Κοινωνία Σημαντικότερα

Κλειστά τα καταστήματα καφέ-εστίασης στην πλατεία Λιτάρα στα Μέγαρα

Παρότι δεν συμμετέχει το σύνολο των καταστημάτων εστίασης στα Μέγαρα στη σημερινή απεργία, τα καταστήματα καφέ και εστίασης και στην πλατεία Λιτάρα συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση.

Ο Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΕΠ και Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Μεγάρων Γιάννης Μουρτζούκος επισημαίνει ότι το βάρος των μέτρων κατά της πανδημίας το έχει “σηκώσει” η εστίαση, και ιδιαίτερα όσα καταστήματα τηρούν υγειονομικούς κανόνες έτσι και αλλιώς και ακολουθούν τα μέτρα.

Υπογραμμίζει δε ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων.

Τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, επιβάλλουν αρνητικό rapid test ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους από τους θαμώνες, με συνέπεια στην κίνηση των καταστημάτων.

Επιπλέον, τα ενοίκια και οι αυξήσεις στην ενέργεια, το ρεύμα, κ.ο.κ., έρχονται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Με μειωμένη κίνηση, λόγω μέτρων και rapid tests, ο λογαριασμός έρχεται ακόμα πιο αυξημένος και οι καταστηματάρχες αντιμέτωποι με έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, για αυτό και θα πρέπει ως καταναλωτές να στηρίξουμε τα καταστήματα που τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Τα καταστήματα εστίασης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) ζητούν δέσμη μέτρων για την στήριξη των καταστημάτων.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ τα αιτήματα του Κλάδου είναι:

• Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.

• Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα

1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.

2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Πρέπει να αγωνιστούμε για να υπάρξουμε σε αυτόν τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια”

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μεγαρέων με σφραγίδα Περιφέρειας Αττικής

Αιτήσεις στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Δήμου Μεγαρέων