Δυτική Αττική, ένα μελίσσι εργασίας και παραγωγικής δραστηριότητας κάθε είδους. Περισσότερο από 150.000 μόνιμοι κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι – απόμαχοι της δουλειάς – εργάτες γης – βιομηχανικοί εργάτες, άνθρωποι του μόχθου του μεροκάματου.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, απασχολούμενοι στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Ευάλωτες Κοινωνικές ομάδες αποκλεισμένες και περιθωριοποιημένες, με εικόνες που δεν περιγράφονται.

Σε όλη αυτή την εικόνα προστίθενται, αλλά δεν καταγράφονται πουθενά πολλά εργατικά ατυχήματα, τα οποία πρέπει να τα διαχειριστούν οι επιεικώς υποστελεχωμένες ( εξαθλιωμένες) υπηρεσίες του ΕΦΚΑ τις οποίες οι άριστοι που διαχειρίζονται τις τύχες μας τους βάζουν λουκέτο.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΠΡΟΝΟΙΑ: Χιλιάδες εκκρεμότητες σε συντάξεις και λοιπές κοινωνικές παροχές.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΣΦΑΛΊΣΗΣ: Πάνω από 100.000 επιχειρήσεις σε ρέματα, σε βουνά, σε χώρους που δεν μπορεί να έχει ούτε καν  πρόσβαση αυτοκίνητο… απομονωμένοι. Ανασφάλιστη, απλήρωτη  και αδήλωτη εργασία που δεν μπορεί να την διανοηθούμε.

Από την άλλη Επιχειρήσεις κάθε είδους δραστηριότητας, βιομηχανική, μεταποιητική, παροχής υπηρεσιών, επισιτιστική που θέλουν να ρυθμίσουν οφειλές αγωνίζονται να μείνουν ζωντανές, να πάρουν ενημερότητα, να επιβιώσουν, αλλά δεν τους το επιτρέπουν…..

Αν το όραμα του Μητσοτάκη είναι τα Δυτικά Προάστια να βγάζουν μόνο ψυκτικούς, το όραμα του για την Δυτική Αττική είναι η ολική   υποβάθμιση και εξαθλίωση.

Στην Δυτική Αττική ανήκουν οι Δήμοι: Φυλής – Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου, Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλίας, Μεγάρων και Ασπροπύργου.

Στον πιο πολυπληθή Δήμο, αυτόν της Φυλής, υπάρχει η Β’  ΔΝΣΗ Δυτικής Αττικής με έδρα τα Άνω Λιόσια, που υπηρετούν ουσιαστικά 10 υπάλληλοι.

Το κτίριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ένα από τα πιο σύγχρονα αντί να στελεχωθεί, λειτουργεί αποκλειστικά χάρις στο φιλότιμο των ελάχιστων υπαλλήλων του. Μόνοι τους όμως χωρίς καμία στήριξη, έστω ηθική και το χειρότερο καθημερινά να υπόκεινται στη λάσπη της Παρέας Χατζηδάκη.

Η Α’ Τοπική Διεύθυνση ΕΦΚΑ στην πόλη της Ελευσίνας για μισθωτούς – εργοδότες  αυτοαπασχολούμενους μη μισθωτούς – Αγροτικές εργασίες – άνεργους, με όλα και όλα 31 άτομα….

