Δημοτικό Συμβούλιο Σημαντικότερα

Κατά του καλωδίου προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας

 

 

Πρωτοβουλία αντιπολίτευσης με εισήγηση Γ. Πομώνη

Προβληματισμός από την Διοίκηση του Δήμου για το αν πρέπει να προσφύγει ο Δήμος νομικά κατά του καλωδίου

Γρ. Σταμούλης: «Προσφυγή ή αντισταθμιστικά;

Θα ήθελα κάποιον να αιτιολογήσει τις βλάβες που προκαλεί στο περιβάλλον και στην υγεία και μετά να το συζητήσουμε…»

 

 

 

 

Και εν μέσω Αυγούστου, μακρά και πολύωρη η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων με θέμα την προσφυγή του Δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου.

Την πρωτοβουλία είχε η αντιπολίτευση και την εισήγηση ο Γιάννης Πομώνης για το θέμα που ξεκίνησε από ζητήματα «αδιαφάνειας» και προχώρησε σε διαπραγματεύσεις και προβληματισμούς που έθεσε η Δημοτική Αρχή για «αντισταθμιστικά ή προσφυγή».

Οι αντιπαραθέσεις και οι χαρακτηρισμοί δεν έλειψαν και σε αυτή τη συνεδρίαση όπου η αντιπολίτευση απέδωσε επιρροές από «Μακιαβέλλι», «Κιμ Γιογκ Ουν» και «Πούτιν» στο Γρηγόρη Σταμούλη.

 

Τι είναι τελικά «Δημοκρατία»;

Φιλοσοφικής φύσεως… αναζήτηση, η προ ημερησίας συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων, με αφορμή την παρέμβαση της αντιπολίτευσης στην τηλεδιάσκεψη της Οικονομικής Επιτροπής πριν δύο εβδομάδες. Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης ήθελαν να τεθεί και να αποφασιστεί ο ορισμός νομικού συμβούλου για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του καλωδίου υπερυψηλής τάσης. Όμως ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής δε δέχθηκε την παρέμβασή τους με αποτέλεσμα σωρεία ανακοινώσεων και χαρακτηρισμών που συνεχίστηκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στην τελευταία συνεδρίαση, οπότε και τελικά εισηγήθηκε η αντιπολίτευση και αποφασίστηκε να προσφύγει ο Δήμος Μεγαρέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του καλωδίου.

«Υπάρχουν δύο λέξεις δημοκράτης και δημοκρατία, είπε ο Γρηγόρης Σταμούλης και κατά το δοκούν ερμηνεύεται… Ο «δημοκράτης» δεν είναι αυτός που δηλώνει δημοκράτης. Δημοκράτης φαίνεται από τις ιδέες, από τις πράξεις, από τις ενέργειες και από τις δράσεις του. Δημοκρατία σημαίνει ένα σύστημα που έχει και νόμους και κανόνες και απαιτεί από όλους σεβασμό στα θεσμικά και δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα. Διαφορετικά αν ενεργείς κατά το δοκούν δεν νομίζω ότι αυτό περιποιεί τιμή για κάποιον που θέλει να λέγεται δημοκράτης.

Ένα από τα όργανα αυτά είναι και η οικονομική επιτροπή, ανέφερε ο Δήμαρχος Μεγαρέων. Γίναμε μάρτυρες ενός θλιβερού γεγονότος, που δεν περιποιεί τιμή για τους πρωταγωνιστές. Σε συνεδρίαση και ενώ είχε ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη, έρχονται οι επικεφαλής των συνδυασμών να μπουν στο γραφείο του δημάρχου. Ήθελαν ενώ είχε αρχίσει η συνεδρίαση, και ποιος τους εμπόδιζε να βάλουν θέμα αφού έχουν εκπροσώπους ποιος τους εμπόδιζε να πάρουν ένα τέταρτο νωρίτερα, αλλά περίμεναν να ξεκινήσει η συνεδρίαση για να μπουν και λογικό είναι σε τηλεδιάσκεψη να μην μπορώ να τους δω. Θα μπορούσαν να είναι στην τηλεδιάσκεψη, έχουν εκπροσώπους. Επέβαλαν μη όντας μέλη της οικονομικής επιτροπής να βάλουν έκτακτο θέμα… Είναι δυνατόν επικεφαλής παρατάξεων να μην ξέρουν ότι δεν μπορούν να βάλουν έκτακτο την ώρα που έχει ξεκινήσει οικονομική επιτροπή; Δεν υπήρχε διάθεση να βάλουν το θέμα με δημοκρατικό τρόπο αλλά ήθελαν να δημιουργήσουν θέμα».

 

 

Γιώργος Μπερδελής: «Παραπληροφόρηση και γκαιμπελίστικη τακτική»

 

Ο Γιώργος Μπερδελής ανέφερε ότι «Ειλικρινά και να θες να ξεχάσεις κάποια πράγματα να προχωρήσεις, ο Δήμαρχος δε σε αφήνει. Έχετε εκπαιδευτεί να κάνετε το μαύρο άσπρο, έχετε εκπαιδευτεί στην παραπληροφόρηση, με αυτά τα γκαιμπελίστικα.

Θα αποδειχθεί στο τέλος γιατί τα κάνετε αυτά. Δίνω το λόγο της αντρικής μου τιμής ότι κανείς δεν πλησίασε την πόρτα του δημάρχου, δεν αρθρώσαμε κουβέντα. Ο κ. Βαρελάς ευγενέστατα ζήτησε από την υπάλληλο να δούμε το δήμαρχο για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Η υπάλληλος είπε «ελάτε μαζί μου γιατί είναι σε τηλεδιάσκεψη».

 

«Κάνετε παραπληροφόρηση και έχετε γκαιμπελίστικη τακτική. Δεν έχω δώσει ως άνθρωπος ποτέ δικαίωμα να με πει κανείς τραμπούκο και αγενή. Βγάλατε δελτίο ότι δεν μπορούσε κανείς εκ των 4 να βάλει το θέμα. Μα είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο και την απόφαση τη γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας.

Έχετε πουλήσει το θέμα του αγωγού. Τι κάνατε στη συνάντηση με τον ΑΔΜΗΕ;

Κάποιοι έχουμε υπηρετήσει το δημοκρατικό πολίτευμα, κατέληξε ο Γιώργος Μπερδελής. Είστε ο μοναδικός άνθρωπος που δεν ξέρουμε τι πιστεύετε πολιτικά. Φοράτε στολή τώρα;».

Απαντώντας ο Γρηγόρης Σταμούλης, είπε ότι «Επειδή δηλώνει κάποιος δημοκράτης ψηφίζει το χ προοδευτικό κόμμα; Είναι προοδευτικός; Είμαι γνωστός στην κοινωνία και δε χρειάζομαι ούτε ταμπέλες ούτε να επωφεληθώ από το οτιδήποτε».

Παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Κουμπέτσος ανέφερε «Λες και προσπαθούσε να καλύψει κάτι ο κ. Δήμαρχος… Αν τον έθιγα προσωπικά έτσι δεν θα έκανε. Δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε αυτό το θέμα τόσες μέρες. Έχουμε τόσα σοβαρά θέματα. Ζητήσαμε το λόγο θα μπορούσε να μας πει ότι θα το δούμε μια άλλη μέρα. Αλλά αντ’ αυτού, κλείδωσε την πόρτα».

