Πολιτική Συνεντεύξεις

“Κάθε υποψηφιότητα είναι το αντίδοτο στη παθητική αποδοχή της στασιμότητας”

Συνέντευξη με τον Κοινωνιολόγο, Υποψήφιο Σύμβουλο

με τον Συνδυασμό “Ορίζοντες” Θανάση Παπαμιχάλη

Με αφορμή τις δημοτικές εκλογές που πλησιάζουν, μιλήσαμε με τον Θανάση Παπαμιχάλη για την υποψηφιότητά του για τα πολιτικά πράγματα στον Δήμο Μεγαρέων.

Πώς αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα;

Έδινα πάντα το παρόν στις αυτό-διοικητικές εκλογές, είτε ως υποψήφιος, είτε βοηθώντας, ως απλός εργάτης, συλλογικότητες, ομάδες και δημοτικούς συνδυασμούς. Θεωρώ δικαίωμα και υποχρέωση του κάθε πολίτη να συμμετέχει σε εκλογικές διαδικασίες του τόπου του και να διεκδικεί την ψήφο των συμπολιτών του. Έχω συχνά υποστηρίξει ότι η πολιτική δεν είναι υπόθεση κλειστών γραφείων, «ελέω θεού» εκλεκτών, ούτε των λίγων και προνομιούχων, αλλά υπόθεση όλων μας. Επομένως, και από θέση (ιδεολογική) και λόγω των αντικειμένου σπουδών (κοινωνική θεωρία) ήταν για μένα αυτονόητη η υποψηφιότητα μου. Αντιλαμβάνομαι την συμμετοχή στα κοινά ως χρέος απέναντι στους συμπολίτες μου, στις ζωές μας, στα παιδιά μας, προκειμένου από κοινού, να οδηγήσουμε το τόπο μας σε καλύτερες μέρες.

Κάθε υποψηφιότητα, κάθε απόφαση να εκτεθεί ο πολίτης δημόσια και να κριθεί από τους άλλους (σε συλλόγους, σωματεία, κλπ.) είναι το αντίδοτο στη παθητική αποδοχή της στασιμότητας και στην πολιτική αλλοτρίωση. Όσοι λοιπόν βγαίνουν μπροστά, πραγματώνουν το ζητούμενο στις δημοκρατίες. Που δεν είναι άλλο από το «πολίτες κάθε μέρα», το οποίο και έχω υιοθετήσει  ως σλόγκαν στις δημόσιες παρεμβάσεις μου.

Γιατί αποφασίσατε να είστε στο συνδυασμό του Παναγιώτη Μαργέτη;

«Αν όχι τώρα πότε;»,
θα απαντούσα αυθόρμητα στο ερώτημά σας αυτό. Με τον Παναγιώτη Μαργέτη δεν συναντηθήκαμε τυχαία. Έχουμε μια κοινή πορεία στα κοινά του τόπου εδώ και πολλά χρόνια. Από την κοινή μας θητεία στο ΔΣ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (εκείνος Πρόεδρος, εγώ Αντιπρόεδρος επί Δημαρχίας Στρατιώτη την περίοδο 2007-2010) διέκρινα το ήθος του, την εργατικότητά του, τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας, και όλα εκείνα τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο, επιστήμονα και πολίτη. Σήμερα, αυτά τα στοιχεία τυγχάνουν ευρείας αναγνώρισης από το σύνολο των συμπολιτών μας. Είμαι από εκείνους που συντάχθηκαν από την αρχή του εγχειρήματος του Παναγιώτη να διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου. Δεν σας κρύβω δε, ότι εδώ και πολλά χρόνια τον προέτρεπα να κάνει το βήμα αυτό. Η ταπεινότητά, η σεμνότητά, αλλά και ο ρεαλισμός που τον διακατέχουν, τον οδήγησαν στο να δίνει προτεραιότητα σε  συλλογικές διαδικασίες.
Με τον Παναγιώτη λοιπόν μας συνδέουν κοινές αξίες, οράματα και τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα κοινά και το μέλλον των πόλεών μας. Για το πώς αντιλαμβανόμαστε το δημόσιο χώρο, τη σχέση του πολίτη με το Δήμο του, τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεών μας, την πολιτιστική αναγέννηση του τόπου μας.

