Σημαντικότερα Υγεία

ΚΕΠ Υγείας Δ. Μεγαρέων: Απολογισμός δράσεων ευαισθητοποίησης για την υγεία

 

 

Μια μεγάλη αλυσίδα για την πρόληψη της υγείας όλων των πολιτών έχει δημιουργηθεί από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, με πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής και πιστοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στο δίκτυο αυτό ανήκει και ο Δήμος Μεγαρέων με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) Υγείας Δήμου Μεγαρέων, που μετρά τις δράσεις του πρώτου έτους λειτουργίας του, με βασικό σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε  θέματα υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου.

Η πρόληψη της υγείας των πολιτών καθίσταται καίρια εν μέσω πανδημίας και για αυτό έχουν προστεθεί στα προφίλ των Δημοτών και χρήσιμες πληροφορίες για τον  COVID-19.

Η δράση του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μεγαρέων έγινε σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.

 

 

Τεστ & ενημέρωση

«Τα απολογιστικά στοιχεία για τη δράση του έτους 2020 ξεπέρασαν κάθε προσδοκία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Μεγαρέων, καθώς έχουν  εγγραφεί  στο λογισμικό 5.600 συμπολίτες, που ωφελούνται από τις προσφερόμενες υπηρεσίες του ΚΕΠ Υγείας Μεγάρων, σε συνεργασία με πέντε γιατρούς.

Στα προγράμματα Πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου πολιτών του Δήμου Μεγαρέων εξυπηρετήθηκαν:

-115 άτομα εξετάστηκαν και 3.500 ενημερώθηκαν για Εξετάσεις για ανεύρυσμα κοιλιακής εορτής,

-40 άτομα υπεβλήθησαν σε εξετάσεις για Καρδιαγγειακά νοσήματα

-1000 άτομα ενημερώθηκαν και 15 άτομα υπεβλήθησαν σε εξετάσεις δωρεάν για τον Καρκίνο παχέος εντέρου,

-267 γυναίκες έκαναν ψηφιακές μαστογραφίες και 8.800 γυναίκες ενημερώθηκαν για τον Καρκίνο του Μαστού

– 75 γυναίκες υπεβλήθησαν σε Τest Pap για ενδεχόμενο Καρκίνου Τραχήλου της μήτρας

–           262 άτομα υποβλήθηκαν σε μέτρηση οστικής πυκνότητας και 9800 συμπολίτες ενημερώθηκαν Για την Οστεοπόρωση

–           Για την Κατάθλιψη ασχολήθηκε το ΚΕΠ με περιπτώσεις 20 ατόμων

–           Δωρεά αίματος από 233 άτομα

–           Ενημερώθηκαν 4.800 άτομα για θέματα του Κορωνοϊού

–           Υποβλήθηκαν σε test rapid 796 άτομα

–           Στο πρόγραμμα Συμβουλευτικής, Ψυχικής Υγείας, 20 άτομα

–           Στο Πρόγραμμα με θέμα «επτά μαθήματα αγωγής για τα παιδιά» συμμετείχαν 100 άτομα

Μέσω της εκστρατείας Ενημέρωσης Πιλοτικού Προγράμματος ΚΕΠ Υγείας και Διανομή Φυλλαδίων ενημερώθηκαν 1000 άτομα.

 

Πρόληψη και ενημέρωση μέσω διαδικτύου

 

Βασικός σκοπός των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε  θέματα υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου.

Εν μέσω της πανδημίας η δια ζώσης ενημέρωση καθίσταται επικίνδυνη για την δημόσια υγεία. Προτείνεται για  την ευαισθητοποίηση των δημοτών στην πρόληψη για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο  μέσα από μαγνητοσκοπημένο βίντεο, το οποίο μπορείτε να βρείτε στα ακόλουθα link :

ΕΔΩ 

ΕΔΩ 

 

Το λογισμικό  των ΚΕΠ Υγείας,  χρησιμοποιείται από τον Δήμο και σαν βασικό εργαλείο ευαισθητοποίησης των δημοτών στην πρόληψη και στον προσυμπτωματικό έλεγχο καθώς και επικοινωνίας και  ενημέρωσης για την προφύλαξη τους από το νέο κορωνοϊό COVID-19.

Οι Δημότες μπορούν να εγγραφούν στο Λογισμικό των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ μέσα από το site www.kepygeias.org

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.

Μέσα από το νέο λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών.

Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από το προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις, που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους.

Τα 11 νοσήματα, στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

 

Εγγραφή στο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας

 

O Δήμος Μεγαρέων σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων έχει εξασφαλίσει για όλους τους Δημότες την δωρεάν χρήση του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο σαν βασικό εργαλείο ευαισθητοποίησης των δημοτών στην πρόληψη και στον προσυμπτωματικό έλεγχο καθώς και επικοινωνίας και ενημέρωσης για την προφύλαξη τους από το νέο κορωνοϊό COVID-19.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων καλεί όλους τους δημότες να προχωρήσουν στην εγγραφή τους είτε ηλεκτρονικά, στο site www.kepygeias.org , ή στο site του Δήμου  είτε να επικοινωνήσουν με το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας στο τηλέφωνο 2296021012 για να λάβουν διευκρινίσεις και οδηγίες.

Αφού ολοκληρωθεί η εγγραφή, κάθε δημότης θα μπορεί να  ενημερώνεται και για τις Δράσεις του Δήμου σχετικά με την Πρόληψη της Υγείας  όπως επίσης θα λαμβάνει συμβουλευτικές πληροφορίες σχετικά για τον COVID-19

Περισσότερες πληροφορίες στα ΚΕΠ Υγείας Δήμου Μεγαρέων, Π. Γεωργακή 8, Μέγαρα, τηλ. 2296021012.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών σε εξέλιξη στην περιοχή μας

Aleka Stamatiadi

Έκλεψαν τα τάματα από τους Αγ. Μάρτυρες

“Πολλά Θα… από την προηγούμενη 5ετή διοίκηση του δήμου μας παρέμειναν στα χαρτιά!”