 

Κλ. Βαρελάς: «Όλα έγιναν για να εκθέσετε τους επικεφαλής και να καλύψετε τη συμπεριφορά σας»

 

Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε στην οικονομική επιτροπή, ο Κλεάνθης Βαρελάς περιέγραψε ότι «Δεχθήκαμε επίθεση με εκφράσεις που δεν έχουμε ακούσει ούτε στα καταγώγια. Είμαστε άνθρωποι οικογενειάρχες. Ό, τι γράφεται σε αυτό το δελτίο που λέτε για «τραμπουκισμούς», δε σας εκφράζει. Το γραφείο τύπου και δημοσίων σχέσεων του Δήμου Μεγαρέων που το έγραψε, το έγραψε με λάθος πληροφόρηση, πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη και να απαλλάξετε από τα καθήκοντα του αυτόν τον άνθρωπο του γραφείου δημοσίων σχέσεων που γράφει ψεύδη.

Στο δελτίο τύπου εσκεμμένα βάλατε τους τρεις επικεφαλής και επίτηδες αφήσατε τον κ. Μακρυγιάννη απέξω για να μπορείτε να πείτε ότι δεν είχαμε δικαίωμα.

 

Όλα έγιναν για να εκθέσετε τους επικεφαλής και να καλύψετε τη συμπεριφορά σας, που είναι συμπεριφορά σουλτάνου. Εδώ είναι σπίτι όλων των Μεγαριτών, δεν είναι το σπίτι σας για να μας διώξετε».

Στη συνέχεια, προ ημερησίας διάταξης, ο Κλεάνθης Βαρελάς έκανε ερώτηση για τη λειτουργία του ασθενοφόρου στο Δήμο Μεγαρέων, τονίζοντας ότι «Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προνοσοκομειακή φροντίδα ώστε όλοι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια ακόμα και όταν δεν εφημερεύει το κέντρο υγείας Μεγάρων».

 

Αγ. Μακρυγιάννης: «Θα έπρεπε να ήμασταν ενωμένοι»

 

Ο Άγγελος Μακρυγιάννης τόνισε ότι «Είμαστε εδώ τόση ώρα και δείχνουμε μια εικόνα που δεν ταιριάζει σε αυτό που έχουμε ως όραμα για το δήμο. Θα θέλαμε μια διοίκηση την οποία δείξαμε στο μεγάλο πρόβλημα του χοτ σποτ, πως ενωμένοι καταφέραμε κόντρα σε αυτό που ήθελε η κεντρική διοίκηση. Ένα απλό πράγμα που θα μπορούσε να λυθεί σε λίγα λεπτά είτε δεχόμενη το έκτακτο είτε με την υπόσχεση για επόμενη οικονομική επιτροπή.

 

Είμαστε παγκοσμίως η μοναδική πόλη που οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου είναι στα όρια της και δεν απολαμβάνει αυτό το αγαθό ως φόρο τιμής που αυτοί οι άνθρωποι ζουν δίπλα από αυτές τις βόμβες».

 

 

«Πού είναι η δημοκρατία όταν δεν συμμετέχει η λαϊκή συσπείρωση ούτε στην οικονομική επιτροπή ούτε στην συνάντηση με τον ΑΔΜΗΕ για το καλώδιο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Χοροζάνης. Ζητήσαμε ειδικό συμβούλιο να συγκρουστούμε με τη γενικότερη πολιτική για την Κινέτα, αλλιώς τα προβλήματα θα λυθούν σε είκοσι, τριάντα χρόνια, και της Νέας Περάμου και τις πλημμύρες στα Μέγαρα. Οι πλημμυροπαθείς έχουν στείλει επιστολή στο δήμο σε αυτήν την επιστολή θα πρέπει να απαντήσει αναλυτικά ο δήμος».

 

 

Παραιτήσεις από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μεγαρέων

 

 

Την παραίτησή τους δήλωσαν από την Οικονομική Επιτροπή οι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης Γιώργος Στρατούρης και Μελέτης Λέλης.

Ο Γιώργος Στρατούρης ανέφερε ότι «Λαμβάνοντας τα όσα είπε και ο κ. Δήμαρχος υπόψιν μου, να πω ότι αποτελώ μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μεγαρέων το οποίο είναι ένα κορυφαίο όργανο στο οποίο ο “Κλεισθένης” έδωσε τη δυνατότητα στους Δήμους να έχουν την πλειοψηφία η Διοίκηση, που δεν την έχουν στα Δημοτικά Συμβούλια, κι έτσι να μπορεί να περνάει τις αποφάσεις τις οποίες χρειάζεται να πάρει κάθε φορά. Ο σεβασμός λοιπόν έγκειται πολλές φορές, όταν τον ζητάς να τον αποδεικνύεις κιόλας απέναντι στις παρατάξεις και απέναντι στους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους, όπως είπε και ο κ. Δήμαρχος, οι οποίοι δεν είναι διορισμένοι είναι εκλεγμένοι και κάνουν τη δουλειά που τους έχουν βάλει να κάνουν. Σε αυτό λοιπόν, όπως προβλέπει το όργανο, η νομοθεσία, από τα χρόνια που ήταν Νομαρχιακή Επιτροπή, στέλνονταν προσκλήσεις στους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους τρεις ημέρες πριν, και στη συνέχεια δίνονταν οι εισηγήσεις προκειμένου στις ημέρες αυτές να μπορούν οι Σύμβουλοι να επισκεφτούν τις υπηρεσίες, να ρωτήσουν, να ενημερωθούν σωστά και να ψηφίσουν σωστά, να μπορέσουν δηλαδή να κάνουν τη δουλειά τους, αυτή που έχουν οριστεί να κάνουν από τον κόσμο. Έτσι γινόταν κι έτσι μπορούσαμε να πιστοποιήσουμε ότι η ψήφος είχε αξία σε πρώτο χρόνο και δεύτερον οι διαδικασίες αυτές είχαν μια διαφάνεια. Επί το πλείστον τον τελευταίο καιρό, ως Πρόεδρος της Επιτροπής, ο Δήμαρχος οι προσκλήσεις έρχονται την Παρασκευή, οι εισηγήσεις το μεσημέρι και τη Δευτέρα στις 10 η ώρα κάνει Συμβούλιο της Οικονομικής Επιτροπής. Έτσι, κανένα μέλος της Αντιπολίτευσης δεν έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί τις υπηρεσίες, να ενημερωθεί σωστά και να μπορεί να πάει να ψηφίσει. Γιατί το κάνει αυτό; Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί δε θέλει τη διαφάνεια. Δε θέλει τη διαφάνεια γιατί η Οικονομική Επιτροπή απεργάζεται θέματα που σχετίζονται με εργολάβους, με πληρωμές και με όλα αυτά που ηχούν στην κοινωνία μας κάθε φορά και οδηγούν τον κόσμο να κάνει διάφορες σκέψεις. Εγώ λοιπόν επειδή δεν μπορώ να μετέχω και να ψηφίζω ούτε μόνο αρνητικά, γιατί μπορεί να χρειάζεται ένας άνθρωπος και να δικαιούται να πάρει τα λεφτά του, αλλά και ούτε μπορώ να ψηφίζω τυφλά, σήμερα και λαμβάνοντας υπόψη τη Νέα Πέραμο η οποία βράζει, η Νέα Πέραμος που της έχουν καταργήσει ακόμα και το λεωφορειάκι στους ηλικιωμένους, δεν έχουν τη δυνατότητα να γράψουν φάρμακα, παίρνουν ταξί, έχουν προβλήματα για τα οποία δε μιλάει κανείς. Εγώ λοιπόν, σε αυτό το όργανο και με αυτές τις διαδικασίες και για λόγους συμπαράστασης και διαμαρτυρίας για τη Νέα Πέραμο παραιτούμαι της Οικονομικής Επιτροπής και αιτούμαι και παρακαλώ τον Πρόεδρο να κινήσει τις διαδικασίες αντικατάστασής μου. Δεν μπορώ να μετέχω σε ένα όργανο που λειτουργεί στο σκοτάδι, λειτουργεί υπόγεια, λειτουργεί χωρίς να δίνει τη δυνατότητα στους Δημοτικούς Συμβούλους να ελέγχουν όλα αυτά τα οποία έχουν το δικαίωμα να ελέγξουν και να απευθυνθούν στον κόσμο για το αν όλα είναι ή δεν είναι νόμιμα».

