Σημαντικότερα Υγεία

Η κρίσιμη καμπή της πανδημίας

 

 Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΛΕΥΘΕΡΗΣ MD – Msc

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΜ.ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΝΟΣ.ΘΡΙΑΣΙΟ

Φθάνουμε στα όριά μας ως κοινωνία, ως επαγγελματίες υγείας ,ως πολιτεία και όλοι όσοι αντιμετωπίζουμε την πανδημία από θέσεις ευθύνης. Για την αντιμετώπιση των θετικών στον κορωναϊό συμπολιτών μας και γενικά για όσους νοσούν και δε χρειάζεται να νοσηλευθούν υπάρχουν οδηγίες και πρωτόκολλα από τις Ελληνικές και διεθνείς ιατρικές εταιρείες που ακολουθούμε και οφείλουμε να υποδείξουμε και να κατευθύνουμε τους νοσούντες με σκοπό την ίασή τους και την αποφυγή της νοσηλείας ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση του Ε.Σ.Υ. που είναι ακριβώς στα όριά του. Άρα δεν αυτοσχεδιάζουμε διότι μόνο κίνδυνοι και επιπλοκές θα προκύψουν.

Η πορεία της πανδημίας συνεχίζει με καλπάζοντας ρυθμούς αλλά και σημεία αισιοδοξίας.

Υψηλότατο ιϊκό φορτίο στην Αττική με αποκορύφωμα τον Απρίλιο.

 

Πολύ μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ λόγω των αυξημένων εισαγωγών των τελευταίων εβδομάδων με ασθενείς που δεν εξέρχονται σύντομα λόγω συνοσηροτήτων αλλά και σοβαρών επιπλοκών που προκαλεί η νόσος.

 

Ίδια και χειρότερη η εικόνα στις ΜΕΘ όπου είναι ακριβώς στο όριο.

Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώνονται σε ηλικίες άνω των 60 και ανεμβολίαστων συμπολιτών μας.

 

 

Μόνη μας ελπίδα η συνεχόμενη αύξηση των εμβολιασμών που θα μας οδηγήσει σε καλύτερη ημερήσια κατάσταση νοσηλειών , διασωληνωμένων κλπ

Σύμφωνα με τον άνω πίνακα εκτίμησης που αναρτήθηκε απ τον καθηγητή πνευμονολογίας Κο Τζανάκη, η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ θα ξεκινήσει μετά τις 10/4 και φυσικά ο δρόμος είναι μακρύς ως την πλήρη αποσυμπίεση του συστήματος.

Συμπέρασμα, με όσο κουράγιο και υπομονή απομένει συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα, προσέχουμε τις συναναστροφές μας και φυσικά εμβολιαζόμαστε.

Μάγοι και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και σεβόμαστε την ύστατη προσπάθεια που καταβάλετε απ όλους. Οι αντοχές τελειώνουν γι αυτό οφείλουμε όλοι να αναδείξουμε αλληλεγγύη και υπομονή.

Καλό κουράγιο.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΛΕΥΘΕΡΗΣ MD – Msc

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΜ.ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΝΟΣ.ΘΡΙΑΣΙΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ψαράδικη Βραδιά γεμίζει  το πιάτο των φτωχών

Χωρίς νερό απόψε Μέγαρα & Ν. Πέραμος

Αερόστατα …του χρόνου στα Κουρκούρια