στέφανο, βασιλικιά κορώνα.

Μα τα λιλάδγκια που πατώ, Μελιωτοπούλα αγαπώ.

 

Και πάλι ξαναπρέπει σου καργιόλα να κοιμάσαι,

και βελουδένιο πάπλωμα να μην κρυολογάσαι,

Μα τα λιλάδγκια του γιαλού, η μάνα σου σε τάτζει αλλού.

 

Άμε κόρη στο σπίτι σου και όξω μην εβγαίνεις,

ούτε στο παραθύρι σου, γιατί όλους του τρελαίνεις.

Έχεις ελιές Μελιώτικες, γλυκές Καραμπουρνιώτικες.

 

Αν είσαστε από γενιά κι αν είσαστε και φίλοι,

σηκώστε τα χεράκια σας κι αφήστε το μαντήλι.

Μα τα σανίδια που πατώ, εγώ Μελιώτη αγαπώ!

 

 

 

 

Το τραγούδι αυτό συμπεριλαμβάνεται στο CD που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του έτους 2007 από τον Προοδευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιού Μεγάρων «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», με τίτλο «Στου Μελιού τους καφενέδες».

Η ηχογράφηση των δώδεκα πρώτων τραγουδιών πραγματοποιήθηκε με το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς», όπου στο συγκεκριμένο τραγούδι συμμετέχουν:

Κυριάκος Πετράς: βιολί

Κυριάκος Καλαϊτζίδης: ούτι

Δρόσος Κουτσοκώστας: τραγούδι

Άλκης Ζαπόγλου: κανονάκι

Κώστας Σιδερής: λαούτο και

Πέτρος Παπαγεωργίου: τουμπελέκι.

 

“Στη σωστή αποτύπωση και εκτέλεση των τραγουδιών, σημαντική ήταν η συμβολή της Μαρίκας Καλαϊτζή και της Μαριάνθης Βαγιανού”, όπως αναφέρεται στο cd που συνοδεύει αυτό το καλλιτεχνικό πόνημα.

 

Επιπλέον, το σκαρίφημα –κειμήλιο των περιοχών του Μελιού Καραμπούρνων Ερυθραίας Μικράς Ασίας, που προβάλλεται στο παρόν προ των φωτογραφιών από τη συγκεκριμένη επίσκεψη στο Μελί, υποδείχθηκε από Μελιώτες πρόσφυγες και καταγράφηκε από σχεδιάστρια του Δήμου Μεγαρέων.

 

Δύο λόγια από το Διοικητικό Συμβούλιο του Προοδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιού Μεγάρων «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος»

«Το Μελί Καραμπούρνων Ερυθραίας Μικράς Ασίας ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, ως συνέχεια παλαιότερων βυζαντινών οικισμών. Χτίστηκε στους πρόποδες του όρους Μίμας, σε υψόμετρο 250 μέτρων και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την θάλασσα.

Διοικητικά ανήκε στην επαρχία Καραμπουρνού στη χερσόνησο της Ερυθραίας, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Χίο και υπαγόταν εκκλησιαστικά στην Μητρόπολη Κρήνης. Ο πληθυσμός του ήταν αμιγώς ελληνικός και ανερχόταν στους 3.000 κατοίκους.

Με την Μικρασιατική καταστροφή οι Μελιώτες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Άφησαν το βιος τους και τα υπάρχοντά τους και εγκαταστάθηκαν στις Οινούσσες, το Χαλάνδρι, το Ψυχικό και την Θήβα, κυρίως όμως στην πόλη των Μεγάρων, ιδρύοντας τη συνοικία «Νέο Μελί».

Φεύγοντας από την αρχαία γη της Ιωνίας, πήραν μαζί τους τα «παιχνίδια» και τη μουσική τους, τα τραγούδια και τους χορούς τους, ως παρακαταθήκη στις νέες γενεές.

Ο δίσκος «Στου Μελιού τους Καφενέδες» αφιερώνεται με σεβασμό στους Μελιώτες προγόνους μας. Ευχαριστούμε θερμά όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του δίσκου.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Θεόδωρος Καλαϊτζής

Ο Γραμματέας Νίκος Λάμψας

Ο Αντιπρόεδρος Γεώργιος Βαγιανός

Ο Ταμίας Αριστείδης Γεωργίου

Τα μέλη Θεόφιλος Φιλίππου, Λίλιαν Μπέτση, Νούλη Στεργίου, Ελπινίκη Εμμανουήλ και Διαμαντής Καραμπλάκας».

 

*Διευκρινίσεις για τις λέξεις:

Καργιόλα: ονομαζόταν έτσι το ξύλινο κρεβάτι. Συνηθίζεται όμως να αποκαλείται με τον ίδιο όρο και το μεγάλο σιδερένιο κρεβάτι, που συναντάμε κυρίως σε χωριά.

Λιλάδγκια: Γυαλιστερά βότσαλα του γιαλού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

βίντεο: «Δεν είναι ειλημμένη απόφαση ο ΧΥΤΥ»

Γ. Πομώνης: “Καλώ τον κ. Δήμαρχο να ενεργοποιήσει το όπλο της προσφυγής”

Εμβολιασμός: Τι γίνεται με τα άτομα με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούν να μεταβούν στο εμβολιαστικό κέντρο;

Aleka Stamatiadi