 

 

«Mάλλον άλλοι είναι οι λόγοι της παραίτησής σας και προσπαθείτε να βρείτε ένα τρόπο να ξεφύγετε και κυρίως να αποφύγετε τις ευθύνες, απάντησε ο Γρ. Σταμούλης. Η Οικονομική Επιτροπή λειτουργεί σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος. Οι προσκλήσεις βγαίνουν κι έρχονται όπως προβλέπει ο νόμος, το ίδιο και οι εισηγήσεις πάνε όπως προβλέπει ο νόμος. Εάν εσείς δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε και δεν μπορείτε να συμμετέχετε είναι άλλο θέμα. Εάν έχετε κάτι συγκεκριμένο μπορείτε να το καταγγείλετε κι εγγράφως κι εγώ θα το προωθήσω στις αρμόδιες υπηρεσίες να το ελέγξουν. Να καταγγείλετε εγγράφω, ότι έγινε κάποια παρανομία και όσον αφορά τις προσκλήσεις και σε οποιοδήποτε άλλο θέμα. Ουαί και αλίμονο να λέτε τώρα ότι η Οικονομική Επιτροπή λειτουργεί εν κρυπτώ και παραβύστω. Η Οικονομική Επιτροπή που έχει μέλη της Αντιπολίτευσης, προσκαλείται με τον νόμιμο τρόπο, είναι αδιανόητο να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα. Εάν έχετε οτιδήποτε να το καταγγείλετε εγγράφως. Πείτε μου πότε σας ήρθε παρανόμως πρόσκληση, χωρίς να έχετε τον προβλεπόμενο χρόνο; Και δε φαντάζομαι να αναφερθείτε σε κάποια έκτακτη πρόσκληση, που και αυτό είναι μέσα στα προβλεπόμενα. Καταγγείλτε εγγράφως. Τα υπόλοιπα είναι για εντυπωσιασμό».

 

Στη συνέχεια την παραίτησή από την Οικονομική Επιτροπή του ανακοίνωσε και ο Μελέτης Λέλης: «Με πρόλαβε ο κ. Στρατούρης για τον ίδιο λόγο είχα ενημερώσει κι εγώ τον κ. Βαρελά ότι θα υποβάλλω την παραίτησή μου από την Οικονομική Επιτροπή διότι δεν υπάρχει ο χρόνος, δηλαδή ο ενδιάμεσος χρόνος από την πρόσκληση μέχρι τη συνεδρίαση, να υπάρχει η ανάλογη ενημέρωση από τις Υπηρεσίες. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω από ότι είπε ο κ. Στρατούρης».

 

 

Ο Γιάννης Πομώνης, απευθυνόμενος στον Γρ. Σταμούλη είπε ότι «Ο Μακιαβελισμός σας έχει σταμπάρει ιδεολογικά και πολιτικά, ότι τα μέσα αγιάζουν το σκοπό το βλέπουμε καθημερινά. Όπως βλέπουμε ότι έχετε την ανακρίβεια και το ψέμα. Έχετε εύκολα την υπόσχεση να ψηφίζετε “ναι” στο δημοτικό συμβούλιο και στην οικονομική επιτροπή «όχι». Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε για το «όχι» σας και δεν εισάγετε το θέμα στην οικονομική επιτροπή. Τους κατηγορείτε ότι υπάρχει το άβατο του δημάρχου. Σας ήρθε το ενημερωτικό σημείωμα στις 16 Ιουλίου για το τι πρέπει να κάνετε. Γιατί δεν το έχετε βάλει στην οικονομική επιτροπή;».

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο «όχι» του δημοτικού συμβουλίου απέναντι στη διέλευση του καλωδίου υπερυψηλής τάσης, στο έγγραφο για νομική προσφυγή που δόθηκε σχετικά στο Δήμαρχο, τον οποίο κατηγόρησε για «ολιγαρχία», λέγοντας ότι «Έχετε ξεπεράσει και τον Πούτιν που κάνει ό, τι γουστάρει. Δείξτε δημοκρατική συνείδηση. Έλεος. Υποχρέωσή σας είναι να εφαρμόζετε τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου».

Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι είναι «βαριές κουβέντες που δεν αποδεικνύονται».

 

Παίρνοντας το λόγο ο Σπύρος Νικολάου επεσήμανε ότι «Το επίπεδο του δημοτικού συμβουλίου εξαρτάται από τον Δήμαρχο… Θέμα του αστυνομικού τμήματος το κάνατε προσωπικό δικό μου, ενώ δεν βρέθηκα καν στην επιτροπή ποιότητας ζωής. Θέμα στην οικονομική επιτροπή, θέμα επείγον γιατί ήρθε έγγραφο στις 7 Ιουλίου και η νομική υπηρεσία εσωτερικά έλαβε γνώση μετά από ένα μήνα;».

 

 

Δ. Γεωργακής: «Ζητήματα αδιαφάνειας και λογοδοσίας της Διοίκησης του Δήμου»

 

Θέματα αδιαφάνειας και λογοδοσίας της διοίκησης του Δήμου έθεσε προ ημερησίας ο Δημήτρης Γεωργακής. Απευθύνθηκε στην διοίκηση, λέγοντας ότι: «Περάσατε τεχνηέντως την παράταση εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜ, ενώ δεν υπήρχε λόγος συνέχισης λειτουργίας της δημοτικής επιχείρησης. Οφείλετε να φέρετε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και είναι ανήθικο αν δεν το κάνετε.  Να φέρετε την παράταση της εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜ στο δημοτικό συμβούλιο για ένα θέμα που σέρνεται από το 2010.

Έχουμε να δούμε λογοδοσία από το 2018 στα νομικά πρόσωπα. Έχουμε τρία νομικά πρόσωπα, τη ΔΗΚΕΔΗΜΕ, τον «Ηρόδωρο» και τη ΔΕΜ, όπου δεν ξέρουμε τι γίνεται. Αυτά είναι εν κρυπτώ. Έχει έρθει κανένας ισολογισμός για τη ΔΗΚΕΔΗΜΕ; Έχουμε δει οικονομικές καταστάσεις του «Ηροδώρου»; Όχι, περιμένω να φέρετε τα θέματα με διαδικασίες διαφάνειας και λογοδοσίας».

«Αυτά που λέτε σας τα επιστρέφω» απάντησε ο Γρ. Σταμούλης. «Θα λαμβάνετε γνώση όσων προβλέπεται, όχι όσων θέλετε».