 • Με μόνο 2 υπαλλήλους στο μητρώο για να μην μπορούν όχι άδεια να πάρουν αλλά ούτε στην τουαλέτα να πάνε.
 • Με την Τοπική Διεύθυνση στην Ελευσίνα να λειτουργεί σε ένα ακατάλληλο κτίριο και μάλιστα ενοικιασμένο,  που δεν προσφέρεται ούτε για αποθήκη και παρ’ όλα αυτά καλούνται καθημερινά οι υπάλληλοι του να ανταποκριθούν σε υπέρμετρα επιβαρυμένο όγκο συναλλαγής.
 • Με 4 υπαλλήλους στις παροχές να δίνουν μάχη με χιλιάδες εκκρεμότητες και μια διογκούμενη καθημερινή συναλλαγή  καταβολής παροχών από όλα τα ταμεία μισθωτών – επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων – αγροτών.
 • Με 6 άτομα στο τμήμα ασφάλισης και εισφορών να ελέγξουν από τα ναυπηγεία και όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες μέχρι την τελευταία οικοδομή… να κάνουν συνταξιοδοτικές διαπιστώσεις – σημειώματα – διαπιστώσεις ασφάλισης – διορθώσεις ΑΠΔ ουσιαστικούς ελέγχους – επιτόπιους…
 • Με 8 άτομα στην απονομή και το λογιστήριο, στη Γραμματεία, στις συντάξεις.
 • Με μόνο 4 άτομα για τι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ για όλη τη Δυτική Αττική.
 • Με το υπόλοιπο προσωπικό να είναι στις Α’θμιες και Β’θμιες Επιτροπές  ΚΕΠΑ και μάλιστα να έχουν και την διενέργεια  των Επιτροπών της  Θήβας, τις κατ’ οίκο επισκέψεις το χειρισμό των Ενστάσεων, την διοικητική μέριμνα, την φύλαξη , την καθαριότητα…….. Το πιο εξοργιστικό;;; Οι υπάλληλοι που υποχρεώνονται να συνοδεύουν ως οδηγοί τις κατ’ οίκον επιτροπές έως την Θήβα!!! πληρώνουν από την τσέπη τους γιατί δεν δικαιούνται ούτε καν οδοιπορικά.
 • Με πέντε άτομα στο Αποκεντρωμένο τμήμα στα Μέγαρα για να καλύψουν χιλιάδες υποθέσεις μητρώου ασφαλισμένων – παροχών – συντάξεων – ασφάλισης – οικοδομικών έργων – διοικητικού για την συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς καμία υποδομή και με μαθηματική καθημερινή υποβάθμιση.
 • Με μόνο δύο άτομα για την περιοχή του Ασπροπύργου. Για μία περιοχή δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων με καθημερινά  ζητήματα παροχών – ασφάλισης  και μητρώου.  Σε ένα ιδιόκτητο κτίριο που ακριβώς επειδή είναι ιδιόκτητο, η Διοίκηση  το έχει εγκαταλείψει έως ότου βρεθεί  κάποιος “ευεργέτης” να το αρπάξει….
 • Την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλεί, γνωρίζοντας και τον «έρωτα» Χατζηδάκη με το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας, ότι  οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν προχωράνε σε κατασκευή κτιρίου σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην Ελευσίνα (φωτο), που μπορεί να φιλοξενήσει αξιοπρεπώς όλες τις ανάγκες της Υπηρεσίας και κυρίως τα πολυδιασπασμένα αρχεία.

 

 

Για όλα αυτά λοιπόν από ΚΕΠΑ, και Απονομή Συντάξεων  έως τη διενέργεια ελέγχων, το σύνολο σε πραγματικούς αριθμούς είναι 41 άτομα!!!! 

Όμως ο στοιχειωδώς νοήμων άνθρωπος καταλαβαίνει ότι μόνο δύο λέξεις χωράνε:  ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ , ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

Και αν αυτές οι λέξεις γίνουν ΚΑΘΕΣΤΩΣ, τότε οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της Δυτικής Αττικής δεν είναι απλά πολίτες Β’ Κατηγορίας, αλλά όμηροι ενός ανύπαρκτου κράτους.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ -ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ

 1. Επαναλειτουργία της Τοπικής Διεύθυνσης Μεγάρων ως Γ’ Τοπική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής, με πρόβλεψη λειτουργίας υπηρεσίας ΚΕΠΑ και  με ταυτόχρονη αναβάθμιση του Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης Ασπροπύργου σε αποκεντρωμένο τμήμα.
 2. Άμεση λειτουργία αποκεντρωμένου τμήματος στο Δήμο Μάνδρας Ειδυλίων.
 3. Λειτουργία τμήματος ΚΕΠΑ για τις Επιτροπές της Βοιωτίας στην περιοχή της Θήβας, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία και των ασφαλισμένων και των υπαλλήλων.
 4. Ενίσχυση σε προσωπικό για να βελτιωθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, με την πρόσληψη άνεργων νέων επιστημόνων από την Περιοχή Δυτικής Αττικής.
 5. Με την ουσιαστική αναβάθμιση του Ελεγκτικού μηχανισμού για την Δυτική Αττική, με την δημιουργία αποκεντρωμένου Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης Δυτικής Αττικής, υπαγόμενου στο ΠΕΚΑ Αττικής.
 6. Με την κατά προτεραιότητα πλήρη μηχανογραφική διασύνδεση όλων των υπηρεσιών ώστε ο πολίτης να μην χρειάζεται να διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα για την πιο απλή υπόθεση.
 7. Με την ουσιαστική ενίσχυση των λειτουργιών κάθε τμήματος των Τοπικών Διευθύνσεων με τις εξής ενέργειες:
 • Στην Β. Τ.Δ. (Λιόσια) να αυτονομηθούν τα τμήματα Συντάξεων και Παροχών που σήμερα χάριν υποβάθμισης λειτουργούν ενιαία.
 • Στην Γ’ Τ.Δ. ( Μέγαρα) από συστάσεως να λειτουργούν όλα τα τμήματα.
 1. Η περιοχή λόγω της ιδιομορφίας του πληθυσμού είναι από τις πιο αποκλεισμένες από την πρόσβαση στην Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση. Υπολογίζεται ότι οι κάτοικοι είναι πολλοί περισσότεροι αλλά η ενασχόληση τους με επαγγέλματα όπως της αποκομιδής –  ανακύκλωσης παλαιών υλικών τους καθιστά αόρατους, χωρίς  να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην Κοινωνική Ασφάλιση τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειες τους.

Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι ένα τεράστιο στοίχημα ευνομίας και ισοπολιτείας.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