ΠολιτισμόςΣημαντικότεραΣυνεντεύξεις

“Κάνουμε θέατρο για δώσουμε λύση στα προβλήματά μας”

Το Δημοτικό Θέατρο Μεγάρων αποκτά πλέον παράδοση στις επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις και την επόμενη εβδομάδα, από την Παρασκευή 09 Φεβρουαρίου 2024, η σκηνή στο Στρατουδάκειο ξαναζωντανεύει, αυτή τη φορά με την ιδιαίτερη “Μήδεια” του Μποστ, με ηθοποιούς συμπολίτες μας, σε σκηνοθεσία της Ευγενίας Σάλτα, με την οποία μιλήσαμε με αφορμή την πρεμιέρα.

-Τι ανεβάζετε φέτος στο Δημοτικό Θέατρο Μεγάρων;

-Φέτος έχω την τιμή και την χαρά να καταπιαστώ με το έργο Μήδεια του Μποστ, ένα χιουμοριστικό παιγνιώδες κείμενο μόλις εικοσιπέντε ετών, γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο.

«Μήδεια» του Μπόστ στο Δημοτικό Θέατρο Μεγάρων

Το Δημοτικό Θέατρο Μεγάρων με έναν φρέσκο ερασιτεχνικό θίασο με αρκετούς νέους να ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, τολμά να αναμετρηθεί και να δοκιμαστεί  με ένα επικίνδυνο είδος για το θέατρο, την παρωδία, η οποία ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα. Παρωδία είναι η κοροϊδευτική μίμηση ενός πρωτότυπου έργου, τονίζει τις αδυναμίες ή σατιρίζει τις πρωτότυπες ιδέες. Το συγκεκριμένο κείμενο είναι μια παρωδία, ένα χαοτικό πέρασμα σε όλη την ελληνική ιστορία.

«Πρόκειται για ένα έργο που επικρίνει τους επικριτάς, προβληματίζει τους κριτάς και ελευθερώνει τους θεατάς».

-Πώς προέκυψε η φετινή ιδέα και πώς εξελίχθηκε;

Η Μήδεια του Μποστ είναι ένα από τα αγαπημένα μου έργα γιατί έχει χαρακτηριστικά αριστοφανικής κωμωδίας με συστατικά δημοτικής γλώσσας και καθαρεύουσας γραμμένη σε δεκαπεντασύλλαβο. Ο λόγος του, είναι απλός αλλά και αιφνιδιαστικός, λαικός και εκλεπτισμένος άρρηκτα συνδεδεμένος με το παρόν με παιχνιδιάρικο τρόπο.

Αποτελεί μια σουρεαλιστική κατασκευή φτιαγμένη από απλά υλικά που μπορεί να επικοινωνήσει στους θεατές τις βαθιές ρίζες της  πλούσιας ιστορίας και της γλώσσας μας. Μια σύγχρονη κωμωδία η οποία αντικατοπτρίζει την σύγχρονη πραγματικότητα της χώρας μας.

Μετά από όλα έχουμε περάσει σαν χώρα γενικότερα και σαν άνθρωποι ειδικότερα, μου γεννήθηκε η επιθυμία να μελετήσω και στη συνέχεια να καταπιαστώ με το πολυπρισματικό σύμπαν του Μποστ.

Σε αυτή μου την απόφαση φυσικά συνέβαλε η νέα σύνθεση της ομάδας του Δημοτικού Θεάτρου που αποτελείται από νέα μέλη νεαρής ηλικίας και παλιά μέλη μεγαλύτερης ηλικίας και εμπειρίας. Έτσι αυτό το ταξίδι κύλησε με επιτυχία, χαρά, εμπιστοσύνη μέσα σε πλαίσια θεατρικού εργαστηρίου και το αποτέλεσμα με δικαίωσε.

-Από πού αντλείτε έμπνευση;

-Ένα κείμενο με εμπνέει όταν μπορώ να ακούσω μέσα από τις λέξεις του την μουσική του. Κάθε θεατρικό έργο έχει ρυθμό είτε είναι κωμωδία ή δράμα και οι ηθοποιοί καλούνται να αποδώσουν άρτια αυτόν το ρυθμό. Εγώ έρχομαι κουρδίζοντας τους ηθοποιούς σαν μουσικά όργανα και με την κατάλληλη μουσική σύνθεση αποκωδικοποιώ τα εκάστοτε κείμενα του συγγραφέα για το καλύτερο θεατρικό αποτέλεσμα. Το πάθος μου είναι η μουσική γι’ αυτό και χτίζω ολόκληρες παραστάσεις με γνώμονα την αρμονία, τη μελωδία, τον ήχο και την θεατρική παύση.

-Πώς προχωρήσατε ως ομάδα και ποια είναι η άποψή σας για το ερασιτεχνικό θέατρο στα Μέγαρα;

-Όπως προανέφερα και παραπάνω, η ομάδα είναι νεοσύστατη με αποτέλεσμα πριν την ανάθεση των ρόλων έπρεπε να περάσουμε από το στάδιο γνωριμίας, θεατρικής εκπαίδευσης, θεατρικών ασκήσεων υποκριτικής , εμπιστοσύνης, και ορθοφωνίας. Είναι απαραίτητα στοιχεία αυτά για μια ομάδα προκειμένου να προχωρήσει θεατρικά και να είναι έτοιμη να παραδώσει ένα άρτιο θεατρικό αποτέλεσμα. Φυσικά υπάρχουν και οι δυσκολίες σε μια ομάδα όπως το περιορισμένο πρόγραμμα του καθένα και οι εξωτερικοί παράγοντες όπως οι διάφορες ιώσεις αυτής της εποχής ή οι προσωπικές υποχρεώσεις του καθένα. Όμως με συντονισμό και οργάνωση το ξεπεράσαμε.

Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω ότι είμαι πολύ ευγνώμων γιατί αυτή η ομάδα είναι πολυτάλαντη, όχι μόνο στο υποκριτικό κομμάτι αλλά και στο ευρύτερο θεατρικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα φέτος το έργο αυτο έχει χορευτικές αλλά και τραγουδιστικές απαιτήσεις στις οποίες τα παιδιά ανταπεξήλθαν άρτια σε αυτό. Επιπλέον, να παραθέσω ότι τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι φτιαγμένα από τα παιδιά της ομάδας.

Αυτή είναι και η μαγεία του ερασιτεχνικού θεάτρου, ο καθένας ανακαλύπτει το ταλέντο του και το ξεδιπλώνει. Όλα τα χρόνια το ερασιτεχνικό θέατρο Μεγάρων είναι άξιο θαυμασμού γιατί χρειάστηκαν προσωπικές θυσίες από τον εκάστοτε ηθοποιό ερασιτέχνη προκειμένου να μας χαρίσει το καλύτερο θεατρικό αποτέλεσμα. Νιώθω σαν μια θεατρική μητέρα που είναι περήφανη για όλα τις τα παιδιά όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι πολύ περήφανη και τους ευχαριστώ όλους.

-Τι να περιμένουν οι θεατές από την παράσταση;

-Η παράστασή μας υπόσχεται άφθονο γέλιο και όμορφες θεατρικές στιγμές με τραγούδι και χορό. Μια νέα καλόγρια, ο Οιδίποδας και η Αντιγόνη, η Μήδεια και ο Ιάσονας, ένας Ψαράς, ο Ευριπίδης, η Ωραία Ελένη, ένας καλόγερος, ένας παπάς και ένας απίθανος χορός, όλοι αυτοί συνθέτουν μια ξέφρενη παράσταση με δράσεις και σουρεαλιστικά στοιχεία.

Μέσα από μια βάρβαρη προσωπικότητα, γνωστή σε όλους «Μήδεια του Ευριπίδη», η οποία έσφαξε τα παιδιά της, ο Μποστ γέννησε το μεγαλύτερο αστείο όλων των εποχών, τα έσφαξε για το τίποτα. Το θέατρο μπορεί και εξευγενίζει τις καρδιές των ανθρώπων και να εκπολιτίζει κοινωνίες.

Κάνουμε θέατρο για δώσουμε λύση στα προβλήματά μας να απαλλαγούμε από τα φαντάσματα που μας περιτριγυρίζουν να βγούμε από τον βούρκο της καθημερινότητας να γλυτώσουμε από το ψέμα την υποκρισία και την απάτη του «πολιτισμού».

 –Φέτος κλείνετε δέκα χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Μεγάρων  από το 2014 έως σήμερα 2024 , τι έχετε να μας πείτε για αυτό;

-Έχω να δηλώσω ότι στα Μέγαρα και στην Νέα Πέραμο ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικά στο θέατρο. Το 2023 είχα την τιμή και τη χαρά να ζήσω και την δημιουργία της νέας Δημοτικής Θεατρικής Ομάδας της Νέας Περάμου.

Τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος θεατρικά ομολογώ ότι έχουν πολύ ταλέντο και μεράκι για τον πολιτισμό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω καταρχάς την προηγούμενη διοίκηση με Δήμαρχο τον κ. Σταμούλη με πρόεδρο ΔΗΚΕΔΗΜΕ, τον κ. Κορώση και μετέπειτα τον κ. Καλλιπόζη που με εμπιστεύτηκαν για την πόλη μας και μου έδωσαν βήμα στο θεατρικό μου έργο στα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο. Να ευχαριστήσω προσωπικά την νέα διοίκηση με Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Μαργέτη και Αντιδήμαρχο κ. Κώστα Μαργέτη για την αγάπη τους και την νέα προσπάθεια τούς να εξελίξουν το Δημοτικό Θέατρο Μεγάρων – Νέας Περάμου και τα πολιτιστικά του τόπου μας.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και όλα τα παιδιά που παίζουν φέτος στην νέα μας παράσταση με τα ονόματά τους:

Αρναούτης Βαγγέλης, Βασιλείου Κωνσταντίνος, Αλέξανδρος Δάλλας, Καραντώνη Μαρία, Κονταργύρη Έλενα, Κουριδάκη Στέβη, Μανώλη Έλενα, Μανώλης Δημήτρης, Μήλεση Αθηνά, Παπαγιάννη Κωνσταντίνα, Σάλτας Γιώργος, Σπίνου Μαρισία, Φατούρου Βίκυ.

Ευχαριστώ την εφημερίδα Ενημέρωση και προσωπικά την κ. Αλέκα Σταματιάδη για την συνέντευξη.

Σας περιμένουμε όλους Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 στο Στρατουδακειο Μεγάρων. Ώρα 20:45. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Αναρτώνται οι δασικοί χάρτες για τα Μέγαρα

Εκλογές Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου την Κυριακή

Aleka Stamatiadi