 

Απαντώντας στην αντιπολίτευση, ο Αντιδήμαρχος Ιερόθεος Πολυχρόνης ανέφερε ότι «Δεν τιμά κι εσάς αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης. Ήταν μια άτυχη στιγμή(σ.σ. η παρέμβαση της αντιπολίτευσης στην οικονομική επιτροπή). Εγώ προσωπικά χωρίς να θέλω να πάρω θέση και να πυροδοτήσω νέα κόντρα, το εξέλαβα βλέποντας την ώρα που γίνεται η τηλεδιάσκεψη 4 ανθρώπους να αρχίσουν να φωνάζουν, εμένα με αναστάτωσε…»

Στη συνέχεια, ο Ιερ. Πολυχρόνης έκανε ερώτημα προς την αντιπολίτευση και τον Δ. Γεωργακή λέγοντας «Είστε ο ίδιος που είχατε έξι τιμολόγια με συναλλαγή με τον Δήμο και το ελεγκτικό συνέδριο καταλόγιζε μη συνάφεια στο αντικείμενο».

Ο Δ. Γεωργακής αντέδρασε λέγοντας ότι «Είναι ντροπή. Δεν υπάρχει συνάφεια με το αντικείμενο μου να κάνω προγράμματα του ΕΣΠΑ; Καταλαβαίνετε ότι αυτή είναι η απόλυτη κατρακύλα, να επικαλείστε την προσφορά μου στο δήμο ως ιδιώτης επαγγελματίας πριν δέκα χρόνια και εσείς σήμερα κάνετε απευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ.

Είναι καθ’ όλα νόμιμες συναλλαγές και όσον αφορά τη συναλλαγή που λέτε ότι έκανα με το visit megara προκαλώ τον τότε πρόεδρο της ΔΗΚΕΔΗΜΕ Σπύρο Κορώση να απαντήσει αν υπήρξε συναλλαγή. Ήταν οικειοθελώς προσφορά ενώ κάνατε αντιγραφή και αφήσατε να χαθεί το όνομα προ τριμήνου τώρα το αλλάξατε σε «πάμε Μέγαρα» και υλοποιείτε έργο άλλων…

Πού είναι οι οικονομικές καταστάσεις των νομικών προσώπων; Αυτή είναι η αδιαφάνεια».

Απαντώντας ο Σπύρος Κορώσης, ως πρώην Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ, ανέφερε ότι «Δεν υπήρχε καμία συναλλαγή με τον κ. Γεωργακή. Ο κ. Πολυχρόνης μπερδεύτηκε. Οικονομικά, στη ΔΗΚΕΔΗΜΕ δεν υπήρχε καμία οικονομική συναλλαγή με τον κ. Γεωργακή».

 

 

Ιερ. Πολυχρόνης: «Δεν υφίσταται πρόβλημα στην δημόσια υγεία από το καλώδιο.

Τα υπόλοιπα είναι μικροπολιτικά παιχνίδια»

 

 

Στην τοποθέτησή του για την προσφυγή που εισηγήθηκε η αντιπολίτευση, κατά της διέλευσης του καλωδίου υπερυψηλής τάσης, ο Ιερόθεος Πολυχρόνης ανέφερε: «Επειδή δεν είμαι υπάλληλος κανενός, έχω αυθύπαρκτη και αυτόνομη παρούσα εδώ, δεν μου έρχεται κάποιο μέιλ να αλλάξω αυτά που λέω… Να πάμε σε προσφυγή αλλά να θέσουμε μεταξύ μας κάποιους προβληματισμούς. Με άγγιξε το πρωτοσέλιδο ότι είμαστε πάλι «φτωχοί συγγενείς και στην Νέα Πέραμο», ότι απουσιάζουν τα Μέγαρα από το σχεδιασμό για παροχή φυσικού αερίου…

Όλα κρίνονται σε βάθος χρόνου, συνέχισε ο Ιερόθεος Πολυχρόνης, το πώς υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της κοινωνίας και των συνδημοτών μας. Δεν έχασε η πόλη μας, ο δήμος μας με τη λάθος προσέγγιση σε ένα ζήτημα; (εννοώντας τη διέλευση του φυσικού αερίου). Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου για άλλη μια φορά χάσαμε το τρένο με μεγάλη άρνηση. Αν θα πετύχουμε κάτι θα το πετύχουμε όλοι μαζί. Ξεκαθαρίζουμε όπως είπε ο δήμαρχος να προχωρήσουμε. Είναι καθαρά μικροπολιτικό παιχνίδι με κέρδος επί της ουσίας μηδέν. Είμαστε στο σημείο όπου ξεκαθαρίσαμε και την ψήφο μας αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε τι θέλουμε να κερδίσουμε από κάθε κατάσταση.

Σοβαρή εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία για τη δημόσια υγεία δεν έχουμε(για τις επιπτώσεις του καλωδίου υπερυψηλής τάσης).

Ποιο είναι το μεγαλύτερο κακό που θα μπορούσε να γίνει είναι το Βουρκάρι. Αφού προστατεύεται από προεδρικό διάταγμα γιατί το υπουργείο κωφεύει; Είναι εμπεριστατωμένο ότι κάνει ζημιά εκεί;

Βλέπουμε ότι δεν υφίσταται πρόβλημα στην δημόσια υγεία. Ή θέλουμε να δούμε πρωτοσέλιδα με «φτωχοί συγγενείς και ξανά Όχι» και γύρω γύρω μεταξύ μας;

 

Ας προβληματιστούμε για το πώς πρέπει να χειριζόμαστε τέτοια υποθέσεις για το καλό της περιοχής μας».

 

 

Γ. Πομώνης: «Με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας διεκδικούμε την αλλαγή όδευσης και προσαιγιάλωσης του καλωδίου»

 

Στην εισήγησή του για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος για διέλευση του καλωδίου υπερυψηλής τάσης, ο Γιάννης Πομώνης ανέφερε ότι «Ο κ. Δήμαρχος προσεγγίζει αλλιώς το θέμα και έχει πάρει δεσμεύσεις για αντισταθμιστικά. Θα μπορούσε να παραπέμψει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, και θα μπορούσε να είναι της διοίκησης ως κρίσιμο θέμα. Η οικονομική επιτροπή θα έπρεπε να μεταβιβάσει το θέμα στο συμβούλιο. Σήμερα ως αντιπολίτευση είμαστε αναγκασμένοι και να ζητήσουμε από το δημοτικό συμβούλιο να ψηφίσει. Προτείνω να αποφασίσουμε την προσβολή με αίτηση ακύρωσης την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Αυτή η αίτηση δεν είναι απόλυτα δεσμευτική αλλά είναι αναγκαία προκειμένου να διεκδικήσουμε την αλλαγή της όδευσης του καλωδίου υπερυψηλής τάσης».

Ο Γ. Πομώνης ανέφερε ότι έχει έρθει ήδη σε επαφή με νομικό παρ’ Αρείω Πάγω που έχει ήδη διερευνήσει την υπόθεση.

 

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ

Γρ. Σταμούλης: «Τι κερδίζουμε; Nα χάσουμε τα πάντα για να πούμε ότι κάναμε προσφυγή; Θα ήθελα κάποιον να αιτιολογήσει τις βλάβες που προκαλεί στο περιβάλλον και στην υγεία και μετά να το συζητήσουμε…»

 

 

Απέναντι στην εισήγηση της αντιπολίτευσης, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης διατύπωσε προβληματισμούς, παρότι, όπως τονίστηκε, ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης την εισήγηση της αντιπολίτευσης, για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του καλωδίου.

 

Χαρακτηριστικά, ο Γρ. Σταμούλης ανέφερε: «Σας είπε η κ. Χαροκόπου(η νομικός που πρότεινε η αντιπολίτευση να ασκήσει την προσφυγή) πού θα στηριχθεί, πού θα αιτιολογηθεί η προσφυγή; Έχετε ερείσματα ότι έχει πιθανότητες να επιτύχει; Ο δήμος Μαλεβιζίου δεν κατέθεσε αίτηση στο συμβούλιο της Επικρατείας.

Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει με μελέτες κλπ, αυτό το καλώδιο τι επιπτώσεις θα έχει που θα είναι σκεπασμένο με 80 πόντους μπετό, που δεν περνά από καμία ιδιοκτησία, που δεν καταστρέφει καμία ιδιοκτησία θαμμένο κάτω από τη γη;

Μπορεί να σταματήσει το έργο; Μπορεί να καθυστερήσει; Τι κερδίζουμε; Να χάσουμε τα πάντα για να πούμε ότι κάναμε προσφυγή; Θα ήθελα κάποιον να αιτιολογήσει τις βλάβες που προκαλεί στο περιβάλλον και στην υγεία και μετά να το συζητήσουμε.

Τα αντισταθμιστικά είναι για τη διέλευσή δουλειάς για την ταλαιπωρία που θα αναστατώσουν τους δρόμους και για αυτό».

 

 

Γ. Πομώνης: «Αν θέλετε να κατεβάσουμε τα όπλα, πείτε το»

 

«Όταν ασκείς τα δικαιώματα σου και δεν πας ως επαίτης στα υπουργεία, σε σέβονται, απάντησε ο Γιάννης Πομώνης. Το πώς θα αιτιολογήσει την προσφυγή η νομικός δεν είναι του παρόντος. Υπάρχουν κάθετα υδατορέματα που έχουν πλημμύρες, η Ρεβυθούσα, η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δικαιώματα των πολιτών που εμείς δεν τα γνωρίζουμε κιόλας.

…και άλλα. Είναι μοναδικό φαινόμενο σε τόσο μεγάλο έργο η μία πρόταση προσαιγιάλωσης με την άλλη να απέχει δυο-τρία χιλιόμετρα. Η όδευση δεν ήταν προγραμματισμένη να περάσει από την παλαιά εθνική οδό.

 

Αν θέλετε να κατεβάσουμε τα όπλα, πείτε το και αφήστε μας να πάρουμε εμείς την απόφαση, αλλά ζητάμε να τη σεβαστείτε και να την εκτελέσετε».

 

 

 

Κλ. Βαρελάς: «Ποιον ρωτήσατε για τα αντισταθμιστικά από πολίτες και συμβούλους; Πού ωφελούν την περιοχή και πώς θα πετύχουμε την αλλαγή προσαιγιάλωσης και όδευσης;»

 

Ο Κλεάνθης Βαρελάς απευθύνθηκε στο Γρ. Σταμούλη λέγοντας «είχατε δηλώσει τον Ιούλιο του 2019 ότι θα κάνετε δικαστικό αγώνα γιατί οι κάτοικοι δεν το επιθυμούν. Δεν έχετε κάνει όλο αυτό το διάστημα καμία κίνηση και η αντιπολίτευση φέρνει το θέμα αυτό.

Θέσατε το ερώτημα ότι αν προσφύγουμε στη δικαιοσύνη θα χάσουμε τα αντισταθμιστικά.

Ποιον ρωτήσατε για τα αντισταθμιστικά από πολίτες και συμβούλους; Πού ωφελούν την περιοχή και πώς θα πετύχουμε την αλλαγή προσαιγιάλωσης και όδευσης;

Υπάρχουν άνθρωποι που τα βάζουν με μια κυβέρνηση που υποστήριξαν αλλά είμαστε εδώ».

 

Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι «με τον ΑΔΜΗΕ συζητούσαμε αλλαγή όδευσης και προσαιγιάλωσης. Όταν έφτασε στο αμήν ότι δεν αλλάζει είπαμε το εναλλακτικό σενάριο. Επειδή απ’ ό, τι βλέπω δε σας απασχολούν τα αντισταθμιστικά, χωρίς παράλληλα να πούμε ότι κάπου βλάπτει τους πολίτες, δεν θα πάμε κόντρα σε αυτό, θα ψηφίσουμε ομόφωνα προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας αλλά μεθαύριο μην αρχίσουμε να λέμε».

 

 

Aπό την πλευρά του, ο Γ. Κουμπέτσος είπε ότι «Δεν είναι ώρα για αντισταθμιστικά στον ΑΔΜΗΕ πήγατε για «βόλτα». Αν δεν τα καταφέρουμε με την νομική οδό, να βρούμε μια λύση που να μην κάνει τόση ζημιά. Πρέπει να πάμε με νομική και τεχνική υποστήριξη. Να πάμε στον ΑΔΜΗΕ με τεχνικό και δικηγόρο. Αν θέλουμε να πιέσουμε, καταλαβαίνω τη θέση σας, όμως αν θέλετε να κερδίσει ο δήμος πρέπει να ακούσουμε τους συμπολίτες μας που είναι στα κάγκελα».

 

 

Άγγ. Μακρυγιάννης: «Στον ΑΔΜΗΕ δεν μας πήραν στα σοβαρά»

 

 

Χαρακτηριστικά ο Άγγελος Μακρυγιάννης ανέφερε: «Αισθανθήκατε ότι μας πήραν στα σοβαρά; Ήταν σε όλα αρνητικοί στον ΑΔΜΗΕ, σε όλα.

O ΑΔΜΗΕ πιστεύετε ότι έχει έστω και ένα ίχνος ευαισθησίας απέναντί μας; Ο ΑΔΜΗΕ θέλει να δαπανήσει έστω ένα ευρώ στην περιοχή μας για αντισταθμιστικά; Ήταν σε όλα αρνητικοί ότι δεν μπορεί να αλλάξει πουθενά, παρά από τον ένα δρόμο στον άλλο… Είδατε κανέναν εκεί να έρχεται εδώ να περπατήσουμε την όδευση που έχουν χαράξεις Ο κ. Παρασκευάς ζητούσε επίμονα την μελέτη και είδαμε ότι δεν υπάρχει καν, την οποία μελέτη θα τους την κάνει η εταιρεία από την οποία θα προμηθευτούν το καλώδιο;

Επειδή μιλήσατε και για τον αγωγό φυσικού αερίου, ο μόνος που κέρδισε ήταν η ποδοσφαιρική μας ομάδα, ο «Βύζαντας». Είναι σε σωστή κατεύθυνση η προσπάθεια της αντιπολίτευσης.

Πιθανόν να μην είναι στη δική σας στρατηγική, είπε ο Άγγελος Μακρυγιάννης απευθυνόμενος στον Γρηγόρη Σταμούλη, αλλά νομίζω ότι βάσει εμπειρίας που είχαμε στον αγωγό φυσικού αερίου, πρέπει επιτέλους τα Μέγαρα να μπουν στον ενεργειακό χάρτη προς όφελος των πολιτών. Με μοχλό πίεσης την προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας.

 

 

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, ο Αντιδήμαρχος Κινέτας Σταύρος Φωτίου υπέβαλε ερωτήσεις στον Γιάννη Πομώνη, για το πότε λήγει η προθεσμία προσφυγής και τη σκοπιμότητά της: «Η προσφυγή ακύρωσης γίνεται για να βάλουμε τον ΑΔΜΗΕ στο τραπέζι ή για να ακυρώσουμε την έλευση του καλωδίου;».

Ο Γ. Πομώνης απάντησε «Για να ακυρώσουμε την προσαιγιάλωση στην Πάχη και την όδευση που προβλέπεται από τη συγκεκριμένη μελέτη.