Σήμερα, όλοι μας στο συνδυασμό «Ορίζοντες Μέγαρα – Νέα Πέραμος», νιώθουμε δικαιωμένοι γι’ αυτό που φτιάξαμε μαζί με τον Παναγιώτη Μαργέτη.

  • Γιατί να σας ψηφίσουν οι συμπολίτες μας; Έχετε εκφράσει σε αρθρογραφία σας απόψεις για ένα διαφορετικό παράδειγμα στη διοίκηση, με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς το εννοείτε αυτό, πώς μπορεί να εφαρμοστεί στον Δήμο Μεγαρέων; 
  • Έχω αναπτύξει τις προτάσεις μου στα τοπικά ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό που προσπάθησα να πω αρθρογραφώντας είναι ότι χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση, ένα restart, στα θέματα νοοτροπίας, λειτουργίας των πολιτικών θεσμών (Δήμος) και σχέσεων της διοίκησης με τους πολίτες.

Ήρθε η ώρα νομίζω να αναγεννηθεί η σχέση του πολίτη με την πόλη του. Σε αυτό το πεδίο ευελπιστώ να συμβάλλω τα μέγιστα αν οι συμπολίτες μου δώσουν την ευκαιρία να εκλεγώ. Να χτίσουμε μια υγιή και τίμια σχέση εμπιστοσύνης με τους δημότες. Μια συνεχή και γνήσια επικοινωνία και συνεργασία με την κοινωνία. Όχι δήθεν δημόσιες σχέσεις! Να εγκαταλείψουμε τις μικροπολιτικές συμπεριφορές, την τοξικότητα και τις πελατειακές σχέσεις. Οι πολιτικές καριέρες να δώσουν τη θέση τους στην οργανωμένη προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας.

Προφανώς, οι προτάσεις μου σχετικά με την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι πιστεύω εξίσου σημαντικές, αν και δεν διεκδικώ καμία πρωτοπορία. Προσπάθησα όμως, συμβουλευόμενος ειδικούς (αρχαιολόγους, δημόσιες αρχές), αυτές να έχουν υπόσταση (μελέτες, εγκρίσεις) και να είναι εφαρμόσιμες (χρηματοδοτικά). Ευελπιστώ να μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε βήματα υλοποίησης, δίνοντας νέα πνοή πολιτισμικά και αναπτυξιακά στις πόλεις μας.

Ο συνδυασμός “Ορίζοντες” αποτελείται από μέλη και υποψηφίους από πολύ διαφορετικούς κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους. Πώς συνδιαλέγεστε και συμπορεύεστε στο συνδυασμό αυτόν τόσο διαφορετικοί άνθρωποι;

Πράγματι, οι ορίζοντες είναι ένας πολυσυλλεκτικός συνδυασμός, αδέσμευτος από κομματικά πλαίσια, και αποτελούμενος από συμπολίτες όλων των ηλικιών, όλων των επαγγελμάτων και πολλών επιστημονικών κλάδων. Αυτό το μίγμα ανθρώπων με διαφορετικό κοινωνικό και πολιτικό προφίλ, νομίζω πως είναι η συνταγή της επιτυχίας. Όπως και γενικότερα στη ζωή μας, τίποτα δεν είναι ομοιογενές και ομοιόμορφο, αλλά οι άνθρωποι μέσα στις κοινωνίες συνεργάζονται, αλληλοσυμπληρώνονται, μέσα από θέσεις και αντιθέσεις, και βρίσκουν κοινή συνισταμένη.

