Πολιτική Σημαντικότερα

Κλ. Βαρελάς: “Το Βουρκάρι εκπέμπει SOS για μια ακόμη φορά”

 

Ένα από τα ομορφότερα σημεία της περιοχής μας είναι το νοτιοανατολικό της άκρο που βρίσκεται ο υγρότοπος του Βουρκαρίου και το ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας. Ο αγώνας για την προστασία του υγρότοπου με κατάληξη το προεδρικό διάταγμα του 2017 (ΦΕΚ 72/Α.Α.Π./31-03-2017) που προβλέπει την χωροθέτηση, την προστασία και την διαχείρισή του, διήρκεσε περίπου δέκα χρόνια. Του προεδρικού διατάγματος προηγήθηκε μία σειρά συντονισμένων ενεργειών όπως μελέτες πανεπιστημίων και φορέων που σχετίζονται με το περιβάλλον, εκδηλώσεις, ημερίδες και προβολή σε πανελλήνια και ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο Φορέας που συστάθηκε, και αποτελούνταν από ενεργούς συλλόγους της κοινωνίας μας, έφερε εις πέρας το επιθυμητό αποτέλεσμα, ως πρώτο όμως βήμα για την σωτηρία και την ανάδειξη της τεράστιας αυτής περιβαλλοντικής αξίας περιοχή του δήμου Μεγαρέων, η οποία προστατεύεται από σχετική συνθήκη και αποτελεί Important Bird Area (IBA GR 204).

 

Το Βουρκάρι σήμερα εκπέμπει SOS για μία ακόμη φορά. Η διαρροή πετρελαίου που παρατηρήθηκε την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 από έναν ανενεργό αγωγό, έγινε η αιτία ο υγρότοπος να αποκτήσει ξανά αρνητική διασημότητα και να τραβήξει τα βλέμματα όλων μας. Αυτό το δυσάρεστο γεγονός μας έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε για πολλοστή φορά τον τραγικό και καταστροφικό για τον τόπο μας τρόπο που λειτουργεί ο δήμαρχος και η δημοτική διοίκηση απέναντι σε έκτακτα ζητήματα που απαιτούν άμεση διαχείριση και δυναμισμό. Εκτός των αργών αντανακλαστικών της, η διοίκηση Σταμούλη έχει μεγάλη ευθύνη για την αδράνεια που έχει επιδείξει από την δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος που αφορά στην προστασία του Βουρκαρίου και της ευρύτερης περιοχής έως σήμερα. Δεν παρατηρείται καμία ενέργεια, τουλάχιστον εμφανής και σοβαρή, καμία αλλαγή στην εικόνα της περιοχής και κανένας σχεδιασμός για το μέλλον.

Η ρύπανση που δημιουργήθηκε από τον ξεχασμένο αγωγό πετρελαίου φέρνει στην επιφάνεια δύο διαφορετικά πράγματα. Από την μία αναδεικνύεται η ανικανότητα της διοίκησης να αξιοποιήσει μία περιοχή σπάνιας ομορφιάς και μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας εκμεταλλευόμενη το επίπονο και πολυετές έργο που έγινε έως σήμερα από την τοπική κοινωνία και κυρίως από τον Φορέα για την Προστασία του Υγροτόπου του Βουρκαρίου. Από την άλλη αναδεικνύεται η ανάγκη  αναζήτησης και καταλογισμού κάθε τύπου ευθυνών για την περιβαλλοντική καταστροφή που τελέστηκε σε έναν φυσικό πόρο όπως είναι ο υγρότοπος που τυγχάνει εξαιρετικά σημαντικός για την ισορροπία του οικοσυστήματος.

 

Ως συνδυασμός θα είμαστε στο πλευρό των συλλόγων της περιοχής που αγωνίζονται αδιάκοπα για την προστασία του Βουρκαρίου και θα πράξουμε ότι είναι δυνατό και προς κάθε κατεύθυνση ώστε η προστατευόμενη περιοχή να αποκτήσει συνολικά την εικόνα που της αξίζει, και η οποία θα προσδώσει στο φυσικό περιβάλλον και στο δήμο μας πολλαπλά οφέλη.

 

Εκ του γραφείου Τύπου του δημοτικού συνδυασμού “Μαζί με Όραμα”

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση Σκουρλέτη-Σταμούλη για ΔΕΥΑΜ & βωξίτη

Aleka Stamatiadi

O Κλεάνθης Βαρελάς σε μετέωρο βήμα προς τις εκλογές

Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων σε 3 σημεία του Δήμου Μεγαρέων

Aleka Stamatiadi