Θέσεις Σημαντικότερα

Η πρόληψη της βίας μέσα από την Ιατροπαιδαγωγική που υπήρχε στον Δήμο Μεγαρέων

Γράφει ο Λουκάς Μπισταράκης

Η επιθετικότης, η βία, που κυριαρχεί στην κοινωνία στις μέρες μας, έχει αρχίσει πολλά χρόνια πρίν. Τα σημάδια υπήρχαν. Η πρόληψη ήταν επιβεβλημένη για την υγεία των νέων και της κοινωνίας. Αυτή  την πολιτική πρόληψης εφαρμόσαμε, σαν Δημοτική αρχή την περίοδο 1999- 2002 και 2007- 2010,

Το 1999,όταν το Δήμο μας ανέλαβε η διοίκηση Στρατιώτη, εγώ εξελέγειν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δημοκρατία ένα σκοπό έχει να δημιουργεί ελεύθερους πολίτες. Αλλά ελεύθερος πολίτης είναι ο ελεύθερος από τα πάθη πολίτης και αυτό προϋποθέτει τη συναισθηματική ωριμότητα. Και η συναισθηματική ωριμότης, «παίζεται» στην οικογένεια,στον παιδικό σταθμό και στο σχολείο. Θεωρούσα, λοιπόν απαραίτητη, για το σκοπό αυτό, τη δημιουργία μιας Ιατροπαιδαγωγικής Μονάδας υψηλού επιστημονικού επιπέδου. Το πρόβλημα για το Δήμο μας ήταν, ότι δεν είχε Αναπτυξιακή, ώστε να εντάξουμε την Ιατροπαιδαγωγική και να επιλέξουμε το επιστημονικό προσωπικό με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια πείρας, γνώσεων κλπ και όχι με τα κοινωνικά κριτήρια του ΑΣΕΠ.                                                                                                                 Το 2002 αποκτήσαμε Αναπτυξιακή και έτσι μπορέσαμε να ιδρύσουμε την Ιατροπαιδαγωγική Μονάδα. Η επιλογή, μετά από πανελλήνιο διαγωνισμό, έγινε από την Παιδοψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία είχε την επιστημονική εποπτεία και τον έλεγχο της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ των προσφερομένων υπηρεσιών . Ήταν μια υπηρεσία «διαμάντι», πρότυπο. Το δυστύχημα ήταν ότι χάσαμε τις εκλογές το 2002 και άρχισαν τα προβλήματα, με αποτέλεσμα το προσωπικό να αποχωρήσει και ν΄αντικατασταθεί,  απ’ άλλους. Το χειρότερο, η υπηρεσία αυτή έμεινε χωρίς ποιοτικό έλεγχο, επειδή  αποχώρησε η Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική κλινική.

Το 2007 μετά την επιστροφή μας στη διοίκηση του Δήμου, η Ιατροπαιδαγωγική μονάδα επανήλθε στην προηγούμενη κατάσταση, νέο προσωπικό, επιλεγμένο με επιστημονικά  κριτήρια, ποιοτική εποπτεία από την Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική. Σταθήκανε τυχεροί, υψηλή η ποιότητα του προσωπικού. Ο Δήμος μας έγινε διάσημος, στην μονάδα μας ερχόντουσαν παιδιά και από άλλους Δήμους. Δυστυχώς το 2010 με την κρίση, κατ΄εντολή της Κυβέρνησης, ο Δήμος έκλεισε την Ιατροπαιδαγωγική. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για λάθος απόφαση.

παράδειγμα, η παρουσία της σε επιστημονικό συνέδριο.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.

Κακοποίηση παιδιού και ψυχικό τραύμα: Σύγχρονες δυνατότητες ανίχνευσης, αντιμετώπισης και πρόληψης.                                                        18-20 Δεκεμβρίου  2008 Αθήνα.

