Θέσεις

Κάνουν ότι δε βλέπουν

gkinissteliossm
Γράφει ο Στέλιος Γκίνης

 

Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι παγκόσμιο, όπως και των ρύπων, που αλλάζουν το κλίμα της Γης.

Μεγάλα συμφέροντα όμως προκαλούν αυτά τα δύο προβλήματα, γι’ αυτό δεν είναι πρόθυμοί αυτοί που κυβερνούν τον πλανήτη μας να τα λύσουν.

Κάθε τόσο πικραίνεσαι να βλέπεις νέους και νέες στον προαστιακό και στο δρόμο, με απλανές βλέμμα και θολό. Ζούνε «στον κόσμο τους» και μοναδικός τους σκοπός είναι να εξασφαλίσουν τη δόση τους, που θα τους οδηγήσει πρώτα στην εξαθλίωση και μετά στο θάνατο! Μεγάλο είναι το δράμα των γονιών, που το παιδί τους «έμπλεξε» με τα ναρκωτικά, αλλά και μεγάλη υποκρισία της κοινωνίας μας, που κάνει πως δεν βλέπει το πρόβλημα γιατί έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά! Κάπου-κάπου ο Δήμος και οι άλλοι φορείς οργανώνουν ομιλίες για την πρόληψη των ναρκωτικών.

Σε αυτές τις «ανιαρές» ομιλίες, πηγαίνουν ΜΟΝΟ ηλικιωμένοι και ΚΑΝΕΝΑΣ νέος!

Είναι πολύ εύκολο να μάθεις να καπνίζεις ή να κάνεις χρήση ναρκωτικών, αλλά είναι πολύ δύσκολο μετά να το κόψεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και το τσιγάρο προκαλεί εξάρτηση, όπως και τα ναρκωτικά. Το δεύτερο βήμα μετά το τσιγάρο στον κατήφορο των ναρκωτικών είναι το χασίσι.

Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους ότι δεν πρέπει να εκβιάζονται από κάποιους «περίεργους» για επιπόλαιες πράξεις τους, με εκβιασμό γιατί τα κάνουν χρήστες ναρκωτικών. Ένας τρόπος να «μπλέξουν», τα παιδιά στα ναρκωτικά, είναι να τα εκβιάσουν για κάποιο σφάλμα τους. Η αποτελεσματική λοιπόν πρόληψη δεν είναι μόνο να μάθουν τα παιδιά πόσο κακό κάνουν τα ναρκωτικά, αλλά και να μάθουν να αμύνονται στις διάφορες παγίδες που τους στήνουν.

Τα παιδιά διδάσκονται, όχι μόνο με τα λόγια, αλλά προπάντων με το παράδειγμά μας.

Όταν πήγαινα στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου, θυμάμαι τον ΠΑΥΛΙΝΟ, τον Γυμνασιάρχη μας, με ένα τσιγάρο αναμμένο στο στόμα του και να μας απειλεί, ότι θα μας τιμωρήσει με αποβολή αν μας πιάσει να καπνίζουμε. Το μήνυμα όμως που έλαβα ήταν: «Αφού ο Γυμνασιάρχης καπνίζει, γιατί απαγορεύει σε μένα να κάνω το ίδιο;». Ακολούθησα λοιπόν τότε, όχι τα λόγια του, αλλά το παράδειγμά του και άρχισα να καπνίζω για πολλά χρόνια ο. βλάκας!

Στον ελεύθερο χρόνο τους τα παιδιά, πρέπει να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Πρέπει να γυμνάζονται όχι για να γίνουν αθλητές, αλλά γιατί η άθληση τα εκτονώνει, τα ηρεμεί και αναπτύσσονται φυσιολογικά και με υγεία.

Ο Δήμος θα πρέπει να οργανώσει την κοινωνική του Υπηρεσία και προς άλλες ευπαθείς ομάδες, εκτός των ηλικιωμένων. Η Αστυνομία ας εντείνει τις προσπάθειες για τη σύλληψη και τον περιορισμό στις δραστηριότητες  των εμπόρων ναρκωτικών.

Οι γονείς θα πρέπει να βοηθούν τα παιδιά τους να βάζουν στόχους, όχι πάνω από τις δυνάμεις τους, ώστε να μην απογοητεύονται. Θα πρέπει οι γονείς να καταλάβουν ότι οι δικές τους φιλοδοξίες  δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα όνειρα και με τις ικανότητες των παιδιών τους. Άμα σε ένα παιδί του αρέσει να μαστορεύει και «πιάνουν» τα χέρια του, αλλά δυσκολεύεται στα μαθήματα, δεν πρέπει να το πιέζουν να γίνει ένας δυστυχισμένος επιστήμονας. Καλύτερα να γίνει ένας επιτυχημένος και ευτυχισμένος τεχνίτης. Η ζωή  μας είναι μικρή ,όμως αξίζει πολλά και δεν είναι ένα μυστήριο για να το λύσεις ,αλλά για να το χαρείς .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αύγουστος ο Πανάγιος μήνας

Δεν πάμε σαν άλλοτε

Τα Μέγαρα ταξιδεύουν με το παλιό τους τρένο

Aleka Stamatiadi