Αλλά, επί της ουσίας, αυτά που όλη η τοπική κοινωνία βλέπει ως προβλήματα καθημερινότητας, οι ελλείψεις σε δημόσιους χώρους νοικοκυρεμένους και προσβάσιμους (πλατείες, παιδότοποι, πεζοδρόμια) παραλιακό μέτωπο εγκαταλελειμμένο, ανυπαρξία πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων, ελλιπής καθαριότητα, ελλιπής προληπτική προστασία των δασών, μη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, μη αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η έλλειψη εξωστρέφειας, η έλλειψη προοπτικής για τη νέα γενιά και πολλά άλλα, ε, είναι πιστεύω η κοινή μας βάση να δουλέψουμε. Δεν απαιτείται δα καμιά ιδιαίτερη «ιδεολογική ταύτιση» ή «ταξική συνείδηση…» για να συμπορευτούμε και να δώσουμε λύσεις, βήμα-βήμα, σε όλα αυτά. Έχουμε δε κοινό τόπο μια διακήρυξη αρχών στους Ορίζοντες, που περιληπτικά λέει τα εξής:
«Η πίστη προς τον άνθρωπο, τον πολίτη ως πρόσωπο και ξεχωριστή προσωπικότητα, είναι η βάση κάθε προόδου. Όλοι μας στο νέο συνδυασμό Ορίζοντες Μεγάρων – Νέας Περάμου εργαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο των πόλεων μας. Πιστοί στις αρχές μας, να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα όλων των συμπολιτών χωρίς διακρίσεις, να χαράξουμε πορεία προόδου μαζί με όλους τους πολίτες, με συλλογικές διαδικασίες, δικαιοσύνη στη λήψη των αποφάσεων, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των ζητημάτων του Δήμου μας. Οι διοικήσεις εκλέγονται από το λαό για να τον υπηρετούν πιστά και αταλάντευτα. Με σύνεση, ταπεινότητα, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, ήθος και καθημερινό αγώνα.»

Αν εκλεγείτε, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε ως δημοτικός σύμβουλος;

Έχω την αντίληψη, όπως πολύ καλά γνωρίζετε εσείς κυρία Σταματιάδη μέσα από την συνεργασία μας στη διοίκηση του Π.Σ. «Ο ΘΕΟΓΝΙΣ», ότι η πολιτική διοίκηση είναι μια συλλογική διαδικασία. Δεν θα μπορούσα να πω, ως νέος Δον Κιχώτης, ότι «σας υπόσχομαι να κάνω τα βουνά κάμπους…» κλπ. Δεν είναι της δικής μου αντίληψης αυτό το ύφος. Χορτάσαμε από επίδοξους σωτήρες. Αν μη τι άλλο, οραματίζομαι και προτείνω πολλά και χρήσιμα πιστεύω, πράγματα. Σε όλη μου την πορεία παρέμβασης στα δημόσια πράγματα, είχα βαθιά μέσα μου μια πεποίθηση: ότι μπορούμε μέσα από τους θεσμούς να ορίσουμε τις τύχες μας και να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα.

Όπως αντέγραψα πρόσφατα για την παρακαταθήκη του μεγαλύτερου πολιτικού φιλόσοφου Αριστοτέλη: «Η αυτό-πραγμάτωση του ανθρώπου προϋπέθετε και απαιτούσε τη δυνατότητά του να σκέπτεται και να πράττει ως «πολίτης», δηλαδή ως άτομο που μεριμνά για τις τύχες της πόλης. Προσδιορίζει τον άνθρωπο ως «φήσει πολιτικόν ζώον» (Πολιτικά 1253a) και θεωρεί την πόλη «φύσει πρότερον» του ατόμου, υποδεικνύοντας έτσι όχι μόνο το έμφυτο της ανθρώπινης κοινωνικότητας, αλλά πολύ σημαντικά, και ταυτόχρονα, ότι η πραγμάτωση της ανθρώπινης φύσης προϋποθέτει την συμμετοχή του ατόμου στην «Πολιτεία»  (Πολιτική Κοινωνιολογία, Μ. Σεραφετινίδου) 

Να σκύψουμε λοιπόν στα προβλήματα των ανθρώπων, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα σαν τόπος. Αυτό θα κάνουμε! Και θα τα καταφέρουμε!

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία επικοινωνίας με τους συμπολίτες.

Υ.Γ. ελπίζω κάποια στιγμή να ολοκληρώσω την εργασία μου στην πολιτική κοινωνιολογία και να μου «επιτραπεί», από το συμπαθές συμβούλιο του ΘΕΟΓΝΙΣ, να την παρουσιάσω.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαργαρίτα Ακαμιωτάκη: “Η εντοπιότητα είναι το άλφα και το ωμέγα”

Δ. Γεωργακής: “Χωρίς απαντήσεις για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών η Διοίκηση του Δήμου”

Δ. Μανωλάκου: Να μην αναδασωθούν με ανεμογεννήτριες τα Γεράνεια Όρη