Δεν μπήκα στη συζήτηση διαπραγμάτευσης. Αν και εφόσον ικανοποιηθούν απόλυτα τα αιτήματα μας, όχι το αίτημα των αντισταθμιστικών, αλλά να αλλάξει η προσαιγιάλωση και η όδευση».

 

Σπ. Νικολάου προς τη Διοίκηση: «Αν πιστεύετε ότι θα χάσετε τα αντισταθμιστικά, μην το ψηφίσετε. Αφήστε την αντιπολίτευση να κάνει αυτό που πρέπει»

 

 

Ο Σπύρος Νικολάου πήρε το λόγο λέγοντας: «Ο Δήμαρχος είπε να το ψηφίσετε ομόφωνα αλλά μη μας πείτε μετά ότι χάσαμε τα αντισταθμιστικά.

Εδώ μέσα ψηφίζουμε κατά συνείδηση, αν δεν το πιστεύετε το θέμα, κύριοι και κυρίες της συμπολίτευσης, μην το ψηφίσετε. Αν το ψηφίσει η αντιπολίτευση, το θέμα περνάει.

Μην τα θέλετε όλα δικά σας, είπε απευθυνόμενος στη Δημοτική Αρχή. Αν πιστεύετε ότι θα χάσετε τα αντισταθμιστικά, μην το ψηφίσετε. Αφήστε την αντιπολίτευση να κάνει αυτό που πρέπει και να πάρει το βάρος ή της επιτυχίας ή της αποτυχίας. Μην το ψηφίσετε. Αφήστε εμείς που το φέραμε το θέμα να το συνεχίσουμε. Πιστεύουμε σε μια ουδέτερη στάση σας και όχι προβοκατόρικη, όπως του κ. Δημάρχου. Για να είστε εντάξει με τον εαυτό σας, αφήστε να το ψηφίσουμε εμείς».

 

 

 

 

Γ. Μπερδελής: «Δράτε με αδιαφάνεια»

 

Στην τοποθέτησή του, ο Γιώργος Μπερδελής στάθηκε και σε όσα αναφέρθηκαν προ ημερησίας διατάξεως: «Τη δημοκρατία λέει ο κ. Δήμαρχος την καθορίζουν οι πράξεις του καθενός. Επίσης και η διαφάνεια καθορίζεται με πράξεις, κ. Δήμαρχε. Οι προσλήψεις στη ΔΕΥΑΜ μη μου πείτε ότι γίνονται με διαφάνεια. Γραπτό και προφορικό ερώτημα μου που εκκρεμεί ακόμα από την πρώτη σας θητεία να συζητήσουμε για τα τεκταινόμενα της ΔΕΜ και της ΔΕΥΑΜ δεν είναι υπέρ της διαφάνειας.

Σχολικές επιτροπές, ισολογισμοί, το πόρισμα του ορκωτού ελεγκτή, όπως είχατε πει τότε ακόμα περιμένουμε.

Αυτή είναι η νοοτροπία σας, όπου σας συμφέρει, δράτε με αδιαφάνεια. Κι έτσι κάνετε και με τον αγωγό υπερυψηλής τάσης. Αδιαφάνεια. Όλα θα μπορούσαν να είχαν συντομεύσει. Χαρακτηρισμοί θα είχαν αποφευχθεί. Δεν θα παίζαμε κορώνα-γράμματα και την ημερομηνία της προσφυγής γιατί είναι Αύγουστος και μιλάμε για αρχές Σεπτέμβρη, αν με διαφάνεια και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ως οφείλετε, εάν τιμάτε τη θέση που κάθεστε, είχατε κάνει.

Το ότι ανταποκριθήκαμε άμεσα στο ραντεβού που είχατε κλείσει με τον ΑΔΜΗΕ και όλοι οι υπόλοιποι επικεφαλής δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και προφανώς άλλαξαν το πρόγραμμά τους, τη δουλειά τους για να πάμε μαζί με εσάς να κάνουμε την συνάντηση με τον ΑΔΜΗΕ. Η πρώτη σας τρικλοποδιά ήταν ότι παρουσιάσατε ως ειδικό το συνάδελφο τον κ. Παρασκευά, ο οποίος στην τοποθέτησή του, είπε ότι εγώ δεν είμαι ειδικός».

 

«Θέλετε αντισταθμιστικά για ξανακερδίσετε τις επόμενες εκλογές»

«Καθίσατε στην άκρη του τραπεζιού, ανέφερε ο Γ. Μπερδελής για τη στάση του Δημάρχου στη συνάντηση με τον ΑΔΜΗΕ, κανένα ίχνος μαχητικότητας, όπως σας είδα στη συνάντηση με τη δομή προς τον Υπουργό και φυσικά καμία εκτέλεση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για άμεση πρόσληψη ειδικού και δικηγόρου. Εκτός και αν περιμένατε να το κάνετε κατά τα Χριστούγεννα, όταν θα έχει περάσει η ημερομηνία της προσφυγής, γιατί φαίνεται ότι αν η αντιπολίτευση δεν είχε προκαλέσει δύο συνεχόμενα συμβούλια με αυτό το θέμα, εσείς θα το είχατε αφήσει να παρέλθει η ημερομηνία, να είχαμε φτάσει προ τετελεσμένων γεγονότων με την μόνη μας ελπίδα να ανταποκριθεί ο ΑΔΜΗΕ στα αντισταθμιστικά που εσείς προσωπικά ζητήσατε.

Γιατί τα κάνετε όλα αυτά; Γιατί δεν είστε δημοκράτης; Γιατί έτσι έχετε γαλουχηθεί με αυτήν την νοοτροπία; Θεωρώντας ότι είστε στρατηγός κι εμείς τα φανταράκια;

Ή μήπως θέλετε και τα αντισταθμιστικά να τα εντάξετε σε ένα δικό σας προσωπικό σχεδιασμό προκειμένου αφού θα ξανακατέβετε, η μια τετραετία θα γίνουν πέντε τετραετίες στο τέλος, να ξανακερδίσετε με αυτά τις επόμενες εκλογές. Νομίζω ότι είναι λίγο από όλα. Και σήμερα που ήταν μια ευκαιρία συνειδητά να πάμε ομόφωνα, σε ενέργειες που εσείς ως διοίκηση και προεκλογικά και μετά είχατε προτείνει, τι ακούσαμε; Μία αμφιβολία κατά πόσο η πράξη μας και η ενέργειά μας αυτή θα αποβεί τελικά εις βάρος του μεγαρικού λαού. Δηλαδή να περάσει και να χάσουμε και τα αντισταθμιστικά. Στη φάση αυτή μπαίνουν τέτοια διλήμματα; Στη φάση αυτή κύριε Δήμαρχε και κύριε Φωτίου, μπαίνει η συνείδηση. Αν έχω συνείδηση ότι έτσι εξυπηρετώ τα συμφέροντα του Μεγαρικού λαού διαφωνώ με τον κ. Μπερδελή και τραβάω την πορεία μου. Ή έχω συνείδηση ότι αυτό που κάνω είναι το σωστό ή δεν έχω συνείδηση και κοιτάζω και τα δύο πραγματάκια με αποκλειστικό σκοπό το προσωπικό κέρδος. Κάνω έκκληση σε σας μην ψηφίσετε απόψε, αν θεωρείτε ότι έτσι κινδυνεύουν τα αντισταθμιστικά. Αν θεωρείτε ότι έτσι η πόλη στο τέλος θα χάσει, να μην το ψηφίσετε γιατί εσείς θα είστε υπόλογοι. Εμείς έχουμε μια άποψη, από την αρχή μέχρι σήμερα. Αν εμείς όμως έχετε την άποψη ότι έτσι χάνει η πόλη, εγκληματείτε με την «λανθασμένη» για εσάς απόφαση της αντιπολίτευσης.

