Πολιτική Σημαντικότερα Συνεντεύξεις

Κατερίνα Καστάνη-Πούλου: «Ο κόσμος θα εκτιμήσει το ηθικό μας πλεονέκτημα και την σοβαρή μας προσπάθεια»

 

 

Η Κατερίνα Καστάνη-Πούλου είναι Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ, στην οποία θήτευσε και ως Αντιπρόεδρος, και μας μίλησε για τις δυσκολίες του να είσαι αιρετός σήμερα στο Δήμο Μεγαρέων, όπως και γιατί εκτιμά ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν τις σοβαρές προσπάθειες του συνδυασμού του Γρηγόρη Σταμούλη, με αποτέλεσμα στην τοπική κοινωνία.

Ολοκληρώνεται μία θητεία και με τις εκλογές που έρχονται ξεκινά ενδεχομένως μια νέα σας θητεία στα δημοτικά δρώμενα. Τι αποκομίσατε από αυτήν τη θητεία;

Η αλήθεια είναι ότι μου είχε ζητηθεί αρκετές φορές και σε μικρότερη ηλικία να ασχοληθώ με τα κοινά της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά τελικά θεωρώ ότι η επιμονή του τωρινού Δημάρχου Γρηγόρη Σταμούλη και η παρότρυνση των οικείων προσώπων μου το 2014 ήταν καταλυτικές και αποτελεσματικές όσον αφορά την εκλογή μου και τελικά την συμμετοχή μου στα κοινά ως αντιπρόεδρος και τώρα πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ.

Ήταν για μένα κάτι μη αναμενόμενο, το γεγονός ότι έπρεπε να εργαστώ τόσο σκληρά θεωρώ, στην ΔΗΚΕΔΗΜΕ, καθώς είναι ένας φορέας που έχει πάρα πολλές αρμοδιότητες (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, δημοτικές βιβλιοθήκες, ωδεία, ΚΔΑΠ, κ.ά.) και ένας φορέας που είχε ανάγκη την εξυγίανση πάνω από όλα των οικονομικών του, αλλά και την αναβάθμιση των δομών του και την ίδρυση νέων, όπως, ενδεικτικά θα πω, «Μεγάρων γη», «Μεγάρων γη» στο Σύνταγμα, ΚΔΑΠ, εκπαιδευτικά προγράμματα στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες με συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών… Η μεγάλη και αγχωτική πολλές φορές προσπάθεια του Προέδρου Σπύρου Κορώση και η δική μου αίσθηση του καθήκοντος-αν και άμμισθη- δεν μου επέτρεπαν να μη συνδράμω καταλυτικά στο μεγάλο αυτό έργο που λέγεται αναβάθμιση της ΔΗΚΕΔΗΜΕ σε όλες τις πτυχές και εκφάνσεις.

Βεβαίως δεν θα παραβλέψω την άμεση και τακτική χρηματοδότηση της ΔΗΚΕΔΗΜΕ από το Δήμο Μεγαρέων με την καθοριστική συμβολή του Δημάρχου Γρηγόρη Σταμούλη που σε συνδυασμό με τα προγράμματα ΕΣΠΑ, καταφέραμε να φέρουμε τη ΔΗΚΕΔΗΜΕ σ’ ένα καθεστώς οικονομικής υγείας και σταθερότητας τόσο για τους υπαλλήλους της, παλιούς και νέους (ΚΔΑΠ), όσο και για τον ίδιο τον οργανισμό που βρισκόταν στο χείλος της χρεωκοπίας!

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι δυσκολίες ενός αιρετού στο Δήμο Μεγαρέων;

Βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι αιρετοί, όχι μόνο στα Μέγαρα, αλλά γενικώς στην τοπική αυτοδιοίκηση, αντιμετωπίζουν καθημερινές δυσκολίες καθώς έρχονται σε συχνή επαφή με την τοπική κοινωνία. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μας λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζει η χώρα μας έκαναν τους φίλους συνδημότες μας να ζητούν εργασία, κάτι που πραγματικά σαφώς είναι πολύ δύσκολο.

Ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει εύκολα προσλήψεις, μόνο κοινωφελή εργασία μέσω ΟΑΕΔ και η προσφορά μας σε αυτό το επίπεδο γινόταν δύσκολη και εγώ μπορώ να πω το έφερνα βαρέως, καθώς αντιλαμβανόμουν την ειλικρινή ανάγκη τους.

Επίσης, η κριτική πολλές φορές ήταν σφοδρή. Η σκληρή δουλειά που γινόταν από μας δεν επέτρεπε πολλές φορές την ενημέρωση και επικοινωνία του έργου, καθώς εμένα προσωπικά με απορροφούσε και με απορροφά η ΔΗΚΕΔΗΜΕ στο 90% της καθημερινότητάς μου, με τρανταχτή απόδειξη να μη βρίσκω χρόνο να πω δυο λόγια στη συνέντευξη που μου έχει ζητηθεί…

Θεωρώ όμως ότι ο κόσμος στην κρίσιμη στιγμή των εκλογών θα εκτιμήσει το ηθικό μας πλεονέκτημα και την σοβαρή μας προσπάθεια που τελικά είχε και έχει σημαντικό αποτέλεσμα.

Λεφτά δεν υπήρχαν, τώρα όμως η ΔΗΚΕΔΗΜΕ αλλά και ο Δήμος Μεγαρέων συμμάζεψαν τα οικονομικά, παράγουν έργο και είμαστε έτοιμοι, κι εγώ προσωπικά, για τη συνέπεια και το επόμενο βήμα, με Δήμαρχο τον Γρηγόρη Σταμούλη.

Ως Αντιπρόεδρος και στη συνέχεια ως Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σημαντικό σας έργο;

Το σημαντικότερο έργο θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι ο θεσμός των ΚΔΑΠ καθώς απασχολεί 500 και πλέον παιδιά ετησίως με δημιουργικές δραστηριότητες τα απογεύματα αλλά και 45-50 νέους εργαζομένους-εκπαιδευτικούς.

Δεν θα πρέπει να αμελήσουμε τη «Μεγάρων γη» στο Σύνταγμα, όπου ομολογουμένως ήταν η σημαντικότερη προσπάθεια εξωστρέφειας του Δήμου μας αλλά οικονομικής τόνωσης των παραγωγών της περιοχής μας και όχι μόνο, καθώς δεν προβλήθηκαν μόνο τα τοπικά μας προϊόντα αλλά και ο πλούσιος παραδοσιακός μας πολιτισμός, τα ήθη, τα έθιμα μας και οι ομορφιές της περιοχής μας. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέψουμε τη «Μεγάρων γη» στο άλσος Θεόγνιδος, που από μια τοπική έκθεση, εξελίχθηκε σε ένα φεστιβάλ που έχει φιλοξενήσει ονόματα τραγουδιστών, όπως ο Κώστας Μαραβέγιας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, και άλλοι, και πλήθος θεατρικών παραστάσεων.

Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Μεγάρων και Νέας Περάμου αναβαθμίστηκαν με εκπαιδευτικά προγράμματα από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς, την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, όπου συμμετείχαν πάνω από 700 παιδιά του Δήμου μας και είναι σε εξέλιξη. Ιδρύθηκε η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης και στηρίχθηκε η Λέσχη Ανάγνωσης. Με τη συνδρομή μας αναβαθμίστηκαν όλες οι δομές, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ωδεία Μεγάρων και Νέας Περάμου, η χορωδία, το δημοτικό θέατρο, το χριστουγεννιάτικο χωριό με το παγοδρόμιο για όλα τα παιδιά.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθώ και στον 1ο αμιγώς Βρεφικό Σταθμό που λειτούργησε φέτος και φιλοξενεί ήδη 24 βρέφη καθώς ήταν επιτακτική, κοινωνική ανάγκη η φιλοξενία τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανησυχία για το ρήγμα στις Αλκυονίδες

Ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον Γιάννη Μαρινάκη (βίντεο)

Σταμάτης Λάμψας, Ιατρική Αθηνών: «Χρειάζεται πρόγραμμα και πίστη από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή»

Aleka Stamatiadi