1)ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΙΗΣΗ-ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ: ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.                                             Λάγγαρη. Β., Τσιώνη Μ.,Χαροκόπου Α.,Πανταζή Α., Σταυράκη Δ., Σουμάκη Ε.  (αυτό είναι το επιστημονικό προσωπικό)                                                                                          Ιατροπαιδαγωγική Μονάδα Δήμου Μεγαρέων.

–Το ψυχικό τραύμα, το οποίο εγγράφεται στο ψυχικό όργανο του παιδιού που κακοποιείται σωματικά από τους γονείς του και παραμελείται ως προς την ικανοποίηση των συναισθηματικών και φυσιολογικών του αναγκών, θεωρείται αναμφισβήτητο. Η σοβαρά διαταραγμένη σχέση γονέων-παιδιού, που συχνά εκφράζεται μέσα από την εκδήλωση βίαιης επιθετικής συμπεριφοράς και συναισθηματικής αποστέρησης, επηρεάζει την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού και την φυσιολογική ωρίμανση της προσωπικότητάς του στο νοητικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο…………….                                                                       2)Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.                                        Χαροκόπου Α.Τσιώνη Μ.Λάγγαρη Β.Σταυράκη Δ.Πανταζή Α.Σουμάκη Ε             Ιατροπαιδαγωγική Μονάδα Δήμου Μεγαρέων

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ: –2007  Αριθμός παραπομπών 104—δεν προήλθαν στα διαγνωστικά ραντεβού  16 –διαγνώστηκαν 71—Παραπέμφθηκαν σε άλλη υπηρεσία 6—δεν ολοκλήρωσαν τη διαγνωστική διαδικασία 17- Ελαβαν ψυχολογική βοήθεια 31—Συμβουλευτική γονέων 47- Μαθησιακή αποκατάσταση/ ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα 19 –Δεν προσήλθαν στο ραντεβού 15.                                                                                         –2008  Αριθμός παραπομπών 115—Δεν προσήλθαν  36—Διαγνώστηκαν 46 –Παραπέμφθηκαν σε άλλη υπηρεσία 2—Δεν ολοκλήρωσαν τη διαγνωστική διαδικασία 33—Ελαβαν :Ψυχολογική βοήθεια 19- Συμβουλευτική γονέων 24 –Μαθησιακή αποκατάταση/ ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα 7—δεν προσήλθαν στο ραντεβού 17.             –2009 : Αριθμός παραπομπών 103 –Δεν προσήλθαν 24 – Διαγνώστηκαν 57—Παραπέμφθηκαν σε άλλη υπηρεσία μετά από διάγνωση 9—Δ εν ολοκλήρωσαν τη διαγνωστική διαδικασία22—Ελαβαν ψυχολογική βοήθεια 16—Συμβουλευτική γονέων 29—Μαθησιακή αποκατάσταση/ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα 4—Δεν προσήλθαν στο ραντεβού10—Σε αναμονή ψυχολογικής βοήθειας 5, συμβουλευτικής γονέων 5, μαθησιακής αποκατάστασης 7.   –2010 (Εως αρχές Απριλίου, μετά έκλεισε ,με απόφαση της κυβέρνησης και χωρίς την αντίσταση του Δήμου).

Αριθμός παραπομπών 37 – Δεν προσήλθαν στο ραντεβού 6- Διαγνώστηκαν  8, — Βρίσκονται σε διαγνωστική διαδικασία 19—Παραπέμφθηκαν σε άλλη υπηρεσία μετά τη διάγνωση 3 –Δεν ολοκλήρωσαν τη διαγνωστική διαδικασία 4.

Περιγράφω ένα  λειτούργημα, που σημαίνει λαού έργο, κοινωνικό υψίστης σημασίας, όχι λόγια. Γι΄αυτό είμαστε περήφανοι, υπηρετήσαμε το λαό, και ξοφλήσαμε το Χρέος  στην Πόλη που μας γέννησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζωή χωρίς όνειρα

Τρεις εστίες στη Μεγαρίδα τις τελευταίες ώρες

Ανοιχτή πρόσκληση για το Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Μεγαρέων