Εδώ πρέπει να γίνει πολύ σοβαρή δουλειά. Ελάχιστοι από εμάς γνωρίζουν τη μελέτη και την όδευση.

Το ότι ο δήμαρχος συνδιαλλέγεται δύο χρόνια, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ μαζί του, αυτό ειλικρινά δεν είναι κάτι το οποίο θα μπορούμε να πούμε ότι είναι υπέρ των συμφερόντων. Ο Δήμαρχος μπορεί να έχει μια οποιαδήποτε άποψη. Σίγουρα όμως η άποψη των 33 και έμπειρων συμβούλων μπορεί να είναι επικουρική και να αλλάξει μια απόφαση που μπορεί να έχουμε. Ο Δήμαρχος ή έπρεπε να πει καθαρά δεν το φέρνω ποτέ στην οικονομική γιατί έχω πλειοψηφία στην οικονομική, ή να το έφερνε. Για αυτό εμείς κάναμε αίτημα στην οικονομική επιτροπή ταυτόχρονα όμως και για τη σημερινή συνεδρίαση κάναμε αίτημα. Αυτά όφειλε ο κ. Δήμαρχος να τα είχε εκτελέσει με βάση την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Για αυτό τον κατηγορούμε. Για αυτό δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Γιατί δεν υπακούει στους δημοκρατικούς κανόνες του δημοτικού συμβουλίου, να εκτελέσει τις αποφάσεις του και κάνει τα παιχνίδια εκεί που έχει πλειοψηφία. Στην οικονομική επιτροπή κανένας δήμαρχος που θα του έλεγε υπάλληλος ότι είναι έξω 4 επικεφαλής που αντιπροσωπεύουν το 65% του μεγαρικού λαού έξω από το γραφείο και θα έλεγε, σε ποιους θα μίλαγε σε συναδέλφους, να κάνουμε διάλειμμα να βάλουμε το θέμα. Θα έλεγε βάζουμε το θέμα σε έκτακτη οικονομική. Τόσο απλά για έναν που σκέπτεται τουλάχιστον όπως θεωρώ ότι θα έπρεπε ο Δήμαρχος.

Κανένας Δήμαρχος από αυτούς που έχουν περάσει μέχρι σήμερα δε θα έκανε αυτό που έκανε ο κ. Σταμούλης. Να μας απαξιώσει και κυρίως αδίκως να μας καθυβρίσει. Εκτός και αν δεν έχει συντάξει αυτός το δελτίο τύπου αλλά το έχει συντάξει ο ειδικός του συνεργάτης που θα πληρωθεί στη θητεία του με 50.000 να πληρωθεί για να παρέχει τέτοιες υπηρεσίες».

 

 

Γρ. Σταμούλης: «Μόνος σκοπός σας είναι να μην πάρουμε αντισταθμιστικά, γιατί αντισταθμιστικά σημαίνει χρήματα, έργα, να μην ωφεληθεί ο τόπος, γιατί μπορεί να ωφεληθεί ο Σταμούλης»

 

 

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης απάντησε: «Επανέρχεστε συνέχεια στο θέμα της οικονομικής επιτροπής που έγινε καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού. Αν είχατε όντως ενδιαφέρον, έχετε εκπροσώπους, θα το βάζατε. Εσείς λειτουργήσατε αντιδημοκρατικά, αντισυναδελφικά. Ήταν απαράδεκτη η ενέργειά σας».

«Τα είπατε όλα, ανέφερε ο Δήμαρχος, να πάρει ο Σταμούλης αντισταθμιστικά για να κατέβει και να κερδίσει τις εκλογές από τα αντισταθμιστικά από το καλώδιο; Άρα αποδεικνύεται εμπράκτως ότι μόνος σας σκοπός είναι να μην πάρουμε αντισταθμιστικά, γιατί αντισταθμιστικά σημαίνει χρήματα, έργα, να μην ωφεληθεί ο τόπος, γιατί μπορεί να ωφεληθεί ο Σταμούλης. Αυτό είναι το μέλημά σας, όλα τα άλλα είναι περικοκλάδες και φιλολογικά περιτυλίγματα. Δεν άκουσα να πείτε ότι ναι, το καλώδιο βλάπτει. Να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν να μην πάρει αντισταθμιστικά. Να σας κάνουμε τη χάρη να ψηφίσουμε για την προσφυγή και να μην πάρουμε αντισταθμιστικά…

Η διοίκηση του Δήμου ενεργεί πάντα για το συμφέρον του Δήμου. Αυτό που λέτε αδιαφάνεια είναι οι πράξεις της διοίκησης που δεν είναι πάντα να περνάνε από δημοτικό συμβούλιο. Ναι, συζητούσα με τον ΑΔΜΗΕ για να πετύχω αυτό που θα ωφελούσε τον τόπο. Τον κ. Παρασκευά τον ρώτησα αν θέλει να έρθει μαζί γιατί είναι ειδικός, μου είπε ναι. Είπα απαιτούμε αυτά τα πράγματα και αν δε γίνουν θα κάνουμε προσφυγή. Η μόνη σας απασχόληση είναι απ’ το χαντάκι που θα σκάψουν θα έχουν επιπτώσεις οι γύρω; Αυτός ήταν ο αγώνας σας; Πού είσαστε ένα χρόνο και ξυπνήσατε τώρα; Δεν μπήκατε στον κόπο να έρθετε στο περιφερειακό συμβούλιο.

Αδιαφορήσατε τελείως και ξυπνήσατε τώρα γιατί είδατε ότι μπορεί να πάρουμε αντισταθμιστικά. Σας έπιασε πανικός γιατί θα πάρει ο Σταμούλης αντισταθμιστικά και θα κερδίσει τις εκλογές. Δεν είπατε άλλο επιχείρημα, ότι βλάπτει, ότι κάνει… Κάνω αυτό που πρέπει για να ωφεληθεί ο τόπος, ο Δήμος και οι πολίτες. Το δικό σας ενδιαφέρον είναι πώς θα πλήξετε το Σταμούλη.

Κατά διαόλου ο τόπος, να μην πάρει τίποτα αρκεί να μην επωφεληθεί ο Σταμούλης. Αυτό είναι το μέλημά σας. Η διοίκηση του δήμου και ο δήμαρχος λειτουργεί πάντα για το συμφέρον του δήμου. Συζητήσαμε με τον ΑΔΜΗΕ για να πετύχουμε αυτό που συμφέρει τον τόπο» κατέληξε ο Γρ. Σταμούλης.

 

 

Κλ. Βαρελάς: «Πρέπει να παλέψουμε με ο τι όπλο μας δίνεται και το όπλο σήμερα είναι η προσφυγή»

 

Ο Κλεάνθης Βαρελάς ανέφερε ότι «Ο δήμαρχος αναφέρει ότι μιλούσε δυο χρόνια, από το 2018 με τον ΑΔΜΗΕ αν ψάξουμε να βρούμε λίγο τους προεκλογικούς λόγους του και προεκλογικά έλεγε ότι δεν υπάρχει καλώδιο. Τώρα μας λέει ότι δύο χρόνια μιλούσε για αλλαγή όδευσης και έλεγε «ποιο καλώδιο». Εμείς είπαμε ότι κινδυνεύουμε να έρθει ένα καλώδιο που θα μας δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα υποβάθμισης τότε ο δήμαρχος έλεγε ποιο καλώδιο.

