Πολιτική Συνεντεύξεις

Κατερίνα Λουκά-Υποψήφια Πρόεδρος Τ.Ο. ΝΔ Μεγάρων-Ν. Περάμου: “Το γυναικείο φύλο πρέπει να κινητοποιηθεί και να διεκδικήσει θέσεις και αξιώματα”

«Η συσπείρωση και η ενότητα ενός πολιτικού χώρου εξαρτάται από την πρόθεση αλλά και τις πρωτοβουλίες όσων αναλαμβάνουν διοικητικό ρόλο»

 

Οι εσωκομματικές εκλογές για τα τοπικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας διεξάγονται την επόμενη Κυριακή 24 Οκτωβρίου και η υποψήφια Πρόεδρος Τ.Ο. ΝΔ Μεγάρων-Νέας Περάμου Κατερίνα Λουκά (φιλόλογος και δημοτικός σύμβουλος συνδυασμού «Μαζί με όραμα» με επικεφαλής τον Κλεάνθη Βαρελά) μας μίλησε εν μέσω της κομματικής προεκλογικής περιόδου.

Πώς πήρατε την απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα στις εσωκομματικές εκλογές;

Η απόφαση μου για ενεργό συμμετοχή στην κομματική διοίκηση στο επίπεδο της ΔΗΜ.ΤΟ δεν είναι αυθόρμητη και εν θερμώ. Ήταν κάτι που το σκεφτόμουν τα τελευταία δύο χρόνια σταθμίζοντας πολλούς παράγοντες και κυρίως φτιάχνοντας πλάνο δράσης. Η ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μου επιβεβαίωσε την πρόθεση του κόμματος, που υποστηρίζω από τα πρώτα νεανικά μου χρόνια, για ανανέωση και χάραξη μιας νέας πολιτικής. Είναι ελπιδοφόρο ένα κόμμα που έχει ζωή 50 χρόνια περίπου, να ακολουθεί τις εξελίξεις, να εκσυγχρονίζεται και να προωθεί τομές που σπάνε τον παλαιοκομματισμό. Παράλληλα δε προωθεί την ενότητα του κεντροδεξιού χώρου που αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων. Ακριβώς αυτό είναι και το πλαίσιο της δικής μου υποψηφιότητας: ανανέωση, ενότητα, δράση. Οφείλουμε να αναθερμάνουμε τις σχέσεις της Ν.Δ με τη βάση, να αφουγκραστούμε τις αγωνίες και τις επισημάνσεις των φίλων της αλλά και να αναλύσουμε τις κατηγορίες των αντιπάλων της.

«Πρόθεση μου είναι ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία, συλλογική δράση και συσπείρωση»

Ποια είναι η γνώμη σας για τη γυναικεία πολιτική εκπροσώπηση τόσο σε επίπεδο κόμματος όσο και σε επίπεδο τοπικής πολιτικής; Είναι αρκετές οι γυναίκες; Τους δίνονται ευκαιρίες;

Ευχαριστώ για την ερώτηση. Χωρίς ίχνος φεμινιστικής διάθεσης – άλλωστε οι γυναίκες πλέον είμαστε ισότιμες με τους άνδρες– θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα. Η Ν.Δ δίνει ιδιαίτερη βάση στη γυναικεία εκπροσώπηση και επιδιώκει τη συμμετοχή των γυναικείων στελεχών σε όλο το φάσμα του κομματικού και κυβερνητικού πλέον μηχανισμού. Μας δίνονται ευκαιρίες αλλά πρέπει και να τις αξιοποιούμε. Στην επαφή μου με κομματικά στελέχη και οπαδούς τις τελευταίες ημέρες ακούω με μεγάλη χαρά τη φράση “επιτέλους και μια γυναίκα που τόλμησε μια τέτοια υποψηφιότητα”. Και για να μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα η πλειονότητα των υποστηρικτών αυτής της άποψης είναι…. άνδρες. Θα επιμείνω λοιπόν ότι το γυναικείο φύλο πρέπει να κινητοποιηθεί και να διεκδικήσει θέσεις και αξιώματα σε κάθε ευκαιρία που του παρουσιάζεται.

Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται να γίνει για να υπάρχει συσπείρωση στην τοπική της Ν.Δ για να αποφευχθούν ενδεχόμενες πολλές υποψηφιότητες από τον πολιτικό σας χώρο, για να κερδηθεί ο Δήμος; Ήδη έχουν εκδηλώσει πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι ενδιαφέρον από τον πολιτικό χώρο της Ν.Δ για το δήμο Μεγαρέων.

Η συσπείρωση και η ενότητα των στελεχών και μελών ενός πολιτικού χώρου είτε σε τοπικό είτε σε ευρύτερο επίπεδο εξαρτάται από την πρόθεση αλλά και τις πρωτοβουλίες όσων αναλαμβάνουν διοικητικό ρόλο. Θα τονίσω λοιπόν πρωταρχικά την αναγκαιότητα της εξωστρέφειας και την υπενθύμιση ότι όλοι ανήκουμε στον ίδιο πολιτικό χώρο και αγωνιζόμαστε για την ίδια ιδεολογία. Σε αυτό το πνεύμα σκοπεύω να κινηθώ. Σε ο,τι αφορά τις υποψηφιότητες , όπως αναφέρετε για τις δημοτικές εκλογές, θα μου επιτρέψετε να μην ασχοληθούμε στην παρούσα φάση με φήμες και ζυμώσεις. Και κυρίως με κάτι που είναι άκαιρο. Αυτό θα το δούμε σε άλλο χρόνο.

Τι θα λέγατε στους συμπολίτες μας προκειμένου να τους πείσετε να συμμετέχουν στις εκλογές της Τοπικής οργάνωσης και να σας ψηφίσουν;

Μια μεγάλη και σύγχρονη παγίδα είναι η προσπάθεια α-πολιτικοποίησης, ιδιαίτερα των νέων, με το επιχείρημα – καραμέλα “όλοι είναι ίδιοι”. Αν συγκρίνουμε την προηγούμενη διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΎΡΙΖΑ με τη σημερινή της Ν.Δ με όλα τα δεινά που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η σημερινή κυβέρνηση, η απάντηση κατηγορηματικά είναι πως “δεν είναι όλοι ίδιοι”!  Για να μπορέσουμε όμως να κρίνουμε, να συγκρίνουμε ή και να επικρίνουμε οφείλουμε να δηλώνουμε το παρόν σε διαδικασίες δημοκρατικές όπως είναι η εκλογή του Προεδρείου και των μελών της ΔΗΜ.ΤΟ.

Πρόθεση μου είναι ένα μεγάλο άνοιγμα πρώτα στη νεολαία μας και έπειτα σε όλους τους επαγγελματικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας. Με ενδιαφέρει ο παραγωγικός διάλογος που θα καταλήξει σε πορίσματα τα οποία οφείλουμε να μεταφέρουμε στα ανώτερα κλιμάκια δηλαδή στους βουλευτές, υπουργούς και πολιτευτές  της περιοχής μας. Όλοι εμείς που αποτελούμε τη βάση δεν πρέπει να παραμένουμε αδρανείς. Αυτό μεταφράζεται με συμμετοχή των φίλων της Ν.Δ στις εκλογές της 24ης Οκτωβρίου. Έχοντας μακροχρόνια πλέον πείρα στο χώρο της Ν.Δ μέσα από τη συμμετοχή μου στην Τ.Ο αλλά και σε διοικητικές θέσεις ως Νομαρχιακή και Δημοτική σύμβουλος επιδιώκω την εξωστρέφεια,  τη συσπείρωση και κυρίως τη συλλογική δράση. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη μέση ενός αγώνα διεκδικώντας με πνεύμα συναγωνισμού τη θέση της Προέδρου της ΔΗΜ.ΤΟ Μεγάρων- Νέας Περάμου. Το βράδυ όμως της 24ης Οκτωβρίου όταν κλείσουν οι κάλπες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, θα είμαι και πάλι ένα μέλος μιας μεγάλης παράταξης στην οποία ιδεολογικά τάχθηκα και για την οποία μάχομαι από τα 18 μου χρόνια…

Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση μας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στην Νέα Πέραμο

Aleka Stamatiadi

Κλεάνθης Βαρελάς: “Ο μαζικός αγώνας αποδίδει καρπούς”

“Θολά νερά” στην πολιτική αντιπαράθεση