Μας είπε ο ΑΔΜΗΕ ότι έχει συμφωνήσει να δώσει ανταποδοτικά; Όχι, μας είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η όδευση γιατί αυτό κοστίζει και θα πάρει έξι μήνες.  Η προσφυγή δηλαδή δε σας κοστίζει ρώτησα εγώ στον ΑΔΜΗΕ.

Για να έρθουμε σήμερα να ζητήσουμε κάτι τέτοιο η πόλη δεν κερδίζει τίποτα και μας είπαν ότι είναι εντελώς αντίθετοι να αλλάξουμε κάτι. Εμείς πρέπει να παλέψουμε με ο τι όπλο μας δίνεται και το όπλο σήμερα είναι η προσφυγή.

 

Ψιθυρίσατε να το ψηφίσετε στους συμβούλους σας, για τους ανθρώπους που έχουν σχέση με την κυβέρνηση… Λέμε ότι το μεγάλο αυτό κυβερνητικό έργο που ξεκίνησε από προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορούμε να του πάμε κόντρα, μπορούμε όμως να πιέσουμε τον ΑΔΜΗΕ να αλλάξει την όδευση και την προσαιγιάλωση και αν δεν το κάνει να το πληρώσει ακριβά. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε με την προσφυγή. Σας θυμίζω ότι το έχετε πει και ένα χρόνο νωρίτερα ότι θα κάνετε δικαστικό αγώνα. Όμως δεν το εφαρμόσατε και το εφαρμόζουμε εμείς. Ζητάμε να ακουστεί η φωνή μας δυνατά στην κυβέρνηση και στον ΑΔΜΗΕ, ότι δεν επιθυμούμε να παίρνουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. πρέπει να μας λάβουν σοβαρά υπόψιν και όλα ανοιχτά στο τραπέζι αλλά εσείς το πάτε όλα ή τίποτα.

 

Δεν πήραμε καμία δέσμευση από τον ΑΔΜΗΕ για αντισταθμιστικά 16,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΑΔΜΗΕ είναι πολύ δύσκολο να κάνει αλλαγή της όδευσης και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καταφέρουμε κάτι εκτός από την προσφυγή. Ερχόμαστε στο και πέντε να κάνουμε προσφυγή γιατί ο δήμαρχος δεν είχε ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο».

 

Στον Κλεάνθη Βαρελά, ο Γρηγόρης Σταμούλης απάντησε: «Είπατε ότι δεν κερδίζει τίποτα η πόλη. Δεν είπατε ότι χάνει… ούτε για βλάβες στο περιβάλλον, για υγεία για τίποτα…Η πόλη δε χάνει τίποτα, αλλά θα μπορούσε να κερδίσει τα αντισταθμιστικά».

 

 

Γ. Κουμπέτσος: «Αν ο δήμος δε δεχθεί τους μετανάστες ή το καλώδιο θα έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα…»

 

Ο Γ. Κουμπέτσος ανέφερε: «Αν ο δήμος δε δεχθεί τους μετανάστες ή το καλώδιο θα έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, άρα ο δήμος σέρνεται πίσω από το καλώδιο.

Τα αντισταθμιστικά δεν είναι του παρόντος. Τώρα λέμε όχι. Λέμε ναι στην νομική εκπροσώπηση όλοι μαζί θα αποφασίσουμε το τι θα γίνει.  Ο κ. Σταμούλης ξέρουμε ότι έχει συμφωνήσει, καταλαβαίνουμε τη θέση σας.

Τα έργα εθνικής σημασίας έχουν προτεραιότητα. Έτσι όπως οδηγεί τον τόπο ο κ. Σταμούλης στο τέλος δεν θα πάρουμε τίποτα. Τον εκάστοτε δήμαρχο τον εξουσιοδοτεί το εκάστοτε συμβούλιο. Δεν μπορεί να πηγαίνετε σε μια διαβούλευση μόνος σας. Να βρείτε ευκαιρία μπας και ξαναβγείτε τρίτη τετραετία. Έχετε την τιμή να εκπροσωπείτε τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου αλλιώς να έχει κατά νου την παράβαση καθήκοντος».

 

 

Ο Γιώργος Στρατούρης είπε ότι: «Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει έναν δήμαρχο που συζητά με τον ΑΔΜΗΕ εν κρυπτώ. Απ’ το χεράκι σας πήρε η αντιπολίτευση σήμερα για να κάνετε αυτά που πρέπει να κάνετε και στο τέλος να επωφεληθεί ο δήμος. Δεν έχω δει άλλο δήμαρχο να υπερασπίζεται περισσότερο τον ΑΔΜΗΕ από τα συμφέροντα των δημοτών».

 

«Δεν υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι αυτή η προσφυγή θα πετύχει, απάντησε ο Σταύρος Φωτίου. Η αντιπολίτευση λέει ότι ο δήμαρχος κοιμάται. Η προσφυγή γίνεται για να ενισχύσουμε τη θέση μας στη διαπραγμάτευση».

 

Ο Σπύρος Νικολάου ανέφερε ότι «Επειδή εκ των πραγμάτων διαφάνεια δεν υπάρχει στη διοίκηση, ο Δήμαρχος να μην πηγαίνει στις διαπραγματεύσεις μόνος. Αν πιστεύετε ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα μην το ψηφίζετε και αφήστε να επωμιστεί η αντιπολίτευση τον αγώνα και να επωμιστεί το όφελος ή την ζημία».

 

«Θέλετε να βάλετε κηδεμόνα στο δήμαρχο, είπε ο Γρ. Σταμούλης. Να έχετε υπόψιν σας ότι δεν έχω ανάγκη της εμπιστοσύνη σας.  Θέλω την ανάγκη και την εμπιστοσύνη του λαού και αυτή την έχω με το 60% της δεύτερης Κυριακής».

 

Ο Μελέτης Λέλης τόνισε «Η συζήτηση γίνεται για τα αντισταθμιστική ή για την αποτροπή της έλευσης του καλωδίου; Αν μας ενδιαφέρουν τα αντισταθμιστικά το καλύτερο δικαστήριο είναι ο συμβιβασμός με τον ΑΔΜΗΕ. Αν έχουμε χρόνο να αναβληθεί το θέμα να κάνουμε τη συζήτηση που πρέπει να κάνουμε με τον ΑΔΜΗΕ και να προχωρήσουμε στην προσφυγή».

 

Ο Αντώνης Χοροζάνης ανέφερε «Τα Μέγαρα είναι ξεχωριστή χώρα από αυτήν που κατοικούμε και θα μας τιμωρούν οι από πάνω όταν λέμε εδώ κάνει ζημιά; Μας τιμωρούν για αυτό δεν παίρνουμε φυσικό αέριο; Ή επειδή υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική και κάποια συμφέροντα παίζουν στην πλάτη του κόσμου; Ο λαός βλέπει τι παίζεται σε βάρος του λαού. Συμφωνώ να πάμε στο συμβούλιο της επικρατείας όχι όμως με τέτοια διλήμματα και εκβιασμούς».

 

Επί της ψηφοφορίας, παρά τις αντιπαραθέσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων ψήφισε ομόφωνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Hot spot μεταναστών στην Νέα Πέραμο;

Aleka Stamatiadi

Διακοπή ρεύματος λόγω βλάβης

Τι θα συναντήσουμε μπροστά μας την νέα σχολική χρονιά

Aleka Stamatiadi